2022. szeptember 29., csütörtök

Gyorskeresés

Asus 1215B (ezüst)

Írta: | Kulcsszavak: Asus . netbook . brazos

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Új hordozható számítógépet kellett vásárolnom, mert úgy néz ki, az elkövetkezendő 2 évben (ha minden jól megy), ingáznom kell majd Bp. és Szeged között.

A követelmények a követezők voltak:
+ Hosszú akkumulátor üzemidő
+ Könnyű gép
+ Kicsi gép
+ És a külseje se legyen azé ronda

Ezeknek felelt meg az Asus 1215B.

Sem a netbookot magát, sem a teljesítményét nem mutatom be, mert ezt már két PH! cikkben is megtették:
[link1] [link2]

Épp ezért lett személyes bejegyzés, mert ez egy gyakorlatilag egy élménybeszámoló lesz.

Elég kalandosan érkezett meg a csomag. Házhoz szállítást kértem, mert nem akartam ezért 1 nap szabit kivenni, és kedvem se volt elmenni a cég telephelyére, hogy személyesen átvegyem.

A rendelésnél direkt leírtam, hogy a megadott szállítási cím a munkahelyem, és egész biztosan 10:30 és 18:00 között leszek ott.

Hétfőn este 8-kor megrendeltem, kedd reggel 08:30-kor már hívnak, hogy szerdán szállítják, 09:00 és 17:00 között. Jeleztem, hogy nem egészen ezt írtam, de a telefonos mondta, hogy nem tudnak beleszólni abba, hogy mikor szállítsa a futár. Ok, gondoltam, akkor úgy szervezem a szerdát, hogy 9-re bent legyek.

Elindulok reggel időben, 08:40-kor szól a futár, hogy itt van az ajtó előtt, hol vagyok (épp talán Deáknál a metróban). Említettem neki, hogy nekem nem ezt mondták, erre nem hallottam mit mondott, majd azt közölte, hogy jó, akkor visszajön délután.

09:40-kor megint telefonál, hogy megérkeztem-e (meg), akkor 5 percen belül ott is van.
10:00-kor átvehettem az alábbi képen látható csomagot. Érdekessége az, hogy az elején teljesen az van ráírva, amit a rendeléskor megadtam, úgy néz nem olvassák el...

Itt a csomag (jól becsomagolva), benne a netbook, és egy külső CD/DVD író/olvasó. A gépben nincs optikai meghajtó, ezért szükségem volt egyre, mert tudtam, hogy egyszer biztos nagyon fog kelleni.

Az optikai meghajtó doboza. Tartalma, maga az eszköz, Nero CD, "2 végű USB kábel", garancia, rövid leírás. Már ki is próbáltam egy műsoros DVD-vel, szépen és csendben vitte a lemezt.

A netbook doboza, egyszerű barna, semmi sallang, és könnyű, ez jó jel :).

Doboz kinyitva, semmi érdekes.

A doboz tartalma: a gép, egy rövid útmutató (a többi a gépen egy .pdf-ben), garancia, táp két részletben, akkumulátor. Ennyi. Hát nem egy jól felszerelt doboz, de több most úgy se kell.

A gép kinyitva, tetszik az ezüst.

A gép méreteit jól szemlélteti a sima CD tok.

Nem sikerült jó szögből lefotóznom, a gép alatt a jelenlegi notebookom van (lást adataimnál). Látható, mekkora batár az újhoz képest.

Kinyitva is óriási a különbség. Itt egy pozitívum, hogy az új billentyűzete alig keskenyebb, mint a régi, így a gépelés is kényelmes lesz.

A gépen előtelepített OEM Win7x64 Home Premium van. Az eredeti tervem az volt, hogy leszedem, és felrakok egy teljesen tisztát. Végül nem így tettem, mert mivel olcsó a gép, a feltelepített szoftverek száma is kevés, így nem volt nehéz dolgom, hogy a feleslegesektől megszabaduljak.

Egy rövid pro és kontra az eddigi tapasztalatok alapján:

Pro
+ Tényleg könnyű
+ Sokáig tartó teljes terhelésnél is alig melegszik a burkolat
+ Nagyon csendes
+ Még a tápja is könnyű és kicsi
+ Akkumulátorról sokáig megy
+ Kényelmes gépelés
+ Az ezüst burkolaton nem látszanak az ujjlenyomatok, bár belül van fekete zongoralakk, ott meglátszik.

Kontra
- Tükröződő képernyő
- Sajnos limitált, hogy meddig lehet hátradönteni a kijelzőt
- Azért érződik a gépen, hogy ez egy Brazos. A frissítéseket elég sokáig telepítette pl.
- Az elején a LED-ek előre néznek, így ha az ölembe van, nem látom pl. a HDD visszajelzőjét.
- Az akkumulátor LED-jét máshogy is beállíthatták volna. Most mindig világít, ha be van dugva a gép. 95% felett már zölden világít, így nem lehet megállapítani, hogy akkor mikor töltötte fel teljesen.
- Kijelzővel akadtam gondjaim. Az alapbeállítása olyan volt, hogy a gmail.com bejelentkezőjénél nem látszódott a kék szín. Sőt olyat is csinált, ha FF-ben új fület nyitottam, majd vissza a gmail bejelentkezőjére, akkor látszódott a kék szín, majd szép lassan eltűnt. Nem segített az a beállítás sem, ami az egyik cikkben szerepelt, így kézzel kellett kb. belőnöm, most kb. stimmel minden. Az automata átállítás is megszűnt. Ha ezt nem nézzük, nagyon szép a kijelzője.
- Ha hibernálom a gépet, majd vissza, akkor a beépített speaker nem szólal meg, hiába van minden engedélyezve (a fülhallgató kimenet így is szól). Lehet, hogy ez nem az Asus sara, hanem a Realtek rakoncátlankodik. Ha újra hangot akarok a speakerből, akkor újraindítás, vagy az eszközkezelőben le kell tiltani, majd újra engedélyezni a hangkártyát.

Röviden ennyi, majd meglátjuk, mennyire bírja a strapát.

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.