2020. május 31., vasárnap

Gyorskeresés

Mobil(kór)történet

Írta: | Kulcsszavak: mobil . telefon . lista . összegzés . vélemény

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ez a szösszenet a címlapos írásaimmal ellentétben teljesen véletlenszerűen jött létre, mivel sok(többnyire újonc) fórumozótól megkatam, ha valamlyen telefon/OS mellett kiálltam, hogy "nem értek hozzá", "nincs is viszonyítási alapom", "a kezemben sem volt még más mint az, amit dícsérek", "elfogult vagyok, mert csak azt ismerem", stb, így elhatároztam, hogy ha már egy ideje vezetek egy listát, hogy mik voltak nálam, akkor összeírom őket, csupán olyan céllal, hogy ilyen helyzetekben lehessen hivatkozni erre a kis irományra, a félreértések elkerülése végett. Meg ha valaki nem olvasta volna a mára kissé elavult Mobil oprendszerek szubjektíven című címlapos írásomat.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Régebbi darabok, mivel a lista kb másfél éve lett összeírva, nem sorrendben:

Siemens A40
Siemens C45

Sony J6 - Első nagy szerelem. Könnyű, fantasztikus kezeléssel, és "3D"-s menürendszerrel.
Nokia 7110 - Ha valaki Mátrix rajongó, annak valószínűleg kötelező darab volt.
SonyEricsson T310
SonyEricsson T610
- CIF Kamera, húúúúú.. :)
Nokia 7650
Nokia 3650
SonyEricsson K500
SonyEricsson K750
SonyEricsson K800
- A mai napig megvan. Úszott sörben, ki lett mosva, ment át rajta síelő, esett egy emeletet, és semmi baja, csak kicsit ütött-kopott.
SonyEricsson V630 (Walkman software-rel)
SonyEricsson W550
Motorola V8
- Nagyon tuti telefon volt, szép, jó, csak egyrészt a fél giga memória kevés volt, bővíteni nem lehetett, és fél nap alatt lemerült.
Motorola T720
Motorola E398
- Ez valami hihetetlenül szólt.. Csak a SW meg ronda volt, és nem túl "júzer-friendly"
Motorola E365 - Mp3 lejászós telefon, kb 3 mega memóriával, bővíthetőség nélkül. Egy hét alatt magától szétesett.
Nokia 9210i - A telefon, aminek a hátlapján volt a híváskor használt hangszóró. Nem kevesen néztek furán rám, amikor egy kijelzővel kifele lévő telefonnal telefonáltam.
Nokia 9300
SonyEriccson W850
Motorola MPX 200
- Windowsos kagyló. Tökre szerettem, csak kicsit gyorsan merült. Úgy naponta háromszor.
Sharp GX30 - 1 Megapixel, SD kártya. Szuper.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Átfutott még a kezeim közt (egy-két hét, valamelyik másik mellett)
Nokia 5800
Motorola Defy+
Motorola Milestone (1)
Motorola XT720
Motorola Moto G (1-2-3 gen)
Motorola Moto X (1st gen)
Motorola Moto X (2nd gen)
Nokia N8
Nokia N9
Nokia N900
Nokia Lumia 710
Nokia Lumia 800
Nokia Lumia 520
Nokia Lumia 620
Nokia Lumia 640
Nokia Lumia 925
Nokia Lumia 1020
Nokia Lumia 930
LG Optimus 2X
LG Optimus 4X
LG G2
LG G3
LG G5
LG Google Nexus 4
ZTE Blade
(kinek nem?)
HTC (Google) Nexus One
Samsung Galaxy Nexus (i9250) - Egy csoda. Lenne kicsit kisebb, már ilyenem lenne.
HTC Desire Z
HTC Desire HD2
HTC HD2
HTC Desire S
HTC Wildfire / S
HTC One X
HTC One M7
HTC One M8
HTC One M9
HTC 10
Samsung Galaxy Ace
Samsung Galaxy S /S plus/ S Advance
Samsung Galaxy Mini
Samsung Galaxy S2
Samsung Galaxy S3
Samsung Galaxy S4
Samsung Galaxy S5
Samsung Galaxy S6
Samsung Galaxy S7
Samsung Galaxy Pocket 2
Blackberry 9500 Storm
Blackberry 9700
Sony Xperia SL
Sony Xperia Z
Sony Xperia Z1
Sony Xperia Z2
Sony Xperia Z1 Compact
Sony Xperia Z3 Compact
Sony Xperia Z5 Compact
Sony Xperia Z5 Compact
Sony Xperia XA
Sony Xperia XZ
Sony Xperia X Compact

