2023. június 2., péntek

Gyorskeresés

RE: A kamaszkori alkoholizmus, és drogozás

Írta: | Kulcsszavak: pia . drog . flame

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az írás Esztilány írására [link] szánt válasz/vélemény, de postnak talán túl hosszú lett volna.

Figyelem! A következő sorok elolvasása heves érzelmi kitöréseket válthat ki bizonyos elveket valló emberekből! Flameveszély!!!

Nah, akkor kezdjük is rögtön a címmel. Úgy látom, mostanság nagyonis divatos lett ezt a problémát emlegetni, sajnos okkal, de rosszul. Elég komoly problémának látom az alkohol és a drog egy lapon történő emlegetését. Aki ezt ebben a formában teszi, annak a témában körülbelül annyi jártassága lehet, mint bölcsésznek a core2 architektúrában. Bontsuk is ketté, kezdjük az alkohollal:

Fiatalkorú alkoholista? Micsodaaa? Haggyukmár! Alkoholista az, aki napi rendszerességgel komolyabb mennyiségű alkoholt fogyaszt. Nem mondom, van ilyen a fiatalok között is, de elenyésző mennyiségben. Arról nem is beszélve, hogy ha valaki minden nap alkoholos befolyásoltság alatt áll, azt elég nehéz nem észrevenni. Jah, hogy probléma, hogy a fiatalok lejárnak 1-2 hetente, és egy este berúgnak? Kedves olvasó, lehet, hogy Te ezt komoly problémának véled, én annyira azért nem. Legtöbb úgyis kinövi. Jómagam is többször voltam már eléggé illuminált állapotban egy-egy buliban, hát megesik. Ugyanakkor nem szokásom seggrészegen az utcán fetrengeni. Utóbbi tényleg probléma, de ezt megint elég kevesen teszik rendszeresen. Az, hogy néhány fiatal beül egy kocsmába, csocsózgat, beszélget, és kissé illuminált állapotba kerül, szerintem nem probléma. És kik szoktak nagyon berúgni? Pont azok, akik még életükben nem ittak komolyabb mennyiséget, és az adott este megtetszik valaminek az íze, vagy csak nagyon jó, esetleg nagyon rossz kedvük van. Nah az ilyenek szoktak elég csúnyán elszállni. Általában egyszer, mert utána nem nagyon bír alkoholra nézni elég sokáig. Láttam ilyet egy párat, pl az amerikai cserediák és az erdélyi pálinka esete. Elég durván sikerült számára az este.
Nem is nagyon ismerek olyan embert, akinél önmagában csak az alkohol a tanulás rovására megy. Olyat igen, akinél ez párosul fűvel, meg egyebekkel, de az már más tészta.
Kicsit nagyon túllihegve érzem a témát. Attól, hogy valaki egy-egy bulin beáll, mint a gerely, még nem lesz alkoholista, és ugyanúgy normális életet él, sőt, lehet, sokkal normálisabbat, mint aki soha nem iszik.

A drogokról: nah ez az, amire én is azt mondom, hogy soha. Ebben egyetértek, a fiatalkorúak drogfüggősége tényleg komoly probléma, talán pont ezért nem kellene egy lapon emlegetni az alkohollal. Természetes, hogy egy drogos segítségre szorul, azt, hogy ezt hogyan kell Neki megadni, nehéz kérdés, erre most nem is térnék ki.

Az ismét egy nehéz kérdés, talán önmagában is megérne pár oldalt, hogy miként lesz valaki tényleg rendszeres alkohol/kábítószer fogyasztó fiatalon. Igen, nagy a szülő felelőssége, de a tehetetlensége is. Aki ki akarja próbálni, úgyis ki fogja, szerencsétlen szülő mászhat a plafonra is... Véleményem szerint leginkább a társaság függvénye, akikkel szórakozni jár. Ha a csemete társaságában szinte mindenki füvezik, nagy valószínüséggel Ő is fog. Ez ellen pedig nagyon keveset lehet tenni.

Nah, ezt is leírtam, hátha elgondolkodik rajta valaki.. most pedig bontok egy sört.

Hozzászólások

(#1) DarkByte


DarkByte
addikt

Helló! Elolvastam mindkét írást. Nem értem ezt miért nem lehetett a másik cikkhez betenni mint hozzászólást, mivel nem publikus az írásod így nem hiszem hogy sokan reagálnak majd rá, legalább egy utaló linket tegyél a másik cikk hozzászólásaihoz.

