2021. június 18., péntek

Gyorskeresés

Graphite 5 Projekt

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]


Ezzel a bejegyzéssel kívánok nevezni a 2013-as Veletech rendezvény modder versenyére!

Az projekt célja, hogy egy használt Apple G5 házat úgy alakítsak át, hogy kompromisszum mentesen el lehessen benne helyezni egy működőképes PC-t.

A gép építését alkatrészekkel támogatta:

Cooler Master : Cooler Master GX 550 Bronze tápegység
Kingston : Kingston HyperX 3K 120 GB SSD + HyperX 10th Edition 4+4 GB DDR3 - 1600MHz CL9 memória
Noctua : 2db NF-S12B és 2db NF-A6x25 FLX ventillátor
Nvidia : Geforce GTX 650 Ti videókártya
PC Gear : Xigmatek Dark Knight Night Hawk Edition processzorhűtő
PCX.hu : Asrock FM2A75-Pro4-M alaplap

Ezúton is szeretném megköszönni a bizalmat és a támogatást!

---------------------------------------------------------------

Az átalakítás 2012 július 31-én vettek kezdetét, amikor meghozta a futár a házat. Kicsomagolás után így festett a ház:

ű

Szétszerelés után nekiálltam a tervezésnek, majd a kivitelezésnek. Először a külső burkolat elemeit szintereztettem:

Ezután következett a hátlap átalakítása. A PCI bővítőkártyáknak fenntartott bővítőhelyekhez nem nyúltam, viszont az alaplap hátlapi kivezetéseinek szánt nyílást el kellett készítenem. Gondosan kimértem a nyílás helyét, majd multigép segítségével kivágtam azt:

Miután láttam, hogy a két 8 cm-es ventillátornak kialakított helyet már nem tudom használni, úgy döntöttem, hogy egy 12 cm-es légkavaró számára alakítok ki itt egy helyet. Ehhez egy nagyobb darabot ki kellett vágnom a házból és a hiányzó részt egy tömör lemezzel kitölteni. Ebből a lemezből vágtam ki aztán a ventillátor nyílását és a rögzítéshez szükséges furatokat, valamint a kivezetéseknek szükséges nyílást:

Ezután következett a kivezetéseknek szánt nyílás körüli perem elkészítése. Erre a célra 20x20x1,5 -ös L idomot használtam, melyet aztán szükség szerint méretre vágtam:

Miután a perem elkészítésével megvoltam, következhetett az elemek beépítése a házba. A hátlap rögzítéséhez acél lemezből füleket vágtam, melyeket a ház belső oldalához erősítettem. Ezzel a megoldással a lemezt a ház külső síkjához tudtam igazítani. A helyükre kerültek a perem elemei is. Az elemek rögzítését kétkomponensű epoxy ragasztóval végeztem:

A ragasztó megkötése után a keletkezett réseket az elemek között üvegszál erősítésű hibajavító kittel töltöttem ki, majd csiszolás segítségével síkba hoztam a felületet:

Korábban már a helyükre ragasztottam a távtartókat, melyek az alaplapot hordják. Ezek a távtartók korábban is a házban voltak használva. Ezzel a megoldással nem kellett az alaplap rögzítéséhez egy másik házból származó alaplapi tálcát beépítenem, illetve ezzel összefüggésben a teljes hátlapot átalakítanom.
A munka végeztével így festett a ház:

---------------------------------------------------------------

A külső átalakítása után a belő térben rám váró feladatok felé fordítottam a tekintetem. Készítettem plexilemezből egy olyan takarópanel rendszert, mely mögött diszkréten el lehet vezetni a kábeleket, valamint felületükre rögzíteni lehet különböző alkatrészeket (SSD. HDD, ventillátor...stb) Kezdetben nem tudtam, hogy a tápegység elektronikája bele fog-e férni a G5 ház eredeti dobozába, ezért elkészítettem a fenéklemezt is plexiből, amiből majd később ki lehetett volna vágni az ATX-es tápegység dobozának szükséges nyílást. A három plexi lemezt L idomokból készült kötőelemek tartották volna össze:

Időközben elkészült az előlapi panel, melyekkel ugyanúgy lehet a G5 ház eredeti bekapcsoló-, reset gombjait, USB és FireWire aljzatait használni, mint korábban, de most már PC-s alaplappal! A panel Bari munkáját dicséri, ezúton is köszönöm!

