2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

2019-es Samsung TV vásárlási/használati tapasztalat

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Szia kedves olvasó!

Sikerült TV-t vennem, leírom a tapasztalataim, hátha segít valakinek.
Az előző tv-m egy Hyundai 42" volt ami sokmindent nem tudott, tv-zésre és ps4-re használtam. Az ok amiért új kellett, a 42" kezdett kevés lenni már erőlködnie kellett a szememnek amikor fáradt voltam, hogy jól lássam a képet, illetve a 7-9mp-es bekapcsolási idő is kezdett zavaróvá válni így 5 év után...
Nem vagyok szaki, sem szőrszálhasogató, ebből a tv-ből indultam ki az új készülékek használatbavételekor.

VA vs IPS téma: Megnéztem MM-ben a Samu 8002-est és egy LG 8200-ast mivel egymás mellé voltak kiállítva. Szemből a Samu kicsit élénkebb volt az LG-vel szemben. Elkezdtem oldalazni is. A Samu (VA) fehérdett/fakult, az LG (IPS) kontrasztosabb lett és sötétebb. Kinek mi jön be, nyilván nem 70-80 fokos szögből TV-zik az ember.

Az rtings-en töltött 3 hétben és a fórum olvasását követően vettem egy Samsung 55RU8002-t.
Elolvastam egy csomó tesztet, már hányok tőlük....
MM-ben kb 2m-2,2m-ről néztem és tök jó volt! Kell! Örültem neki nagyon, otthon szembesültem 1 nagy problémával:
Ahonnan én nézem a TV-t oda túl nagy a képe! 2,1m - 2,6m között szoktam TV-zni attól függ, hogy kanapé előtt vagy kanapén nézem. Gondoltam csak szokni kell. Tv-ztem rajta a Legenda vagyok c. filmet néztem, illetve híradót, mindenféle adót. Azt vettem észre, hogy az IMAX moziélmény király!, betölti az egész szemüvegem, csak fingom nincs mi történik fent, vagy jobb felül vagy a kép szélein stb. Ha ezeket tudni akartam oda kellett néznem, így viszont a kép többi része "veszett homályba" mert akkor azt nem láttam.

Sebaj szokni kell jó lesz ez, induljon a PS4 Slim. A doom töltőképernyője varázslatos! Jó nagy! Játszunk! A kép bal alsó részét kb 2/3-át néztem. Próbáltam középre koncentrálni és az egész képet nézni. Akármeddig toltam a játékot sok rész egyszerűen nem fért bele a látómezőmbe akárhogy is próbáltam nézni. Akkor Battlefield1! Ugyanez a probléma. Hát jó legyen Tekken 7. Iszonyat hülyén néztek ki óriásiba a karakterek. Pár óra játszás után ismét legyen TV-zés. Ugyanúgy kb a kép bal alsó 2/3-át néztem, nem tudtam telibe látni az egészet. Gondolkodtam vajon hány nap kell, hogy megszokjam? A dobozban volt 2 db takaró szivacs ami a képernyő 2 oldalát hivatott szállítás közben védeni. Mértem 127 cm képátlót és felragasztottam a Tv-re, nézzük, hogy így mi lesz. Sokkal jobb volt a TV-t nézni, jobban befogadta a szemem. Újabb 1 napi próbálkozás jött biztos ami biztos alapon, majd elhatároztam, hogy kisebbre kell cserélni mert a látómezőm nem tud ekkora képernyővel megbírkózni...
Mindezekhez hozzáteszem, hogy az MM-ben hiába néztem kb 2m-ről a készüléket ott teljesen jónak tűnt a távolság és a méret is!

Vettem egy Samsung 50RU7452-t

Ezt már sokkal jobb nézni, könnyebben látható a képe. Ez maradt is itthon. Nézegettem amúgy mi a látható/érzékelhető különbség a 2 készülék között, ezt is megosztom veletek.
Ugyan az 5" különbség nem tűnik nagynak, de otthon bizony a lakásban való elhelyezéstől függően (bútoroktól való távolság, nézési távolság stb) nem is gondolnád mennyit számít!