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Napjaink, sorrendben:(többnyire egymásra cseréltem őket)
Samsung G800 - 5Megapixel.3x optikai zoom. Csak vacak képet csinál, ha nem tökéletes fényviszonyok közt használja az ember. Durva hangerő. Ha lett volna rajta jack dugasz, akkor megtartottam volna.

LG Prada - Az első érintős telefon. Szuper volt, szép, jó, gyors, csak a bluetooth filekezelés kicsit gyatra volt,mibel a belső memóriába akart tenni minden fogadott filet, azaz egy nagyobb mp3 már nem ment át a telefonra. memóriakártyára való fogadás,mint opció, nem létezett.

SonyEricsson K850 - Az első SE amit utáltam. Ha valakinek volt, akkor tujda mi az a "Blue Ring of Death". Nomeg az érintőgombok két hónap alatt háromszor mentek tönkre, teljesen maguktól. Pedig tetszett volna, meg a kamera is jó volt. Külön plusz pont volt, hogy kezelte a microsd-t, és a MS Micro kártyákat is.

LG KU990 Viewty - Talán a leghosszabb ideig ezt tartottam meg. Fantasztikus telefon volt, csak a gari lejárta után váltottam. A képei jók(nem tólzottan, mert fakók voltak, de bőven elég jók), DivX-ben vett VGA-ban(!) videót. Volt Xenon vakuja, jól szólt, kibírt nálam két napot is egy töltéssel (pedig Heavy-user vagyok), és masszív volt. Az egyik kedvenc telefonom volt, és szerintem ezzel sokan vannak így.

Nokia N82 Black - Csúcstelefon. Ez volt az első, amiben volt GPS (és persze navigáció, méghozzá offline), Xenon vaku, jó kamera, és végre wifi is. (ez sokáig megmaradt nálam másod-telefonnak, nem az ezutániakra cseréltem le)

LG KF750 Secret - Talán az egyik legszebb telefonom. Sokat nem tudott, de eszméletlen jó képeket lehetett vele lőni, az eddig felsoroltakat röhögve leverte.

Nokia N95 - itt már nem volt új a cucc, de mindig is izgatott, hogy milyen lehet, ha ennyire hypeolják. Sajnos vacak gagyi cucc volt, örülök hogy el tudtam adni. Sérülékeny kijelző, közepes kamera, újraidulós SW (pedig ugye itt már jócskán nem új volt, tehát voltak rajta frissítések, javítások), és merült mint a fene.

Nokia N78 - Nem volt egy top készülék, ha jól emlékszem, ,mégis szuper volt, ebben részben szerepet játszott az fm-transzmitter, a jó fogás, és a jó hangszóró, de az igazi csodát a 2-3 napos üzemidő jelentette, ami nálam ritkaságszámba ment/megy.

LG Arena - Szép, jól szól fülessel, és anélkül is. Ez volt az első telefonom, ami tudott Multi-Touchot. El voltam olvadva, egészen addig, amíg el nem kezdtem böngészni vele. Valószínüleg a ram lehetett kevés, mert a nagyobb weboldalaknál kidobott a böngésző. (pl ipon.hu)

Samsung I5700 Galaxy Spica - Az első Androidos telefonom. Fantasztikus üzemideje volt, csak lassú volt, és sajnos a 2.2 már nem jött ki rá, a custom ROMok meg nem voltak rá túlzottan jók. Sajnos kétszer is elfüstölt az alaplapja, így meguntam az örökös gariztatást, mennie kellett.

