2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

CanJam London 2015

Írta: | Kulcsszavak: fejhallgató . fülhallgató . dap . hi-fi . zenelejátszó . canjam

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Üdvözletem Hifi rajongók!

Megosztanám tapasztalataimat a CanJam-en meghallgatott cuccokról veletek. Messzemenő következtetéseket természetesen nem lehet levonni belőle, hiszen rövid idő alatt sokmindent próbáltam ki és a legtöbbjük különböző rendszerekre volt kötve. A véleményeim tehát csak első benyomások, nem kritikus tesztek eredményei. Néhányat sikerült ugyanarról az erősítőről kipróbálni, illetve lehetőség szerint ide-oda dugdostam őket ezen okból. Nem mindegyik standnál örvendeztek ennek, de nem tiltakoztak.
A megítélés mindenképp szubjektív és még magam előtt sem véglegesített a legtöbb „ítélet”, hiszen nem feltétlenül az én referenciám szerinti eszközön hallgattam néhány fülest, illetve az sem biztos, hogy a füles a neki való eszközről volt hajtva – némely esetben biztos, hogy nem arról volt hajtva, ezt majd jelzem az adott résznél.
A kényelemről ritkán fogok megemlékezni, mivel rövid ideig viseltem őket.
Jó húzás volt, hogy egy spirál füzettel meg egy tollal mászkáltam körbe, így eléggé előzékenyek és készségesek voltak velem, illetve egy Astell & Kern-nes hölgyemény alaposan kifaggatott, mi a véleményem az újabb innovációikról.
Az OPPO-ra és a Vmoda-ra sajnos nem maradt idő már, „túlórába” estem, addigra elpakoltak már, de csak ők maradt ki a jelenlevők közül, meg a Soul by Ludacris, de az utóbbi szándékosan és persze nem is tobzódtak a standjuk körül hifi rajongók.
Egy hifista cimborámmal voltam, a véleményeink kivétel nélkül egyeztek, pedig jó sok volt. Ez olyan propagandásan hangzik, de nem az :) .

FEJHALLGATÓK

AKG N90Q
Jó hangú fejhallgató. Tiszta, kiegyenlített hangzás, kellőképp dinamikus, zárt fejhallgatóhoz képest elég jó térrel. Beépített DAC és AMP van benne, illetve egy szenzor ami megméri a hallójárat mélységét és ez szerint optimalizálja a fejhallgató megszólalását (ezt nem igazán vágom, talán csak vakítás).
Tetszett

AKG Q701
Ezt ismeritek elég sokan. Az N90Q nekem jobban hangzik.
Semleges

AKG K812
Ez az N90Q árkategóriájában van és ez ugyebár csak fejhallgató. Mélyebb, de nem mondanám, hogy szélesebb tere van, hangzásban hasonló. Azon a rendszeren amin az AKG fülesek szóltak – SCHIIT MAGNI 2 - nekem az N90Q jobban bejött hangra, a kisebb tér ellenére, így mindenképp számomra az jobb vétel volna, hiszen annál már nem kell költeni még forrás eszközre.
Semleges

AKG Y50
Az áráért egy vállalható hangú utcai füles. Kicsit fátyolos hangzás, kiemelt mély, átlagos szigetelés, jó kényelem.
(Egy új Soundmagic utcai füles a P55 háromszor ennyi pénzért rosszabbul szól).
Semleges

JBL S700
Ez is Harman tulajdonú mint az AKG.
Tiszta hangzás, enyhe V karakter, szűk tér, de elég jó hang szerintem. Az árát nem tudom mennyire érheti meg, a K550-t nem cserélném el rá, azonos árkategória.
Semleges

A következő 3 fülest sikerült azonos forrásról hallgatni. Nem olcsó, 4500 GBP árú cuccról. Invicta headamp

oBravo HAMT-1
Kínai hifi. Kétutas. Egy dinamikus driver a mély-középhez és egy A.M.T. (Air Motion Transformer) technológiájú magassugárzó.
Első belehallgatózásra volt egy wow effekt részemről, mert nagyon nagy tere van, mintha tényleg egy koncertteremben lennék, viszont eléggé V karakterű, talán azon okból, hogy az a tér amit produkál tudjon érvényesülni. Egyébként tiszta, részletes, nem száraz, zenei hangja van, ha valaki egy ilyen közelébe kerül, mindenképp javaslom a kipróbálását.
A fülesről tudni kell, hogy többféle beállítási lehetőség van a hangzásához, hasonlóképp mint egy fülhallgatónál a vetőcsövön lévő szűrőegység cserélgetésével, csak itt a hangszoródoboz hátulját kell lecsavarozni és egy modult kicserélni amiből öt szett áll rendelkezésre. Ez most itt a referencia beállítással szerepelt.
1500 euro vagy us dollárért vesztegetik.
Tetszett

