2021. augusztus 5., csütörtök

Gyorskeresés

Mása története folytatódik

Írta: | Kulcsszavak: kutya . kuvasz . kaukázusi . malamut . husky

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

.
.
.
Előzmények itt!

Nem tudom. A dolgok csak úgy megtörténnek. Szívem mélyén tudtam, hogy lesz negyedik kutya újra, hiába nem akartam. Nem akarta a józan ész, nem akarta semmi racionális gondolkodás. De... Ezt nem lehet visszatartani. Falkavezér vagy, falkád van, a farkasvéred forr, pezseg ereidben. Akkor inkább meghalok, ha nem lehet falkám.

Fáj, minden fáj. Eltemettem két első és nagyon jó kutyámat, nagyon gyorsan történt minden, egymás után és nem szépen.
Nem jönnek vissza.
Itt a kölyök, itt egy falka ami olyan vajsima és precízen összerakott, hogy még engem is meglepett, hogy én már ezen a szinten vagyok, de... Már ezen a szinten vagyok. Ennyi. Jobb, mint az előző falkám, nagyon látszik rajta, hogy annak kezdőként álltam neki, ennek viszont 10 év tapasztalattal. Fáj ez is, mert jobbak, mint az előzőek. Pedig őket tartottam a legjobbnak pár hónappal ezelőtt, de most visszanézve jóval darabosabb volt az a rendszer. Fáj az is, hogy minden öröm, boldogság és minden amit megélünk, a régiek már nem látják, ők már nem élhetik meg. Ez már benne is fog maradni a kutyatartásban, az első kutya eltemetésével kialakul egy olyan seb ami sosem gyógyul, ezt be kell építeni és ezzel együtt élni. És ez már fájni fog örökké. Hozzám hasonló őrült kutyás barátaim sokat segítenek tapasztalataikkal. Nem én vagyok az egyetlen aki elérzékenyül és könnyeket ejt mikor eszébe jutnak a kutyái. Akár minden nap.

Azt már a legelején tudtam, hogy lesz kutya, hiába próbáltam elnyomni és elengedni. Csak azt nem tudtam milyen fajta és mikor, az idővel nyugtattam magam, hogy még messze van az, ráér, ne gondolkodj rajta. Eltelt 5 hét Mása temetése óta, ekkor valami kattant, közel van az idő.
Mása egy 55 Kiló körüli medve méretű és testalkatú, masszív, karakán kaukázusi volt, igazi munkavérvonalú. Hiányzik nekem mivel ezt egyik kutyám se tudja, de elég nagy feladat egy ennyire karakteres kutyát tartani és beilleszteni másik három közé. Úgyhogy nem akartam kaukázusit, legalábbis kettőt nem akarok egyszerre.
Kuvaszon gondolkoztam egy darabig, mármint igazi kuvaszon, mert Elza egy akbash alapvetően. Van egy igen ritka kutyám, de hiányzik, hogy nem kuvasz. A csigás kuvasz szőre, a lágy fejvonala, a birkaszerűen felkunkorodó farokvég meg... Szóval nem olyan kuvasz. Viszont pont olyan erősen kötődik hozzám, mint a régi Elza, ennek nagyon örülök.
Végül úgy döntöttem a társaság fele legyen juhász, a másik fele északi, ez kiegyensúlyozottá is teszi a dolgokat, Kira temperamentumához kell egy hasonló kutya. Mivel már van egy teljes fekete rajzos malamutom, így engedékenyebb lettem és a klasszikus amerikai vérvonalú szürkesapkás medvealkatú malamutok után kutattam, nem volt feltétel a teljes arcrajzolat (sapka, szemüveg, sáv) és mellkasrajzolat (gallér, nyakörv), így elég hamar meg is találtam mivel jóval elterjedtebbek.

Nem volt elérhetetlenül messze, de azért közel se, a két előző kölyköt egyedül hoztam és nem túl bizalomgerjesztő egy kézzel vezetni, a másikkal kutyát fogni. A boxban visítanak és félnek azt nem szeretem, így most inkább segítséget kértem, még egyszer köszönöm Krisztiánnak, hogy eljött velem a fél napos túrára, így csak az ölemet hányta tele a kutya, nem a kesztyűtartót, ajtózsebet, fogantyút és hasonló tárolórészeket amiket Elza. Kira jobb gyomrú volt, ő csak a nyakamba mászott vagy épp a műszerfalra menet közben.

Estére hazaértünk, a kölyök azonnal morgásba és támadásba kezdett és mindenkit lerendezett. Tipikus amerikai vérvonalú malamut, nem egy egyszerű eset, nem lesz olyan könnyű vele, mint Kirával. Miután rendet rakott, a többiek meg néztek bambán, minden lenyugodott és pár óra alatt összefésülődött a falka. Azóta 1-2 teljesen átlagos morgáson kívül minden tökéletesen halad, együtt esznek, alszanak, játszanak, még csak nem is zabálják fel egymás kajáját.
Régi Elzával és régi Másával azért ezek nem mentek annyira gördülékenyen, bár megoldhatatlan sem volt.
Másnap reggel (mivel minden oltása megvan már) el is indultunk sétálni. Nem sokat gondolkozott azon a hám mire való és mit kell csinálni vele, már ment is előre, a vérében van, mint minden igazi malamutnak.

Szóval Mása. Ő is a régi kutya nevét kapta ahogyan Elza is. Tiszteletből, érzelmekből, fájdalomból. Meg mert hasonlítani fog Mására, medvés, szürke ordas, nehéz vérű. Ahogyan Elza is hasonlít a régire. De mégsem ők...

Itt tartunk most. Boldog vagyok és örülök, látom a szépet az életben, itt vannak a gyönyörű kutyáim. Közben szomorú is vagyok és fájdalommal teli, mert tudom a sötétség ott van mögöttem és rendíthetetlenül követ, időnként pedig utol is ér.
Markolom a kopottas pórázokat kérges kezemmel, hűvös szél borzolja ráncos homlokom, távolba tekintünk a lenyugvó napra elgondolkozva, mögöttünk közeleg a sötétség és megindulunk hazafelé.

Hozzászólások

(#1) apatyas


apatyas
Korrektor

Akkor az út ismét szélesedik előtted :)

pezo77 #5 2017.12.14. 13:29 Hmm. És ez az e-hajó akkor hol is tud kikötni? Az e-bay -ben? ;)

(#2) Fehér Farkas válasza apatyas (#1) üzenetére


Fehér Farkas
senior tag
LOGOUT blog

És ismét nehezebb is lesz. És ismét fájdalmasabb.

Elza és Mása emlékére, a falkavezér sír.

(#3) t256 válasza Fehér Farkas (#2) üzenetére


t256
őstag

Ismét egy nagyon jó cikk!
Szívesen olvasnék Tőled a kutyák neveléséről is. Nem kezdőknek való kutyáid vannak, pont ezért vagyok rá kíváncsi. 3-4 kutyával egy séta sem lehet egyszerű.

Spock says, “Logic clearly dictates that the needs of the many outweigh the needs of the few.” Captain Kirk answers, “Or the one.”

(#4) Fehér Farkas válasza t256 (#3) üzenetére


Fehér Farkas
senior tag
LOGOUT blog

Nevelési tanácsokat sosem adtam, mert ezek nálam teljesen egyediek. Olykor csak én is találgatok mi miért működik.

Elza és Mása emlékére, a falkavezér sír.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.