SonyEricsson U1i Satio - 12 Megapixel. Számomra ez addig elképzelhetetlen volt. Nagyjából addig volt nálam, amíg kiéltem magamat azon, hogy milyen jó a kamerája. Akkor adtam el, amikor rájöttem, hogy nem indul rajta a Nokia Maps.. ;]

T-Mobile Pulse - A hihetetlenül gagyi netovábbja. Tetszett, hogy van rajta trackball. Az viszont nem, hogy kb három programot lehet rá feltenni, és betelik a memória. Voltak rá főzött romok, de volt rá vevőm többért, mint amennyiért vettem, így ment is tovább.

Blackberry Bold 9700 - Annyi jót hallottam a Blackberryről (hétköznapi emberektől, nem üzletemberektől), hogy úgy gondoltam, egy próbát megér. Ebben persze nagy szerepet játszott, hogy majdnem ingyen jutottam hozzá egy T-s, vadi új darabhoz egy családtag által. Akkuidő fantasztikus volt, de bármit kerestem, mindig ott volt, ahol álmomban sem gondoltam volna, hogy ott lesz. Végül ajándékként végezte.

Samsung S8500 Wave - a fantasztikus HW találkozása a buta SW-rel. A telefon szép volt, jó volt. A bada viszont nem. Olyan érzés volt, mintha egy hihetetlenül jól átgondolt zárt rendszert használnék. Minden rendben volt vele, gyors volt, nagyon sok jópofa funkció volt benne, de nem volt rá egy rendes facebook kliens sem, meg úgy kb semmit nem lehettett rátenni, ami nem volt a rendszer része. Je, de, játékokat, de azért az egy kicsit kevés, még a Symbianhoz, vag yBlackberryhez viszonyítva is.

LG E900 Optimus 7 - A mobilarena versenyen való nem nyerésemen felbuzdulva szereztem be(azaz cseréltem az előzőre). A rendszer tetszett, a telefon nem.

Samsung i8700 Omnia 7 - Ez már nagyon bejött, egyszerűen fantasztikus volt. a WP7 alapból is nagyon tetszett, bár az alkalmazások mennyisége még kevés volt rá(ekkor jött ki épp a NoDo frissítés) Már csak a formája miatt is megtartottam volna, de hozzám került egy iPhone 3G, amit használhattam, de nem adhattam el, mert alkalmazást kellett tesztelni rajta, így fájó szívvel, de megváltam tőle.

iPhone 3G - Szuper kütyü volt. Sokan fújolni fognak ha ezt olvassák, de szerintem kicsit butácska a rendszer (4.2.1 is), de a mindennapok során nagyon jól használható. A korlátait sajnos nem tudtam megszokni, és bár a Cydián volt mindenre gyógyír, nem minden működött, aminek kellett volna (bluetooth fileküldés nem ment, hiába tettem fel cydiából az erre szolgáló appot) A végére már a sebessége miatt kezdtem kicsit kevésbé kedvelni, meg meg is repedt a hátlapja egy esés következtében, így egy ismerősnél folytatta pályafutását a telefon. (később még volt 3Gs is, de azt már nem írom külön, mert majd' ugyanaz.)

HTC Trophy - Ez már Mango-val érkezett hozzám, fejleszteni próbáltam rá. (mindig visszatérek ehhez a fránya WP7-hez, mert hiába nem optimális nekem napi használatra, nagyon tetszik a rendszer) Sajnos még egy rohadt ping-et sem tudok indítani a telefonról, mert NINCS. Leszűrtem, hogy erre a rendszerre nem fogok hálózatos programokat írni, így ment tovább.