PIONEER SE-MASTER 1
Ez egy Pioneer DAC U-05-re volt kötve, de nem szólt róla jól, eléggé dobozhangú volt a HD800 után, ezért rátoltam ezt is az Invictára és az ugyan javított rajta dinamikailag és térben, de a dobozhang karakterisztika nem sokat javult. Kategóriájában a legrosszabb hang, szerintem. Árban fillérre annyi mint az oBravo.
Nem tetszett

SENN HD800
Ez a régi motoros ár/érték-hangzásban verte az összes ezen az eseményen jelenvolt fülest – itt ez beszerezhető újonnan már 600 GBP-ért is. Ezt sokan ismeritek, én most hallottam előszőr.
Tetszett

A következő négy fülest egy nagyon drága $10.000-be kerülő erősítő a VIVA EGOISTA szolgálta ki, ami alapvetően ennek a szekciónak a főszereplője volt.

AUDEZE LCD2
Ezt is többen ismeritek. Szép, tiszta, részletes hangú füles, kiegyenlített, dinamikus hangzással, számomra, kategóriájában átlagos térrel.
Tetszett

LCD3
Az LCD2-höz képest visszalépésnek éreztem, fátyolosabb, kevésbé csillogó hanggal.
Semleges

Az EL8-ak valahogy kimaradtak, azok nem itt voltak. A cimborám meghallgatta őket egy AK 380-ról. Neki tetszett mindkettő.

JPS LABS – ABYSS
A legdrágább fejhallgató volt a felhozatalban a 6000 euros árával. Bár semmit nem kellett állítani rajta mikor felhelyeztem, jól passzolt a fejemre, nem éreztem igazán kényelmes viseletnek.
Nagyon szép, részletes, levegős, tág térű, kellemes zenei hangja van, amiben biztos nagy szerepet játszott az erősítő is, bár az LCD-ék is erről szóltak, ez utóbbi érezhetően felettük muzsikál, persze árban is.
Tetszett

KENNERTON ODIN
Ő az én abszolút befutóm. Ezt szívesen bevállalnám a bő $2000-es áráért is.
Ez igazából nem is szerepelt az eseményen, hanem az ennek a standnak az egyik demonstrátorának, egy francia úriembernek a saját fejhallgatója, amit a táskájából vett elő – mikor látta, hogy jegyzetelgetek – és bíztatott arra, hogy hasonlítsam össze a többi fülessel.
Nagyon tiszta, erős, élettel teli hangja van, elképesztően jó térrel ami olyan precizitással párosult, hogy egy másik füles sem hozta ezt ott, árától függetlenül. Pontosan meg lehetett határozni mindenkinek a helyét a színpadon, pedig ezzel a fülessel sem tudtam több időt tölteni mint a többivel. Utána kérdezte, hogy mi a véleményem, elmondtam egy sorrendet miszerint ebből a négyből nálam ez van az első helyen, utána az Abyss, majd az LCD2, végül az LCD3. Mosolyogva mondta, hogy nála is ez a rangsor, csak kíváncsi volt, hogy én mit mondok, mert majd biztos írni fogok erről az eseményről és a Kennertont nem ismerik széles körben. Nem mondtam neki, ez nem rajtam fog múlni.
Nagyon tetszett

MrSpeakers fülesek SCHIIT Ragnarok-ról.
Magával MrSpeaker-rel is beszélgettem egy rövidet, amiből azt szűrtem le, hogy bár szereti a hifi-t, elsősorban üzleti szempontból nézi munkásságát – ami nem túl hosszú, három és fél éves a cége – az szerint fejleszt egy-egy modellt, hogy minél több izlésű embert elérjen vele. Ezt a termékeinek ára is mutatja, alapvetően ugyanaz az ára mindegyiknek.
A fejhallgatók a cég saját, prémium (DUM) minőségű kábeleivel voltak szerelve.

ETHER
Nyitott verzió. Kategóriájának megfelelő hangzás, semmi kirívóan jó vagy rossz. A magam részéről az LCD2 alá helyezném.
Semleges

ETHER C
Zárt verzió. Jobban tetszett a hangja a nyitott verziónál. Kicsit lágyabb, zeneiesebb volt ami inkább az ízlésem és a tere is jobb volt meglepő módon, nem szélesebb, de mélyebb és 3D-sebb. Ennek ellenére ezt sem helyezném magasabb szintre mint a nyitott testvérét.
Semleges

Az Alpha Prime kimaradt, éppen foglalt volt és nem akartam várakozni, később megfeledkeztem róla, nem hagyott mély nyomot bennem ez a stand.