55RU8002 vs 50RU7452

- Elhelyezkedés: 8002: A tv polcon egy bestiaként néz ki, kicsit órmótlanul nagy. 7452 esztétikailag rendben

- Esti látvány: 8002: Este furcsa az, hogy a sötét szobában egy b*szott nagy valami világít (ezt nem tudom jobban megfogalmazni), a 7452 pont elég nagy este

- Képminőség: Szép képe van mindkettőnek. 8002-nek kicsit jobbak a feketéi és picit jobb a betekintési szöge mint a 7452-nek

- SD adások: 8002: SD adás egy ekkora készüléken a fenti nézési távolságból gáz, eléggé lehet látni a kis felbontást nagy képen.... A 7452 ebből a szempontból jobb

- Menü: 8002: Az EPG kicsit gyorsabban bejön, a 7452 kb 1 mp-el le van maradva. A menü egy icipicit akadozósabb, de abszolút nem vészes.

- Távirányító: Mindkettőnek ugyanazt tudja, a 7452 távirányítója elegánsabb, fémből van, a 8002-é műanyag.

- Játék: 8002-n egy hangyányit fluidabb az élmény mint a 7452-n. A 7452-n is marha jó.

- Mindkét készülék hiányosságai/hibái:

Amikor megveszed és otthon beüzemeled a készülékeket, a LED fényereje mindkettő készüléknél maxon van. Ez nekem kicsit fura volt, visszább is vettem belőle, minden mást out of the boxban használtam.
- Film mód 1. és 2.: Ez elvileg a gyors mozgások folyamatosabb, simább megjelenésért felel ha minden igaz. Kicsit csalódás mindkét készüléken. Olyan mintha nem mindíg menne 60 fps-sel a műsor, csakis a gyors mozgásoknál. Ez még annyira nem lenne gáz, de amikor képtörést láttam először lefagyott a mosoly az arcomról. Úgy kell elképzelni, mint amikor régebbi PC játékoknál nem kapcsoltad be a V-Sync-et. Gyors mozgásoknál pár helyen akadozós megjelenés pl.: Valamelyik 007 film ment a TV-ben kb 1cm-t késett a kép felső része a motoros jelenetnél. Nyilván real time számolja a tv procija ezt, de akkor is. Egy premuim uhd tv-nél ez elég gáz! A középkategóriás tv-nél is! Ki is kapcsolom ezeket a módokat mert így annyira nem jó.
Az EPG-n nem lehet ABC sorrendbe állítani a csatornákat, az előző hyundaion ezt lehetett...

Mégis miért nem láttam az áruházban, hogy nagy lesz az 55"? Egyszerűek az okok: Marketingcsapda! Egymás mellé vannak kitéve 15m-en az 55" tv-k, ezáltal más a környezet mint otthon, a szemed hamarabb befogadja ezt méretet mivel mindenhol ezt látod!

Amikor meglátod a 4k demókat elájulsz! A színeket nézed és a kép részletességét, közelebb mész és jön a Wow! Ez szuper annyira jó képe van, hogy kell stb...! Hátrébb állsz a megfelelő távolságba de még mindíg el vagy alélva a színektől és a részletességtől! Jó lesz! Kell! A szemed ilyenkor már hozzászokott a környezethez, ergo becsaptad magad, otthon szembesülsz vele mi a helyzet... :/

Egyébként otthon utólag megnéztem azokat a 4k demókat yt-ról is ami az áruházban ment a tv-ken. Tádámm! A részletességet és a színeket kezdtem figyelni. Rögtön bedőltem a demó gyönyörű feketéjének és élénk színeinek (a fekete slankít :) , ebben az esetben kisebbíti a képet) Felocsúdtam, hogy MM-ben is ezt néztem és próbáltam a teljes képre koncentrálni. Így már észrevettem a TV méretét is és mosolyogtam egy jót, h basszus!

Mivel tud többet a 55" 8000-es széria mint az 50" 7400-as?
- A játék módban +3 fajta képjavítás van
- AMD Freesync (PC-n és Xbox One-on használható, PS4-en nincs semmilyen hatása az internet szerint)
- UHD motor az UHD képjavítás mellett (fogalmam sincs ez mire jó)
- Kicsit mélyebb feketék
- Kicsit jobb betekintési szög
- Proci elvileg ugyanaz mindkettőben a neten nem találtam semmi infót róluk
- 120 Hz-es panel

