2020. augusztus 13., csütörtök

Gyorskeresés

Internettel a szállodák magánya ellen

Írta: | Kulcsszavak: internet . szálloda . unalom

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Talán akadt pár ember, aki a fórumban a nevem alatt éktelenkedő nagy vörös "LOGOUT blog" linkre kattintott, és megkönnyebbült sóhajjal, avagy éppen szomorúan nyugtázta, hogy milyen kevés bejegyzést írok. A válasz egyszerű, gyakran van pár percem arra, hogy egy-egy rövid hozzászólást jegyezzek a fórumban, de egy átgondolt, valamiféle jelentőséggel bíró, egyéni szösszenethez a blogomban több időre van szükség. Amiből sajnos az utóbbi időben semmire sem jut elég.

Most azonban (a hosszú bevezetés után a témához kanyarodva) úgy alakult, hogy egy szállodában ülök, és ami ennél sokkal kevésbé meglepő, semmi dolgom nincs. Illetve ami van, az nem sürgős, és kedvem sincs hozzá. Az utóbbi szűk fél évben sajnos sok időt töltök külföldi utazással és különféle szállodákban, általában csak 1-2 éjszakát, néha többet is. A szállodai internet lehetőségekkel kapcsolatos tapasztalataimat szeretném veletek megosztani.
Ugyanis ma már szinte minden szállodában van valami netezési lehetőség, ideális esetben nem csak egy gép a recepció melletti kis zugban, hanem LAN vagy WiFi a szobákban. Múlt héten például egy csehországi kisváros aprócska szállodájában találtam egy LAN kábelt, szépen feltekerve a radiátor csövére. Fizetni nem kellett a szolgáltatásért, vagy mondhatjuk úgy is, hogy az ár tartalmazta, bár maga az ár is korrekt volt (750 cseh korona egy éjszaka reggelivel a főtéren). Most éppen egy közepes, főként a skandinávoknál fellelhető szállodalánc egyik koppenhágai példányának szobájában ülök. Errefelé meglehetősen drágák a tűrhető szállodák (ez persze nem ritka jelenség nagyobb Nyugat-európai városokban), viszont ingyenes WiFi áll rendelkezésre. Kissé vicces, hogy egy hétig érvényes bejelentkezési adatokat adnak a recepción, mert nem lehet gyakori, hogy valaki ennél tovább maradjon. Akár havonta is válthatnák a jelszót, úgyse lakik a környéken szegény ember, aki rászorulna a hotel netjére...
Amszterdamban és Párizsban még drágább a szálloda, mégis fizetni kell az internet használatáért. Előbbi városban óránként 5-15 eurót, utóbbiban vagy hasonló módon, vagy adatforgalom után. Ejnye-bejnye. A közeljövőben kinéz egy rövid svájci túra, majd beszámolok az ottani állapotokról is, ha érdekel valakit.

Néhány emberben felvetődhet a kérdés, miért nem lehet 1-2 éjszakát kibírni internet nélkül? Nos, egyrészt nem csak az estéről és az éjszakáról van szó, gyakran egy egész napos utazás után érkezik meg az ember a szállodába, másrészt nem csak fórumozgatásra kell a net, hanem munkára is. Esett már nagyon rosszul, hogy semmilyen lehetőség nem állt rendelkezésre (új ügyfél vagyok a Pannonnál, 90 napig még a külföldön méregdrága mobil netet se tudtam használni), megígértem, hogy este átküldöm, aztán nem sikerült. Meg aztán mindig van 1-2 órám a szállodában, inkább ide időzítem a munka egy részét, mintsem otthon még azt az időmet is elvegyem a családomtól.
Most viszont nincs munka (sajnos itt család se), marad a blogírás unalom ellen.
Mottó: A sör idegen (de jó), a böfögés hazai (de jól esik)! :D

Hozzászólások

(#1) Ra3


Ra3
(őstag)

Én egészen idén nyárig azt hittem hogy számítógép ill. netfüggő vagyok, de elmentünk egy hétre külföldre nyaralni, és egyeltalán nem hiányzott (gépet sem vittem). Egyébként jobb is, mert munkával biztos hogy megtaláltak volna :). Persze ha valaki szakmájából kifolyólag utazgat az más tészta.

''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''

(#2) lorcsi


lorcsi
(veterán)

jól bejárod Eu-t :)

"sokaknak kevés, keveseknek sok jut"

(#3) Racecam


Racecam
(MODERÁTOR)

Hmm..., ez akár címlapra is mehetett volna. :U
Sajnos, egyelőre nem tudom áttenni. :(

Com'è diverso il mondo visto da qui

(#4) erdoke válasza Racecam (#3) üzenetére


erdoke
(titán)

Nem találtam erősen közérdekűnek a témát, de ha úgy gondolod, rakd át. :)

Not addicted to sugar and grain anymore...

(#5) berci


berci
(senior tag)

Ha ilyen helyzetben vagyok, inkabb a helyi (sör)kultura felterkepezeset szoktam valasztani az internetezes helyett. Egy cseh kisvarosban plane hogy ez lenne a program. ;)

Don't go home! Many people have died there!

(#6) Racecam válasza erdoke (#4) üzenetére


Racecam
(MODERÁTOR)

Nem tudom átrakni egyelőre sajnos se oda, se vissza.
Mivel a címlapos írások és a blogbejegyzések most már teljesen elkülönültek.
De dolgozunk a problémán. :)

Gondoltatébresztőnek találtam a témát, mégha nem is elsősorban a külföldön "szállodában rekedt" vonalon (bár erről is érdekesek lehetnek mások tapasztalatai is), hanem, hogy kinek mennyire és miért hiányzik a net, ha hiányzik egyáltalán és mennyire vagyunk "függők" akármilyen szempontból is.

Com'è diverso il mondo visto da qui

(#7) Ariadne


Ariadne
(őstag)

Hajaj, ismerős helyzet. Hasonlóan szoktam utazni munka miatt, és tényleg elég változó, hol milyen minőségű a net. Meló miatt is kell sokszor, meg azokat a nagyon egyedül töltött szállodai éjszakákat is feldobja, ha fórumozhat az ember egy kicsit. :)

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#8) erdoke válasza berci (#5) üzenetére


erdoke
(titán)

Egyedül nem jó elindulni a sörvilágba. Inkább veszek pár dobozzal, aztán beszivornyázom munka közben. :D
Az tény, hogy nem ugyanaz, mintha egy jófajta helyen frissen csapoltat inna az ember, de egy idegen ország sörözőjében/éttermében magányosan iszogatni szerintem semmivel nem jobb, mint netezgetni, és ott másokkal diskurálni.

Not addicted to sugar and grain anymore...

(#10) Retekegér


Retekegér
(HARDVERAPRÓD)

Huh, nekem is vannak tapasztalataim.
Egyedül a bécsi reptéren találkoztam ingyenes WiFi-vel, Párizsban, Madridban, Münchenben, Berlinben, Brüsszelben nem. Szállodákban eddig mindig fizetőssel találkoztam, H*ltonban is.

<< AMD - Advanced Mining Devices >>

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.