2022. szeptember 26., hétfő

Gyorskeresés

Xiaomi Mi4c - Összefoglaló

Írta: | Kulcsszavak: xiaomi mi4c . xiaomi . mi4c

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Összefoglaló
Mivel elég sokan írtatok a készülékkel kapcsolatban, ezért gondoltam írok a telefonról, amíg nincs róla rendes teszt, így segítve a vásárlást, remélem megtudom vele könnyíteni a döntést

Doboz
Végre megérkezett a várva várt készülék, 1 hónap Xperia mini után, már maga a doboz látványa nagy örömöt okozott, pedig idén jó pár okostelefon dobozt fogtam és kibontottam, de ekkora újdonságérzetet egyik sem nyújtott.
Egy gyönyörű narancssárga elég méretes dobozt kapunk kézbe a vásárlás után. Elöl Mi felirat, hátul pedig a telefon specifikációja, imei, SN és egyéb infók a készülékről.


(Kicsit meglepett a nagy doboz a Xiaomi Piston szerény összehajtogatott dobozkája után)

A dobozban találunk egy készüléket, egy töltőt, egy USB-c kábelt, és néhány papírt, és leírást. Fülhallgató nincs.

Külső
Ez volt az egyik legkérdésesebb dolog számomra egészen a kézbevételig. Elég kényes vagyok az anyaghasználatra, és rászoktam a fém telefonokra. Sosem volt még olyan készülékem amit előtte ne fogtam volna meg, és ne néztem volna meg személyesen is, ráadásul még Xiaomi készülékem sem volt, és még nagyon nem is láttam, ezért az utolsó pillanatig gondolkodtam a dolgon, hogy vajon jót választottam-e, hisz nem fém, hanem műanyag, és nekem a műanyag szó hallatán mindig a samsung minőségtelen telefonjai jutnak eszembe.
Félve bontottam ki a dobozt, és aztán félve fogtam is meg a készüléket, mert képen olyannak hatott az egész, mint a régi cukorka a búcsúban, főleg hogy több színben is van a készülék. Azonban nagyon kellemesen csalódtam. A Xiaomi egyik megoldása a Mi4c készülék esetén, az olcsóbb ár érdekében az volt, hogy a Mi4-gyel ellentétben itt nem használ fémet, hanem unibody műanyagházba rakja a hardvert és a kijelzőt, de hál Istennek nem a samsung féle műanyagba, hanem egy masszív házba, ami kicsit gumírozottnak hat, legalább is az enyém, ami fehér, ugyanis a topikban van aki azt mondta, hogy neki túl csúszós, van aki pedig azt hogy az övé is gumirozott, lehet hogy színenként eltérő, nem jöttünk rá.

Tehát az anyag jó, bár a piszkot gyűjti, és az ujjlenyomat is meglátszik fény felé tartva, de kellemes a fogása, az 5" szerintem ideális, bár nekem kis kezem van, ezért sajnos ezt is általában két kézzel kell használnom. Súlyra, vastagságra megfelelő. Káva szerintem tökéletes.
Ami viszont még is negatívum, és elég fájó. A készüléken gyárilag van egy fólia a kijelzőn, amit le kell venni, illetve a hátulján is van két matrica, amit eltávolítva sajnos a nyoma ott marad a készülékházon. Ezt egyébként egészen a cikk írásáig nem vettem észre, ugyanis rögtön szilikontokba tettem a telefont, és most láttam meg a képernyő felé fordítva, hogy kicsit fényesebb a telefon a volt matricák alatt.

A gombok tökéletesek, legalább is az oldalsó hangerő, és bekapcsoló gomb, a lenti kapacitív gombok szerintem lehetnének kicsit messzebb egymástól, de megszokható, bár néha mellényomok.
Tetején fülhallgató, és infra, alján USB-c csatlakozó, végre este nem kell koncentrálni hogy hogy dugjuk bele.

