2018. október 24., szerda

Gyorskeresés

3,4 GHz Prescott SL7PP, avagy fondü tuning nélkül.

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Üdv mindenkinek!

Nagy örömömre szolgál, hogy megoszthatom a kedves olvasókkal és a bejegyzéseim rendszeres kommentelőivel, hogy a tegnapi nap folyamán megérkezett a gyári órajel bajnok és csúcs Prescott egyenesen Kínából.
Mindig is szerettem volna egy ilyet, mert a 3GHz-es példányok olyan snasszok, a működő 3,2 és 3,4-esek viszont már ritkaság számba mennek kishazánkban. Ráadásul a tervezett nagy retró cpu hűtő teszthez 478 platformra szerintem ez a hardver dukál a leginkább.
A hangsúly a működőn van, mert bár a tavasszal sikerült vennem egy 3,2-est, de azt sajnos nem bírtam működésre bírni, így az eladó volt olyan kedves és visszavette.

Mikor máskor is próbálhatnám ki ezt a remek kis procit, ha nem a nyár kellős közepén, gusztus elején, a megérkezését követő másnap a tetőtéri szobában, 31°C levegő hőmérsékleten.
Első körben a tesztlapnak szánt Abit IS7-E lapba pattintottam bele, majd paszta, full réz Cooler Master hűtő a kobakra és power on. Ekkor jött az első döbbenet és gatyába trottyolás, mert a képernyő fekete maradt, a ventik felpörögtek, de a réz borda legalább melegedett. Higgadtság, mondom biztos a GeForce3 Ti200-as adta be az unalmast, gyorsan elővettem egy tutira működő Manli MX400-ast és ezzel indítottam el a rendszert. Bios hang hibajelzés nem volt, ezt hozzátenném. Azonban ezzel a kártyával is ugyanaz történt, mint a Ti200-al, vagyis homály.
Na gondoltam, ezt megszívtam, mert vagy hibás a prockó, vagy az alaplappal lehet valami huncutság.

Ezért aztán előkerült a második számú 478-as alaplap, egy Gigabyte P4 Titan GA-8IPE1000-G.
Átpakoltam a memóriákat, a Manlit, a procit, egyszóval mindent.
Beonoltam a szerkezetnek és egy pittyenés után a POST képernyő jelent meg egy széles vigyor kíséretében, ami közben az arcomra kúszott.
Konklúzió: múkodik! Mármint a proci és ez jó hír.

Közben betölt a HDS, nyitom az Aida64-et, látom ám, hogy a maghő 76°C és tovább melegszik. Na mondom ennek a fele se tréfa, valamit tenni kell. Bizony nem is volt az, mert a szoftver egészen hamar 85°C-ot jelzett, mikor megint ránéztem majd ezután nem sokkal újraindult a rendszer, bár nem biztos, hogy a hőterhelés miatt, közvetlenül az után történt ez, hogy rádugtam a pendriveot a lapra, hogy erre mentsem el a képeket.
A réz cpu hűtő sajnos elég tré állapotú, értem ez alatt azt, hogy az előző gazdája, vagy az előző gazdája előtti tulaja "halkítás" címszóval megnyirbálta a vezetékeket, így a blower venti leszabályozva tekert a procin, ami így elég hamar felforrósodott. Ezért a közvetlen léghűtést egy asztali ventilátorral oldottam meg, ami maxon telibe fújta a vga-t, akarom mondani az MX izécskét és a hűtőbordát is. Az eredmény egyszerűen frenetikus, 78°C fölé már nem kúszott a hőmérséklet, ha lehet hinni a leolvasott adatoknak.
Mondjuk az igaz, hogy tipikus kazán a Prescott magos P4, de erre számítani is lehetett, mégis meglepett.
Ha már úgyis ebédidő és a címben is utaltam a forrófejű procira, amiről egyébként az egész cikk is szól, simán lehetne rajta sajtot olvasztani vagy tojást sütni a réz bordán. Persze én magam ezt csak elméletben teszem meg, gyakorlatilag a szakácsművészet határainak ilyetén módon történő feszegetését átengedem a kevésbé épelméjűek táborának.

