2019. június 24., hétfő

Gyorskeresés

V7 GM120-2E, avagy egy gamer egér az ismeretlenből

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Bevezető

2016 januárjában erre az egérre esett a választásom, mikor is úgy döntöttem ezúttal nem egy alsó kategóriás bóvli egeret veszek újra, mint ahogy azt eddig tettem. Az, hogy jól döntöttem-e a vétellel, már kétséges, de semmi esetre se bántam meg a döntésem. Az ok amiért ez az írás megszületett, hogy sehol nem találtam igazán tesztet, tapasztalati leírást róla.

Külsőségek, tartalom

A doboza igényes, az eleje egy tépőzáras ajtó, így meg lehet nézni az egeret a dobozában, még a vásárlás előtt. A doboz tartalma minimális: egér, driver mini disc, garancialevél, a cégről infó és egy user manual.

Gombok, színek, anyaghasználat

Az egér méretei 124x67x42 szóval inkább palm gripes fogásra jó, akit zavar ha a tenyeréhez és csukló közeli részhez hozzáér az egér annak nem ajánlom. A súlyát nincs mivel lemérnem. Ez mindenkinek a személyes ízlése mert számomra megfelelő, de lehet sokan nehéznek fogják találni. Az egér formája asszimetrikus, bal oldalt a hüvelyk ujjnál homorú, jobb oldalt a kisujjnál pedig enyhén domború kialakítást kapott. A vezetéken fekete-narancs szövetborítás van (1,8m) ami sajnos emiatt egy kicsit merev lett, de játék közben nem zavaró.

Az egér 3 színben pompázik és változatos anyagokból, festésből áll: Maga az alsó-oldalsó test narancssárga nem festett műanyag, de ebből kevés látszik mivel mindkét oldalt kapott egy-egy fekete kellemes tapintású csúszásgátló gumiborítást. Ez eleinte kényes felületnek tűnt, de 10 hónap használat után se kezdett el lemállni.

Az egér felső része egy darabból áll és fehér lakkréteg borítja amit nekem eleinte nagyon nehéz volt megszokni mivel mindig úgy éreztem, hogy izzad a tenyerem. A két fő gomb kialakítása homorú és a lenyomásuk az én megítélésem szerint jó, nem nehéz, de határozott megnyomást igényel, amit egy jól hallható KLIKK hang kísér, így a véletlen megnyomásuk ritka. A jobb gomb szélén kapott egy narancssárga feliratot ami a V7 gamer termékek mottója: GOOD GAME FOR ALL.

A hátsó részén található egy viszonylag nagy V7 logó, amit a belső LED szépen, a driverben beállított színben világít meg. Az egér görgője gumiból van amit a belső LED szintén teljesen megvilágít. A LED megvilágítja még a narancssárga testrészt is, tehát az elülső rész illetve kétoldalt a fekete gumiborítás és a fehér hátlap között egy kis csíkban. Viszont mivel itt egyenetlenül világít így ez már kevésbé néz ki jól.

Szerencsére a gumi görgő nem kezdett el tágulni ennyi idő után se így nem szorul meg. A görgetés vele csendes és jó érzés, finoman érezni a léptékeket, talán lehetne egy picivel előrébb az elhelyezése. A görgő - mint az mostanában megszokott dolog - gombként is funkcionál, viszont ezt túlságosan nehéz megnyomni így gyakran lesz görgetés a gombnyomás helyett. Sajnos nincs az egéren On-The-Fly DPI gomb, az az aljára került. Viszont szerencsére a driverében ez a funkció tetszőlegesen beállítható bármelyik gombra. A két oldalsó gomb festett narancssárga. Ezek a gombok alapból lötyögősek, de maga a gomblenyomás szerencsére határozott.

Az egér alja matt fehér és 3 teflontalp van ráragasztva - amik mára már igen csak megkoptak - illetve egy nagy fekete matrica ami az egér adatait tartalmazza. Ugyancsak az egér aljára került egy gomb és két kapcsoló. A gomb a DPI beállítást szolgálja és igen nehéz megnyomni. Ez a gomb ezres léptékben vált 1000-4000 DPI között. A driverében ez 250 DPI léptékben variálható. Minden értéknél az egérben lévő LED más színben világít ami szintén a driverében finomhangolható. A kapcsolók közül az egyikkel kikapcsolható a két oldalsó gomb, ha valakit zavarna. A másik kapcsolóval pedig a ledes megvilágítást lehet be/ki illetve pulzáló üzemmódba rakni ami a driverében szintén beállítható.

A Szenzor

Netes forrás szerint - mivel garancia miatt nem szedem szét - a szenzora egy Avago ADNS-A3050.
Nem csinálok mélyreható tesztet mivel - mint fentebb írtam - nem értek hozzá és félek csupa baromságot hordanék itt össze. Így maradt a paint-ben rajzolgatás, hogy legyen valami kép a szenzor tudásáról.

Itt 1000 Hz-en próbáltam a 4 alap DPI beállítást:

Itt meg 1000 DPI-t próbáltam különböző Hz-eken:

Igen, mint láthatjátok az eredmény eléggé lehangoló. Így versenyjátékosoknak nagyon nem ajánlott, viszont én észre se veszem játék közben mivel tab-targetes MMO-kal játszok nem precíz célzást igénylő multi FPS-eket.