Kijelző
5" FULL HD
A méret tökéletes, a felbontás is, bár a nagyobb felbontás jól néz ki, és nagyon szép, hétköznapi használatra, szerintem az 1080p is megfelelő. A színekkel nincs gondom, elég élénkek, bár a szemem már kicsit elszokott a rendes okostelefon kijelzőtől, mivel egy hónapig egy ezer éves minit használtam, de igyekszem összemérni majd a telefont egy i6s-sel, LG G3-mal, és amivel még tudom, legalábbis ami a színeket illeti.
Elméletileg nem gorilla glass, gyakorlatilag nekem teljesen mindegy, minden telefonom azonnal kap fóliát, nem bízom a kijelzőt semmire, a telefon legszebb és legtöbbet látott pontja, nem tűrök meg semmi hibát rajta, főleg nem eladás esetén.

Rendszer, extrák
Android 5.1.1. A készüléket egy nagyrészt magyar nyelvű "stabil"nak nevezett rommal kaptam, kaptuk meg. Play áruházzal, és volt benne kínai áruház is, egész jónak nézett ki, viszont feltettem a multi "beta" miui romot, és rájöttem, hogy a beta sokkal stabilabb mint a "stabil". Igaz, hogy egyáltalán nem magyar, de nincs benne annyi minden, ami viszont van az működik, és néhány dolog jobban mint a kapott rommal, tehát érdemes cserélni, jövőhéten pedig várható a magyar miui rom.

Edge tap. A készülék oldalát kétszer megérintve visszalép egyet, weboldalakon, menüben, bárhol. Ez jó dolog, nekem viszont annyira mégse, ugyanis, van hogy véletlen visszaléptem egy weboldalon, pedig nem is akartam, és mivel nincs megszokva a dolog, így többször megesett, ezért maradok a gomboknál.
Illetve a kamera alkalmazásban is lehet ily. módon fényképet készíteni, így nem kell a kijelzőre nyomni a fényképért, csak kétszer megérinteni a telefon oldalát, és kész is a fotó.

3Gb ramból mindent bezárva 1.3-1.5Gb ram marad szabad, amit kicsit kevésnek tartok, bár a miui elég összetett Ui, így érthető, de nem tudom hogy elfogadható-e, minden esetre ez ellen sokat nem tehetünk, így ezzel élünk együtt.

Nagyon jó móka az egykezes mód, amellyel a készülék képernyőjén lévő tartalomból egy 4" vagy 3.5"-os tartalmat készíthetünk, így a kapacitív gombokon végig húzva az ujjunkat, a képernyő teljes egésze az egyik sarokba tömörül, hogy mindent egy kézzel kényelmesen elérjünk. Ilyen megoldás az iphone-ban is van, ott kétszer kell megérinteni a Home gombot, és a képernyőn látottak lejönnek a kijelző feléig, hogy a felső részen lévő dolgokat is elérjük kényelmesen. Hasznos funkció.

Kamera
13MP, Sony modul.
Kamerára szintén nagyon érzékeny vagyok, mert szeretek fényképezni telefonnal, az utcán, a vonaton, itthon, a naplementét és bármit ami hirtelen megkapja a szemem, ehhez pedig illene a rendes fényképező, de az drága, és nem lehet mindig nálam. Előző telefonom egy Lumia 930 volt, ami elég magasra tette a mércét, ezt nyilván a Xiaomi nem üti meg, talán meg sem közelíti, viszont a képek nem vészesek. Nappal.

Éjszaka viszont vannak gondok, több mint napfényben, sokat még nem próbálgattam a készüléket, de azért hoztam párat, itt meg tudjátok őket nézni
A kamera programban van manuális mód, HDR-ből 3 féle, és a szokásos effektek, illetve panoráma stb...
Jó hír lehet, hogy még csak Beta rom van rajta, tehát a fényképek minősége is javulhat, amibe én kicsit reménykedek, de instagramra és facebookra ezek is megteszik.

