2022. június 26., vasárnap

Gyorskeresés

Első tapasztalatok: CM Octane

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Bevezető:
Sziasztok! Szeretném megosztani veletek az első tapasztalataimat az új billentyűzetemről, egeremről és egérpadomról. Ez egy egyszerű, végfelhasználói véleménykifejtés, semmi komoly teszt, így aki erre vágyik, annak tovább nem kell tovább olvasnia ezt a cikket :D Megpróbálom felsorolni mind az előnyeit, mind a hátrányait, összehasonlítva a régi perifériákkal.
Szóval egy Cooler Master Octane-t vásároltam, ami köztudottan egy billentyű és egér kombó. Mindez egy Logitech Deluxe 250-s billentyűzetet és egy Genius NetScroll 120-as egeret váltott rá. Ezenkívül vásároltam egy Ozone Groundlevel (L méretű) egérpadot. Korábban nem volt egérpadom, szóval összehasonlítást nem tudok róla írni.

Csomag:
A csomagolás egy fekete, lilás, kékes, hatalmas betűkkel az Octane meg a gamer gear szavak... magyar kiosztás kiemelve. Kapunk a billentyű és egér tulajdonságairól leírást is. Hátul a szokásos leírások. Belül a billentyűzet zacsiban van, jobbra mellette egy hungarocellben és zacskóban az egér, alattuk pedig egy kis kézikönyv, mi tartalmazza a gomb funkciókat is, viszont magyar leírás nincs hozzá.

A csomag előről

A csomag hátulról

Felnyítva a kincsesláda

Kibontva

A billentyűzet

Szemtől szembe

Kinézet:
A billentyűzet kinézete olyan robusztus, mondhatni egyfajta gameres stílust kapott. Vonalak, a két szélén való bevágások jelzik, hogy nem egy hétköznapi billentyűzet. Alul a kis csuklótámasz nem levehető, de nem is zavaró, szerintem épp hogy kell ez a kicsi, de ízlések és pofonok. Közepén az Octane logó található. Magyar kiosztású, két soros enterrel, a gombok elhelyezkedése és száma nagyjából megegyező a Deluxe-l, kivéve a 6 multimédia gombot. A space nem követi az alul lévő vonalat, kissé kitör, ezt írásnál nem tartottam még zavarónak. Viszont kissé illúzió romboló, amikor szemből, vagy bizonyos szögekből betekintünk és látjuk a billentyű alatt a két rúgót (a két szélén). Ám további pozítivum, hogy a gombokon nem sima átlagos betűtípus van, hanem kissé modernebb, gameresebb, a billentyűzet stílusához jobban illő. Az í betű a helyén van, a multimédia gombokból hat darab van: stop, lejátszás/szünet, előre/visszatekerő gombok, hangerő szabályzók, bár tény és való, hogy ezen nincs mute (némítás) funkció.

Mr. Octane

Közelebbről

Azt a fránya rúgó

A bevágások

Nos, a legkiemelkedőbb előnye nyilván a világítás. Felhozhatnám példaként a Deluxe-t, de ebben sok társát is rendesen elveri. A háttérvilágítása gyönyörű, hét színben pompázhat (piros, kék, zöld, sárga, lila, ciánkék, fehér). A betűk tökéletesen jól láthatóak (csak világítással, világítás nélkül hát...), mind nappali körülmények között, mind este. Nekem szinte egész nap a legalacsonyabb fényerőn van. Mivel itt több mindent lehet szabályozni, ezért többek között találunk rajt FN gombot és egy *=* jelet is, közvetlenül az FN gomb mellett. A Num, Caps, Winlk visszajelzők fehéren világítanak, színük nem változtatható.

