2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Tapasztalataim az amcsi részvénypiacon 090513

Írta: | Kulcsszavak: részvény . tőzsde . technikai . elemzés

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Biztos, hogy nem mindenki fog egyetérteni azokkal a dolgokkal amiket most leírok, de ez lényegtelen... :D Én ezt tapasztaltam és ebből indulok ki. Csak néhány, ami most eszembe jut.

1. rövidtávon, swingelésre a technikai elemzés nagyonis beválik még ezen a piacon is.

2. az alakzatokat nagyon jó le lehet kereskedni, a célárfolyamok 99%-ban bejönnek, a legtöbbször centre pontosan, persze nem érdemes kicentizni a profitot, jobb ha kicsivel lejjebb zárom a longot/feljebb a shortot. természetesen léteznek false kitörések/letörések, erre való a stoploss.

3. a Fibonacci-szintekkel nem érdemes foglalkozni, ha bejön, akkor az a véletlen műve

4. a mozgóátlagok közül a 20SMA egy semmi. nemistom miért foglalkoznak vele olyan soxor. az 50SMA is olyan, hogy vagy bejön, vagy nem. nagyon erős trendnek kell lennie, hogy az 50SMA-ból támasz váljon. a 100SMA dettó egy semmi. a 150 és a 200SMA soxor meghatározza a hosszútávú trendet, a 200SMA többször (vissza kell nézni a historikus chartot, hogy korábban melyiket vették figyelembe és azt kell figyelni).

5. mielőtt pozit veszek fel, felteszem magamban a kérdést, hogy merre van nagyobb tere az árfolyamnak, felfelé vagy lefelé

6. egy jó irányba felvett pozi az esetek 99%-ában már az első percekben termelni kezdi a pénzt, de az első napon biztos (pár napos swingről beszélek). ha napokig egyhelyben toporgás van, az rossz jel, az esélyem 50%-ra csökken (egyébként is csak 51% :D). ha jó irányra fogadtam az azt jelenti, hogy úszok az árral, és amerre az ár úszik, arra van a pénz. árral szemben úszni nem érdemes.

7. a hedgét én korábban teljesen feleslegesnek tartottam, vagyis inkább úgy mondanám, hogy nem tartottam jó ötletnek. gondolok itt arra, hogy mondjuk alapvetően arra számítok, hogy emelkedik a piac ezért van néhány részvény longom, de melléjük beteszek egy index shortoló ETF-et, de nem 1-2 napra, hanem akár hetekre. ezt korábban nem alkalmaztam.

választhatok: hedge nélkül ha jó irányba megy a piac, akkor én tuti nyerőben vagyok.
de ha nem megy jó irányba, akkor brutálisat bukok

hedgével ha jó irányba megy a piac (tehát arra, amerre a pozijaim nagyobbik százaléka "néz") akkor nyerek, de a hedge miatt kevesebbet.
ha viszont rossz irányba megy, akkor nem bukok akkorát.

az utóbbi időben hedgézek (hülyén hangzik) és bejön. a profit nincs olyan nagy, de a bukó sincs akkora. amikor úgy látom, hogy a longokat zárni kell, akkor zárom őket és a hedge onnantól kezdi el termeli a pénzt. ebből általában minimális bukóban vagy 0-ban jövök ki, de mégis ad egyfajta biztonságérzetet.

8. az ilyen-olyan szektorokból összeállított portfolió sztem baromság, a piac különböző szektorai általánosságban együtt mozognak (persze van amelyiket a bankok mozgatják, másokat meg az alapanyagárak [USD mozgása] stb)

9. korábban úgy tartottam, hogy akkor veszem fel a pozit, amikor megtörtént a kitörés vagy a letörés. ezzel az volt a baj, hogy folyton figyelni kellett (vagy ha betettem egy automatikus vételi/eladási megbízást, azt tutira kiütötték és rossz irányba indult a részvény), és a stoppom 99%-ban messzire került a stoptól, vagy fel sem vettem a pozit, mert már későn értem oda.

az utóbbi időben az alakzatokat figyelve már jóval korábban felveszem a pozit. ha látok egy bullish alakzatot, mondjuk egy enyhén lefelé trendelő csatornát, azaz bull-flaget, akkor annak az aljánál veszem fel a pozit. vagy egy emelkedő háromszögnek az alsó trendvonalánál. az alakzat már a kialakulásának folyamatában is utal arra, hogy mi várható, szal miért várjam meg a kitörést? ha az alakzat sérül, akkor passzolom a pozit.

