2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Lézeres szemműtét (2019)

Írta: | Kulcsszavak: lézeres látásjavítás . műtét . szemműtét . sasszemklinika

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Láttam, hogy van egy régi cikk ezzel kapcsolatban, viszont szeretném leírni a mostani tapasztalataimat segítségként.

Jó pár éve gondolkodtam már, hogy ideje lenne elmenni egy lézeres szemműtétre, a fix fókuszos szememet autofocusosra upgradelni, de az anyagiak, és főként az elszántság sosem volt meg kellőképp.

Sajnos a 10-15 évvel ezelőtti napi 6-8-10 óra gépezés elrontotta az egyébként jó szememet, egészen -1.75 dioptriára

2 éve új szemüveget csináltattam, mert az előzőt már nem éreztem túl jónak, főleg sötétben. Az új szemüveget megkapva egyrészt örültem, mert azért jobb lett, másrészt pedig nagyon letört voltam, mert 40ezerért közel sem éreztem magabiztosnak a látásomat, se nappal, se éjszaka, főleg nagyon messzire, ami rossz, pl vezetés közben ha előzni akar az ember, de ez csak egy helyzet az életben, amikor zavaró ha rossz az ember látása.
Amit én nagyon jól tudok, mert csak gépezéshez, filmhez, moziban, és vezetéskor hordtam a szemüvegemet, így ezeken kívül gyakorlatilag csak egy fél ember voltam, hisz messzire nagyon rossz volt a szemem, de legfőképp ami egész szemüveges életemben zavart, az az, hogy nem láttam az embereket az úton, a boltban, ha jöttek velem szembe, nem ismertem fel még az ismerősöket sem ha messzebb voltak :D Ez tök gáz volt...

Na de... tehát az új szemüveg után, ami nem hozta meg az elvártakat (illetve pár éve próbáltam kontaklencsét is, kb 2x behelyezni, és fel is adtam), ismét fontolóra vettem a műtétet.

Idén biztos voltam benne, hogy eljutok, vagy ha nem is idén, de jövőre már tuti. Tavasszal elkezdtem ismét nézelődni, keresgélni, és az anyagiak is úgy alakultak, hogy bőven belefér egy drágább műtét, de aztán végül eltolódott a nyár végéig.

Nyaralás alatt viszont rájöttem, hogy nem látni tényleg rossz, és betelt a pohár fejben, így 10+ év után

Hazaérkezés után pár nappal pontosan augusztus 31.-én (vasárnap) jelentkeztem a sasszemklinikára vizsgálatra. Másnap délelőtt már hívtak is, és kérdezték, hogy mikor lenne megfelelő az időpont, mondtam hogy igazából még szabadságon vagyok, tehát jó lenne minél előbb, és így kaptam meg egy péntek délelőtt 9 órás időpontot.
Jelezték, hogy mindenképp kísérővel menjek, ugyanis a pupillatágító miatt homályosan fogok látni.

Forgalomnak köszönhetően 8:56-ra oda is értünk, és rögtön fogadtak is menetrend szerint (nem MÁVos menetrend szerint...).
Itt volt az első megdöbbenés. Egy ilyen drága műtétnél azt hittem, hogy majd egyedül ülök egy hosszú folyosón egy villogó villanykörtével. Ezzel ellentétben eszméletlen sokan voltak, és folyamatosan vizsgálták az embereket akik jelentkeztek hozzájuk.
Először megnézték a szemem a szemüvegeseknek, és kontaklencséseknek már ismert géppel (aminek kilátó, vagy szélmalom van a végén), illetve mind két szemembe fújtak (levegőt?). Ezután átnéztük az általam megadott infókat, amiket az online jelentkezéskor töltöttem ki.

Majd jött még pupilla vizsgálat, néhány szemcsepp, néha egy kis pihenő stb...
A vizsgálat 2 óra volt. Nagyjából másfél óra után gondolkodtam el, hogy mi jöhet vajon még, hisz apum itt vár eddig tök feleslegesen, mert ugyan olyan jól / rosszul látok mint eddig :F
Na mindegy, a vizsgálatoknak vége.

Mentünk egyeztetni.
Melyik kezelést néztem ki? Mikor szeretném a műtétet?

Femto Smart, vagy Visumax, és lehetőleg minél előbb

Jövőhét kedd?

Tökéletes

11:15

Rendben

Fizetési lehetőségek stb....

Mindent megbeszéltünk, és elköszöntem, majd kiléptem az ajtón, ahol rájöttem, hogy miért is kellett kísérő, ugyanis beltérben lámpa mellett a pupillatágítónak semmilyen hatása nincs, de amint az ember a napra lép, megtapasztalja a vámpírok kínkeserves életét nappal.