Samsung I9100Galaxy S2 - Egyetemi puskázás céljából Androidot akartam, mert korábban már rájöttem, hogy nem praktikus adatszerzés szempontjából a többi rendszer, mivel szünetben laposról lehet még mástól beszerezni puskákat. Fantasztikus vas volt. Szép, gyors, kicsit nagy, de a kijelző kárpótolt ezért. Nem a típusa, mert az amoled nekem túl éles, bántóan túlszaturált (pedig ebben még volt opció ezt állítgatni, de úgy is), hanem a mérete. Egy élmény volt rajta böngészni. Kamerája hibátlan, mind videónál(1080p) mint fotónál(8Mp). Két dolog bántott vele kapcsolatban. Az egyik, hogy volt benne egy számláló, ami azt számolta, hogy hányszor tettél rá romot házilag. Kiiktatható volt JIG-gel, de macerás volt. A másik pedig, hogy ha játszottál, brutálisan merült, függetlenül attól, hogy a játék mennyire volt durva grafikában, feltolta a procit maxra, és melegedett is mellé. (ekkor cseréltem el az emellett párhuzamosan meglévő Trophy-t egy Nexus S-re, és mivel ennek nem volt érdemi előnye a mindennapok során ahhoz képest, ezért anyagi megfontolásból a Nexus S maradt, ez ment)

Google Nexus S (i9023) - lehet engem hülyének nézni, de állítom, hogy a legjobb ezt volt használni. A mai napig sajnálom, hogy egy anyagilag előnyös csere során túladtam rajta. a kijelzője S-LCD volt, de valami gyönyörűszép volt a színvilága, és jól olvasható volt napfényben is (érdekes, hogy a Trophy is S-LCD, mégis a közelében sem volt ennek minőségben) A kütyü hozzám már 4.0.3-as ICS-sel került, ami bár sokaknak problémás volt, nálam kevés gondot okozott. Később felkerült rá a 4.0.4, ami még a sebességen is javított. Nem lett egy száguldozós őrült így sem használat közben, ez főleg alkalmazásmegnyílásoknál érződött, de bőven jó volt használni. Külön öröm volt, hogy custom romokból hihetetlen mennyiségű volt rá, és jobbnál jobbak voltak (CyberGR, NexusBeam) Érdekes, hogy a hétköznapi használat nem túl sebes működése ellenére az összes "überbrutálháromdééé" típusú játék gond és akadás nélkül futott rajta. Fel is merült bennem a kérdés, hogy minek ide a több mag? Persze ha valaki ajánl érte egy HTC Sensationt, akkor nem lehet rá nemet mondani. És ajánlott.

HTC Sensation - Ezért sokan fognak rám fújolni, de ilyen vackot én még nem láttam. Az akksija fél napot sem bír, ha a fényerő 50%-nál többön van, (pedig mobilarena tesztben dícsérték, hogy nem merül túlzottan) a hátlapot letakarva eldobja a WLAN-t (aszem death gripnek hívják ezt a jelenséget), és a kijelző és a digitizer közé be tud szűrődni a por. Nem is értem, hogyan gondolta a HTC, hogy ezt ki lehet adni, pedig ezeket a hibákat ha orvosolták volna, jó készülék lehetett volna. Aki elvitte, azt mondta, leszarja ezeket a dolgokat. Csak legyen HTC. Elég értetlen fejet meresztettem, de az én lelkiismeretem tiszta, én szóltam hogy nem egy jó telefon.

SonyEricsson Xperia Arc S -Baromira szép telefon, és jó is. Hiába egy magos, hétköznapi használat során hasít, mint az állat, (merem állítani, hogy menübenbóklászás, alkalmazásmegnyitás és ilyen átlagos dolgokat gyorsabban elvégez, mint a Sensation) mégis kibír két-kétésfél napot nálam, pedig sokat használom ezt is, ahogy mindet. A kamerája közepes, az agyondícsérgetés alapján többet vártam volna tőle, de azért így is elviselhető. Videóban domborít bár csak 720p-ben képes venni.A kijelzője sem utolsó, és még hangerőben is jó csöngéskor, könnyen meg lehet hallani, ha hívják az embert, illetve a zenelejátszáskor is szépen szól. (Sennheiser fülesemet nem recsegteti be, de mégis erős mélyeket produkál)

