2022. október 5., szerda

Gyorskeresés

Asus 1215B update

Írta: | Kulcsszavak: asus . 1215b . netbook . brazos

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ez egy válasz egy korábbi bejegyzésre.

A gép kapott egy SSD-t (Kingston V+200 120GB) és gondoltam kap egy Windows 8-at is. Mivel a HDD/SSD csere nagyon körülményes ezzel a géppel, ezért inkább az Asus szervizre bíztam.

Ha már ott jártam, megkérdeztem, hogy tudnak-e valamit a 1215B touchpad hibájáról. Kiderült, hogy ez egy típushibája a gépnek és ha még garis, akkor ingyen javítják.

Ma kaptam vissza a gépet, SSD rendben beszerelve és a touchpad is működik (1-2 hét múlva tudok biztosat mondani).
SSD berakása után döbbentem rá, hogy mennyire hangos volt a régi HDD. Alapjáratos ventin csak akkor hallom a gépet, ha odatapasztom a fülem a billentyűzetre...

Windows 8 telepítési tapasztalataim 1215B-n:
+Ha jól láttam, a windows telepítéskor mindent felismert, csak a gyorsbillentyűk egy részét nem lehetett használni.
+Asus oldalán található driverek felmennek, csak a "KBFilter" szállt el. (wifi, audio, grafikus drivert és egyéb "hasznos" segédprogit nem néztem).
+HotkeyService brightness állításnál kicsit laggol, érdemes inkább a win8 beépített csúszkáját nézni.
+HotkeyService nélkül nem megy a wifi ki/be gyorsbillentyű.
+Ha nincs fent a Synaptics drivere (touchpad), akkor HotkeyService minden indításkor panaszkodik.
+Mikor Synaptics drivere felment, megnéztem a beállításokat, majd OK-t nyomtam, egy szép kékhalált dobott a windows.
+Jelenleg a legfrissebb AMD grafikus driver a 13.1, és a 13.2 beta. Bármelyiket rakom fel, nem tudok sehogy se brightness-t állítani. Se gyorsbillentyűvel, és windows beépítettel, se driverből. 12.10-nél nincs ilyen probléma.

Telepítéskor még egy dologra figyeltem, ez pedig a kijelző akkumulátorról és tápról.

Előző postból:
Kijelzővel akadtam gondjaim. Az alapbeállítása olyan volt, hogy a gmail.com bejelentkezőjénél nem látszódott a kék szín. Sőt olyat is csinált, ha FF-ben új fület nyitottam, majd vissza a gmail bejelentkezőjére, akkor látszódott a kék szín, majd szép lassan eltűnt. Nem segített az a beállítás sem, ami az egyik cikkben szerepelt, így kézzel kellett kb. belőnöm, most kb. stimmel minden. Az automata átállítás is megszűnt. Ha ezt nem nézzük, nagyon szép a kijelzője.

Ezt úgy küszöböltem ki, hogy driverből mindig állítgattam a kontrasztot. Kicsit se volt zavaró, hogy minden táp/akksi váltásnál állítgatni kellett a driverben...

Telepítés kb. így zajlott (ha 13.x driver fiaskót nem nézve):

+Win8 felrak, semmihez se nyúlok hozzá, kijelző ugyanaz tápról is akksiról is.
+Minden frissítés felrak, kijelző ugyanaz.
+AMD chipset driver felrak, kijelző ugyanaz.
+AMD grafikus driver felrak, kijelző ugyanazt produkálja, mint korábban.

Tehát nem a hardver szórakozik.

Átnyálaztam a drivert és megtaláltam a bűnöst!

PowerPlay! beállítások, "Enable Vari-Bright™". Ha kikapcsolom vagy "Maximize Quality"-ra állítom, akkor a jelenség megszűnik.
Régebben azért nem kerestem meg, mert előtelepített windows volt és azt hittem, hogy valamelyik asus csoda progi műveli ezt. Tehettem volna egy próbát...

Másik hiba:
Ha hibernálom a gépet, majd vissza, akkor a beépített speaker nem szólal meg, hiába van minden engedélyezve (a fülhallgató kimenet így is szól). Lehet, hogy ez nem az Asus sara, hanem a Realtek rakoncátlankodik. Ha újra hangot akarok a speakerből, akkor újraindítás, vagy az eszközkezelőben le kell tiltani, majd újra engedélyezni a hangkártyát.

Most nincs fent realtek driver, mégis szórakozik a külső speaker. Jelen pillanatban meg se tudom szólaltatni, még úgy se, hogy letiltom a feladatkezelőben. Szerencsére a fülhallgató kimenet továbbra is jó. Erre is rákérdezhettem volna :).
Telepítés valamelyik fázisában adott hangot, tehát lehetséges, hogy megint valami ütközés van.

Felraktam a realtek drivert és ugyanaz van, amit a régiben írtam. Tehát alapból jó, de pl. sleep után nem jó a külső hangszóró, de egy letiltás/engedélyezés megint visszahozza.

Ennyi.

UPDATE

Sajnos korai volt az öröm.

A telepítés közben végig LAN kábelen volt a gép, ezért egy nagy bajt csak később vettem észre.
A WiFi hiába látja a környező hálózatokat, egyszerűen nem tud csatlakozni semmihez (saját AP és telefon). Nem is tudom hány drivert próbáltam, de végül ez bizonyult eddig a legjobbnak:
[link]

Hátránya, hogy lassú. Netre elég, de 100k-1m között ingadozik, de inkább a lenti tartományban...

Egy kicsit gyorsabb: asus support oldala, 1225b és NB047 Azurewave Wireless Network Adapter Driver V5.100.82.112 for Windows 7.

Természetesen próbáltam 1215b-hez asus oldalán találhatóakat, de mind rossz volt...

Nem win8 hiba, mert van egy USB-s wifim, azzal tökéletes minden.

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.