Apum sokat vezetett pesten, de az utat nem ismerte erre, és gpsz-szel jobban eltéved mint nélküle, így félig próbáltam kifelé nézni és mondani hogy merre menjen.

Ezután nem volt kérdés, hogy itthon már csak a beltér marad, és másnap tudtam nyugodtan kimenni a fényre.

Eljött a kedd. a műtét napja.

11:15re volt időpont, ekkora meg is érkeztem. Ki kellett tölteni egy beleegyező nyilatkozatot, kaptam egy szem xanaxot, és vártam.
Fogadott a doktornő aki mégegyszer ellenőrizte a látásom, azzal a szemüveggel amibe különböző dioptriás lencséket raknak (nem tudom mi a neve? :F ), és ekkor dől el, hogy pontosan melyik fajta műtétet lehet elvégezni. Nálam a visumax kizárva, pontosan nem tudom miért, így a PRK, Femto vagy Femto smart maradt, én a Smartot választottam, ahol ekkor még a kedvezményes ár volt (534ezer a két szem), mert benne voltam az első ezer páciensbe ezzel az új eljárással.

Ezután visszaküldenek a váróba, és ekkor kell bevenni a xanaxot. Itt pontosan nem tudtam hogy mi lesz még, azért már kicsit összeszorított farpofával ültem. Majd egy idősebb hölgy szólít, hogy menjek be az előkészítőbe.
Rám adták a zöld kényszerzubbonyt, műtősruhát, amit műtétkor viselni kell, illetve ugyan ilyet kaptam cipőre és fejre (hajra) is. A hölgy elkezd beszélgetni, bármiről, próbál témába kezdeni, de úgy hogy hagyja hogy mi adjunk témát amiről szívesen beszélünk a hátralévő kis időben. Az ember nem hülye, tudja hogy a hölgy azért van, -azon kívül, hogy beadja az érzéstelenítő szemcseppet, összekenjen jóddal stb...- hogy a beszélgetéssel elterelje a figyelmet és megnyugtasson. Amit jól is csinál, hisz egy ajtóval mellettünk épp halljuk ahogy a gép eszeveszettül dolgozik az előttünk lévő személy szemén.

Elmondja hogy pontosan mi fog történni, milyen gép lesz, mit kell csinálnunk, és mire számítsunk.

Kijön az éppen műtött ember, akiről készítenek egy fotót, majd a hölgy átadja a mi adatlapunkat, és behívnak a műtőbe.

Itt már csak le kell feküdni, és nyugodtan lenni, ami természetesen nem könnyű, hisz bátorság ide vagy oda, az embernek a szemével dolgoznak, és szemefénye csak egy van az embernek, tehát bárki bármilyen legény, azért ez embert és xanaxot próbáló feladat.

Az első lépésben egy karikával kitámasztják a szemet, hogy ne tudjunk pislogni, itt nézni kell szigorúan előre, majd enyhe nyomást érzünk a szemünkön, ez 15 másodpercig tart, amit el is mondanak közben, és még vissza is számolnak.
Ha az egyik szem megvan, akkor jön a másik, ami szintén ugyan így zajlik, összesen 20 másodpercig/szem (behelyezéstől, a nyomás végéig)

Számomra ez volt az egész vizsgálat, előkészület és szemműtet legrosszabb része. Nem fáj! Nem szabad megijedni, egyszerűen csak kellemetlen, de tudod hogy műtéten vagy, és nem egy ketrecben ahol az ellenség épp próbál megtörni szemkinyomással.

Ezután átfordítják az ágyat a lézer alá, itt kapsz egy újabb pislogás blokkolót, de jóval szolidabbat mint az előző, majd nézned kell egy homályos zöld pontot, és elkezdődik a műtét.

Én, azt a szót hallva, hogy lézer, és lézeres szemműtét, nagyjából egy olyasmi érzésre számítottam mint amikor lézerrel a szemedbe világítanak, csak ettől nem vakulsz meg. De ez az érzés elmarad, és minden más érzés is, egyszerűen nézed a zöld pontot, ami inkább egy folt számodra, és hallgatod a 2019-ben a világlemodernebb lézeres gépét ahogy zakatol, mintha egy I. Világháborús emberkísérleten vennél részt.

A gépnek nagyon félelmetes hangja van.
Itt is elmondják hogy először a lézer a lebenyt készíti elő, majd a másik lézer eltávolítja a dioptriákat, aminek szerintem olyan hangja volt, mintha egy ipari porszívó szippantotta volna ki a hibákat, de a lényeg hogy az érzés, a fájdalom 0! Se fényt nem érzel a szemedbe, se meleget se hideget, se fájdalmat semmit! Egyszerűen nagyjából 30 másodperc alatt végez veled a lézer, majd szólnak hogy kész is, jöhet a másik szem, ami ugyan így történik.