Google Nexus S (i9023) - Szerencsére sikerült visszatérnem erre a készülékre, olyan mintha nekem tervezték volna, így valószínüleg egy darabig nyugton maradok, és nem cserélgetek tovább, bár attól tartok, hogy magamat ismerve ez sem lesz több 4-5 hónapnál.. :DDD

Google/Samsung Galaxy Nexus (i9250)
A Nexus S nem maradt nálam 4-5 hónapot, mivel a Jelly Bean érkezésének kapcsán könnyebben eladható volt, és a Speedshopban pár napig jóárasították a G-Nexet. Persze volt dilemma, hogy ez, vagy S3, de végül a G-Nex mellett döntöttem, és nem bánom, mert pár nappal később hozzám került pár napra egy S3, és az nekem szélességre kényelmetlen, és nem érte volna meg az árkülönbséget(~50k) Érdekes egy telefon ez a G-Nex. Adott ugye egy marhanagy kijelző, amitől tartottam az elején, és adott egy nem túl izmos akksi, amit szinte biztosra vettem hogy cserélni kell majd egy 2000mAh-s darabra. Ehhez képest a második-harmadik napra megszoktam a kijelzőt, meg lehet úgy fogni, hogy egy kézzel kényelmesen elérjen az ember mindent, és megdöbbentő, de az akksin kívül szinte semmi nem fogyaszt komolyabban a telefonban. Mobilrarénás tesztben a nap végéig sem bírta ki, nálam erős nyaggatással, sok kijelzőhasználattal is elmegy másfél napot, de pihentetve (tehát napi 1-2 óra telefonálás, pár sms, napi max félóra wifi, éjszakára gsm helyett folyamatos aktív wifi és szinkronizálás, többnyire inaktív képernyő) elmegy két teljes napot is, ami alatt nem két nappalt, hanem 48órát értek. Hátrány a nem bővíthető 16Gb, de ezzel nem nagy kihívás együtt élni, viszont a kamera minősége pocsék, főleg ha az ember korábban S2 tulaj volt, és ahhoz viszonyít. Ezen kívül semmibe nem lehet belekötni. Már várom az utódját.. :DDD

iPhone 4S
Most esett be hozzám közel ingyen, egy ismerős által, még nemt'om hogy megtartom-e, vagy nem, mert hiába jó rendszer, meg minden, nekem kicsi is a 3,5'', és a rendszer haxolhatósága is sokkal macerásabb, mint Androidon. Félreértések elkerülése végett, nem maga a folyamat, hanem a Cydiához a megfelelő repo-k öszevadászása, aztán hogy az adott iOS verzióval kompatibilis-e, ha igen, miért nem megy.. Annó szenvedtem ezzel több mint eleget, keveseb moddot lehetett belepakolni a rendszerbe mint Androidon, az sem mind volt teljesen működőképes, szal nem hiányzik vissza az az idő. Csak olyan jól néz ki.. :DDD
Galaxy Nexus ment, iPhone maradt. Elsőre szokatlan volt a zártsága, főleg az adatmozgatás nehézkessége volt dühítő, de megszoktam, sőt, megkedveltem. Kényelmes a mérete, jó a fogása, a sebessége elképesztő, és iszonyat kamerája van. A kijelző kicsit apró nekem, de amire használom, arra megfelelő, igaz kompromisszummal. Mióta ezt használom, nincs indíttatásom új telefont venni, vagy cserélni. Persze, megvannak a maga hibái, és eljátszik az ember a gondolattal hogy lecserélje, de annyival nem több nála a többi piacon lévő készülék egyike sem, hogy megérje kiadni egy tetemesebb összeget, ha a különbség 99%-át nem is használnám.

