2024. július 19., péntek

Gyorskeresés

Hardver választás bányászathoz

Írta: | Kulcsszavak: Bányászat . mining . alaplap

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Milyen alaplapot válasszak bányszáshoz?

- 6 kártyás gépekhez a legolcsóbb és legbiztosabb választás az Asrock H81 Pro BTC Rev 2.0 (megbízhatóbban működik ilyen célra, mint a legtöbb drága játékra szánt alaplap a Z170 Z270 Pro szériákból). A RAM olcsóbb bele, mint a 1151-es lapokba, olcsó CPU-t egyre nehezebb találni bele, de azért közel nem lehetetlen vállalkozás, érdemes aprón is szétnézni.

- 12 kártyás géphez a legjobb választás az Asrock H110 Pro BTC. A Windows a jelenlegi driverekkel 12 AMD vagy 6 nVidia GPU-t kezel szimultán, plusz az alaplapi integrált. Elméletileg lehetséges 12 AMD + 6 nVidia GPU szimultán használata, de ez ritkán éri meg a felmerülő problémák és a meglehetősen drága 19+ PCI-E slotos alaplapok miatt.

Fontos: mindig használd a legfrissebb BIOS az alaplapodon. Időnként érdemes felmenni a gyártó oldalára és ellenőrzni, hogy van-e frissebb verzió. Amennyiben Chipset, GPU, vagy PCI-E támogatás ügyében fejldőik a BIOS, erősen ajánlott frissíteni akkor is, ha amúgy hibamentes a rendszer.

Gyakori alaplap problémák:

- Minden alaplapnak van egy fix maximálisan kezelhetó PCI-E limitációja. Például a H81 Pro BTC maximum 7GPU-t kezel, 6-ot a PCI-E slotokon keresztül, a hetedik pedig a processzorba integrált GPU.

- Mindig az integrált kártya legyen az alapértelmezett videó kimenetnek kiválasztva az alaplap BIOS-ában. így nem vesz el számítási kapacitást a GPU-tól a képi megjelenítés. Az opciót a legtöbbször a Chipset Options menüpont alatt találod meg, Integrated Graphics Adapter, vagy ehhez hasonló opciót kell keresni.

- Ha az alaplapodon van extra Molex vagy SATA tápcsatlakozó, mindenképpen csatlakoztasd a tápegységedhez, ezek a PCI-E sínek stabil működéséhez kellenek, enélkül stabilitási gondjaid lehetnek terhelés alatt.

- A nem bányászásra készített alaplapok, pl a Z170 széria tagjai összesen 6 PCI-E bemenő jelet tudnak kezelni, ezért ha 6 kártyát használsz az integrált GPU mellett, lehet, hogy nem fog eldinulni a gép, vagy teljesítmény problémáid lehetnek. Erre megoldás lehet, ha letiltod az integrált GPU-t, de ez sem lesz ideális. Ha lehet, vegyél direkt bányász alaplapot 6-8 kártyás rendszerekhez.

Alaplap beállítások:

- Először VGA nélkül rakd össze a gépet, csak a RAM, CPU, SSD legyen rádugva, majd csatlakoztass egy kijelzőt az alaplap valamelyik kimenetére.

- Lépj be a BIOS-ba és állítsd át az alapértelmezett videó kimenetet az Intergált GPU-ra. Ezt többnyire a Chipset beállítások alatt tudod megtenni. Ezután állítsd át a PCI-E módot Autora, tiltsd le az Audio részt, illetve ha van ilyen beállítás, akkor engedélyezd a 4G Encodingot

- Állítsd be, hogy áramkimaradás esetén a gép kapcsoljon be automatikusan, így nem kell kézzel beindítani, ha elmegy az áram, illetve egy Smart Plug segítségével távoli újraindításra is lesz lehetőséged, ha a rendszer kifagy és nem elérhető.

RAM:

6 kártyás gépekhez 4GB, 8-12 kártyás gépekhez 8GB ajánlott. feljebb menni lehet, de nem indokolt, a DAG file-ok úgysem férnek el 16GB-on sem, ezeket virtuális memóriában fogjuk tárolni. A sebesség lényegtelen, a legolcsóbb olyan sticket vegyük, ami megbízható gyártótól jön (Samsung, Kingston, Micron, Hynix).

