2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

AquaPC (Veletech 2014)

Írta: | Kulcsszavak: számítógép az akváriumban . aquarium pc . aqua pc . modding

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

2014.03.16

Rövid elbeszélés következik, ezért elnézést kérek, de a történet így kerek. Az egész még az előző Veletech modding verseny után kezdődött pár nappal. Barátaimmal összeülve kiértékeltük a versenyt és elkezdtünk gondolkodni, hogy az idei évre nem technikailag, hanem kinézetileg kellene valami óriásit alkotni. Szó szót követett és kialakult az alap koncepció, amiért külön köszönet Spirit élete párjának, Melindának.

Az ötletet pedig a címből már lehet tudni, hogy egy akvárium és egy számítógép keresztezése várható. Viszont merőben másként, mint amit eddig lehetett látni. Ez úgy lesz kivitelezve, hogy aki ránéz, az nem láthatja, hogy ez egy számítógép csak akkor, ha tüzetesebben átvizsgálja minden oldalról az akváriumot. A trükk abban rejlik, hogy az akváriumban van egy rejtett doboz, ami az akvárium belsejéből zárt kívülről meg egy nagy kivágás található ahol majd a gépecske fog elhelyezkedni. Viszont az hogy csak bele lenne hátulra építve a gép az túl snassz volna ezért, hogy a gép is adjon az akváriumnak és az akvárium is adjon a gépnek így a gép vízhűtése lesz az akvárium fűtése is.

Mivel az akvarisztikához őszintén szólva nem sokat értek, (mentségemre szóljon, hogy az elmúlt hónapokban nagyon sokat tanultam róla) ezért felkerestem a kis országunkban található legprofibb csapatot, hogy segítsenek kivitelezni kicsit extrém ötletem. Váltottunk pár levelet és elhívtak a boltjukba, hogy megbeszéljük a részleteket. A cég miről beszéltem az pedig a Green Aqua Kft. Muszáj vagyok írni a boltról mert egyszerűen lenyűgöző a látvány ami fogadott.


(Én szerencsére egy pénteki napon voltam, amikor kicsit kevesebben voltak így egyszerre több akváriumban gyönyörködhettem.) Már megint egy kicsit elkalandoztam, a lényeg hogy a részleteket megbeszéltük és arra jutottunk, hogy az akvarisztika élővilágában ők fognak segédkezni én meg a hardveres kivitelezést fogom megcsinálni. Így kialakítva egy remek partneri kapcsolatot.

Meg is kezdődött a kivitelezési szakasz. Így készült az akvárium üveg része, ami 60cm széles 30cm mély és 37cm magas. A beépített „üreg” az 22cm széles 20cm mély és 7cm magas. Az akvárium üveg része el is készült, nagyon profi módon, hála a Green Aqua remek üveges szakijának.

Mivel a bolt és a lakhelyem között nagyon sok kilométer található így futár segítségével meg is érkezett hozzám az akvárium, szerencsére épségben. Ekkor kezdődött el az én érdemi munkám.
A tervem az volt, hogy 2mm vastag víztiszta plexi lapból hajlítok egy alaplaptálcát a „üregbe” és azon helyezem el a vízhűtés-fűtés csöveit és a hátlapi kivezetéseket.

Első lépésként L alakban meghajtottam a plexi lapot. Szerencsére tökéletes lett elsőre.

(Nem kell félni, a rózsaszín színt a védőfólia adja.)

Ezután következett a méretre vágás. A két oldalából le kell nyesni picit, hogy beférjen a kialakított üregbe.

Ezen a képen még nincs levágva a hosszából, de már be lehet csúsztatni a helyére.

Íme, méretre vágva és bepróbálva a helyére. (itt még nem tökéletesek a vágások)

Belülről felülnézetből

Ezután következett a hátlapi kivezetések helyének a bejelölése és a kivágása.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy szép és jó hogy lesz egy alaplaptálca, de hogyan rögzítem?
Az én megoldásom erre a mágnes. Ahogy Kőhalmi mondta tényleg léteznek kifejezetten mágnesekkel foglalkozó boltok így az egyikből vásároltam is egy öntapadós mágnes szalagot és 8 darab pici neodímium mágnest.

Mivel ár/érték arányban a szélesebb mágnes szalag érte meg így azt vettem, de mivel felesleges lenne a teljes 3cm szélesség így sima tapéta vágóval megfeleztem.

Ezt a darabot a belső széléhez ragasztottam. Később majd az alaplap tálcára fogom ragasztani a neodímium mágneseket.