Sárgán

Fehéren

A vezetéke nem szövet borítású, ezért elvileg megtörhet... hát nem tudom, a Deluxe-l sem volt az, lassan 10 éves lesz és tökéletesen működik, nem beszélve az egeremről, ami nem tudom hányszor beszorult én meg rángattam mint az ökör :D A hátlapja letisztult, két lyuk található rajta, ami nem tudom mire szolgál, de a fény átjön rajtuk. Középen a nagy matrica arról, hogy honnét is származik (na kitalálja valaki?) meg a többi érdekfeszítő dolog. Itt van két kis magasító, de nem emeli meg a billentyűzetet annyira, de számomra ez nem zavaró, alapból laposon volt a Deluxe is. Négy sarkában kb. 2 centis gumicsíkok vannak, jól tartják a billentyűzetet, nem hinném, hogy csúszkálna bárkinek is.

Alul

A talpak

A vezeték kivezetése

Funkciók:
Korábban írtam a szabályozásról, akkor ezekről néhány szót.
*=* gomb: ezekkel lehet váltogatni a színeket, illetve ki-bekapcsolni a világítást.
FN + *=* gomb: ezzel elindíthatunk egyfajta változó, pulzáló hatást. Egyfajta karácsonyfaégő effekt ez, mind a hét szín felvillan egymás után (ez egyik elhalványul, majd felvillan a következő és így tovább)
FN+Ü és FN+Ó gombok: ezeknek a segítségével változtathatjuk meg a pulzálás sebességét. Az „Ü” a csökkentés, az „Ó” a növelés.
FN+Page UP és FN+Page DOWN: 4 szinten lehet állítani a fényerőt. Az első persze a teljesen alap, kikapcsolt állapot. A második a legalacsonyabb fényerő, én ezt szoktam használni. Aztán a közepes, majd a legfényesebb. Szerintem érdemesebb alacsony fényerőn tartani, így kényelmes. Esetenként a nagyobb fényerő sötétben már zavaró lehet, de volt aki azt mondta, hogy lehetne fényesebb, így ez relatív, kinek mi.
FN+Windows gomb: ki-bekapcsolható a windows gomb
FN+Q: Adjust Repeat Rate állítása, igazából fogalmam sincs mire való :DDD
FN+F11: lezárhatjuk vele a billentyűzetet vagy feloldhatjuk

FN+*=*

Az *=* gomb

A pulzálás sebességének növelése

Az alap sebesség

Anyag:
Deluxe-z hasonlóan elég masszív, ha két oldalt megfogjuk és ellentétes irányba kezdjük csavarni, nem fogjuk kettétörni, emiatt nem kell aggódni. Igaz, ha letesszük és elkezdjük erősen nyomkodni a csuklótámaszt, akkor a gomboknál is besüllyednek a dolgok. Én meg nyomkodtam rendesen, semmi recsegést nem hallottam, hajlik a test, vagyis tud alkalmazkodni erőteljesebb nyomásokra. A kalapácsot nem teszteltem rajta, az a bátor lelkűeknek való.

Használat:
Sokkal halkabb, mint a Deluxe, de az már elég idős, szóval ez nem volt meglepő. A gombok magasabbak, de ugyanolyan, ha nem könnyebben benyomhatóak. Nem észleltem hibát gépelés közben, sem játék közben. Tökéletesen bevette az összes billentyűzetet. Amúgy nem értem a windows gomb letiltását, én nem is tudom rányomtam e valaha játék közben az ablakra. Inkább egy a világítás gombjára (*=*) kellett volna valami kikapcsoló gomb :DDD megnyomtam eddig talán kétszer és átváltotta a szép zöldet lilává... nekem meg vissza kellett váltanom :(( Kényelem szempontjából én nem tapasztaltam változást, nekem a másik kényelmi faktórával se volt gondom. A gombok nem állnak, mint egy cövek, hanem van egy kis mozgásuk, de sosem volt olyan, hogy emiatt félregépeltem volna. Mivel nincs benne semmi olyan extra, hogy hú, ez a gomb kisebb, az nagyobb, az esetleg pár millivel arrébb van mint kellene, ezért nagyon hamar megszoktam, sőt mondhatnám azt is hogy szinte észre se vettem a változást, ugyanúgy írok odanézés nélkül, mint azelőtt. Talán a multimédia gomboknál tapasztaltam egy kis nehézséget, a sima billentyűkhöz képest nehezebb volt benyomni a hangerő szabályzókat, olyan mintha kicsit akadnának valamiben, bár eddig se használtam ezt a gombot, hiszen a régin nem is volt, de ezek után se fogom.

