2022. december 7., szerda

Gyorskeresés

Energiatakarékos - Tényleg takarékos?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nem tudom, mennyire lerágott csont ez, vagy hogy tényleg létezik-e a probléma, esetleg csak én gondolom annak?

Folyamatban van a fürdőszobánk felújítása. Mi vagyunk a ház 2. tulajdonosai, most jutottunk el odáig, hogy a ~30 éves berendezéseket, burkolatot újra cseréljük. A felújítás több részlete is megérne egy misét, de most egy apró részét ragadnám ki:

Fürdőszobai lámpa.

Bementem a narancssárga barkácsáruházba, nézem a kínálatot, mit lehet most venni. Túl szeretnék lépni a régi stílusán (műanyag/üveg gömb, benne egy izzó), valami dizájnosat gondoltam a tükör fölé. A választék elég nagy, de vagy van az a bizonyos klasszikus gömb néhány ezer forintért, a többi, amilyet szeretnék tizen-párezer Forinttól a csillagos égig. Jó, nyeltem egyet, a stílus oltárán feláldoznék ezekben a nehéz időkben 3eFt helyett mondjuk 20eFt-ot. Aztán jobban megnézem, mit kapok ezért a pénzért:

"A fali lámpa beépített, energiatakarékos LED fényforrással rendelkezik."

Wow!!
Na itt kezdtem el utána járni a dolognak, ugyanis kb az összes ilyen, beépített LED-es.

"A beépített LED-del szerelt fényforrásoknál nem kell az izzócserével vesződnünk, viszont az üzemidő lejártával a komplett lámpa cseréje lesz szükséges."

Biztató...
Talán van cserealkatrész, de lesz hozzá 5-10-15 év múlva? Vagy egyszerűen csak dobjam ki a 20eFt-os lámpámat pár év után? Az előző 30 éves, és még 30 év múlva is működni fog...

Ez lenne az energiatakarékos, környezettudatos hozzáállás? Nem kell drága, kevésbé hatékony "izzókat" vennem, cserébe dobjam ki ~50 égő árát a komplett lámpával, akár 5 év után, mert addig garanciásak (talán).

Hozzászólások

(#1) Zirowe


Zirowe
nagyúr

Apósnál nemrég égett ki egy ilyen ledes búra, amiről eleve nem értettem, hogy lehetett IP-s, ha a búrán lyukak voltak, belül meg semmi védelem, de mindegy.

Szóval ez egy egybe darab, búrát levéve semmit nem lehet benne cserélni, kuka oszt kész, aztán meg ha szerencséd van, lesz valami, ami nem kisebb a jelenleginél, így a festéssel se lesznek gondok.

Ezek ilyenek sajnos.

Vagy esetleg építhetsz magadnak led csíkból, és akkor az egyes alkatrészek egyenként cserélhetőek.

We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!

(#2) PDA_FAN


PDA_FAN
tag

Ezek nem "zöld" készülékek, hanem profitmaximalizáltak. Olcsóbb a gyártás, valamint a tervezett avulást is könnyebb megoldani. Csak egy fegyver van ellenük: betiltani a francba, mielőtt még jobban elterjednek. Mint ahogy a PET palackot és a nejlonszatyrot is 40 évvel ezelőtt be kellett volna tiltani.

[ Szerkesztve ]

(#3) Lenry


Lenry
nagyúr
LOGOUT blog

zöld a fenéket, és pont a fent részletezett okból.
mi, amikor építkeztünk, pont ezért nagyívben kerültük ezeket. sima lámpáink vannak, bennük E27-es LED izzók*. ha tönkremegy, az izzót kell csak cserélni

* tudom, nem izzik

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#4) fererencz89 válasza PDA_FAN (#2) üzenetére


fererencz89
senior tag

"...mielőtt még jobban elterjednek"

Volt az üzletben 20-30-féle lámpa tükör fölé. Egy volt, amire azt hittem, hogy foglalatos, vagyis cserélhető benne a LED, de nem. Magyarul csak az olcsó gömb alakú volt, amiben lehet cserélni a fényforrást, a többi eldobós. :(( :(((

Nem szotkam hibázni.

(#5) Noukoum


Noukoum
veterán

Én az idézetekben sehol nem olvastam hogy zöld volna. Zöld hozzáállás pedig nem igazán van elterjedve, főleg nem Magyarországon. Azon meg érdemes elgondolkozni hogy ez akkor jut eszedbe mikor fáj a pénztárcának. :)

„Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”

(#6) fererencz89 válasza Noukoum (#5) üzenetére


fererencz89
senior tag

A közhiedelem az, hogy ezek a vackok "zöldek". A csomagolás is azt sugallja, hogy ezekkel de jót teszünk a Földnek és a pénztárcánknak.

Igen, most jutott eszembe, eddig nem foglalkoztam az ilyen termékekkel, vagyis amikor igen, még nem ez volt a trend.

Ha arra gondoltál, akkor úgy gondolom, igyekezni szoktam nem nagy lábnyomot hagyni magam után, úgy általában sem. Nem csak akkor, ha a pénztárcám az érintett. :)

Nem szotkam hibázni.

(#7) Noukoum válasza fererencz89 (#6) üzenetére


Noukoum
veterán

Mindenki pénzt akar csinálni, ha ezt zöld marketinggel tudja elérni akkor azzal fogja.

Arra gondoltam hogy láthatod nincs zöld hozzáállás hiszen neked is akkor szúrta a szemedet mikor már a pénztárcád bánta (volna). Na pont így működik a legtöbb ember, nincs ezzel semmi gond. Gazdasági okok nagyon fontosak, régen is azok voltak. Semmi közöm nincs ahhoz mekkora karbonlábnyommal élsz.

„Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”

(#8) Tothg86


Tothg86
tag

Hamarosan pénzt lehet elkérni az extra fícsörért: cserélhető izzó!

(#9) Samus


Samus
addikt
LOGOUT blog

LED nem zöld. Csupán alacsonyabb áramfejlvétel mellett biztosít nagyobb fényerőt (hagyományos izzóhoz képest). A beépített fényforrás még nem probléma, a gáz az, hogy hanyagság és spórolás végett nincs normális hűtése a panelnek, ezért az élettartama töredékét tudja csak...

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#10) Hieronymus


Hieronymus
őstag

Azért van ennyi gagyi, mert megvásárolják az emberek.

ruszkik, haza!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.