Mivel a méreteket tudom és a legfontosabb dolgokat elvégeztem az üvegen és az alaplaptálcán visszajuttattam a Green Aqua-hoz az akváriumot, aminek már a belső élővilágán dolgozik a remek kis csapat. Erről képet a verseny előtti éjszaka fogtok csak látni, addig is legyen meglepetés :)

Szép és jó hogy a „kaszni” alakul, de kellene bele valami életrevaló hardver. Ekkor sietett segítségemre Rudi, hogy összehozzon pár gyártóval kik reményeim szerint megtámogatnák az épülő akváriumot pár hardverelemmel.

Így sikerült kapcsolatba lépnem a Kingston magyarországi képviseletével (Morpho.hu) kik segítségének köszönhetően felajánlottak egy KINGSTON 16GB HyperX Blu DDR3 1600Mhz CL10 KIT KHX1600C10D3B1K2/16G memória KIT-et és egy KINGSTON 240GB SATA3 2,5" HyperX 3K SH103S3/240G SSD-t

Még egyszer köszönöm segítségüket. Ám nem csak rám gondolt a Kingston, hanem a rendezvényen megjelenőkre is nem csekély ajándékkal. :)

Update 2014.04.10

Sok idő eltelt a blog indítása óta. Nos, akkor bele is kezdek a mese folytatásába:

Mivel végeztem a lényegi vágásokkal így nekiálltam a vágási élek szép simára, fényesre csiszolásnak. A csiszolást 300-2000 vizes csiszolópapírral végeztem. Íme az eredmény:

Sajnos a fényképezési tehetségemen volna mit javítani, de az eredmény szép sima áttetsző felület lett.

Nagyon büszke voltam magamra hogy nem karistoltam össze a sok vágás és csiszolás közepette.

A vizes csiszolás feloldotta a gyári maszkolást így kénytelen voltam újra maszkolni, szép sárga lett.

Ez után következett az alaplapi távtartók, az SSD rögzítő és még sok más furat elkészítése.
Később kimértem és elkészítettem a vízhűtés csöveinek, a betápnak és a power gombnak a furatát.

Azért lett így elrendezve, mert a vízhűtés csövei hogy ne törjenek meg, fent kell hogy elvezessem. Nem gond hogy a bekapcsoló gomb legalul van, mert akár távirányítóról is bekapcsolható a számítógép.

Mikor végeztem a furatokkal, nekikezdtem az egyenes SATA kábel spirálosításának, hogy kevés helyet foglaljon el. A SATA kábelt egy vékony és hosszú rúdra szorosan felcsavarva kis ideig rajta tartva szép spirális rugalmas kábelt kapunk. Eme trükköt a házi barkács gányolás topikban láttam, és előszeretettel alkalmazom.

Igen, egy HAJDU bojler fűtőszálára csavartam fel. :DDD

Míg a SATA kábel elkészül, addig foglalkoztam a furatok vizes csiszolásával. Mivel továbbra is fontos, hogy karcmentes maradjon a plexi így a csiszolás befejeztével lemaszkoltam a furatokat is.

Ezután elkezdtem foglalkozni az alaplap rögzítésével is. Az alaplapot távtartók segítségével lehet majd a plexi lapra csavarozni. Mivel olyan magasságú szabványos távtartó nincs így hosszabbat vásárolva méretre vágtam. A plexibe pedig menetet metszettem, így szépen bele lehet csavarni a távtartókat az „alaplaptálcába”. Szerencsére nagyon szépen masszívan rögzült a plexibe készített menetben.

Mivel teljesen átlátszó a gép így fontos törődni a kábelek kinézetével is. Megkérdeztem pár embert, hogy pontosan milyen színű kábelharisnya is illene a legjobban a gépi részleg képéhez és az a válasz jött, hogy kék. Így vásároltam kék színű minőségi harisnyát és hozzá zsugorcsövet. Ezúton is köszönet Barinak a harisnyáért.
Szerencsémre elég kevés kábellel rendelkezik így viszonylag hamar végeztem is a művelettel. A képeken a már említett távtartók is láthatóak.

