2020. október 21., szerda

Gyorskeresés

Az eseményfotós miért kér olyan indokolatlanul sokat?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Adott az örök kérdés, miért kerül ilyen sokba egy eseményfotózás?
Há' csak odajön azt kattintgat jobban mint én, ozt' jóvan, mé' nem 40.000 forint, még az is sok egy párórás dologér'!

Sokszor merült fel a kérdés, sokszor kellett válaszolni rá, egyben, összeírva a tételeket talán átláthatóbba dolog:

Költségtételek:
- 2 darab milliós gépváz amortizációja (cirka 2,5m, a zár 200ezret tud csere előtt, egy esküvő 5-6 ezer kép is lehet, tehát minden 33 esküvőbe bele kell kalkulálni egy 1,2 m gép cseréjét, vagyis csak ez kb 40k/ esküvő.. Igen, valóban, 5-6 ezer kép első olvasatra soknak tűnik, de embereket fotózve érdemes sok helyzetben akár 1-1 kép helyett 5-10 képessorozatot használni, hogy a pislogás (főleg csoportképek esetében) elkerülhető, utólag korrigálható legyen. Így számolva már nem is hangzik irreálisan soknak, ugye? :) ),

- 3-4 darab 500ezres objektív + vakuk amortizációja

- munkaidő (bruttó)

- fotófeldolgozási szoftverek licenszdíja

- fotófeldolgozásra használt soszázezres számítógép amortizációja

- fotófeldolgozásra szánt munkaidő (bruttó)

- egyéni vállalkozáshoz tartozó adók (KATA vagy ilyenek)

- az eseményre oda és visszajutás költsége (autó amortizáció, benzinköltség, stb)

- tervezésre, egyeztetésre fordított idő munkadíja (beállított képekhez hely keresése, odajutás, egyeztetés ügyféllel, hogy mit hogyan szeretne)

- fotóválogatás (4-5 ezer kép esetén ami nem ritka ez nem kevés idő, több napos feladat, ha komolyan veszi a feladatát valaki).

Egy 300 ezer / hó nettó fizetés bruttója napra vetítve kb 25000 Forint, egy eskövővel a válogatással, helyszínkereséssel, feldoglozással, helyszani munkával együtt kb alábecsülve is 4-7 nap munka van, akkor kijön a 100-175ezer forint, ami csak a munkadíj egy 300k nettós fizetés időarányos része esetében - Ebben nincs benne a licenszdíj, az utazások, a számítógép és a több milliós gép és objektív amortizációja.

tehát 100-175 ezerhez a vázamortizáció 40 ezrét hozzáadva 140-215 ezer, erre rásaccolható az objektívamortizáció (10-20 lehet), így középpel számolva 155-230 ezernél tartunk.
Erre jön egy pld. Adobe CC éves díj ($599.88/yr-170000Ft), ami eseményre bontva ha 20 eseményt csinál valaki évente, kb 10000 pluszba kerül - Most tart 165-240ezernél a dolog.

Egy fotófeldolgozásra való számítógép már véleményes dolog, de érdemes azért nagynak és színhelyesnek lennie. Ez vagy iMac, vagy windows + valami komoly monitor. Ezek árban olyan 400 alá nem esnek be, (és ezzel alálőttem szerintem) ezt kb 3 évente érdemes cserénli, mert egy régi gép nem dolgozza fel normális idő alatt az egyre nagyobb felbontású raw fileokat (így régi géppel a munkaidő lenne több). a 20 esemény / évvel számolva ez 7000-10000 forint egy eseményre vetítve, így 175-250 ezernél jár a dolog (sok alábecsüléssel)

Az utazásra használt autó amortizációját még nem részleteztem, a benzinköltség már csak hab a tortán, sajnos ezekre nem tudok tippelni, hiszen nem mindegy, hogy a pesti fotós 4-4 órát vezet a határig egy Ford Focussal (aminek a használata után kötelező biztosítás benzin, km-re vetített szervízdij, stb fizetendő), vagy elsétál a szomszédig - mindenesetre ezek is többletköltéget jelenthetnek. :)

És nem esett szó róla, hogy van aki visz másodfotóst, stb. :)

Ezekből a fotósok az elmúlt események fotózások kiadásai alapján egy átlagot számolnak, és azalapján lövik be az árat nyilván, de így végigszámolva tételesen látható, hogy bizonyos színvonal és szközminőség esetén egyáltalán nem elszállt egy ilyen ár :)

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.