Két STAX fejhallgató következik Blue Hawai headamp-ról.

STAX SR-009
Régóta szerettem volna meghallgatni Stax fülest, na most sikerült.
Átlagos tér, kiegyenlített, pontos, precíz, „alapos” hang. Sehol sem túl sok vagy kevés, de száraz mint a sivatag. Nem az én világom.
Semleges

STAX SR-007
A kistesó. Kicsit dobozos hanggal a nagytesó után. Visszafogottabb, kevésbé élénk hangokkal, ugyanúgy száraz hangzással.
Nem tetszett

Három Final Audio Design fejhallgató következik, amiknek a demonstrálását alaposan elrontották a srácok, ugyanis forrásnak csak DAP-pal készültek, az ő általuk reklámozott Lotoo PAW Gold-dal.

PANDORA HOPE VI
Kellemes, kiegyenlített hangú füles, de semmi kirívó, legalábbis az említett lejátszóról hajtva.
550 angol fontot kérnek érte.
Semleges

SONOROUS VIII – X
A két nagyobb testvérről nem írok külön, ugyanis egyformán borzalmasan szóltak erről a forrásról.
Ekkor már túlórában voltam és nem volt kedvem megkérni a srácokat, hogy pakolódjunk fel ezekkel és keressünk nekik normális erősítőt. Nekik kellett volna több ésszel lenni. Ezeknek a hangjáról sajnos nem tudok nyilatkozni.
2300 és 3200 GBP árú fülesekről van szó. Az adott forrásról – aminek az ára egyébként egyezer angol font környékén van – dobozos, kistáska rádió hangot produkáltak. Belül sírtam.

Három Soundmagic fejhallgató. Forrás nem volt biztosítva, csak a telefonomat tudtam használni, úgyhogy előtte még emlékeztetőnek rádugtam a telefonomra a K550-emet, ami egyébként szépen szól róla.

P55
Új, hordozható modell, a Soundmagic oldalán még nincs fenn.
Itt az eventen 170 GBP-t kértek érte. Korábban írtam, hogy az AKG Y50, 50 angol pénzért simán fölözi hangban. Leginkább egy Beats Solo-hoz lehetne hasonlítani a hangját, csak kevesebb basszussal.
Nem tetszett

HP100
Zárt circumarual.
V karakter, basszus kiemelt, gyenge magasok, kevés részlet, alig érezhető tér. Mintha az E10-et hallgatnám fejhallgató dizájnban. A 160 fontos árát abszolút nem éri meg.
Nem tetszett

HP200
Az előző nyitott változata.
V karakter, de kiegyenlítettebb hang, kicsit csillogóbb magasok, valamivel jobb tér. Nem ártatott volna ezekhez a fejhallgatókhoz sem egy normális asztali forrás eszköz, mert így messzemenően nem éri meg ez sem a 220 fontos árát.
Nem tetszett

Audio Technika fülesek AT-PHA100 erősítőről.

ATH MSR7
Hordozható fejhallgató.
Ártól függetlenül a legjobb hangú hordozhatú füles a kínálatból. Az SM P55-el egy árban van. Kíváncsiságból ezt is rádugtam a telómra, és bár kevesebb dinamikával szólalt meg, de a hangképe nem változott, még mindig szépen szólt, szóval bőven übereli a fentebb említett konkurenst.
Enyhe V karakter, tiszta, dinamikus hangzás, átlagos tér jellemzi. Kényelmes viselet.
Tetszett

ATH W1000Z
Egy nagyágyú.
Sajnos erről a forrásról nem volt az. Az kiderült hogy elsősorban akusztikus zenéhez készült, és hogy bő, színpadias tere lehet. Érződött, hogy nem mutatja azt amit tud. Sajnos nem vihettem máshova kipróbálni.

ATH W5000
Sajnos az előzőhöz hasonlóképp, nem tudtam meghallgatni mire is képes, viszont nekem itt nem tettszett a komfort. Oldal irányban, le és fel alig állítható a kagyló a pánton, és kézzel kellett ráfognom a fülemre mert ilyen V alakban megült az államon és a fülel fölött résnyire elállt a fejemtől. Ezért még nem kap egy „Nem tetszett”-et tőlem, mert nem tudom hogy szól igazából.

Beyerdynamic fülesek Feliks-Audio Espressivo-ról.

