2019. március 24., vasárnap

Gyorskeresés

Az első három hét hibái összegezve

Írta: | Kulcsszavak: részvény . tőzsde

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az első két hétben sikerült elveszteni az alaptőkém 13%-át, ráadásul már volt -15%-is, onnan hoztam vissza az utóbbi pár napban. :D Ez így utólag belegondolva elég sokkoló, ezért most összegzem a hibákat amiket elkövettem.

A legalapvetőbb hiba, hogy medve piacon részvényeket kezdtem vásárolni, holott korábban direkt kihangsúlyoztam, hogy a medve piacon nem szabad részvényvásárlásba kezdeni, ez olyan, mintha az árral szemben úsznék. Még akkor sem, ha a piacot rendesen felülteljesítő, emelkedő trendben lévő részvényt találok. Ez a legszimplább szabály, mégis megszegtem, szimplán barom vagyok, ez a helyzet, de ez egy jó lecke nem csak nekem, remélhetőleg másnak is. Ha ezt a szabályt betartottam volna akkor most nem lenne semmi gond.

De ha már vásárlásra adom a fejem, akkor illene jó belépési pontokat találnom. Először a medve piacra fogtam a sikertelenségemet, de utólag már látom, hogy én voltam a béna és nem a piac miatt vesztettem. Nem érdemes mást okolni a veszteségeim miatt, mert én hoztam meg a döntéseket, tehát én vagyok a hibás.

A következő alapprobléma, hogy a vásárlásnál összekevertem a hosszútávú részvénytartásra vonatkozó szabályokat és a swing-trading szabályait. Lényegében a hosszútávú vásárlási szabályok szerint vásároltam, de a stop-lossokat kicsire állítottam a swing kereskedés miatt. Ennek nincs sok értelme. :C Ügyi vagyok, de ezt inkább felejtsük el... :U

Szóval, ha már a medvepiacon vásárolni akarok (amit nem kéne), és én swingelni akarok, akkor nem a heti felbontású grafikonon látható kitöréseknél kéne vásárolnom, hanem a támaszszinteken. Mondanom sem kell, én szinte minden vásárlással kifogtam a rövidtávú azaz swing emelkedések tetejét (mert kitörésként tekintettem rájuk), ergo már az első pillanatban tudhattam volna, hogy bukó lesz. Volt 1-2 eset, amikor olyan részvényeket vettem meg, amik réssel nyomultak felfelé, márpedig a legtöbb esetben a réseket egy esés során kitöltik.

AGA: vétel 46,86-ért, aztán eladás 43,9-ért. Hibák? Korrekcióba vettem bele messzi a támasszinttől. Természetesen az eladásom napja volt a mélypont, azóta csak emelkedik. Utána vétel 50-ért, 1 nappal később eladás 46,3-ért. Megint a támasz és ellenállásszintek között középen vettem, aztán kistoppolódtam. Ofkorsz azóta +10%.

DTO: ez igazából az olajat követi (inverze), szóval a vételnél az olajat figyeltem. Először 10.30-án vettem 70,7-ért, ami belegondolva nem volt annyira rossz ötlet, mert az olaj pont a 70 USD-s ellenállás alatt volt, tehát ha kitört volna 70 USD fölé, akkor szimplán kistoppolódok és kész, viszont eső trendről volt szó, tehát az ellenállásszintnél vásárolni jó dolog. Persze nem emiatt vettem, hanem csak mert további esésre számítottam. :D 11.04-én eladtam 74,09-ért és 70,8-ért két részletben, amikor az olaj 70 USD fölé erősödött, de 70 alatt zárt, tehát nem kellett volna eladnom (kicsit megtévesztő, hogy a DTO-nak és az olajnak is 70 körül volt ekkor az ára). Végülis minimális profitom volt, de ez volt az ideális beszállási pont, ehelyett én pont ekkor adtam el, gratula! Később 11.07-én megint vettem DTO-t 81-ért, mert az olaj 61 USD-s támasza elesett. A probléma az, hogy a 60 USD volt a támasz, ezért másnap kistoppolódtam, a DTO-t 72,4-ért adtam el, veszteség. Mondani sem kell mi történt? Másnap esni kezdett az olaj, tehát megint a napi csúcsponton estem ki. A következő napon megfogadtam, hogy megint veszek DTO-t ha az olaj 60 USD alá esik és ott zár! Ez fontos. Ez 11.11-én bekövetkezett, DTO vétel 85,46-ért. Utána elhatároztam, hogy eladok, ha az olaj 60 felett zár, vagy megint veszek, ha 55 USD alatt zár. Ez 11.18-án bejött, DTO vétel 95,15-ért (felátlagolás). Végülis akkor adtam el mindent 104,45-ért, amikor az olaj megközelítette az 50 USD-s szintet, egészen pontosan akkor, amikor asszem 50,06 USD volt. Jelenleg a 48 USD a támasz. Ez volt az első épkézláb, tudatos és nyerő swingem. Volt nyerő, tudatos daytradem is, de az csak daytrade.