[link]

Tulajdonságok:
-Interfész: USB 2.0 (nem aranyozott, a kábel nem szövet borítású)
-Led világítás: Van, 7 különböző szín
-Kiosztás: Magyar
-Média gombok: Igen, 6 darab, plusz az FN gomb
-Vízálló: Nem, és vízelvezető sincs benne tudtommal
-Szín: Fekete
-Méret: 471 ( L ) x 196 ( W ) x 41.6 ( H ) mm | 18.5 x 7.7 x 1.64 inch
-Tömeg: 920 g / 2.03 lbs
Egyebek:
-19-key Anti-Ghosting
-Turbo mode – Quickly Adjust Repeat Rate

Pozítivumok
-világít, este is látszik, nem kell külön lámpa, bár sok haszna nincsen számomra, mert odanézés nélkül írok, viszont 1-2 ritkább gombnál jól jön
-kb. ugyanolyan anyagból van mindkettő, semmivel sem gyengébb, az lehet viszont, hogy erősebb
-kb. a gombok elhelyezkedése is ugyanaz, így nagyon egyszerű volt megszokni
-látványos, este, nappal a fénye kellemes, szemcsalogató
-halkabb, de ez egyértelmű
-kényelmes rajta írni, a magasabb gombok nem zavaróak számomra
-nem észleltem beragadó billentyűket

Negatívumok:
-a multimédia gombok lehetnének jobbak is, egyeseknek hiányozhat a mute gomb
-nem akarom látni a rúgokat a space billentyű alatt (a többi gombnál semmi sem látszik, csak a space zavaró kicsit nekem)
-bekapcsolásnál felvillan az alapszín (kék), majd kikapcsol, aztán windows töltés alatt ismét bekapcsol, de ugyanúgy a kék, nem az, amire aznap este be volt állítva, így minden indításnál be kell állítani a kedvenc színedet
-A billentyűzet direkt arra lett tervezve, hogy nappal is világítson, ezért a billentyük még nappali körülmények közt is alig láthatóak, de akinek nem kell odanézni, hogy írni tudjon, akkor mindegy, hogy világít e vagy sem

Az egér

Felülről

Kinézet:
Valószínűleg az egér az egyik Trasformers filmből jöhetett, ha belenézel a „szemébe” Optimus Prime-t látod. Kialakítása oldalt egyenes, nem csupán a jobb kezeseknek tervezett. A két kis szem 7 különböző színben állítható, akár a billentyűzet, így ilyen módon testreszabhatóak az eszközök. Természetesen itt is ki lehet kapcsolni a szemek világítását. Ugyanez nem mondható el a görgő világításáról, ami fehéren világít, folyamatosan. Ha görgő mögötti közvetlen gombbal a DPI érzékenységen állítunk, a görgő színe nem változik meg, ezzel is igazodik a billentyűzet num, caps és winlk visszajelzőihez, ugyanakkor sokaknak ez rossz lehet, mert a legtöbb egér viszont változtatja a színét és ezzel is megkönnyíti a felhasználó dolgát, mert minden DPI szinthez egy megadott szín tartozik, így elég csak odapislantani hol is vagyunk, itt ez nem működik, a megérzésre kell hagyatkozni.

A görgő, mögötte dpi és színváltó gomb

Optimus Prime kaccsint

Oldalsó gombok

Jobbról

Amúgy négy szinten állítható a DPI. A DPI gomb mögött közvetlen található a színeket állító gomb. A bal oldalt elhelyezkedő gombok közül az előrébb lévő átereszti a fényt. Ez nem tudom direkt van e így vagy sem. Ha szemből nézzük az egeret alul az alapgombok alatt, egy Lambohoz hasonló „lökhárítóval” látták el, ami fehéren világít és elég jól is néz ki. A vonalai, a stílusa jól illik a billentyűhöz. Hátul is kapunk egy kis bordázott részt. Ha megfordítjuk, láthatjuk a szokásos dolgokat: modellszám, vonalkód, stb... plusz a szenzor.Vezetéke nem szövetezett, csatlakozója nem aranyozott.