Ha ez megvan, felültetnek és kikísérnek vissza az előkészítőbe, a következő pedig bemegy a műtétre. Rólad készül még egy fotó, ahol mondják hogy most már lehet mosolyogni is, és kapsz egy műzli szeletet (ha kérsz).

Ha levetted a kényszerzubbonyt, akkor visszaülsz a váróba, és negyed óránként csöpögtetsz a szemedbe műkönnyet, illetve óránként Torbadexet. Fél óra múlva a doktornő megnézi a szemed, vagyis belevilágít fénnyel, amivel az összes létező könnyet kicsalja a szemedből és hazaenged.

Innentől ezen a napon 15 percenként + óránként csepegtetés van, és csukott szemmel pihenés, 3-4 óra múlva már lehet, sők kell is használni a szemet, tv-t nézni, gépezni, próbálgatni stb...

Másnap 1 napos kontrollra már egyedül mentem fel autóval szemüveg nélkül.
Ez egy 15 perces kontrol, csak meg kell próbálnod elolvasni a táblát, és megnézik a szemed.
Ekkor már 80-90%-osan láttam messzire is, de már jobban mint azelőtt az új szemüveggel.

A 120%-os táblát csak tippelni tudtam, de nem voltak pacák, csak nem voltak teljesen olvashatók.

Ettől a naptól 1 óránként kell műkönny, és napi 5x Torbadex szemcsepp

Azóta szemüveg nélkül, -napszemüveggel- vezetek, ami nem tudom mennyire szabályos, hisz a jogosítványomban még szerepel a szemüveg. De meg sem próbáltam azóta felvenni, nem hiszem hogy jól látnék benne.

Jelenleg 1 hete és 1 napja vagyok túl a műtéten, messzire nagyon jól látok, szerintem 90-95%-osan, viszont érdekesség hogy közelre (30cm vagy közelebbre) pedig elég rossz a focus, és minden kicsit homályos, főleg ha a fényviszonyok sem megfelelőek, ezt ma vettem észre munkában.

Péteken megyek 1 hetes kontrollra, ami elvileg kb 1 órás lesz.

Ami a cikkből kimaradt, mert közben jutott eszembe:

A vizsgálat után, műtét előtt 3 nappal már csöpögtetni kell a szembe műkönnyet, napi 3x
A torbadex és a szemcsepp ára is 2-3 ezer forint körül alakul
Ezen kívül be kell szerezni egy napszemüveget, ami ilyenkor összel elég jó áron kapható, a lényeg hogy uv400-as legyen, ezt műtéttől függően pár hónapig kötelező szabadban hordani.

Mindenki! az összes ott dolgozó eszméletlen kedves, nagyon kommunikatív, és úgy bánnak veled, mintha egy kisgyerek lennél.
Az biztos ha az egészségügy összes területén ilyen emberek várnának, akkor teljesen más lenne az emberek véleménye.

Itt fórumon is van látásjavító topik, ahol régebben is, és most műtét előtt is sokat érdeklődtem. Elég sokan vannak akik túl vannak a műtéten és szívesen válaszolnak ha kérdése van az embernek.

A vizsgálat, és a műtét is abszolút kijelenthető hogy fájdalommentes! Inkább ijesztő, és félti az ember a szemét, ami azt hiszem természetes dolog, még akkor is ha tudja hogy rossz nem történhet, hisz nem ő lesz az első a világon aki átesik ezen.

Nálam a Sasszemklinika abszolút 10/10, az ott dolgozók kedvessége, segítőkészsége, a precizitás, a kommunikáció, mind mind tökéletes.

És amit még jó tudni:
- Műtét közben nem tudsz semmit elrontani, ha nem arra nézel ahová kell, akkor a lézer a másodperc tört része alatt megáll a műtéttel, és ha ismét az adott pontot nézed, akkor folytatja
- A műtét napján csak háton szabad aludni, párna nélkül
- A látás teljes kitisztulásáig hosszabb idő is kellhet, de az éles látás akár már másnap megvan
- 1 hétig nem érheti víz a szemet, arc mosás kizárt, szem és körülötte lévő részt csak fentről lefelé szabad mosni, nagyon kicsit vizes ronggyal ami nem szöszöl
- A legtöbb sportot mellőzni kell műtét után 1-2 hétig (futás, bicikli is)
- Több étrendkiegészítőt is
- A klinikának van nyerő páros játéka, ahol az ajánló - és ajánlott is visszanyerheti a kezelése árát, ennek havi 1 sorsolása van, mindig az épp aktuális hónap páciensei vannak sorsolva

Hozzászólások

(#1) nullpoint


nullpoint
senior tag

2008-ban csinálták nekem, ugyanott. Tényleg eszméletlen profik, segítőkészek. Nem tudom meddig lesz még tökéletes, de minden forintot megért.