Ami az AFAM, AVAV, LG, LHCG, EBS, ALGT, ENSG, OSIP részvényeket illeti, szinte mindet a korábbi támasszinttől messzi vettem meg egy emelkedő minitrend végén, a csúcsponthoz közel, totálisan rossz időpontban, egyedül az EBS-t sikerült profittal zárnom (+6%), de a többi bukó volt. Just like the pancsersz. Pancser vagyok.

Volt egy nagy opásom a GLUU-val, megpróbáltam mélypontot halászni. Úgy vettem észre, hogy mélypontot ütött 11.06-án, kiemelkedő forgalom mellett lentről feltolták az árat. Adtam egy stop-limit vételi megbízást az aznapi maximum fölé, mert arra gondoltam, hogy ha fölémegy, akkor új emelkedő trend indul. 11.10-én kiütötték a stoppomat és bevásároltattak vele, kb. 2 perc múlva meg már 50%-kal alacsonyabban járt az árfolyam. :C :U Ismét gratula. Utána azzal szenvedtem, hogy minden kis emelkedést eladásra használjak ki, mert volt egy olyan érzésem, hogy ez lefelé fog továbbmenni. Végül ~35%-os bukóval adtam el mindent, azóta lefeleződött, szal jól döntöttem. Még hogy nincs lejjebb...
Mi a tanulság ebből?
1. nem kéne a mélypontot keresgélni
2. nem kéne illikvid papírokkal szórakozni. volt, hogy 1 órán keresztül nem történt kötés, ezeket a párezres forgalmú papírokat meghagyom másoknak.

Próbálkoztam daytradekkel. Ezek kb. 50-50%-ban voltak nyerők és bukók, eléggé szerencsejátéknak tűnik, de van vmi amit megfigyeltem, és ezt akarom legközelebb kipróbálni. Addig is pihi.

Jelenleg csak QID-em van, az EUM-ot eladtam 1 nappal a vétel után, veszteséggel. :D

13%-nál többet nem akarok elveszteni, mert minél több a veszteség, annál nehezebb visszahozni.
10% veszteség fedezéséhez 11% nyereség kell.
20% veszteség visszahozásához már 25% nyereség kell.
30% veszteség bukót 43% nyereség fedez, és így tovább, egyre nehezebb.

Hozzászólások

(#1) shaft72


shaft72
(tag)

Medve piacon nem feltétlenül nem lehet longolni. Csak azért jól meg kell nézni mikor lehet :) Az előző írásaidban elég jól összefoglaltad a trédelés szabályait, úgy látom, neked is már csak a betartással vannak gondjaid. Ezeket a kérdéseket a helyedben azért feltenném még magamnak:
- Végső soron swing trader vagyok vagy long trader? Long trade-hez nagyobb türelem, nagyobb stopok és főleg nagyobb tőke szükséges. Swingben érdemes a kis chartokat is nézegetni és főleg a híreket, hátha valami befolyásolta az árfolyamot, ami hosszú távon visszakorrigál.
- Ismerem-e készségszinten a candlestick alakzatokat? Megdöbbentően megkönnyíti a döntést egy evening star, egy three outside up vagy dark cloud cover felismerése.
- Van-e tényleges stratégiám, vagy csak tisztában vagyok a szabályokkal, de még mindig következetlenül megszegem őket? Mit célzok meg a stratégiámmal, egy bizonyos napi/heti/havi %-os tőkenövekedést, pip/pont szerzést, hova tartok, hogy érek el oda?
- Van-e veszteség menedzsmentem? 13% elvesztése azt feltételezi, hogy nincs hatékony módszered a veszteség elkerülésére, érzelemből trédelsz (volt egy olyan érzésem, hogy ez lefelé fog továbbmenni), bosszúból trédelsz, ezek sürgősen elfelejtendő dolgok.

Mindemellett nagyon jól leírod a hibáidat, és ez egy lépés lehet a helyes úton.

(#2) fLeSs válasza shaft72 (#1) üzenetére


fLeSs
(PH! nagyúr)

swing trader akarnék lenni.

nem, még nem magoltam be a gyertyaalakzatokat. :D a gyertyák jelentését ismerem. az alakzatok közül is párat, de még nem foglalkoztam behatóbban ezzel a kérdéssel, de most átnéztem ezt az oldalt: [link]

a stratégia az, hogy nyerő legyek. :D
eső trendben shortolok, emelkedő trendben long. de jelenleg inkább csak short (ETF-eken keresztül). a probléma ott volt, hogy a legtöbb esetben rossz időpontban vettem fel a pozit, és ez végülis a gyertyaalakzatok ismeretének hiánya illetve a kereskedési stratégiák keveredése miatt van. de ezt mostantól kiküszöbölöm.

van veszteség menedzsmentem, a GLUU-n kívül az összes pozit max 10%-os bukóban zártam, ennél több sehol nem volt. a GLUU beopatott, azzal elég sokat buktam, anélkül jóval kisebb lenne a veszteség. de hát nincs "ha".