Alulról

Világítás

Funkciók:
Görgő mögötti gombok:
-A DPI gomb: egyértelmű, az egér érzékenységét lehet vele állítani (500-1000-2000-3500)
-A színváltó gomb: a DPI gomb mögött, 7 színt lehet váltani, plusz kikapcsolni
Oldalsó gombok:
-Nagyon nem használtam még őket, max. böngészés közben, megkönnyíti a Vissza és a Továbbítás megnyomását a böngészőkben. Gondolom játék közben beállítható mire akarod használni, ezt még nem próbáltam ki.
-Hátrébb lévő gomb + színváltó gomb: ezzel elindíthatunk egyfajta pulzálást, mint a billentyűzeten, ekkor még a görgő világítása is együtt változik, viszont a színe marad ugyanúgy fehér.

Pulzálás ki-bekapcsolása

Pulzálás

Anyag:
Kb. hasonló anyagból lehet, mint a billentyűzet, de ócskább érzetet kelt, kemény, nem lehet benyomni az oldalát (persze sok minden megoldható egy precíziós szerszámmal). Ha jobban belegondolok, ugyanaz az anyag, mégis olyan törékenynek tűnik a kezedben, ahogy ráfogsz, mintha vékonynak éreznéd a borítást. Mindenesetre már landolt egyet (véletlen), túlélte, így ha nem grappling hook-nak használod, hogy elérd vele a tőled másfél méterre lévő élelmet vagy bármi mást, vagy esetleg közelebb húzd magad vele a monitorhoz, akkor hosszú élettartalmú lehet.

Használat:
A fogása kicsit fura nekem. Kényelmes, de más az előzőhöz képest, még szokni kell. Alacsonyabbra és rövidebbre számítottam. Nekem közepes méretű a kezem, hosszabb ujjaim vannak, de megfelelő, max. az oldalsó gombok vannak lejjebb kicsit, így a hüvelyujjunkkal megnyomhatjuk párszor, mivel benyomásukhoz nem kell nagy erő. Azért ez nem annyira vészes, nekem többnyire mindig alatta van az ujjam, mintsem rajta. Nem tapasztaltam laggot, sem játékban sem böngészés közben. Jól használható, a súlya szerintem rendben van, bár többen írták, hogy kicsi. Ami azt illetni, nekem nehezebbnek tűnik, mint a Netscroll 120. A görgő lefelé görgetve halk, érzed azt a tipikus kicsi akadást, viszont felfele tekerés már hangosabb, de az akadás mértéke nem változik.

Egy kép előről

Tulajdonságok:
-Interfész: USB 2.0
-Led világítás: Van, fehér + 7 különböző szín, amely ki is kapcsolható
-Világítási módok: Pulzáló és sima
-DPI: 4 szint, 500-1000-2000-3500
-Gombok: alapgombok + 4 darab (2 oldalt, 2 a görgő mögött)
Szín: Fekete
Méretek: 129 ( L ) x 73 ( W ) x 38 ( H ) mm | 5.1 x 2.9 x 1.5 inch
Tömeg: 116g / 0.26 lbs
Egyebek:
-10 millió kattintás
-AVAGO 3050 optikai szenzor

AVAGO 3050 optikai szenzor közelebbről

Pozitívumok
-világít
-nem tapasztaltam beragadó gombokat
-jól reagál, nem volt lagg, sem késés
-dpi állítási lehetőség
-alkalmazhatjuk rajta a billentyűzet színeit
-pulzálási funkció
-jól néz ki

Negatívumok
-az oldalsó gombok közül az előrébb lévőn átlátszik a fény
-a görgő oldalirányba mozog egy kicsit (nem tudom ez hiba e vagy sem)
-az oldalsó gombok könnyebben benyomhatóak, ha esetleg nagyobb a hüvelyujjunk

