2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Egy kis esettanulmány - 090808

Írta: | Kulcsszavak: tőzsde . részvény . indexek . piac

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Szal, erről már régen akarok írni, de csak most jött el az idő (a kedv).

A piac irányával kapcsolatban elég jók szoktak lenni a megérzéseim, mégis sokat optam mint a torkosborz, pedig egy kis odafigyeléssel a március óta tartó száguldásból óriási nyereségekkel is kivehettem volna a részemet.
Utólag könnyű okosnak lenni, de amiről most írok az egy olyan dolog, amit már előre "láttam", mégsem játszottam meg, mert elsiklottam felette.
A hwsw fórumon január közepén írtam arról, hogy kialakulóban van egy kisebb fej-váll az SP500-on, és ha elesik a nyakvonal, akkor 680-700 pontig fog esni az index (ami végülis be is következett).
Akkor így nézett ki a grafikon, január 15-e környékén:

Ez még csak egy "béna" fej-váll, végülis egy fordított fülescsésze, ahogy szokták hívni.

Később még hetekig szenvedett az index a 800 pont feletti tartományban, majd elesett a nyakvonal. Namost a grafikont ugye minden technikai elemzést használó emberke másként nézi, azt látja bele amit bele akar látni. Erre a grafikonra kétféleképpen lehet rárajzolni a nyakvonalat, ami első ránézésre nagy különbségnek tűnik, de a végén ki fog derülni, hogy mégsem az.

Világoskék az egyik, sötétkék a másik nyakvonal.

Namármost akkor számoljunk.

A január 6-i csúcs 943,85 volt.
A világoskék nyakvonal 814,25-nél van, a sötétkék viszont ferde, a csúcsból húzott pont 805,7-re esik, a nyakvonal eleste viszont 795 pontnál következett be.
Plusz érdekesség, hogy a Dow Jones indexen (erről nem készítettem képet) a csúcs 9088,06 volt, a csúcsból húzott pont 7988-ra esett, az elesési pont 7787 volt.

A végeredmény pedig:
a világoskék vonallal számolva 684,65 pont, a sötétkékkel számolva 656,85 pont volt a CÉLÁR.
A Dow Jones indexen pedig 6687.

És hány pontnál volt a piac alja?
666,79 és 6470.

Százalékban kifejezve a világoskék vonalas verzió 2,6%-ot, a sötétkék vonalas verzió 1,5%-ot, a Dow Jones indexes számítás pedig 3%-ot tévedett.

Arról nem is szólva, hogy ha a sötétkék vonalas verziónál a csúcsból húzott ponton számoljuk a nyakvonal elestét (és nem a lefelé trendelő vonalból), akkor 667,55 a célár, ami 0%-os különbséget jelent a valós piacaljhoz képest.

Ha nem aprózom el a pontszámokat, még akkor is 684 pontos célár jön ki, ami 2,5%-os tévedés.

Congratulations magamnak. Csak ugye az ember a nagy esésbe ritkán mer belevenni, és amikor totális a pesszimizmus, senki sem gondol a feltámadásra (pedig kéne!).

Ráadásként íme a Bullish percent index állása március elején, a piac aljánál...

Szóval, ha anno a pár napos swingek helyett hetekre tervezek egy pozival (úgy mint mostanában, tehát nem ijedek be 2%-os bukóban), akkor az esésben lefelé bevásárolgathattam volna és elég szép profitokat zsebeltem volna be. Csak a volna szócska nem stimmel. :D Btw nem szükséges, hogy a piac 30%-ot emelkedjen ahhoz, hogy mi jól keressünk egy ilyen korrekcióval. Még a tavaly július és augusztus közti szenvedésben is volt jópár részvény, ami két-háromszorozott pár hét alatt, de a többség is képes volt 40-50% emelkedésre, míg az index alig 10%-ot ment, szal ne becsüljük le a kis korrekciókat sem.

Hozzászólások

(#1) Hedgehanter


Hedgehanter
őstag

Leirom mar egy parszor nagy vagy josnak csak nem ertem miert nem figyelsz magadra amikor mar lattad egy parszor hogy bejon amit irsz... Emlekszem arra az irasodra meg mondtad is hogy azok a papirok fognak emelkedni a legtobbet amik meg voltak gyotorve (bank) es ugy is lett... :F

(#2) fLeSs válasza Hedgehanter (#1) üzenetére


fLeSs
nagyúr

Leírni vmit és aként cselekedni két különböző dolog. :D
Amikor az SP500 700 körül járt senki nem gondolta volna, hogy ekkora emelkedés jön.

Előtte hetekig nagyon jól kerestem a shortolással, és kezdőként arra gondoltam, hogy ami egyszer ilyen jól bejött, az máskor is be fog jönni. Sajna nem így lett. :D

"I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."

(#3) Hedgehanter válasza fLeSs (#2) üzenetére


Hedgehanter
őstag

Mennyi idonek kell eltelni nalad ahhoz hogy leirni es cselekedni egy dolog legyen..? :DDD Senki sem gondolta volna? Tudni kell meg latni, ami nalad menne, csak a kezed nem ugy jar ahogy az agyad..... :DDD

(jol megmondtam..) :D

(#4) fLeSs válasza Hedgehanter (#3) üzenetére


fLeSs
nagyúr

mostanában azt csinálom amire gondolok, és eddig OK minden. de ez még csak alig 2 hónapja tart. :D

"I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."

(#5) Hedgehanter válasza fLeSs (#4) üzenetére


Hedgehanter
őstag

Akkor csak 7 honap kellett hogy meggyozd magadat... :D

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.