"volt egy olyan érzésem, hogy ez lefelé fog továbbmenni"
erről írtam korábban. én is jól tudom, hogy ez hiba volt, már a pozinyitás napján tudtam, le is írtam a blogban, csak akkor még nagyon új volt a számlám, és mindenképpen csinálni akartam vmit, a tettvágy. :D

szerk: én ezt a DTO-ra értettem.
a GLUU-val kapcsolatban egy brutálisan hosszú eső trendben voltam, és semmi nem utalt a fordulatra, ráadásul 50% bukóban voltam 2 perc után, úgyhogy még jó, hogy meg akartam szabadulni tőle, minden kis emelkedést eladásra használtam fel és így végül "csak" 30%-os lett a bukó (két részletben adtam el).

"érzelemből trédelsz, bosszúból trédelsz, ezek sürgősen elfelejtendő dolgok."
ilyet nemtom hol olvastál, mert ez egyáltalán nem igaz.
a cégekre nem mint cégekre tekintek, hanem mint szimbólumokra, semmi érzelem nincs mögötte.

btw mit gondolsz a Nasdaqról? ha jól látom, akkor egy "BEARISH DOWNSIDE GAP THREE METHODS"-ot vagy inkább "BEARISH DOWNSIDE TASUKI GAP"-et látunk rajta, esés, mégtöbb esés de réssel lefelé, aztán egy forduló, a rést még nem töltötte be. ez alapján elvileg miután betöltötte a rést, esik tovább. hmm?

[ Szerkesztve ]

(#3) Tüzi


Tüzi
(PH! addikt)

Én az EGIS-el voltam így, mint te az AGA-val :(

Deee... 1,6 millió dollárért, mi is lehetünk hősök. Három napig.

(#4) fLeSs


fLeSs
(PH! nagyúr)

egyébként elolvasva amit leírtam röhögnöm kell magamon.
de hát ez van, én már csak ilyen ironikus vagyok. :D

(#5) fLeSs válasza fLeSs (#2) üzenetére


fLeSs
(PH! nagyúr)

a nasdaqon nincs is rés. :W

(#6) Hedgehanter


Hedgehanter
(őstag)

Lehet direkt csinalod hogy sokat hibazol, hogy epito jellegu legyen mindenkinek.... :DDD Hogy nezne az ki hogy "jol vettem megint, meg jol adtam el" cimu blog... :D ;] Semmi tanulsag nekunk...

(#7) shaft72 válasza Hedgehanter (#6) üzenetére


shaft72
(tag)

Én örömmel olvasnám a sikereit... a hibák listája amúgy is csak a trédernek lehet építő jellegű, a többi ember csak legyint rá vagy nevet, csak nagyon ritkán fogadják meg a leírtakat :D Főnököm is ma durrantotta el a 10k-s accountját, amit 3 hét alatt felvitt 38 ezerre, ma meg zárt 1500 mínusszal. Szerencsére csak papertrade :D

(#8) fLeSs válasza shaft72 (#7) üzenetére


fLeSs
(PH! nagyúr)

a QID-del megint opóágon vagyok, mert réssel felfelé fognak nyitni. :D (a QID a Nasdaq-100 2x-es inverzét adja).
ezt elvileg akkor kéne eladnom, ha a Nasdaq-100 1110 pont felet végez a nap végén, csak ezzel az a baj, hogy a fő ellenállásszint 1150-nél van, az meg mégtöbb mínusz, szal megint az lesz, hogy eladom, és másnap fordul a trend. :D

(#9) shaft72 válasza fLeSs (#8) üzenetére


shaft72
(tag)

Tudd vagy ne tudd, tedd vagy ne tedd! Yoda is megaszonta :D A veszteségekből szállj ki, a nyereséget tedd zsebre, aztán dőlj hátra és figyeld a marketet. Vannak dolgok, amiből jobb kimaradni. :D Tegnap arany 756-ról 800-ra, ma 800-ról 820 körülre ugrott fel és még csak most jön a daráló, usa session hajrája :D

(#10) Dare2Live válasza shaft72 (#9) üzenetére


Dare2Live
(PH! nagyúr)

k* szar fordítás maradjunk az eredeti: Do or do not there is no try..." verziónál.

A dohányzás se káros, sok nagyapa, dédapa száritott diófa levelet tekert újság papírba, és azt szívta. Mégse a tüdőrák vitte el őket sok esetben. by k.feri80

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.