Processzor:

6-8 kártyás gépekhez bármilyen olcsó processzor megteszi, amit az alaplapod kezelni tud. 12 kártyás gépekhez érdemes i3-as, vagy ennek megfelelő erejű processzort választani, az olcsóbbak esetén lassulhat a távmenedzsment, illetve az egész felhasználói felület. 12 kártyás gépeknél ellenőrizzük, hogy a processzor kezeli-e a megfelelő mennyiségű PCI-E csatornát.

Tápegység:

- A tápegységen soha nem spórolj, mindig minőségi, 80+ Gold/Platinum hatékonyságú tápegységet nézz, minél több PCI-E csatlakozóval. Az olcsó tápegységek használatából komoly károk lehetnek, akár tűzeset is.

- Méretezd túl a tápegységet, ne használd tartósan 80%-os terhelés felett. Egy 6xRX 570 konfig teljes fogyasztása 650-700W körül van, tehát legalább 900-1000W körüli táp ajánlott hozzá.

- Ha átalakítót használsz a riserek betáplálására, soha nem dugj 2-nél több risert egy SATA/Molex tápkábelre, mert a csatlakozók kábelek felhevülhetnek, megolvadhatnak! Soha ne használj átalakítót a kártya külön tápcsatlakozóinak betáplálására! Ha a risereket átalakítón keresztül látod el feszültséggel, rendszeresen ellenőrizd a csatlakozókat és kábeleket, hogy nem melegszenek-e.

- A tápok 80+ minősítése jelzi, hogy mennyi a táp vesztesége a váltóáram-egyenáram konverziónál. Ez terhelés függvényében is változik, jellemzően 50-80%-os terhelés között a leghatékonyabbak a tápok, e fölött számolni kell egy 2-4%-os csökkenéssel. Ennek érdemes a táp leírásában, illetve internetes tesztekben utána nézni.
Tehát ha a VGA-k és egyéb komponensek összfogyasztása 1000W egy 80+ Platinum táp 1060W-ot fog felvenni a dugaljból, egy 80+ Gold táp 1080W-ot, egy 80+ Silver 1100W-ot 80%-os terhelést feltételezve. Ennek érdemes utána számolni, hosszú távú üzemeltetésnél lehet, hogy pár hónap alatt megtérül a drágább, de hatékonyabb táp.
Csak neves gyártók tápegységeiből válasszunk, az EVGA, Thermaltake, Seasonic, Corsair felső kategóriás tápjai többynire megfelelőek, de vásárlás előtt olvassunk utána az internetes tesztekben, mit tud a tápegység. Amire figyeljünk: PCI-E csatlakozók száma, a hatékonyság 80%-hoz közeli terhelésen, lehetőleg ne legyen osztott a 12V-os ág, illetve ha mégis, bírja el a tervezett számú VGA-t az elsődleges ág, 12V-os feszültség stabilitása.

Riserek:

Sokféle típus létezik, ajánlott minél újabbat választani, a 006c verzió már megbízható, de azóta is történtek fejlesztések.
Ami fontos, hogy legyen 6 PIN PCI-E tápcsatlakozó a riseren, ha nincs elég csatlakozó a tápunkon a kártyák és a riserek ilyen betáplálására, akkor érdemes lehet Molex csatlakozóval is ellátott típust rendelni, átlakító nélkül ezzel érdemesebb betáplálni őket. Itt is érvényes a szabály, hogy egy tápkábelre maximum két risert köss!
USB kábelből az 50-60cm-es többnyire bőven elég szokott lenni.

SSD:

elvileg használhatsz HDD-t is, de a teljes rendszer összköltségéhez képest elhanyagolható a költsége egy SSD-nek és a nagymértékű virtuális memória használat miatt célravezető SSD-t használni, illetve a rendszer is gyorsabban bootol róla.
6 kártyás rendszerekhez egy 64GB-os elég, e fölött 120GB minimum az ajánlott, nagyjából bármi jó, de a nagyon noname gyártók termékeit érdemes kerülni.

Egyéb hardverek:

- Ne használj WiFi kapcsolatot a gép hálózati csatlakoztatására. A GPU-k terhelésen elég tetemes mennyiségű zajt termelnek, ami magas pinget és véletlenszerű kapcsolatvesztéseket eredményezhetnek. Ha nincs más megoldás, akkor használj hosszabbító kábelt és legalább 1,5-2m távolságra helyezd el a WiFi adaptert a géptől

- Smart plug: az egyik ajánlott típus a TP-Link HS110. Monitorozható a gépek fogyasztása egyenként, illetve távoli újraindításra is lehetőséget biztosít telefonoks applikáción keresztül. WiFi kapcsolatot igényel, ezért a fentebb leírtak rá is vonatkoznak, ne helyezd túl közel a géphez, mert a kapcsolat megszakadhat.
Sok gépnél érdemes lehet külön almérőt és újraindító áramkört alkalmazni, ezek a plugok kisipari méretnél érik meg.