Kevés fejhallgatót hallottam eddig, Beyert ráadásul nagyon régen, egy mostanra már vintage-nak számító darabot, amire már nem emlékszek, csak arra hogy tetszett.
Ez után a hallgatózás után észrevettem, hogy nekem a Beyer hangzás bejön, alapvetően mindegyik hangja tetszett.

T70
Kellemes hang végig az alsó tartománytól kezdve a felsőkig. Más a karaktere mint a T1-nek, ahhoz képest kicsit dobozhangúnak tűnhet, de nem az csak más. Kellőképp részletesnek éreztem és kiegyenlítettnek. Átlagos tér. Nem zúzós zenére való.
Tetszett

T90
Hasonló az előzőhöz, kicsit szélesebbnek éreztem dinamikai tartományát. Átlagos tér.
Tetszett

T1 1st gen
Kimondottan kellemes, neutrális, zenei hangzás, bár itt sem éreztem több teret mint az előzőeknél. Kicsit nyíltabb hang.
Tetszett

T1 2nd gen
Ez most jött ki 1-2 hete. A Beyeres srác kicsit trükközött vele, mert ezt egy külön erősítőre kötötte, egy JDSlabs The Element-re.
Mikor feltettem az jött le, hogy „hinnye micsoda 3D-s tere lett a 2. gen T1-nek”, de mivel általában is más hangja lett neki, akkor realizáltam csak, hogy ez máshova van dugva. Szóval be ugyanoda és már mindjárt alig is lehetett észrevenni különbségeket. Picit vaskosabb közepe lett ami pici hatással lett talán a térre, meg mintha picit finomabb magasai lettek volna, de igazából alig észleltem különbséget.
Tetszett

1770 PRO
Ez lett nálam a kedvenc a Beyerek közül, mert ez olyan mindenevőnek tűnik. Jó, kiegyenlített dinamikus hangzás, semmi mesterkélés, amit adsz azt kapsz hangú füles. Igaz, ez első sorban stúdió munkára szánt fejhallgató.
Nagyon tetszett

Hifimanók

HE 400s + HIFIMAN EF2A
A legjobb ár/érték arányú kombó a találkozóról. Ez a szett 330 angol pénzből kijön, vagyis egy planár fejes meg egy csöves fejes erősítő.
Ugyan ennek a fejesnek volt talán a legrosszabb hangszigetelése – szinte semmit nem szűrt – a felhozatalból, de mikor zajongott akkor ez nem számított. Jól szólt erről az olcsó forrásról is.
Tiszta, dinamikus hangzás, enyhe V karakter, kellő részletezettség.
Nagyon tetszett

HE 600 + EF6
Ez a füles háromszor annyiba kerül és a hozzá pászított erőlködő tizenötször annyiba mint az előző szett szereplői, a hangzásról már ezt nem lehet elmondani. Kábelezési akadály miatt sajnos a 400-ast nem tudtam ide rádugni, illetve a 600-ast a másikba. Részletesebb, finomabb hang, de nem olyan sokkal mint az árkülönbség. Ez a kombó nem lóg ki a kategóriájából pozitív irányba.
Semleges

HE 1000 + EF6
Itt még kevesebb a különbség a 600-hoz képest mint a 600 és 400 között. Mindhárom füles egyforma karakter hangzásilag, csak kicsit tágul a dinamika és részletezettség feljebb haladva. Jó hangú füles, de nem az árában. Itt is egyetértettem a komámmal, hogy a 400 jó vétel, a 600 az egy kis jóindulattal a helyén van, az 1000-es az nagyon túlárazott. A LCD-ket én fölé helyezem.
Semleges

HORDOZHATÓ ZENELEJÁTSZÓK

Fejhallgató ennyi volt, most néhány DAP következik. Sajnos ezekből kevés volt, viszont egy (számomra) gyöngyszemet így is találtam, összehasonlításképp, végighallgatva az AK kollekciót, ami ugyebár az abszolút vezető brand, illetve egy AK konkurenset is.
A K550-emmel hallgatóztam, annak ismerem a hangját, és minőségre szerintem megbírkózott a feladattal.

