2023. január 29., vasárnap

Gyorskeresés

AMD piaci részesedés

Írta: | Kulcsszavak: amd . nvidia . geforce . radeon

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az elmúlt napokban a különböző hardver (khmm: pletyka) oldalakon lejött a hír, hogy az AMD-nek már csak 8% a részesedése az asztali VGA-k piacán.

Itt a grafikon:

Vannak akik pánikba estek, mások meg örömtáncot járnak a hír hallatán, mondanom sem kell az utóbbiak IQ-ja eléggé lefelé konvergál. Ha ez valóban így lenne akkor kijelenthetnénk, hogy az NV totál monopolhelyzetben van ami a PC-s játékpiacra nézve egy csapás lenne (már most sem túl rózsás a helyzet).

Na szóval ez természetesen egy nagy baromság. :D Ez a grafikon azt mutatja, hogy az adott negyedévben a leszállított videokártyák hány százalékát szállította az AMD és az NVIDIA.
De persze ezeknek a pletykaoldalaknak kell a szenzáció a klikkek miatt ergo ez átalakult piaci részesedéssé.

Az AMD bezuhanása ebben a negyedévben elég durva, de nem meglepő. Az AMD és az NVIDIA is kijelentette a negyedéves befektetői "értekezleteiken", hogy az AIB partnereik (értsd Sapphire, Asus, stb.) teli vannak kártyákkal, ezért nem akarnak több kártyát amíg a meglévő készleteiket el nem adják.
Jórészt ennek köszönhető az NVIDIA 4000-es kártyák magas árazása is, mert Jensen ki akarja pucolni az RTX 3000-es készleteket és ezt úgy tudja elérni, hogy annyival drágábban adja a 4000-eseket amennyivel gyorsabbak (ergo nem ad ingyen teljesítményugrást mint ahogy az megszokott generációváltások esetén).
És persze ennek köszönhető az RX 6000-es kártyák árának elég durva esése, legalábbis a hanyatló nyugaton, főleg az USA-ban.

Ami a piaci részesedést illeti: ez egy folyamatosan változó adat és mivel nem lehet összeszámolni az idők kezdete óta eladott összes videokártyát, ezért negyedévente a szállításokat mérik és ebből ki lehet számolni a piaci részesedést, csak átlagolni kell két dátum között. Pl. kiszámoltam hogy az RTX 3000-esek bemutatása óta 81.33% vs 18.66% az állás.

megjegyzés: az, hogy az AMD ennyire kevés kártyát szállított szerintem egy elég érdekes helyzetet teremthet. Nem tudom, hogy mennyire álltak le a gyártással, de ez az adat és a csökkenő árak azt mutatják, hogy nekik az NV-vel ellentétben nincs túl nagy beragadt készletük. Ez talán azt is jelenti, hogy az RX 7900-esek alatt lévő kártyákat hamarabb dobják piacra mint az NV a 4080 alattiakat és ebből elég komoly árverseny alakulhat ki ami az NV-t pénzügyileg komolyan megsebezné. Jensen célja most a jelenlegi status quo fenntartása amíg ki nem tárazott RTX 3000-esekből.

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.