2019. július 19., péntek

Gyorskeresés

Shortra alkalmas részvények kilépési pontjának meghatározása, hogyan?

Írta: | Kulcsszavak: részvény . tőzsde . pot . mos

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Szóval, hogyan válasszam ki azokat a papírokat, amiket érdemes shortolni, és hova tegyem a kilépési pontot? Előző írásomban már leírtam, hogy HA medve piac van és az adott szektor még a piacot is alulteljesíti, akkor ebben a szektorban a leggyengébb részvények kellenek nekem shortolásra.
Namost sztem felesleges végignézni az adott szektorokban, hogy mely részvények estek százalékosan a legtöbbet/legkevesebbet az elmúlt időszakban, időpocsékolás és nem jelent semmit. Illetve ha adott részvény még a szektor átlagánál is jobban esik az nekünk jó, persze kérdés, hogy mikor szállunk be a buliba, mert lehet, hogy már későn.
Amikor a shortra alkalmas részvényeket keresem, akkor két dolgot nézek a grafikonon:
1. a mozgóátlagokat, amik jó belépési pontnak bizonyulnak
2. trendvonalakat, amik mindig megállítják az emelkedést. ide kell tenni a stoploss megbízást.
Az esés (shortolás) azért jobb, mint az emelkedés (long), mert a félelem mindig gyorsabban legyakja a részvényt, minthogy a mohóság felnyomná az árat, ezért az esésből sokkal gyorsabban lehet profitálni. :D Az emberi természet olyan, hogy nem szeret shortolni, nem szeret eladni csak venni, ezért az emberek ritkán szoktak shortolni, de hát nincs mit tenni, ha ilyen a piac, akkor úszni kell az árral. :D

A négyes fázisban lévő részvények shortolásánál az exponenciális mozgóátlagokat figyelem, a 9, 21 30 és 50 naposokat. Pár példa, jelen helyzetet figyelembe véve természetesen a bányász és agrárbiznisz szektorokból:

BHP, RTP, MT, AAUK, FCX, POT, MOS és SYT.

Ha megnézzük őket akkor látszik, hogy az esés gyakorlatilag az összesnél a 21/30/50 napos exponenciális mozgóátlag (EMA) alatt ment végbe, és amikor korrekció következett be, akkor is az EMA megállította az árfolyam emelkedését. Az MT és a POT kicsúszott egyszer, de a POT-ról tudvalevő, hogy az agrárszektor legerősebbike, az MT pedig a bányászoknál az egyik legnagyobb ágyú, szóval ezeket shortolni csak óvatosan. Ugyanakkor a POT grafikonjára rárajzolható egy felső ellenállásként funkcionáló trendvonal is, és látható, hogy miután az árfolyam átcsordogált az EMA-n, a trendvonal megállította az emelkedést. Nagy valószínűsége van annak, hogy más cégeknél is kialakultak már ezek a trendvonalak (pl. itt a MOS), tehát megvan a tuti kiszállási pont: ha az EMA-t vesszük figyelembe, akkor az EMA fölé kell tenni a stoplosst, hiszen ha afölé jut az árfolyam, akkor az azt jelenti, hogy vmi megváltozott, ergó jobb, ha kivárjuk a következő történéseket. Ha a trendvonalat tekintjük mérvadónak, akkor afölé kell tenni a stoplosst.

Btw ezek a papírok ma is -10-20%-ot esésben vannak, és sztem bőven mennek még lejjebb is.

Tehát: medve piacon, alulteljesítő szektorokban négyes fázisban lévő, a leggyengébb részvényeket shortolni, és figyelni, hogy milyen EMA állította meg az emelkedésüket, és oda tenni a kiszállási pontot.

Hozzászólások

(#1) briian


briian
(lelkes újonc)

Színvonalas post, csakúgy, mint az előző. :C
Ahhoz képest, hogy nem tartod magad szakmabelinek, rengeteget lehet tanulni az írásaidból, hozzászólásaidból. :R

(#2) Thunderzolee válasza briian (#1) üzenetére


Thunderzolee
(PH! addikt)

Ahha. :K

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.