HIPPO MU
Nagyon új, még nincs róla hivatalos információ a neten. A HIPPO BISCUIT külsőre kijelzővel ellátott utóda. 88 usa dollárért tervezik vesztegetni, amit nem érzek kevésnek a tapasztalataim alapján.
Méretre akkora mint egy gyufásdoboz. A kezelhetősége egész jó. Egyszerű menüje van, kevés szolgáltatással és gyors interfésszel, nagyon gyorsan beolvasta a memóriakártyámat. Három kártyahely van benne, ebből az egyik passzív, csak tárolni benne egy micro sd kártyát. Kettő viszont aktív, illetve van benne valamennyi belső memória is mert böngészéskor azt is listázza mint opciót, de a méretét nem tudom. Ezek alapján tetszetős kis kütyü, a hangja alapján már nem.
Elég hangosan tud szólni, van benne szufla, de semmi finomság, olyan mintha EQ-val felboostolt valamit hallgatnál. Nem feljebb lépés egy okostelefontól.
Ilyen árban vettem az X1-et meg a 770c-t is, és bár egyikkel sem voltam elégedett, ezek alá helyezem hangra ezt a kis lejátszót.
Semleges

LOTOO PAW GOLD
Méretre, dizájnra, súlyra ideális a játékos. A kezelhetősége egyszerű, semmi fennakadást nem okozott kiigazodni a viszonylag sok dedikált gomb között. Megfelelő méretű, informatív kijelzője van, és jó pont a teljesen különálló hangerőszabályzó. Nem találtam olyat amibe bele tudnék kötni a külsőségek alapján.
1000 angol pénz körül mozog az ára, amennyit szerintem a hangja nem ér.
Hangerő van benne de ennyi az AK junior-ban is van – amit egyébként nem vártam – nem hinném, hogy kihajtana árban hozzáillő, magasabb impedanciájú fejhallgatókat. Mint korábban írtam, a drágább FAD Sonorous-ok le is degradálódtak alatta, bár a hangerővel nem volt gond.
Nem mondanám, hogy rossz a hangja, de ennyi pénzért nem villant semmi extrát. Nem dinamikus eléggé, magasabb hangerőn alábbhagy a lüktetés, elfogy az erő, a tere alulról pedzegette az átlagot, részletességre sem kirívó, átlagos hangkarakterisztikája van.
Semleges

LOTOO PAW 5000
A kisebbik lejátszó 350 angol pénzért.
Szolgáltatásban nem tudom miben marad el a nagytestvértől ami számít. Kezelhetősége ugyanúgy jó, egyszerű.
Hangban csak kicsit van mögötte, ez valószínűleg a gyengébb erősítője miatt lehet, mert ez jóval halkabb játékos.
Kevés összehasonlítási alapom van, de én túlárazottnak érzem mindkettő lejátszót.
Semleges

QUESTYLE QP1r
Kedves sorstársaim, ez az a gyöngyszem amire utaltam, legalábbis a számomra az. Ezzel ugyanúgy vagyok mint a Kennerton fülessel. Egy ilyenre kuporgatni fogok pénzt.
Mikor ez rázendített kérem szépen, belepirult az arcom.
Lágyan, de dinamikusan, nagyon muzikálisan szólalt meg, viszonylag tágas térrel, és eléggé részletesen. Olyan érzés volt mint mikor asztali csöves erősítővel fejhallgatózól. Ennél a lejátszónál érezni, hogy ehhez érdemes komolyabb fejhallgatót is társítani, nem csak fülhallgatót, legalábbis a hangjához, az erősítője sajnos nem túl combos. Bár van low és high gain állítási lehetőség, nem volt szívem magasra állítani, nehogy esetleg kiábránduljak a hangjából.
Külsőre egy esztétikus, masszív, minőségi összeszerelés, alumínium házzal és Gorilla Glass elő és hátlappal. Az AK120 ll méretét hozza nagyjából. A kezelhetősége egyszerű, értelemszerű. A középső görgő a FIIO kezelő felülete egy az egyben, és az egyedüli negatívum ezt a lejátszót itt éri, mert sajnos itt sem működik olyan gördülékenyen a kerék, olykor erősebb nyomást kell kifejteni mint amit kellőnek éreznék. Usb DAC mód nincs, csak optikain keresztül.
Ezért $600 kérnek, a QP1R-ért meg $900-at.
Nagyon tetszett