Igazából én az igazságot valahol kettőtök álláspontja között keresném, bár nem vagyok igazából buliba járós típus, sőt mondhatjuk az alkohol sem barátom. Csak az alapján tudok nyilatkozni amit láttam, hallottam vagy olvastam. És az alapján manapság egy fiatalnak nem buli a buli, ha nem iszik, és itt sajnos a ''sárga földig leissza magát'' szintjét tapasztalom a legtöbbet. Úgy érzem hogy trendivé vált ''alkoholistává'' lenni, és az alsó korbeli határt elég bizonytalanul tudnám meghúzni. Az alkohol szerintem nem baj ha van, de azt nem tudom megérteni miért kell seggrészegre leinnia valakinek magát ahhoz hogy jól érezze(?) magát. Egy jó társasággal e-nélkül is lehet jól szórakozni. Példákat tudnék hozni a saját, tesóm és keresztesóm osztálykirándulásairól (mellesleg a fiatalabbik keresztesóm még csak 15 és ott legalább annyira bebúdult az egész osztály - ha nem jobban - mint a 18 éves bátyánál). Persze ennek az ellentétje is előfordul, de ilyenekről kevésbé tudok. :( A drogozást én teljes mértékben megvetem, és - szerencsére(?) - még nem találkoztam olyan illetővel aki ''próbálta'' (ami alapból egy hülyeség szerintem, mert drogozni elkezdeni lehet, meg max. leszokni róla, de ez utóbbi talán megintcsak elég halványan írandó).

[Szerkesztve]

(#2) EQMontoya válasza DarkByte (#1) üzenetére


EQMontoya
veterán

van link a másik topicban :) Egyébként nálunk is, múltkor 1ik kiránduláson a 8.osok sokkal durvábban elszálltak, mint mi. (11.es voltam) Jó, mi vettük nekik a piát, hát lehet, h nem kellett volna, ez van :D

Same rules apply!

(#3) 3aTi3


3aTi3
tag

Hjajj, ezzel, h így kifejtetted, h nem kéne túllihegni, még jobban túl lett lihegve...
Az egyetemen ugyis megtanuljátok, h fölösleges ezt túlspilázni. Ha tanulni kell, akkor tanulni kell, ha meg inni kell... nincs mit tenni :) Amig van rá pénzed, jól érzed magad tőle, és olyan az alkalom, akkor igyál nyugodtan.
Alkoholista az, aki már az utcára sem megy ki egy feles nélkül, mert remeg a keze, és pszichésen sincs rendben pia nélkül.
Ja igen. A fiatalok vedelését én sem nézem jó szemel, mert az legtöbbször csak vagánykodás.

Sztem a drogok is túl vannak misztifikálva. Legtöbb esetben azok prédikálnak, akik nem próbáltak még semmilyen szert, csak a drogellenes propaganda jelszavait nyomatják.
Véleményem szerint a fizikai függőséget okozó szereknél kezdődik a probléma. A többit ha okosan, felkészülten, nem túl rendszeren tolod, nem lehet olyan nagy baj. (és tisztában vagy önmagaddal és a céljaiddal)
Ezzel egyáltalán nem buzdítani akarok mindenkit, h csinálja, csak nem kell lenézni, és szánalmas drogosnak, vagy akaratgyengének titulálni, aki már rágott hajnalka-magot, vagy evett hasis-sütit.

A próba oka lehet egyszerű kíváncsiság is.

én végeztem a feladat oroszlánrészét: üvöltöttem!

(#4) God Vazzeg válasza EQMontoya (#2) üzenetére


God Vazzeg
veterán

Azért szállnak el jobban a fiatalok, mert még nem ismerik önnön határaikat ;) Amúgy egyetértek nagyon az írással, ameddig a szórakozást, jókedvet, szalonspiccet szolgálja az ital, addig nincs vele gond.. Szerintem földön fetrengősre inni magát senkinek se jó, szal ez egy ilyen ''becsúszik ilyen is'' kategória szvsz :R

(#5) erdey_a


erdey_a
őstag

Aki ki akarja próbálni, úgyis ki fogja, szerencsétlen szülő mászhat a plafonra is... Véleményem szerint leginkább a társaság függvénye, akikkel szórakozni jár. Ha a csemete társaságában szinte mindenki füvezik, nagy valószínüséggel Ő is fog.

a szülőnek van jóesetben 14-18 éve arra, hogy olyannak nevelje a gyerekét, aki képes különbséget tenni az értékrendek közt. Magyarul, a nevelés folyamatának arra a szintre kell eljuttatni a gyerkőcöt (többek között), hogy ne is kerüljön olyan társaságba, ahol mindenki füvezik. Tudja megválogatni a kapcsolatait.

Természetesen ismerek embereket én is, akik kábítószereznek/tek, de soha nem voltam a társaságukban. Azon társaságok, ahova én járok, csupa hasonló gondolkodású emberből állnak. Nem, ez nem a szentek gyülekezete. :D

Vérboci

(#6) Racecam válasza DarkByte (#1) üzenetére


Racecam
MODERÁTOR

Nem nagyon értem, hogy mi volt a baj, miért nem volt jó ez a topic: [link] :F

Com'è diverso il mondo visto da qui

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.