Az alaplap, SSD, tápegység beszerelve:

Egy fontos dolog van még hátra technikai szempontból, mégpedig a pico-PSU-hoz való külső 12V-os tápegység. Sajnos nem kaptam külső adaptert a belsőhöz így szétnéztem a tápegységes ládikámban és találtam egy XBOX 360 külső tápegységet. Át is alakítottam olyanra, ami tökéletesen fogja működtetni a számítógépet. Mivel a tápegység rendelkezik egy 5V 1A-es ággal is így azt egy lengő USB kábel segítségével hoztam ki a külvilág fele. Tökéletes lehet akár USB HUB táplálására vagy akár telefontöltésre is.

Update 2014.04.16

Lassan itt a Veletech (2014.04.19) így kezdenek az események is felpörögni.
Ma sikerült kézhez kapnom a Tody56 (pcvizhutes.hu) által készített egyedi vízhűtő blokkom és a hozzá tartozó csonkokat is. Nagyon profin sikerül!

A nagy örömködés után gyorsan fel is szereltem. Az eredmény, mintha rá öntötték volna. Mondjuk, viccesen néz ki, hogy egy 18W fogyasztású APU-n vízhűtés van.

Mivel végeztem már minden lényeges munkával az alaplaptálcán, így nekikezdtem a végleges beköltözésnek. Elsőnek megcsupaszítottam minden hardverelemtől.

Ezután következett a maszkoló szalag eltávolítása és a tálca megtisztítása azon területeken melyek már a részegységek beköltözése után nem lesznek hozzáférhetőek.

Első lépésként a visszaköltözés során az alaplapot rögzítő távtartókat csavartam vissza a helyükre.

Bekerült a hátlapi takaró lemez és az alaplap is a helyére.

Azért van leragasztva a vízhűtő blokk teteje, hogy ne menjen bele por, amíg nincs bekötve.

Következő az SSD és a kábelezés volt.

Mivel én a vízhűtés csövezését 16mm külső csőátmérősre terveztem így olyan furatokat alakítottam ki a tálcán. Ez elég nagy mellélövés volt részemről, mert sajnos a pici méretű APU hűtő blokkon nem férnek el a hozzá való csonkok, így ki kellett találnom egy megoldást arra, hogy ne legyen tátongó hézag a furat és a cső között. Ezért gyártottam szeleptányérból tömítést, melyen 12mm-es belső és 16mm külső furatot képeztem ki. (Gyárilag 22mm külső és 20mm belsővel rendelkezett, mint a képen is látható.) A gumi megmunkálását, penge és egy fúrógép segítségével végeztem el. A fúrógépbe befogtam egy csavarra rögzítve a szeleptányért és mikor forgott a tányér hozzányomtam a fúrót.
Ebből...

Ez lett, itt már a helyére szerelve és a csövezés is belepróbálva. Mintha eredetileg is így terveztem volna, úgy néz ki. :D

Ennek a gumiknak ám van technikai előnye is. Nem a házat feszíti a cső, hanem a gumiban tud annyit mozogni, hogy mindenféle feszültség nélkül elférjen.

Miután boldogan konstatáltam, hogy minden fontos elem a helyére került gyorsan kipróbáltam, még szárazon, hogy minden kibírta e a sok piszkálást. Szerencsére a rendszer elsőre BOOT-olt. A vicc az egészben hogy a száraz vízhűtő blokkal is olyan hőmérsékletet kaptam, mint a gyári kis bordával.

Azért a biztonság kedvéért rátettem egy ventilátort.

Még egy fontos feladatom volt, az alaplaptálcára felragasztani a neodímium mágnes kockákat. Már pár napja a kockákra felragasztottam kétoldalú ragasztócsíkokat és ideiglenesen egy dezodoros dobozra raktam őket. Pontosan kimérve a tálca hátsó szélére ragasztottam őket.

A másik része ugye már az akváriumban található. Így a helyén fog maradni a kis tálca.

Az akváriumban lévő mágnes csík

Fontos szempont volt számomra, hogy a sok kilométer utazást sértetlenül tegye meg így egy sima karton dobozt az évek alatt felhalmozott szivacs gyűjteményemből kibéleltem. A szivacsok rögzítéséhez meleg ragasztót használtam.

Az alaplapot beletettem egy nagy zacskóba majd bele a dobozba.

Ezután feltöltöttem kis szivacs darabkákkal, majd leragasztottam a doboz.

Szerintem lett olyan bombabiztos, hogy akár Jim Carrey is kézbesíthetné.