A Driver

A driverében - mint ahogy a képekről is kiderül - sok minden beállítható. Négy DPI beállítása lehet amit kapcsolgathatunk. Ezt 250-től 2000-ig 250 DPI léptékben, 2000 és 4000 között pedig 500 DPI léptékben finomhangolható. Mindegyik beállításhoz egyedi színeket adhatunk amivel az egér - a fentebb említett részeken - világít. Beállítható a Report Rate is 4 fokozatban.

A 6 gomb funkciója tetszőlegesen variálható a driverben. Két külön beállítást lehet elmenteni a gombkiosztásra amik között váltogathatunk.

Az advanced részben külön macro-kat is készíthetünk. Illetve a windows-ban szokásosan beállítható egér/scroll/dupla-klikk beállításokat találjuk még itt.

A LED színe tetszés szerint variálható nem csak 4 színt tud. Viszont erre is igaz mint más gyártók egereinél olvastam, hogy nem azt a színárnyalatot kapod mint amit beállítasz szóval próbálkozni kell. Jó dolog, hogy a beállításokat az egér megjegyzi és már a számítógép indításakor a beállított színe van nem kell a driver betöltésére várni, hogy aktiválódjon.
Saját fényképeket készülék híján (nem, nincs okostelefonom se) nem teszek közzé, remélem elég támpont a netről összevadászott képmennyiség.

Végítélet

Ez picit szubjektív, de aki végigolvasta tudja mi miért.

Ami jó:
+ kényelmes (palm grip)
+ igényes csomagolás
+ tetszetős design
+ a fő és oldalsó gombok
+ a görgő anyaga és a görgetés
+ driver
+ variálható LED világítás
+ belső memória

Ami rossz:
- picit merev kábel
- a görgő gomb funkciója
- lakk felső felület
- szenzor
- On-The-Fly DPI gomb hiánya

Ugyan én nem bántam meg, de a szenzor minősége miatt nem éri meg az árát. Az aktuális ára 10-12 ezer forint a legtöbb webshopban. Casual játékosoknak és a magamfajtának akinek a kényelem, tartósság és design fontos érdemes lehet megvenni, ha lecsökken az ára. Az Office Depot-ban most végkiárusítás címén leárazva 4k-ért hozzá lehet jutni. Ennyit mindenféleképpen megér.

Bevallom a vásárlás óta halasztom ezt az írást. Viszont dobragab "Cougar 300M – a mostoha-iker" irománya igencsak meghozta a kedvemet hozzá és támpontot nyújtott a felépítésére. Ezért külön köszönetem neki!

Hozzászólások

(#1) kemotox


kemotox
(PH! addikt)

ingyensekéne! ;]

Isten útjai kifürkészhetetlenek, de a tieid nem kellenek, hogy azok legyenek. Használd az indexet nyugodtan.

(#2) Skullwipe


Skullwipe
(senior tag)

Azért remek hogy megírtad, és szerintem jól látszik, hogy azért már sejted miért jó egy egér. Ami engem meglepett, hogy az anyag minősége ennyire tartósnak bizonyult, nem tudom hogy ez így is marad évek múlva, mennyire is volt használva napi szinten, de úgy tűnik bírja :)

(#3) izee


izee
(senior tag)

Könnyen lehet, hogy 3-4ezres DPI interpolált, arra szerintem semmi szükség. Driverben 500/1500-ast be lehet lőni helyette.
Gari után belezd ki :K

144hz megvitatva: https://prohardver.hu/tema/quake_champions/hsz_1822-1866.html

(#4) Erunosta válasza Skullwipe (#2) üzenetére


Erunosta
(kvázi-tag)

Napi szinten több órát MMO-zok szóval szerintem sokat. Egy helyen bemélyedt a gumi jobb oldalt mert - én se tudtam csak magamat megfigyelve utána - hogy a kisujjammal eléggé belevájok oldalt használat közben, de ez az én saram és nem a gumi felületé.

(#5) Erunosta válasza izee (#3) üzenetére


Erunosta
(kvázi-tag)

Most rajzoltam egy keresztet a testemre. Kérlek több átkot ne olvass rám.
Viccet félretéve én most 500 Hz-en és 2000 DPI-vel használom, nekem így tökéletes arra amire használom.

(#6) SP!T


SP!T
(PH! addikt)

"A súlyát nincs mivel lemérnem"

Te nem szoktál kaját készíteni? :Y A fehérjét persze már meg se kérdezem. ;] :DDD

[ Szerkesztve ]

(#7) Erunosta válasza SP!T (#6) üzenetére


Erunosta
(kvázi-tag)

Nem szoktam kaját készíteni. Legalábbis amihez mérleg kéne. A "súlyát nincs mivel lemérnem" pontosan azt jeleni, hogy nincs mivel lemérjem.

(#8) #20655360


#20655360
(törölt tag)

Legalább 1000 dpi-n lenne normális. Hát ez most nem jött össze.
Részvétem.

(#9) e-newsee válasza #20655360 (#8) üzenetére


e-newsee
(őstag)

Ahogy nézem a képeken, be lehet állítani 1000 alatti dpi-t is. Én megnéztem volna egy paintet 500 dpi-n is, hátha jobb kicsit.

"Csak egy olyan töltött édesség van, ami megoldja az élet problémáit, és az az Oreo." /Sheldon Cooper/

(#10) Erunosta válasza e-newsee (#9) üzenetére


Erunosta
(kvázi-tag)

Csak neked. :P

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.