Acoustic Research AR M2
Ő lenne az a bátor DAP terminátor aki szerintem vetélytársa tud lenni az AK240-380 osztálynak.
A gyártó régi motoros, már az ’50-es évektől jelen van az audiophile iparban.
Hangzásra nem találtam kifogásolni valót benne, csak úgy mint az utóbb említetteknél. Megvan az feelingje mintha nem is hordozható kütyüt hallgatnál, hanem korrekt asztali berendezést. A teljesítményre szintén nem lehetett panaszom, a papírforma szerinti 2x400 mW/32 ohm reális. Egy Senn HD650 volt rádugva arra a példányra amelyikre lecsaptam. Természetesen feltekertem maxra a hangerőt, várván, hogy épp normális hangerőn fog szólni, de nem, kimondottan hangos volt! Visszább vettem úgy 80%-ra és úgy hallgatóztam. Nagyon szépen szólt róla a 650-es és teljes hangerőn sem fogyott ki belőle az erő.
Külsőre nekem jobban bejön mint az A&K bármelyike. A Questyle-hoz és A&K-hoz hasonlóan minőségi összeszerelés, fémházzal és karcmentes üveg előlappal a szinte szélekig kiérő érintőképernyőn, az oldalán dedikált gombokkal a track léptetésekhez és a felső élén egy görgethető hangerőszabályzóval. Teljesen egy okostelefon dizájnját hozza. Egy rendkívül esztétikus, prémium telefonét, szóval a kezelhetőségről felesleges szót ejteni. Gyors, patent interfésze van.
900 angol fontért kínálják.
Nagyon tetszett

ASTELL & KERN
Végre ezeket is meghallgathattam. Illetve a következőket:
100 ll - 120 ll– 240 – Junior – 380 – 380+ az erősítője.
A magam részéről ezeknél a lejátszóknál a régebbi modellektől a legújabbakig egy olyan evolúciót érzékeltem ami az alap karakterisztika megváltoztatása nélkül egy-egy lépcsőfokot fejlődik a dinamikában és a hangerőben elsősorban, illetve részletezettségben. A Junior kicsit kilóg a sorból, jobb lett mint amit vártam – őt hagytam utoljára, hogy ilyen kijelentést tehessek – én őt mindenképp a 100 ll fölé helyezném, dizájnra és az árára való tekintettel mindenképp, hangban szerintem nem marad el mögötte és teljesítményben sem. Nagyobbat szólt mint vártam és itt sem fogy el az erősítője teljes hangerőn, csak úgy mint a nagytestvéreknél.
A 380 hangját az elődiehez képest talán úgy lehetne jellemezni, hogy egy kicsit még több, még erőteljesebb, nem feltétlenül részletezőbb és pontosabb mint közvetlen elődje, hanem úgymond a hangja nagyobb, nem a hangerőre értve. Nagyon erősnek érződik az erősítője mert végig, teljes hangerőig lineárisan, „magabiztosan” emelkedik az összes tartomány, elfogyhatatlannak érződik. Az ember úgy érzi, hogy nem találtak fel még olyan fejhallgatót amit ez ne hajtana meg.
Persze van, ezért is készítettek hozzá egy erősítőt.
Ez úgy néz ki, hogy körülbelül két centimétert vastagodik tőle a lejátszó, illetve a hosszúsága szintén ugyanennyit nő, ahogy az alsó részt beleültetjük ebbe a dokkoló kinézetű erősítőbe. Oldalirányban és felül színben lesz az egész.
Magasabb, akár 600 ohmos fejhallgatókra tervezve. A használatához a 380 menüjében be kell kapcsolni az erősítő módot mert egyébként továbbra is mindent a 380-ról irányítunk, bár a füles az erősítőbe megy. Az erősítő érzékeli a rádugott fejhallgató impedanciáját, ezért nem érhet olyan baleset, hogy halláskárosodás érjen bennünket.
Egyébiránt én úgy vettem észre, hogy egy kis 3D teret hozzátesz a hangképhez az erősítő, amit ha jól emlékszem 500 GBP áron tesznek majd elérhetővé.
Ezen kívül piacra dobnak még két kiegészítőt.
Az egyik – aminek sok értelmét én nem látok – egy USB CD lemez lejátszó, ami csak az egyszerű CD lemezeket olvassa, tehát az SACD már felejtős.
A másik egy nagyméretű XLR csatlakozóval szerelt dokkoló, balanced kábeles fejhallgatókhoz, ami akku töltőként is funkcionál egyúttal.
Időztem egy kicsit ennél a standnál, mire végigzongoráztam az arzenáljukon, közben beszélgettem kicsit az egyik bennfentes úriemberrel, akivel ugyan nem mutatkoztunk be egymásnak – mint Mr. Speakers-szel – de a válaszai arra engedtek következtetni, hogy nem csekély beleszólása van a dolgokba, talán van tulajdonrésze is az üzletben, de a fejlesztésekben, tervezésekben részt vesz az biztos.
Bővíteni fogják a fül és fejhallgató kínálatukat, persze A&K árazással.
Lesz BA és dinamikus is a jövendő kínálatban, hibrid nem. Az úriember nem igazán hisz a hibrid technológiában, a maga részéről a dinamikus rendszert részesíti előnyben, az armatúrás hamar kifárasztja.
Néhány fülhallgatójuk elérhető most is, ezekből hármat hallgattam meg a 380-on az erősítője nélkül.