Az első kamera egyébként selfire tökéletes, még bent is, rosszabb fényviszonyok mellett is egész jó képeket lő.

Akksi
Az anyaghasználat, és a kamera mellett ez volt a következő dolog amitől tartottam. Nem szoktam olyan telefonnal foglalkozni, amiről tudom hogy gyenge üzemidőt nyújt (kijelzőidő), erről a telefonról viszont sok infóm nem volt, így az akksiról sem, csak annyi, hogy több mint 3000mah, ami miatt sokat vártam tőle, ugyanis a Oneplus one egész jó volt akksiban, sőt talán az egyik legjobb a telefonjaim közül.
A Mi4c sem okoz csalódást, 4G mellett 4 óra fölötti kijelző idő megvan, ami nekem már jó, és ez mellett van még több mint 2 óra fülessel való zenehallgatásom, 1 email fiók, messenger, és facebook. (viber és társai nincs). (A 4G net csak akkor megy mikor használom, nem egész nap)


(4G mellett, automata fényerő, 1 email, fb, messenger, netezés, 2+óra zenehallgatás)

Wifi mellett nagyjából 5-6 óra kijelzőidőre számítok automata fényerőn mindezt persze, netezés, facebook, és messengerrel. Játék, GPS nem nagyon van.
A "van okostelefonom, de nem használom" akksi merülést még nem tudom, ilyen nálam csak hétvégén van, ha semmi program és tudok gépen netezni, akkor általában nem szoktam tölteni este egyik telefonomat sem, viszont tippem szerint 2 napot vígan elmegy a készülék akkor is ha egész nap online van Wifi/4G mellett, és tényleg csak akkor használjuk ha nem vagyunk gépközelben. Szóval röviden tömören, ha nem használjuk nem igazán merül. Eddig egyszer jártam meg hazafelé vonaton, zenét hallgattam, kikapcsolt kijelzővel és aludtam, viszont éreztem hogy meleg a készülék, néztem és elég sokat merült, bezártam minden alkalmazást (amit egyébként nem szoktam megtenni), és megoldódott a probléma, valami beragadt, és hajtotta a vasat, sajnos ilyen megesik.

Hangzás
Nem sokat írnék róla, a hátsó hangszórón nem sűrűn fogok zenét hallgatni, a HTC One után igazából a legtöbb telefon nekem csörömpölést nyújt, ez sem sokkal különb, de számomra ez mindig is teljesen szubjektív. Viszont jó hír legalább is nekem, hogy itt a gyári alkalmazással is szépen szól a Piston 3 füles, így nem kell power amp, amit egyébként korábbi telefonjaim miatt meg is vásároltam
Sokat nem tudok mondani, ez mindenkinek más

Idén volt i6, 1+1, és egy Lumia 930-am a Mi4c előtt, viszont ez most az a telefon amire azt tudom mondani, hogy marad! Szép, vékony, összerakott. A rendszer tetszik, igényes, kidolgozott. Ez az első felhasználói felület a HTC Sense után amit végre örömmel használok és nem akarok tőle megszabadulni (a oneplus one-nál például ez volt az egyik fő gondom)
Úgy döntöttem, hogy a HTC One m7 után először, hogy ez a telefon is minimum egy évig meglesz, és nem adom el, és ha a Xiaomi ilyen szimpatikus marad akkor a következő telefonom is tőlük lesz.
(Van már egérpadom, kis ledes lámpám, külső akksim, és 3 fülhallgatóm tőlük)

Kérdések jöhetnek ide, vagy ide :)

Hozzászólások

(#1) ncc1701


ncc1701
addikt

Megtanulhatnák már az emberek, h az android úgy működik, h a lehető legtöbb dolgot a memóriában tartja. Majd felszabadítja, ha kell neki. :)

(#2) Mr.Csizmás


Mr.Csizmás
félisten

nem jók a képek :U

(#1) ncc1701 rühellem amikor az ilyen Super Cleaner Turbo Booster hulladékokat nyomkodják 1-2 mb plusz szabad ramért :D