10. rövidtávon, swingeléshez rengeteget kell használni az órás (60 perces) chartot. ezen sokkal egyszerűbb berajzolni az alakzatokat, észrevenni a kitöréseket vagy letöréseket.

bájdövéj a múltkori írásom végülis bejött, mert a piac elkezdett korrigálni (csak előtte még több szopósgombóc lúzert szippantott be a tetején). jó lenne tudni, hogy meddig tart a korrekció, ugye? :D egyelőre tart és ez a lényeg. ha majd látok változásra utaló jeleket, akkor zárom a shortjaimat. jelenleg SDS és FAZ longom illetve USO shortom van.

Hozzászólások

(#1) briian


briian
csendes tag

Hi,
a hedge-el kapcsolatban: mi a különbség az általad leírt megoldás és az között, hogy amikor lezárod a vesztőbe fordult trade-et nyitsz egy ellenirányút?

(#2) fLeSs válasza briian (#1) üzenetére


fLeSs
nagyúr

az, hogy az onnantól már nem hedge. :D

"I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."

(#3) briian válasza fLeSs (#2) üzenetére


briian
csendes tag

És eredményesség szempontjából? :)

(#4) fLeSs válasza briian (#3) üzenetére


fLeSs
nagyúr

elég értelmetlen a kérdés vagy csak késő van.
amiről te beszélsz az már nem hedge, legalábbis nem olyan amilyenre én gondolok.

"I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."

(#5) briian válasza fLeSs (#4) üzenetére


briian
csendes tag

Igazából azt nem értem, hogy miért jobb már előre kötni egy kvázi ellentétes trade-et, mint utólag felülbírálni az eredeti elképzelést és nyitni egy ellenirányút. Sokan pl. nem használnak stop-ot, hanem betesznek egy ellentétes megbízást.
Persze ha neked működik, akkor nincs miről beszélni. :)

[ Szerkesztve ]

(#6) Hedgehanter válasza briian (#5) üzenetére


Hedgehanter
őstag

Mento-ovnek nem rossz csokkenti a veszteseget, bar en sem ertek vele egyet...

(#7) fLeSs


fLeSs
nagyúr

azért idióta nem vagyok, nem vaktában veszem a hedgét, árfolyamhoz van kötve.
olyan még nem volt, hogy nagyon rosszul sült volna el.

ez vhogy úgy müxik, hogy a long és a short kitettségemet folyamatosan billegtetem.

pár napja még volt jópár részvény longom, de SP500 910-920-nál ettől függetlenül bevásároltam SDS-ből és FAZ-ból (sőt, volt QID-em is, de azt passzoltam), mert arra gondoltam, hogy középtávon az indexek korrigálni fognak. ha elment volna 950-ig, akkor rávettem volna.

a longjaim közül 2 bebukott, de a hedgék pótolták a veszteséget. volt AIG-om, amit későn adtam el, de a hedgék miatt nem volt gáz.

"I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."

(#8) JoeYi


JoeYi
őstag

néha azon gondolkodok, hogy bevásárolni egy frissen korrigált részvénből, aztán egy évre letiltani tűzfalban bróker oldalakat, és 10ed annyi streszel lehet többszörös profitot hoznék ki :)

(#9) fLeSs válasza JoeYi (#8) üzenetére


fLeSs
nagyúr

lehet.
de az is elképzelhető, hogy 1 év múlva már nem is létezik az a cég. :D

"I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.