FÜLHALLGATÓK

A&K LAYLA
Nagy méretű, nem kényelmes darab, legalábbis az én fülszerkezetemnek.
Viszonylag tág a tere, a basszusát soknak éreztem bár nem mondanám, hogy ráült a többi tartományra, amik amúgy rendben voltak, akárcsak a részletezettség, de összességében semmi extrát nem nyújtott nekem a hangja.
2000 GBP az ára.
Ennyi pénzért:
Nem tetszett

A&K ANGIE
Ez a kisebb testvére a Layla-nak. Méretre és kényelemre ugyanaz.
Kiegyenlítettebb hanggal, enyhe V karakterrel, visszafogottabb magasokkal, és kevesebb részletekkel.
900 GBP
Ennyi pénzért:
Nem tetszett

Az előző két fülhallgatót a JH Audio készítette az A&K-nak.

A&K AK T5P
Ezt a circumarual fejhallgatót a Beyerdynamic készítette nekik.
Részletes, V karakter, kicsit doboz hang nekem. Nem estem hasra tőle, főleg az áráért.
1200 GBP
Nem tetszett

A Beyertől lesznek még füleseik. Egyet konkrétat mondott az úriember; AKT8iE típusszámmal egy fülhallgató ami Tesla hangkeltővel lesz szerelve, $990 árazással.

Néhány fülhallgatót meghallgattam egy az előtérben helyet foglalt Head-fi-s fiatalembernél, felhasználónevén: Moedawg140
Nála az én általam ajnározott Questyle QP1-el hallgatóztunk, amiről találhattok tőle származó irományokat ezzel a lejátszóval kapcsolatban a profiljánál.
Ő ezt jobban felmagasztalta mint én – habár csak ennek a lejátszónak a hangja borzongatott meg jó értelemben ebből a kínálatból – ugyanis ő még az A&K 380-at is ez mögé a DAP mögé helyezi hangminőségre. Mondjuk ő jóval többet hallgatta már mint én, viszont az tény, hogy ő ezt a lejátszót ingyen megkapta azért, hogy jó visszajelzéseket írjon róla, és gondolhatjátok, hogy nem csak ez került így a birtokába.
Egyébiránt nem csinált ebből titkot, és az őszinte véleményét is elmondta egy-egy cuccal kapcsolatban, bizalmasabb hangvételben. Példának okáért az amerikai Campfire Audio-nak elhozta néhány fülhallgatóját promótálás céljából, de ő bizony egy ilyet sem venne, mert bár a külcsíny tetszetős és minőségi, a hangja egynek sem éri meg az árát.
Egy nagyon barátságos, közvetlen ember és nem utolsó sorban nem egy idegbajos srác. Úgy nyomta a kezembe egymás után az ilyen ezer dolláros füleseket, mintha cukorkát osztogatott volna, közben előfordult, hogy más valakihez beszélt.
Sok fülest meghallgattam, nem is írtam mindet le, csak amit érdekesnek találtam és amit esetleg ti is érdekesnek találhattok.

RHA S500i - $50-ért átlagos vételnek mondanám. Kissé basszus kiemelt enyhe V, viszonylag tiszta hang.

FOCAL SPHEAR – Enyhe V, sziszegős magasak, kicsit dobozhang. 100 GBP-ért drága.

ATOMIC FLOYD-SUPERCHARGES TITANIUM – Erről csak azért emlékezek meg, mert annyira erősen túlzó basszusmennyiséggel rendelkezik, hogy el nem tudom képzelni kinek jön be ez a hang. Talán valami halláskárosodottnak aki ezt kurbliként tudja használni a dobhártyájához.

SHURE 535 – Ez a füles semmit nem villantott nekem. Itt éreztem egy hype-ot erre a márkára.

SHURE 846 + MoonAudio Silverdragon kábel – Ez viszont tetszett. Az ellenértékét nem fizetném ki ugyan, de az 535 után ez már szólt valahogy.

NOBLE 4 – Ez pont olyan hatással volt rám, mint a Shure 535. Semmilyennel. Annyit azért leírok róla, hogy szerintem az 535-nél részletezőbb és pontosabb, nagyon neutrális. Száraz hangúnak éreztem, szinte rögtön a Stax fejesek ugrottak be amikor elkezdtem hallgatni.

PHILIPS FIDELIO S2 – Ennek tetszett a hangja, a dizájn minőségi, bár kissé nehézkesen illesztettem be a fülembe, kicsit nyomta is mire sikerült. V karakteres, kicsit sziszegős, de nem zavaró módon, jó dinamikával.