Hozzászólások

(#1) erkxt


erkxt
tag

Szerintem ezt szedd le innen. Nem kell még több embert meggyőzni, hogy jöjjön ásni. Ha mindenképp írni akarsz erről, akkor facebookon megvan rá a megfelelő csoport(ok). A youtubra felpakolt videóknak köszönhetően már így is boldog boldogtalan hozzá nem értő kezdett bele, nem kell mást is bátorítani, főleg nem egy ilyen publikus oldalon. Nagyon őrölünk neki, hogy ennyire tudod mihez milyen hardver kell, de szerintem ez egy teljesen felesleges poszt ide. Aki akarja már csinálja és tudja, aki nem tudja meg ne akarja.

[ Szerkesztve ]

(#2) elithun válasza erkxt (#1) üzenetére


elithun
őstag

Szerintem ne szedje le innen. Egyrészt, mert azt publikál, amit csak szeretne, másrészt szépen összeszedett írás.

„Minden egyes tapasztalat közelebb visz a megértéshez.”

(#3) marositech válasza elithun (#2) üzenetére


marositech
senior tag

De most már nagyon közutálatnak örvend ez a fajta bányászat...
Vegyen ASIC-t... a VGA piacot hagyja békén.

[ Szerkesztve ]

Olyat rádverek...hogy megkulázol! :)

(#4) elithun válasza marositech (#3) üzenetére


elithun
őstag

Nem hinném, hogy ez egy propaganda írás lenne a bányászat buzdítására.
Persze jó lenne, ha normalizálódna a VGA piac, de az nem eze(ke)n az írás(ok)on múlik.

„Minden egyes tapasztalat közelebb visz a megértéshez.”

(#5) bitpork válasza erkxt (#1) üzenetére


bitpork
veterán
LOGOUT blog

Nem akarsz az autós topikokba is beírni, hogy mostmár elég legyen a DIY megosztásokból mert irgumburgum sokan csinálják már?! :U

https://hardverapro.hu/apro/audi_q7_hibrid_2016/hsz_1-50.html

(#6) ncc1701


ncc1701
veterán

Tetszik az írás.

Jó ötlet lenne még a szoftveres részről is írni, beállítások, mi kell hozzá, stb. Hogy akinek van kedve, az könnyebben bele tudjon kezdeni, akár csak próba jelleggel is. Igény biztosan lenne rá.

(#7) DNReNTi válasza erkxt (#1) üzenetére


DNReNTi
őstag

Nem ertem mi baj van ezzel, engem is erdekel a tema, megsem batorit arra, hogy 1M-ot beletalicskazzak egy banyasz gepbe. Ettol fuggetlenul megis szivesen olvasok ilyen es ehhez hasonlo bejegyzeseket a temaban, hogy ne legyek teljesen vakon ha valahol feljon a banyasz topik par sor mellett a kocsmaban. Jo iras, up!

but without you, my life is incomplete, my days are absolutely gray

(#8) bobalazs válasza erkxt (#1) üzenetére


bobalazs
nagyúr
LOGOUT blog

(#9) Csapoati válasza erkxt (#1) üzenetére


Csapoati
nagyúr

Butthurt much?

tehát a két csoportból a lassabbik legjobb idővel rendelkezőben lévők közül az ötödik legjobb időt futó indul majd a poleból.

(#10) Mister_X válasza marositech (#3) üzenetére


Mister_X
nagyúr

VGA-s miner PC-vel nem bitcoint vagy litecoint fogsz bányászni, mert nem éri meg, azokra találták ki az ASIC-ot. Hogy szebb legyen a képlet, SHA-256-os ASIC-kkal nem fogsz tudni csak bitcoint (és az egyéb SHA altcoinokat) bányászni, Scrypt ASIC-kkal meg Litecoint (és a többi scrypt altot). Ethereumot meg egyikkel sem. Aztán amíg egy ASIC nagyjából 1 év alatt hozza vissza az árát, egy VGA-s ETH-t vagy ETC-t bányászva 4-5 hónap alatt is akár.

"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake."

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.