iPhone 5S
Kb mint a 4S, csak az míg az updatek során szépen lelassult a 4S-t, addig ez egyelőre még tökéletes sebességgel rendelkezik. Ami plusz, hogy szavakat nem lehet találni a kamerájára, annyira jó, a hangszóró hangminősége úgyszintén. Az ujjlenyomatolvasó featuret kinevettem annó, de hasznos, csak nem biztonsági szempontból. Amikor előveszi az ember a telefont, reflexből a home gombra bök rá, hogy kivilágosodjon a kijelző, az ujlenyomatolvasó meg gyakorlatilag késedelem nélkül feloldja a telefont, azaz nem kell swipeolni, vagy kódot beírni, így kényelmi funkciónak nem rossz. De ne csak jót mondjak: A 4S 2 évig volt nálam, persze vigyáztam rá, de azért nyúztam elég sokat, esett is jópárat, állapotát tekintve mégis szinte új volt, mikor letettem. Oké, a hátlapi üveg picit karcos volt, de az élén nem is látszott meg, hogy esett volna. Az 5S első (1 méterről, parkettára) esése is maradandó nyomot hagyott a keretben. Oké, értem én, könnyebb lett, meg ez már aluminium keret, de azért a hivatalos árát tekintve ez nem olcsó készülék, így elvárnám, hogy kicsit kevésbé látszódjon rajta a sérülés. A másik negatívum, hogy bár nem vagyok audiofil, mégis füllhallgatóval elsőre feltűnt, hogy érezhetően rosszabbul szól. Félreértés ne essék, nem rosszul, de a 4S-nél úgy voltam vele, hogy "ilyen jól más nem szól", és igazam is lett, mert az 5S sem szól olyan jól :D Összességében itt-ott plusszal, itt-ott minusszal, de hozza a korábbi színvonalat.

Google/LG Nexus 5
Átmenetileg szükségem lett egy Androidos telefonra, és ennél volt a legkevesebb különbség a bolti vételár, és a használt eladási ár között (85 vs 75k)
Nincs mese, nekem ezek a tepsik nem jönnek be. Szerencsére ez talán a legjobb fogású az 5''-os telefonok közül, mert ezt némi fogásváltás körüli szitkozódást nem számítva egészen jól meg lehetett még fogni, ellenben egy Z1-gyel, ami vagy ki akart csúszni a kezemből, vagy el sem értem el rajta, amit akartam.
Cserébe a kijelzője valami eszméletlen, szép, nem szénnészaturált színek, jó fényerő, a kép majd' leugrik a kijelzőről, egyszerűen nagyon jó, na. A lollipop már hozza azt a szintet, hogy a gyári droid ne csak stabil legyen, de már nem is ronda (sőt, szerintem kifejezetten szép), és nem is annyira buta (végre kényelmesen elérhető a wifi/bt/aiprlane/zseblámpa). Persze most sincs benne annyi feature és szemét, mint egy Galaxy telefonon, de mostmár nem lehet fapadosnak nevezni. Viszont maga a telefon sajnos elég sok gyerekbetegséggel rendelkezik. Egyrészt a jó kijelző mellé nem párosul jó akkumulátor, így kb 3 óra kijelzőhasználattal lehet számolni, aminek következtében volt, hogy egy nap alatt kétszer is sikerült teljesen lemerítenem. A másik, ami kifejezetten rosszul sikerült, a beépített DAC, a fülhallgatóval hallgatott zene során a fehérzaj magas, az összesített hangzást leginkább az "olcsó" "igénytelen" jelzőkkkel lehet illetni. (Használt füllhallgatók: Bose IE2, Sennheiser CX300 II, Beats Audio urBeats, Sony XBA-H1) Összegezve: Ez egy nagyon jó kijelzővel rendelkező, zenehallgatásra ellenjavallott, gyors, stabil VEZETÉKES telefon.