ASTELL & KERN AKR02 – Erre itt került sor, az A&K standnál nem volt ott, amit nagyon elrontottak.
Ez a kis füles – bár drága, $1300 – elképesztő.
Oldalanként egy BA driver van benne csak, de olyan hangot produkál a tervezés eredménye – ami egyébként a Final Audio Design-t dícséri – aminek következtében az eddig általam felsorolt fülesek fölébe helyezem ezt a kis ékszert. Ezt a véleményt osztotta a cimborám és Maurice is (Moedawg140).
Erős, nyílt, kiegyensúlyozott, dinamikus, csillogó hangzás vaskos közepekkel és itt már megemlíthetek egy kis térérzetet is.

EARWERKZ-LEGEND OMEGA CIEM – Ez Moedawg140 személyre szabott fülese, amit kis trükkel tudtunk meghallgatni – hál istennek! - , ilyen szilikon tappanccsal amivel bármelyik fülhallgatót a füledhez tudod igazítani.
Nyolc BA driver oldalanként nagyon nagyot szólt és nagyon szépen. A Questyle-ról ennek már volt olyan tere mint egy fejhallgatónak, mint a K550-emnek, de a Beyereknek amiket soroltam például.
Tiszta, erős, dinamikus hang, élettel teli az egész tartomány, részletes, csillogó magasak, elképesztő mélyek, jól skálázható az egész.
Ezzel lett még egy „szerelmem”.
$1300 az ára.
Nem olcsó így leírva, de az, hogy az összes eddigi fülest amit itt soroltam felejtőssé teszi – kivéve az AKR02-őt, de azt csak a misztikus 1 micro driveres szuperhangja miatt nem, amúgy a versenyt nem veszi fel ő sem – már inkább áron alulinak mondható. Maurice jóval nagyobb tapasztalattal bír mint én fülesek terén, az ő eddigi ismeretei alapján az Earwerkz cuccai nagyon jó ár/érték aránnyal bírnak.

Ennyi lenne Urak.
Zárásul mégegyszer leírom azt, hogy a véleményezésem szubjektív, első benyomásokra alapul, nem alapos teszt eredményei.

fericske

Hozzászólások

(#1) Sinesol


Sinesol
veterán

Köszönöm a munkádat :R

Érdekes olvasmány volt, sok hasznos információval, hogy mire érdemes spórolni felső kategóriában.
Én még az elején vagyok ennek az egésznek, de legalább ki tudok tűzni valamiféle célt.
Egyébként az E10 az a Fiio volt, amit elég negatív hangvétellel emlegettél? Csak mert ajánlották nekem, de ha ennyire rossz, akkor inkább mégsem venném meg.
Esetleg tudsz valami hasonló árban lévő jobb cuccot egy kezdőnek?

[ Szerkesztve ]

(#2) schawo


schawo
titán

Ezt mindet egyhuzamban nyomtad le? Vagy több napig voltál?

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#3) fericske válasza Sinesol (#1) üzenetére


fericske
addikt

Szia!

A Soundmagic E10 fülhallgatóra gondoltam.
A FIIO E10-nek a hangját én szeretem, nekem is az van, még az első generációs, Wolfson DAC-os.
Az E10K-t nem hallottam, ő az utódja, jókat írnak róla.
Szerintem árában egy jó kezdet, bár itt nem szokták ajánlani az idevágó topikban (fejhallgató erősítő és dac).
Bodz ajánlásában sincs benne.
Én nem beszéllek le az E10 Olympus-ról vagy E10K-ról. :)

(#4) fericske válasza schawo (#2) üzenetére


fericske
addikt

Egy nap alatt, valamivel több mint nettó 9 óra leforgása alatt. Több napot sajnos nem tudtam bevállalni - egyébként 2 napos volt, és az volt a hosszabb nap amikor ott voltam.

(#5) Sinesol válasza fericske (#4) üzenetére


Sinesol
veterán

Értem, szóval akkor csak a hasonló elnevezés miatt értettem félre és nincs gond az emlitett Fiio-val.
Egyébként épp az egyik illetékes topikban tanácsolták, csak most kicsit megriadtam amikor azt hittem arról beszélsz és gondoltam rákérdezek, abból baj nem lehet. :)
Köszönöm a segítséget.

[ Szerkesztve ]

(#6) Poplacsek


Poplacsek
senior tag

Nagyszerű írás, grat hozzá! :R
Ezzel az 1770 Pro-val most megmozgattad a fantáziámat.. El kellene adni a K702-t..

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.