Szerencsére a tápegység elektronikája bele fog férni a G5 ház eredeti tápegységének dobozába, így a talplemezként elkészült plexit elhagyhatom és felhasználhatom az eredeti takarólemezt is.
A plexi elemeken még számos átalakítást kellet végrehajtanom, hogy be tudjam őket építeni. Ki kellett vágni a bekapcsoló panelnek a nyílást, a házba bekerülő alaplap méretei miatt az egyik lemezből egy darabot szintén le kellett vágnom:

Mivel a Himuro rögzítése így már problémássá vált volna a talplemezhez, ezért úgy döntöttem, hogy az alaplappal párhuzamos, függőleges lemezre fogom felerősíteni. Ehhez készíttettem egy keretet, mellyel biztonságosan a helyén marad az alkatrész:

Elkészítettem az SSD rögzítéséhez szükséges furatokat, valamint a vezetékek elvezetésére szolgáló nyílásokat is:

Jelenleg így áll a projekt. A hátralevő feladatok:
-Tápegység átalakítása
-Tápkábelek harisnyázása
-Panelek fóliázása
-Festés

Bízom benne, hogy az eddigi munkám felkeltette a rendezőség figyelmét és részt vehetek a 2013-as Veletech rendezvény modder versenyén!

Hozzászólások

(#1) HuMarc


HuMarc
addikt

Nagyon szép gép, gratulálok! :R Már így is, hogy még nincs kész. Bár kicsit még túl szabványos :D

[ Szerkesztve ]

(#2) Engineer086 válasza HuMarc (#1) üzenetére


Engineer086
Modder

Köszi! :) Mit értesz az alatt, hogy túl szabványos?

Szádvár rád vár: www.szadvar.hu-https://www.facebook.com/szadvarert.barati.kor/

(#3) HuMarc válasza Engineer086 (#2) üzenetére


HuMarc
addikt

Hát túlságosan Apple-dizájn. Felismerhető. Mind a Jawa-homokjáró, mind a többi modod annyira egyedi volt, hogy nagyon ( Szép fogalmazás :D ) Ezen meg valahogy kevesebbet változtattál. Persze ez még nem a kész állapot.

(#4) Engineer086 válasza HuMarc (#3) üzenetére


Engineer086
Modder

Direkt nem akartam rajta sokat változtatni. Ennek a háznak annyira tetszik a dizájnja, hogy szerintem kár lenne elrontani bármilyen komolyabb átalakítással. Például nem lesz rajta ablak, hanem a vaskos oldallap levétele után a plexi elemen keresztül lehet majd kukucskálni a ház belsejébe:)

[ Szerkesztve ]

Szádvár rád vár: www.szadvar.hu-https://www.facebook.com/szadvarert.barati.kor/

(#5) zuchy


zuchy
őstag

Hajrá, reméljük elkészülsz vele. :)

PC-STYLE.hu

(#6) feco72


feco72
Modder

Nálam is itt áll egy G4-es fél éve, de jó, hogy nem azt álltam neki átalakítani. Egyébként ezek a régi Mac-es házak tényleg alapból szépek, egyelőre gőzöm sincs, mit lehetne alakítani rajta, hogy "szebb" legyen. Viszont ez a mod nagyon jó, ha esetleg kiraknám a belsejét és pc-s cuccot akarok bele, akkor lesz honnan puskázni :C

mindenféle dolgok steampunkosítását vállalom

(#7) syC


syC
addikt

Üdv!

Remek írás , főleg, hogy hasonló projekten gondolkodom, grat hozzá!

Különösen tetszik a hátlapi megoldás, ugye a G5 moddingoknak talán egy az egyik legnagyobb kérdése, hogy hogyan .. :) A másik a táp :)

(#8) Engineer086 válasza syC (#7) üzenetére


Engineer086
Modder

Köszönöm a kedves szavaid! Sikeres volt az átépítés, azóta is szinte változatlan formában használom napi szinten a G5 házat. Neked pedig sok sikert és kitartást kívánok az átalakításhoz! :)

Szádvár rád vár: www.szadvar.hu-https://www.facebook.com/szadvarert.barati.kor/

(#9) syC válasza Engineer086 (#8) üzenetére


syC
addikt

Köszi.

Egyébként ez a gyantás ragasztás tudom, gondolom hogy erős, de mégis mennyire az? Pl. nem lehet-e elrepeszteni intenzív rángatással vagy ilyesmi? Mert egyébként esztétikailag (is) talán tényleg ez a legtetszetősebb megoldás.

(#10) Engineer086 válasza syC (#9) üzenetére


Engineer086
Modder

Megfelelő körülmények között elpusztíthatatlan kötést biztosít, próbálkoztam anno mintadarabok összeragasztásával és széttörésével, most is ott porosodnak a műhelyem egyik sarkában :)
Ettől függetlenül a repedésmentesség biztosítása miatt üvegszálas hibajavítót használtam a felület gletteléséhez.

Szádvár rád vár: www.szadvar.hu-https://www.facebook.com/szadvarert.barati.kor/

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.