Samsung Galaxy S6
Van az úgy, hogy az ember mázlista. Például amikor megnyeri a Samsung fotópályázatán az aktuális csúcskészüléket, a Galaxy S6-ot. És ami méginkább meglepő, hogy meg is kapja :DDD
Szóval ez a cucc rohadt jó. Komolyan. A kijelzője gyönyörű, éles, szinte leugrik a kép róla, pedig tiszta szívből rühellem az amoledet, és 100%-ban IPS párti vagyok. A kamerája elképsztő. Dinamikában, színekben, sötétben, mindenhogy. Lenyűgöző, na. A fogása a mérete ellenére is kezelhető, ami nekem igen nagy meglepetés volt. Az androidot csúcskészülékeken sem éreztem soha folymatosnak, miután feltettem rá minden nekem szükséges appot (30-40 alkalmazás, csak az alapok), ezen viszont nem döcög semmi, tényleg király az egész. Olyan nem lehet, hogy egy telefon hibátan, mégis hol a hiba? Az üzemidőben. Nem vagyok az a finomkodós júzer, aki villogni tartja csak a telefont, én tényleg használom. Fotó, zene mobilnet, böngészés, pdf/word olvasgatás, navigálás, levelezés, ezek így együtt kora délutánra megeszik a telefon akksiját. Persze, van ultratakarékos üzemmód, de kéremszépen, aki okostelefont használ, az nem éri be egy feketefehér kijelzővel és alapvető funkciókkal, így nálam ez erős ellenérv volt a tartós megtartása mellett.

iPhone 7
Az iPhone 5S sajnos a Pokémon Go áldozata lett (pofáraestem egy csúszós lépcsőn, és a telefonon landoltam, ami ettől picit megrogyott), így új telefon után kellett néznem. az iPhone 7 új volt, az 6S alig valamivel olcsóbb, így a 7 lett a nyerő, 32gigás, független változatban, az iStyleból. Hogy lelőjem a poént: Piszkosul jó, imádom, de rohadjon le a keze annak aki kivette a jacket, még akkoris, ha amúgy valahol meg tudom érteni.
Pontosabban körbeírva a dolgot: A telefon nem igazán kényelmes fogásra, egyszerűen túl vékony, és túl csúszós, olyan érzés fozni, mintha kiesne mindjárt az ember kezéből. (Egy hasonló méretű S7 nem vált ki ilyen érzéseket) Ha már megvan, ezt orvosolni kellett, újítottam rá egy gyári Apple bőrtokot, így már nem csúszik, nem akar kiugrani a kézből. Az anyaga, kidolgozása viszont eszméletlen, egyszerűen kihozza a "hű@zzeg" érzést az emberből. A kijelző az Apple szerint óriási csoda, ebből egy 5S, 6S, S6, S7, stb. vonalon mozgó ember annyit lát, hogy nem rosszabb azoknál, de semmi különlegeset, semmi wow-effektust nem érez az ember, ha ránéz. A jack levétele az évtized legocsmányabb húzása volt. Adtak mellé egy lightning fülest, amit egy zenét kicsit is szerető és megbecsülő ember a dobozból se vesz ki, meg egy átalakítót, amiről sugárzik hogy nem igényesség volt a cél, hanem a jacket használó eszközök megutáltatása a felhasználóval. Rossz használni, kényelmetlen mindenhogy, rondán néz ki, szar az egész, úgy ahogy van, na. :W Az Apple mentségére váljék, hogy a telefon kb egy zseb + 2 centi méretű, így jack csatalkozó szűkebb farmerban hordva amúgy sem lenne kényelmes. (De ettől még minden létező rosszat kívántam már a tervezőknek a "bártorságért". Mellesleg bátorság az lenne, ha az audiofil rajongók közé merne menni az, aki felelős azért, hogy leszedték a jacket. :D :DDD ) Ha már a bátorságnál tartunk, a bullshit szerint a haptic feedback miatt vették ki a jacket. Ezt nem magyarázták tól, de eszméletlen sokat dob a használaton. Tök más érzés, amikor lehúzza az ember a felső sávot, és "lekoccan", amikor leér, és hasonlók. Apróság, de nagyon jó érzés. A 7-ben új sztereó hangszóró található, amit agyonfényeztek. Ha fele annyit foglalkoztak volna a tervezéssel, mint a dícsérgetéssel, előnyére vált volna, mert aki hallott egy HTC BoomSoundot, vagy egy 6S-t, az előbbihez képest kiröhögi, utóbbihoz képest hümmög, hogy "picit mintha talán jobb lenne", szóval semmi egetrengető. A kamerák viszont nagyon jók lettek. 6S-hez képest is érezhető a különbség, az előtte általam használt 5S-hez képest meg főleg. Tényleg, nagyon jó. A leginkább meglepő, hogy egészen rossz fényviszonyok mellett is vállaltató képet tud lőni, ami gépen is jó, nem csak a kijelzőn. (persze, ne várjunk egy 5Dmk3 minőséget, de messze nem értékelhetetlen zajtenger) Ami még meglepett, hogy sok helyne olvastam ,hogy az üzemidő borzalmas, de én nem ezt tapasztaltam. Ha elmebeteg módjára egész nap nyúzom (zenehallgatás, bluetooth be, gps be, 300db ProCammel rawban lőtt fotó[igen, tényleg], facebook, kis böngészés) akkor is kihúz egy napot, ha csak átlagosan használom (kis facebook, 1-2 óra zene, kis böngészés és mailek), akkor szűken kifér a két nap is, ami szerintem kifejezetten jó eredmény. Összességében elégedett vagyok vele, minden ízében minőségi telefon, ha 4,5 vagy 4,3 coll lenne ezzel a formával, vagy ekkora, de jobb formatervvel, az előnyös lenne, mert így a határán van annak, ami elejtésmentes, egykezes használatra alkalmas. Ugyanakkor gyors, prémium, jó a kamera, szemet gyönyörködtetően szép, az iOS ha lassan is fejlődik, de még mindig jó rendszer, az akku pedig csak hab a tortán. Viszont aki a jack indokolatlan kinyírásáért. és a "bátorság" duma kitalálásáért felelős, remélem elég bátor ahhoz, hogy felvegyen egy "i killed the jack on the iPhone 7" feliratú pólót, és bemenjen vele egy párszászfős audiofil csoport közepébe, és vállalja a következményeket.. :DDD :C