Billenyűzet és az egér közös tulajdonsága:
-7 szín
-pulzálás
-2 év garancia
-legjobb ár/érték arányú kombó
-gameresebb stílus
-fekete szín
-anyaghasználatra nem lehet panasz ilyen árban
-jól néznek ki
-nincsenek beragadó gombok
-az Octane logó mindkettőn rajt van, azonban nem világít
-szoftveres támogatás egyikhez sincs

A kombó értékelése:
Sok billentyűt néztem, végül ezeknél kötöttem ki. Billentyűzetek között sok van, ami drágább, még se tud két színnél többet (piros és kék). Van, ami olcsóbb, kb. ugyanez a kategória, de csak kék színben vagy csak piros színben világít. Ez a kombó a legjobb ár/érték arányú cucc jelenleg a piacon, már ha a billentyűzet+egér kombókat nézzük és ha ilyenre van szükségünk. Én zöld világítást használok és amikor távolabbról ránézek este (de akár még nappal is), az az érzésem támad, mintha egy komolyabb Razer billentyűvel és egérrel lenne dolgom, és azért ha belegondolsz, egy komolyabb razer egér 13-15 körül van, amiből megvesszed ezt a kombót és talán még spórolsz is egy kicsit. Nekem nagyon megérte. Nyilván, akinek csak a billentyűzete 30k, valószínűleg le fogja szutykozni, de én csak ajánlani tudom ezt a kombót ebben az árban

Összegek: Én 20k-t költöttem erre a kombóra, plusz az egérpadra, a további többletköltség az extra garancia, doboz, utánvét kezelési költség, kiszállítási díj... aki helyben lakik, annak jobb dolga van :DDD Én PCX-től vásároltam, ott az ára pontosan 12 306 Ft volt, fekete hét alkalmával meg 11k körül mozgott.

Extra: Az egérpadról néhány szót. Nekem az volt a szándékom, ha már veszek, akkor egyrészt legyen már valami az egér alatt, másrészt legyen olcsó, de nagy. Nos, ez a Ozone Groundlevel volt, L-s méretű. A dizájn letisztult, bal asló sarokban az elmaradhatatlan Ozone logó, jobb felső sarokban a Groundlevel felirat. Felülete sima, az egér könnyen csúszik rajta. Nem csúszkál az asztalon és könnyen tisztítható. Kb. 3600 forint körül volt.

A pad

Ősszesített értékelés: 8-8,5/10 (Én csak ajánlani tudom)

Egyes képek és adatok forrásai:: Tech-Critter | Hivatalos honlap

Köszöntem a végigolvasást :D

Hozzászólások

(#1) DeerDawe


DeerDawe
tag

Először is gratula a cikkhez, mindenre kitértél részletesen, mégse száraz, monoton! :R
Másodszor pedig én is ugyan ezt a kombót háaználom, és mindenben egyet kell értsek az általad leírtakhoz. :K

Joyetech Cuboid Stainless Steel + Crius Plus SS

(#2) elektrotank válasza DeerDawe (#1) üzenetére


elektrotank
tag

Köszönöm, örülök, hogy tetszik! :) :R :K

Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok. - Isaac Asimov

(#3) MineFox54 válasza elektrotank (#2) üzenetére


MineFox54
őstag

Ha jól tudom, a két lyuk, amin átjön a fény hogy kifolyjon rajta a víz amit beleöntesz.

vapebook.hu, e-cigi tesztek és leírások - ltt van ez a napszemüveg. Ezt 2500-ért vettem. Boltban mennyi? 300, mondjuk, ezzel pont {átvertek}.

(#4) -secret-


-secret-
Arcképgyáros

Gratula haver, jó cikk! Irány a főoldal! :)

(#5) elektrotank válasza MineFox54 (#3) üzenetére


elektrotank
tag

Köszi az infót! :D

secret: köszi! :D

Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok. - Isaac Asimov

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.