2022. szeptember 28., szerda

Gyorskeresés

Átméretezés

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Napjainkban a játékokban egyre inkább terjedőben vannak a különféle felskálázási technológiák. Gondolok itt elsősorban az Nvidia féle DLSS-re, vagy az AMD FSR megoldására.
Azonban kíváncsivá tett, hogy mi a helyzet a videók világában. Ott már jó ideje elérhető pl. a madVR, ami lehetővé tesz több átméretezési eljárást.
Ebben az írásban az ezek közötti különbséget szeretném bemutatni.
A teszt során két képkockán végeztem el az összehasonlítást, egy animációs és egy normális filmből származón.
A lejátszóprogram a Media Player Classic Home Cinema volt. A képeket a Windowsba épített képmentő alkalmazással készítettem (printscreen), mivel a lejátszóba épített megoldásnál (alt + I) nem lehetett látni a képek közötti különbséget.
A felskálázás 1080p-re történt.
A képek között szerepel egy olyan is, ahol nem történik átméretezés, egyszerűen csak szétnyújtja a képet.
Ezt a következő módon lehet beállítani. Az MPCHC beállításaiban a Kimenetnél Video Mixing Renderer 7-re kell állítani a szűrőt.

A madVR esetén az Image upscaling alatt lehet módosítani az ehhez kapcsolódó beállításokat.

Következzenek a képek. Ajánlott azokat külön ablakban megnyitni (szükség esetén belekattintani, hogy 100 százalékon legyen látható a kép), mert a PH képnézegetőjében nem feltétlenül lehet látni a különbségeket.

720x404

720x356

Összegzés:

Animációs filmek esetén szinte mindig észre lehet venni a különbséget az eljárások között. Változik a vonalvastagság, az élesség vagy az élsimítás.
Normál filmek esetén már kevésbé észrevehetőek az eltérések. Talán DXVA 2-ről Cubic-ra váltás esetén észrevehető a változás, utána már csak az NGU standard és sharp hozz változást.
A Bilinear-ról NGU Sharp-ra váltás során, lejátszás közben egy kicsit megnő a GPU órajele és terhelése. Ez egy GTX 1070 estén kb. 10-15 Wh többlet fogyasztást jelent .

Hozzászólások

(#1) b.


b.
félisten

Nagyon jó aspektus, érdekes volt végig nézni a képeket. :K

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#2) Hieronymus


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

"A felskálázás 1080p-re történt."

A képek viszont 720p felbontásnak felelnek meg. Ettől kezdve nem egyértelmű mi történt. Az 1080p vissza lett skálázva 720p felbontásra?
Ez esetben nem sok értelme van az eredeti felskálázásnak, a gondolom SD felbontású tartalomból.

ruszkik, haza!

(#3) FLATRONW válasza Hieronymus (#2) üzenetére


FLATRONW
őstag
LOGOUT blog

Ne a PH képnézegetőjében nézd a képeket, hanem nyisd meg külön ablakban.

Steam Curator: Magyarítások Portál https://store.steampowered.com/curator/96126/

(#4) JHC


JHC
tag

Én az MPC saját beállítását használom nekem elég jó a PS2.0 1.00 beállítás, de néhány filmnél szemcsésedést okoz. Ott visszaváltok a 0.6 opcióra. Feliratokkal is jól kilehet próbálni az átméretező variálását, ott is látványosan változik a betűk széle, élessége. Egyébként innen is üdvözlöm a Lanczos algoritmus kitalálóját, szerintem kiválót alkotott. Amikor még sokat kódoltam videót, csak ezt használtam, valamint az IrfanView-ban is nálam ez az alap beállítás.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.