Beszéljünk egy kicsit a 120Hz-es panelről:
A mozgásmegjelenítésben van szerepe, ha a motionflow (interpoláció) be van kapcsolva. A beállítások függvényében a TV a bejövő képkockák közé köztes képkockákat "talál ki", hoz létre. Az eredmény egy folyamatosabb, jobb felbontású mozgás, amit a szem kevésbé elmosódottnak lát. A 120Hz-es Tv értelemszerűen több köztes kockát tud hozzáadni, Pl.: focimecsnél a labda mozgásánál észre lehet venni (köszönet icemad kolléga korrigálásának)
Ahol van értelme, az a sport műsorok, 1080p, 1440p játék. És itt jön a kérdés: Vajon megéri ezért felárat fizetni? Véleményem szerint még nem. Jövőre jön a PS5 és az Xbox Series X. Ezek HDMI 2.1 csatolóval jönnek amin keresztül menni fog a 4K @ 120Hz. Azokra inkább olyan TV-t érdemes választani amin van ilyen csatlakozó.
Az rtings szerint a 8000-es modell az alábbi felbontásokat támogatja:
1080p @ 60 Hz @ 4:4:4: Igen
1080p @ 120 Hz: Igen (Natív)
1440p @ 60 Hz: Igen (Natív)
1440p @ 120 Hz: Igen (Natív)
4k @ 60 Hz: Igen
4k @ 60 Hz @ 4:4:4: Igen
4k @ 120 Hz: Nem

Végeredmény:
Tetszik a Tv-m! Tök jó hogy kb 2 mp-en belül bekapcsol! Jó a képe! Az előzőhöz képest gyors mint állat és okos is! A hangját hagyjuk, majd venni kell egy hangprojektort jövőre, mivel mélyek nagyon elvétve vannak.

Jótanácsok:
Ha elmész TV-t venni, a képet mindenképp teszteld egy pendrive-al. Tölts le valahonnan gagyibb és jobb TV adásokat. Ne dőlj be a 4K marketingnek. Ha van lehetőség kérd meg az eladót, hogy kapcsoljon át élő tv műsorra, hogy valódi képméretet és színeket láss.
Én rengeteg méret javasló táblázatot megnéztem már voltak ezek között olyan infók, hogy a 40"-es tv-t 3.5m-ről kell nézni, az újakban meg, hogy az uhd felbontású 50"-est pedig 1.524m-ről. Úgy gondolom, hogy ez a táblázat áll legközelebb a valósághoz: 2m-2,5m között 50"-55". Én azt mondom 2,5m felett vegyen az ember 55" vagy nagyobb tv de ez attól függ kinek a szeme mekkora területet képes átlátni. Amennyiben az ár is fontos tényező, érdemes végig gondolni, hogy szükséges-e a 8000-es sorozat "gamer" extrái a számodra, ki fogod-e használni valaha?

Remélem egy kicsit hasznos volt az írásom :)

Hozzászólások

(#1) icemad


icemad
nagyúr
LOGOUT blog

Köszi a beszámolót. Érdekes, hogy mennyire nem vagyunk egyformák. Én 55-ös tv-t nézek 2.5 méterről, és nekem kicsi.

" 120 Hz-es panel, amit csak 1080p illetve 1440p-n lehet kihasználni ha van alá 120fps-t kitoló hardver..."

Ezt inkább töröld, mert ordas nagy hülyeség. :)

(#2) AxBattler


AxBattler
félisten

Jó bejegyzés, köszi! Jelenleg én is a VA-QLED vonalon őrlődöm, tavasszal lesz esedékes a vásárlás!

Ezt az UE55RU8002-est dettó kinéztem magamnak, csak a hangrendszere picit fapados, QE55Q70RA ebben is jobb... nem akarok külön hangrendszerrel szívni, nincsenek akkora audiofil igényeim (és helyem), nekem legyen All-in-One az egész.
Illetve a PWM előzőnél 240Hz, utóbbinál 960Hz. Ami nem mindegy.

Sony Bravia KD-49XG8396 is bejönne...

(#1) icemad
Szerintem a Variable Refresh Rate-re gondolt, az nem műxik 4K-ban 60Hz fölött.

[ Szerkesztve ]

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50 .............................................. CSERÉLEM: RX6600 8GB ITX <-> RTX3050 8GB ITX

(#3) ktr_lala


ktr_lala
csendes tag

Jó kis beszámoló. köszönjük szépen. Én is TV vásárlás előtt vagyok, millió teszt és infó pereg előttem. Nem egyszerű.