Huawei Honor 8
Úgy alakult, hogy tizenezer forintért hozzájuthattam egy új, független darabhoz (semmi előfizu, vagy ilyesmi). Nem volt rá szükségem rá az iPhone 7 mellett, de ennyiért a hülyének is megérte, megvettem, mondván másodtelefonnak jó lesz.
Nem modom, hogy iPhone killer,vagy valami, de igen jópofa darab(a sokásos "lehetne kisebb"-en kívül). A kijelző szép, az eszköz szép, van jack (!!), az EMUI5 korrigálja az android kényelmetlenségének egy részét. Cserébe ROHADT CSÚSZÓS, és az üzemidő ingadozó, illetve a hangszóró finomkodások nélkül pocsék. De hogy ne csak rossz dolgokról essen szó, a fülesre jutó hang kifejezetten kiemelkedő, és a kamera is egész jó.. pontosan addig, míg nem teszi az ember egy duplaárú iPhone 7 képei mellé a képeket. Akkor azonnal kijön, hogy a sötét részek bebuknak, a kép túl kontrasztos, és a színek hangulatosak, de nem élethűek. kékesek-zöldesek, és az élesítést is túlhúzták. A beépített appban raw nincs, manuális mód viszont akad, ezért jár a pacsi, hogy nem kell ProCam 4-et venni a beállítások eléréséhez. :D
Ettől függetlenül egy 100k körüli telefonként iszonyatosan jó a Honor 8, jó használni, szép, a kamera simán vállalható(ennyiért kiemelkedő), a zenei hangminőség lenyűgöző, az EMUI pöpec, és ott nyúl bele az Androidba, ahol kell. Az egyetlen komoly hibája a telefonnak, hogy ROHADTUL CSÚSZIK. Nem, ez nem valami hiszti, sok telefon volt a kezemben életemben, de ilyet még soha nem láttam. Az iPhone 4S is üveg volt, de nem csúszott különösebben. Ezt letenni egy 3-4%os dőlésű felületre már rizikós, megrt megindul lefele. EGy tapadós Thinkpad burkolaton is képes csúszni, így kénytelen voltam rendelni a SlickWraps-től matricát rá, nem védeni, hanem csúszásgátló céllal. Elképesztő. :D

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.