2019. június 27., csütörtök

Gyorskeresés

Jó rég...

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Jó rég írtam már ide is. Mondjuk aktív se igen vagyok, szóval ez nem túl meglepő. Gondoltam, hogy írok egy-két sort, kifejtem a véleményemet, bár konkrét témát nem határoztam meg.

Többször is elgondolkodtatott az a tény, hogy amit vásárolunk az megéri e a pénzét? Vajon tudja egy készülék helyettesíteni a többit? Miközben ezen kérdések halmazán filozofáltam a saját tudásom szerint levontam bizonyos szubjektív következtetéseket. Úgy gondolom bizonyos dolgokról alkothatunk magánvéleményeket még ha nem is vagyunk a kellő ismeret birtokában. Egy zenéről eltudjuk mondani, hogy rossz e vagy jó, miközben nincs semmiféle zenészi végzettségünk, szimplán tetszik, amit hallunk. Valami megfog benne. Szerintem ezek a szabályosságok alapvetően mindenre tartoznak ugyanakkor manapság a szabad véleménynyilvánítás olykor nem túl szép következményeket vonz maga után. Ekkor történik az, hogy az embernek elmegy a kedve bármiféle meglátását közölni a világgal, úgy érzi, hogy korlátozzák a szabadságát. Egyre nagyobb gonddá, problémává vált a másik nézetének elfogadása, mondhatjuk divattá alakult egymás álláspontjának megcáfolása, mintsem ignorálása. Itt most nem azokról van szó, akik benyögik, hogy ez szar, hanem akik komplett állásfoglalásukat írják le bizonyos dolgok mellett és arra érkezik válasz. A vélemény csere az egyik legfontosabb dolog, végül is ezek a kommunikáció alapjai. Meg van mindenkinek a saját elve, ami csak bizonyos aspektusokból tűnhet hamisnak a mi nézőpontunk mellett. Bizonyos emberek annyira megvannak győződve az igazságukról, hogy egy másik személy vélekedését egyenesen támadásnak veszik. Belátásom szerint minden szemléletben van igazság és némi túlzás. Személy szerint én megpróbálok minden hozzászólást és hozzáállást egyfajta tapasztalatként felfogni és bizonyos helyzetekben megfelelően közölni a nézőpontjaimat. Néha úgy érzem, mintha a hibáink belátása túlmutatna rajtunk.

Visszatérve a kérdésekre. Tény, hogy néhány dolog igen is megéri azt a pénzt, amit elkérnek erre, de sajnos több dolog van, ami nem. Ez általában így szokott lenni. Manapság az emberek egyes termékeknél többet fizetnek, mint amennyit kérnek, egyszerűen azért, mert a terméket telezsúfolták mindenféle csúcskütyüvel, ami lehet, hogy egy haszontalan marhaság. Ez valószínűleg tiszta üzlet. Ugyanakkor a legtöbb termék a technológia fejlődése alatt úgy értéktelenedik el, mint egy papír pohár, amiből kiittuk a kólát. Jellemző ez a mobiltelefonokra is szerintem, holott ezt úgy merem kijelenteni, hogy egyáltalán nem konyítok semmit a mobilokhoz, de meg van róluk a véleményem. Igazából a mai telefonok sok mindenben nem tudnak kitűnni, maximum kinézetükben, körülbelül mindegyik ugyanazt tudja. Lehet azon filozofálni, hogy mibe milyen proci van meg mennyi ram, de igazából senkit nem érdekel, főleg nem az átlag felhasználót. Olyanok mint egy bőrönd, amibe mindent belepakolsz, ami létezik a sarki Euronicsban. Tapasztalataim szerint, ez az ötlet tényleg briliáns, hogy egy készülékben több dolog is elfér kis helyen, de ez még koránt sem működik olyan jól, mint ahogy mondják. Elég sok szoftveres gond van még most is meggyőződésem szerint, amik egyszerűen összezavarják a telefont. Én így gondolom.
Másrészről miért vesz az ember egy terméket? Azért, hogy használja... na meg persze lenyűgözze vele azt akit akar. Senki se vesz egy olyan telefont, amit senkinek se mutat meg, vagy olyan autót, ami örökre a garázsban áll. Szeretünk dicsekedni. Személy szerint, nekem egy Nokia 2700 Classic-om van .Bevallom őszintén én pénzhiány miatt mindig később jutottam el bizonyos termékekhez, így talán mondanom sem kell, hogy ez a legmodernebb telefonom, ami valaha volt. Ami meglehet, hogy nevetséges, de több embert is megdöbbentettem vele, hogy nekem ilyenem van. Persze ez még nem teszi lenyűgözővé, annál inkább az amit átélt, átél. Volt ez már hóban, porban, vízben, esett nagyokat és még mindig olyan kemény, hogy gyilkosságot követhetek el vele. Nem értem, hogy vajon a mai telefonok miért nem képesek erre, úgy értem, miért kell erre külön felkészíteni őket? Porálló, karcolásvédő, vízálló, amiért mind külön fizetni kell mostanság... egyszerűen régen csak voltak a telefonok és mindezeket túlélték, átvészelték, és bármi jött, ugyanúgy működtek tovább. És ezek csak telefonok voltak, nem volt ezekben semmi más csak egy telefonkönyv, meg néhány extra. Nem voltak vízállóak, por ellen védve és mégis hosszú éveken át tették a dolgokat bármiféle meghibásodás nélkül. Tudom, hogy az újak vékonyak, tele vannak tömve minden extraval, de ez még nem jelenti hogy jobb lesz, még nem érzem azt, hogy ez a zsúfoltság működne, inkább azt mondanám, hogy tök jó, hogy van, de közel sem olyan tökéletesek mint a régebbi telefonok.

Húha, sokat írtam. Vegyétek figyelembe, hogy ezek az én álláspontjaim, viszont kíváncsi vagyok a tiétekre (ha valaki egyáltalán elolvassa ezt). Mit gondoltok Ti a mai mobiltelefonokról? Mit gondoltok bizonyos termékek elértéktelenedéséről? Vajon a jövőben valóban sikerülhet, egy közel tökéletes terméket alkotnunk, ami helyettesíti a többit? Ha tehetnétek, hogyan változtatnátok meg a technológia fejlődését?

Hozzászólások

(#1) nakos1212


nakos1212
(senior tag)

Amúgy igazad van, és engem már komolyan idegesít, hogy beszállok egy metróba, vagy bemegyek az iskolába, és azt látom, hogy ülnek egymás mellett (!) és hozzá sem szólnak egymáshoz, hanem az anyuci vette minttoménmilyen 50magos ifosokon nyomnak pong-szerű primitív játékokat.
Nekem Nokia 6303c-m van, kétszer mosta mosgógép, volt sárban, hóban, vízben, sőt sörben is, és alig karcos.

[ Szerkesztve ]

(#2) -secret-


-secret-
(Arcképgyáros)

Valóban, elgondolkodtató írás. Anno dobálhattam, csapkodhattam a k750-et a falhoz, nem volt semmi baja, max. lecsúszott az aksifedél. Most meg még az asztalra is óvatosan teszem le az 5S-t. :U :R

[ Szerkesztve ]

(#3) elektrotank


elektrotank
(tag)
LOGOUT blog

Örülök neki, hogy nem csak én vagyok ezen a véleményen :)

Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok. - Isaac Asimov

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.