(#4) Deske89


Deske89
csendes tag

"Gyors mozgásoknál pár helyen akadozós megjelenés pl.: Valamelyik 007 film ment a TV-ben kb 1cm-t késett a kép felső része a motoros jelenetnél. Nyilván real time számolja a tv procija ezt, de akkor is. Egy premuim uhd tv-nél ez elég gáz! A középkategóriás tv-nél is! "

Szerintem, hangsúlyozom, szerintem egyik TV sem prémium UHD TV a cikkben említettek közül, csak símán kb belépő uhd tv-k az adott méretkategóriában.

Ettől függetlnenül azt elismerem, hogy gáz mikor így jár a kép, de elő tud sajnos fordulni.

[ Szerkesztve ]

(#5) PuMbA válasza Deske89 (#4) üzenetére


PuMbA
titán

""Gyors mozgásoknál pár helyen akadozós megjelenés pl.: Valamelyik 007 film ment a TV-ben kb 1cm-t késett a kép felső része a motoros jelenetnél."

Ez interpolációs hiba. Minden TV-nél előfordul több-kevesebb mértékben, még a millió Ft-ba kerülőknél is, ha be van kapcsolva, hogy az eredeti képkockaszámon felül a TV további képkockákat számoljon ki mesterségesen, hogy meglegyen a 120Hz / 120fps, márpedig alapértelmezetten be van, szóval juhééé. Megoldás: kikapcsolod a beállítást és a probléma megszűnik. Sajnos a mai TV-k nagy részének az alapértelmezett beállítása / képmódja egy kalap sz*r és aki nem ért hozzá annak ezt kell néznie.

[ Szerkesztve ]

(#6) SZIGMA


SZIGMA
aktív tag

Sziasztok!

Bár már 20 éve nem foglalkozom TV javítással, azért leírom a CRT-s korszak tapasztalatait.

Nézőtávolság: régen a képátló 5X-ösét ajánlották, de ez még 4:3-as képarány mellett volt igaz, ma egy 82cm-es TV-t nézek 3-3,5 méterről

Marketing: a seftesek elmondták, a TV-t úgy kell megmutatni, hogy azon Cartoon network, Discovery vagy NatGeo menjen, az analóg korszakban ezek voltak azok az adók, ahol a felbontás, a színek élénksége elfedte az apróbb hiányosságokat

Alapbeállítások: Rengeteg felesleges dolog van bekapcsolva alapból, de a legfontosabb az LCD TV-k esetében a háttérvilágítás fényerejének csökkentése, kb. 70%-ra, a többi igazából kísérletezés kérdése

Ez egy fórum.Segítség,kritika,trollok, minden előfordulhat.Fogadd el, ez ilyen!

(#7) PuMbA válasza SZIGMA (#6) üzenetére


PuMbA
titán

A mai TV-k 70%-on is elég világosak, hiszen simán kitolnak 350 nit-et :) 40-50%-on is teljesen jól láthatóak a legtöbb napfényes szobában.

[ Szerkesztve ]

(#8) SZIGMA válasza PuMbA (#7) üzenetére


SZIGMA
aktív tag

A háttérvilágítás LED-jeinek élettartama miatt szükséges ez a minimum 30%-os csökkentés, ha többet is lehet, az csak jó. A user elég, ha csak a fényerő-kontraszt beállítást piszkálja.

Ez egy fórum.Segítség,kritika,trollok, minden előfordulhat.Fogadd el, ez ilyen!

(#9) PuMbA válasza SZIGMA (#8) üzenetére


PuMbA
titán

"A user elég, ha csak a fényerő-kontraszt beállítást piszkálja."

Pont azokat nem szabad annyira állítani, mert ha birizgálod, akkor a szürkék bebuknak és feketék lesznek vagy a fehér részletesség fog hátrányt szenvedni és egyszínű fehér lesz minden :) Egy-két tesztábrával könnyen látható, hogy mennyire rossz hatással vannak a képre és a gyári beállítások itt jók szoktak lenni. Csak a háttérvilágítással szabad játszani, ha túl világos vagy sötét a kép.

[ Szerkesztve ]

(#10) SZIGMA válasza PuMbA (#9) üzenetére


SZIGMA
aktív tag

Igazából ez olyan, mint a csillagok együttállása, több tényező is bejátszik, ebből csak 1 a háttérvilágítás. Ahogy észrevettem, a különféle módok is eléggé el tudják állítgatni, meg persze a ritkán állítgatott dolgok (a digitális képjavítás, dinamikus kontraszt meg ilyenekre gondolok.)

Ez egy fórum.Segítség,kritika,trollok, minden előfordulhat.Fogadd el, ez ilyen!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.