Köszönöm, hogy elolvastad, jó étvágyat az ebédhez! :R

Hozzászólások

(#1) Zoz


Zoz
(őstag)

SL7Q8 az igazi, az még a 64 bitet is tud (478-ban!).
http://www.kepfeltoltes.eu/images/hdd1/2017/08/04/555478_64bit_.png

[ Szerkesztve ]

(#2) flymi válasza Zoz (#1) üzenetére


flymi
(őstag)
LOGOUT blog

SL8K4-et szerettem volna, de nem sok eladó példány van belőle és azok is horror áron mennek, így letettem róla. SL7Q8 pedig fehér holló. Vagy talán van ilyened? :F

SL7PP és SL7E6 közül lehetett választani, előbbire tettem a voksom.

[ Szerkesztve ]

Üzlethelyiségből pár apróság eladó, lehetőleg egyben! Érdeklődni privátban!

(#3) Zoz válasza flymi (#2) üzenetére


Zoz
(őstag)

Van, de nem eladó.
Új korában nehezen lehetett lapot találni alá, Abit IS7, IC7, Giga 8IPE1000 nem vitte, csak a 8S655TX. Később kiderült, hogy az Asrock P4I65G is szereti :) Nyugdíjas éveit egy MSI 945GCM478 társaságában tölti :)

(#4) flymi válasza Zoz (#3) üzenetére


flymi
(őstag)
LOGOUT blog

Asrock P4i65G -> Dobozosan van, ez a harmadik számú s478-as alaplapom. Így is több van, mint elég.

Azt mindjárt gondoltam, hogy nem eladó. :D Csak megkérdeztem, hogy van-e és azért mondod.
Muszáj megkérdeznem, milyen hűtő van a kobakján?

Üzlethelyiségből pár apróság eladó, lehetőleg egyben! Érdeklődni privátban!

(#5) Zoz válasza flymi (#4) üzenetére


Zoz
(őstag)

Most csak egy Intel gyári rézmagos, utolsó időkben csak ilyen Word, Excel, net gép volt. Annak idején egy Zalman "rézrózsa" volt, ha jól emlékszem CNPS7700-CU. (Ami aztán később ment tovább 775-re, aztán meg 1155-re, köszönhetően annak, hogy az Asrock jó ideig a 775-ös lukakat is rátette a 115x lapokra :-) )

(#6) Duracellm...


Duracellm...
(PH! kedvence)

vagy 15 éve teszteltem 3dmark-loop-al egy ilyet, az a szemét megégette az ujjbegyem, pedig nem lófasz hűtő volt rajta: [link]

A tulajnak HANGOS volt ?! :DDD

Döglött róka bőre 1x, 2x, 3x..

(#7) DarthSun


DarthSun
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Grat a procihoz ! A hőfokok elég magasak, tegyél rá egy ilyet és nem lesz gondod, nekem 4GHz- en, terhelés alatt sem megy 40 fok fölé.

𭩹 €Ł$ 𭩹Epox MVP3G2 és MVP3G5 alaplapokat keresek megvételre𭩹$Ł€ 𭩹

(#8) DarthSun válasza DarthSun (#7) üzenetére


DarthSun
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Vagy egy másik bajnok hűtő [link], A P4EE 3.4GHz@3.77- en , 24 fokos a CPU :D [link].

𭩹 €Ł$ 𭩹Epox MVP3G2 és MVP3G5 alaplapokat keresek megvételre𭩹$Ł€ 𭩹

(#9) donmackó


donmackó
(őstag)

Küldtem neked egy PÜ-t. Azt elfelejtettem beleírni, hogy a proci SL7E5-ös.

Release the cable hounds!

(#10) domos válasza DarthSun (#8) üzenetére


domos
(senior tag)

Gondolom nem nyáron készült kép, vagy fullon megy a légkodni? :DDD

Akinek nincs rendes asztala, az használjon laptopot.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.