20 év szemüveghordás után végre normálisan élhettem az életemet, kb. ez az érzés.

6 diódás' volt a szemem. Beszarás volt hogy azonnal mindent tisztán láttál. Aztán később ahogy ment ki az érzéstelenítő, elkezdtett kicsit diszkomfort érzés lenni, meg könnyezett is, de akkor is király. :D

A poén az egészben hogy miután meg akarsz szabadulni a szemüvegtől, fél évig kötelező a napdózer. :d Mondjuk az amúgy is fontos.

kdvsdmnkrvndttrlgsdnhzzszlsmt

(#2) twollah1976


twollah1976
őstag

Errol a Vegso allomas egyik resz ugrott be ahol a lezeres szemutetnel megvadult a lezeres gep es ... ...nem lett jo vege a dolognak.

\m/ Minden lehetséges, kivéve forgóajtón átsíelni... \m/

(#3) Gdi


Gdi
senior tag

Nekem -2.5öt sikerült összehoznom, több volt benne 2002-2009 között, mint napi 6-10 óra :)
Bár lehet már rosszabb, 2-3éve csináltattam hozzá szemüveget, ami azóta kb 5 alkalommal ha volt rajtam.
30cm alatt jó, monitorba se kell beleesnem (az esetek nagy részében).

Még nem mertem megnézni mennyi az annyi, hogyha elmennék egy ilyenre.

''Milliárdnyi meggyilkolt csillag sikolya elhal az éj békéjében, és a kétségbeesésnek csak néhány, törékeny, kőbevésett szó áll ellen.''

(#4) miroon


miroon
aktív tag

Jó kis írás, én is régóta gondolkodom rajta, de mindig féltem attól, hogy mi történik, ha félre nézek :DDD

iPhone 13 Midnight Black

(#5) tomiafoka


tomiafoka
csendes tag

Igazán jó írás. Köszi, hogy leírtad a tapasztalataidat. :R

(#6) enginev3.0 válasza Gdi (#3) üzenetére


enginev3.0
félisten

530-600k
E két összeg között kell kalkulálni

A sima femto kb 40ezerrel olcsóbb, és igazából nem is tudom hogy mivel rosszabb mint a smart, de szerintem az a legjobb megoldás, lehet hogy felesleges a smartra kifizetni +40ezret

Nekem 534 volt a műtét

A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3

(#7) enginev3.0 válasza miroon (#4) üzenetére


enginev3.0
félisten

Semmi

Megkérnek hogy nézd a pontot

Én 2x hittem azt hogy pislogtam, de rájöttem hogy ki van támasztva a szemem így maximum a másik szemmel pisloghattam, de a lézer rögtön leáll, és nem folytatja amíg újra őt nem nézed

A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3

(#8) enginev3.0 válasza nullpoint (#1) üzenetére


enginev3.0
félisten

Igen
A szemcseppek beadása után kb egy órával van némi kellemetlen érzés a szemben, olyan mint amikor nagyon fáradt vagy és ég a szemed, de ez nekem 15-20 perc alatt elmúlt hazafelé az autóban

Van aki fórumon azt mondta hogy neki a szemcsepp csípett mikor beadták, nekem nem
Volt akit a pupillatagito sem zavart napfényben, engem igen

Szóval ki mit hogy él meg, de komoly fájdalmakra, szúró érzésre egyáltalán nem kell számítani sehol
Szerintem az emberek nagyrésze ettől fél, de ilyen nincsen a folyamatban sehol :N

Nekem a napszemüveg 2 hónapig kötelező, már nincsen félév, csak prk esetén

[ Szerkesztve ]

A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3

(#9) ggg666


ggg666
őstag

Hát neked szerencséd volt, nekem nem lehetett megműteni semmilyen eljárással Bal szem 0-ás, jobb -5.
Legjobb látásélességem is csak 80% körüli lett volna, de ehhez hozzáromlott volna a bal szemem.

(#10) Thusor


Thusor
őstag

Sikeres műtét esetén mik a várható eredmények a tartósság tekintetében? Tehát előfordulhat olyan, hogy csak néhány évre hatásos ez a beavatkozás vagy ez egyénenként változó?

AOC Q3277PQU monitor / HP Workstation z600 / Synology DS1618+ / Synology DS218+ / DELL PowerEdge T20 / Xbox Series X / Apple MacBook Air (M1)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.