Update 2014.04.25

Eljött a verseny napja, amikor végre összeállt a teljes gép. Igaz, sajnos csak a helyszínen sikerült összeépíteni, mivel nem volt lehetőség az akvárium benépesítésére és a gép összeszerelésére korábban, mert a Greenaqua komoly újításokat hajtott végre az üzletükben így nem jutott idejük előkészíteni az akvárium élővilágát. Reggel 8 órakor megérkezett a kis csapat és neki is kezdtünk az építésnek a Veletech rendezvény fent lévő galériáján.
Pár kép az eszeveszett készülődésről.

A vízöntők :)

Íme, az elkészült állapot, még halak nélkül.

Olyan hideg volt a víz bekapcsoláskor, hogy szegény halak nem kerülhettek bele az akváriumba csak órákkal később. A legszomorúbb dolog az volt, hogy a látogatók is várták nagyon a halak érkezését. Szerencsére sikerült a gépnek pár óra elteltével a víz hőfokát olyan szintre felmelegítenie, amit már a halak is boldogan elviseltek beköltözés után.

Halak vízbeengedése.

Egy kis pózolás az akváriummal

Köszönet eme képekért Rudinak

Szerencsére nagy volt a látogatottsága a kis standomnak. Aki odajött, kínosan kezdett el keresgélni az adatlap elolvasása után, majd óvatosan mertek csak kérdezni. A kérdés pedig mindig következő volt.
„Hol található a számítógép?” Ekkor kértem, hogy fáradjanak velem hátra az akvárium mögé. Óriási meglepődést lehetett látni az arcokon. Nagyon tetszett az embereknek, az hogy az akvárium a szoba dísze és funkciója is van.

Sajnos helyezést nem ért el a kis mod, de a látogatók biztatása és elismerő szavai is bőven elég volt. Jövőre is ezzel a moddal készülök/ünk ám továbbgondolva.

Köszönöm, családomnak és barátaimnak, hogy támogattak és részt vettek a rendezvényen, nélkülük nem sikerülhetett volna.

Eme hardverekből épül az AquaPC:

Alaplap: Asrock E350M1
- Processzor: AMD E350 2x1.6GHz 2x512KB cache összesen 18W fogyasztással (integrált)
- Videókártya: AMD Radeon HD 6310 (integrált)
Memória: KINGSTON 16GB HyperX Blu DDR3 1600Mhz CL10 KIT KHX1600C10D3B1K2/16G
Háttértár (SSD): KINGSTON 240GB SATA3 2,5" HyperX 3K SH103S3/240G
Tápegység:
- Belső: pico-PSU-90 90W 12V DC in
- Külső: XBOX 360 150W 12V DC out
Hűtés: Tody56 által készített egyedi processzor vízhűtő blokk

Akik nélkül nem sikerülhetett volna:
Spirit és barátnője Melinda
Rudi

Tody56
PCvizhutes.hu
Green Aqua Kft.
Kingston Technology

Ha elírás vagy helyesírási probléma fordulna, elő nyugodtan jelezzétek

Hozzászólások

(#1) Kiki18


Kiki18
őstag

Jó lesz,jó lez,kiváncsivá tettél! :K
Mindig is érdekelt az élővilág é becsempészése otthonunkba kisgyerekkorom óta,akárcsak a számítógép. De a kettőt együtt még soha nem próbáltam,remélem a te elképzelésed megvalósul és tényleg szép lesz! :K

(#2) jones965 válasza Kiki18 (#1) üzenetére


jones965
Modder

Sok változatát láttam már ennek a műfajnak, remélem ez is egy újabb színfolttal ékesíti a palettát.
Sok sikert!

(#3) fkenny válasza jones965 (#2) üzenetére


fkenny
senior tag

Köszönöm szépen, remélem Te is készülsz valami meglepetéssel a versenyre.

"Minden sikeres férfi mögött van egy nő aki jól járt. "

(#4) Lomha 8V


Lomha 8V
addikt

Hajrá! :)

(#5) jones965 válasza fkenny (#3) üzenetére


jones965
Modder

Én most egy korábbi, eddig versenyen nem szereplő ránc felvarrott módomat viszem.

(#6) BaluC


BaluC
Modder

:Y :C
A múltamra való tekintettel (és mert vázlatban van 3-4 hasonló tervem), nagyon kíváncsi vagyok a végeredményre. :DD

Megszállott MODDER -> http://black-mod.com -> Modder Toborzó Központ! Ujabban itt vagyok aktív

(#7) fkenny válasza BaluC (#6) üzenetére


fkenny
senior tag

Igen láttam, sajnos nem élőben. Remek volt. A végeredményre én is az vagyok :)

"Minden sikeres férfi mögött van egy nő aki jól járt. "

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.