[ Szerkesztve ]

"Szólítson csak Cirminek." | B&B IX | 3D nyomtatás Bp és környéke -> bit.do/fliccprint |

(#3) enginev3.0 válasza Mr.Csizmás (#2) üzenetére


enginev3.0
félisten

Köszi az infot, mindjárt megcsinálom :R

Szia uram! ll Nem ide valósi vagyok, én csak ide feljárok ll Logitech <3 ll Realme GT Neo2

(#4) enginev3.0


enginev3.0
félisten

Javítva minden

Szia uram! ll Nem ide valósi vagyok, én csak ide feljárok ll Logitech <3 ll Realme GT Neo2

(#5) Chaser


Chaser
titán

Biztos jó, nekem nem lesz, ekkora felbontásra sok FHD. Most noteom van, 5,5" HD, bőven jó. Kisebbre cserélném, de xiaomitól kb marad a redmi2 pro a felbontás miatt. Először redmim volt tavaly, 4,7" HD, viszont az nekem akkor kis felület volt, sokat maileztem, de már nem fogok annyit, jöhet újra kisebb:)

"5" FULL HD
A méter tökéletes, a felbontás is, bár a nagyobb felbontás jól néz ki, és nagyon szép, hétköznapi használatra, szerintem az 1080p is megfelelő. "
Itt arra gondoltál, hogy hétköznapi használatra a 768/800p is jó, vagy az 1080p, bár konkurensek nagyobb felbontású kijelzőket kínálnak?:)

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#6) enginev3.0 válasza Chaser (#5) üzenetére


enginev3.0
félisten

Nekem volt 4.7" 5" meg 5.5"-on is full hd kijelzőm telefonba, szerintem tökéletes mindegyiken, de az kétségtelen, hogy egy LG G3nak eszméletlen szép képe van

Szia uram! ll Nem ide valósi vagyok, én csak ide feljárok ll Logitech <3 ll Realme GT Neo2

(#7) Chaser válasza enginev3.0 (#6) üzenetére


Chaser
titán

Szép az, de pl viberezni már nekem necces lenne, meg sok mindent nagyítani kell natívon. Bár biztos lehet eleve nagyobbra állítani a dolgokat, túlzottan nem foglalkoztam vele az igaz. 15,6"-on is elég penge a FHD, és ágyból pl olyan távolságból nézem mint a telefont. HD+ gépem van, bőven jó az is, kicsit túlzásba vitték már telónál a ppi hajkurászást, de kell valamivel versenyezni.

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#8) enginev3.0 válasza Chaser (#7) üzenetére


enginev3.0
félisten

Versenyezni sok mindennel lehetne, csak biztos ezzel a legkönnyebb

Szia uram! ll Nem ide valósi vagyok, én csak ide feljárok ll Logitech <3 ll Realme GT Neo2

(#9) sylverdevil


sylverdevil
csendes tag

Sziasztok,

kérlek erősítsetek meg abban, hogy a telefonból nincs külön európai és kínai piacra szánt verzió. Lehetőségem lenne egy kínában élő barátommal hozatni magamnak egy példányt, de ugye nem tudok belefutni valami műszaki problémába vele, úgy értem működni fog a hazai hálózatokon minden flottul? Feltételezem ugyanazt a típust tudnám megrendelni magam is netről, de azért gondoltam körbekérdezek.

köszi!

(#10) Milestone2


Milestone2
nagyúr

És hogy ne csak a Redmi Note 3 tulajdonosok szívjanak, itt egy mai hír, friss ropogós reggelre:
BOOTLOADER HIVATALOSAN BEZÁRÁSRA KERÜL Mi4c és MINOTE és MINOTEPRO készülékeken.

Lényegében megszűntem létezni. Az adataimban található e-mail címen még egy darabig elérhető vagyok...

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.