2019. március 26., kedd

Gyorskeresés

Cooler Master Silencio 650 Pure - vélemény

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Leszögezném, hogy nem vagyok egy szakember, így hibák biztosan előfordulnak, lehet elírtam 1-2 dolgot. Nem operálok sok saját képpel, ennek meg vannak az okai, nézzétek el nekem. Anno írtam egy cikket erről (nem ide), de gondoltam megosztom veltek is az észrevételeimet. Fontos megjegyezni, nekem egy ilyenem van, más különben nem tudnék írni róla. Az esetleges helyesírási hibákért elnézést kérek minden olvasótól.

Bevezető
Sokan mondják, hogy a gépház nem fontos, úgy hiszem ez egy tévedés. Egy jó számítógépház kiválasztása épp ugyanolyan fontos, mint bármely hardverelem. Szerintem érdemes úgy vásárolni, hogy nem csak a jelenlegi igényeinket elégítse ki, hanem a jövőbeli terveinkbe is beilleszthető legyen. Az, hogy mekkora méretű is kell, azt mindenkinek a saját igényeire bízom. A legtöbben minél kisebb házat keresnek, hogy kevesebbet helyet foglaljon, ugyanakkor jómagam úgy voltam vele, hogy veszek inkább nagyobbat, ahol minden kényelmesen elfér, könnyű szerelni, jó a hűtése, akár moduláris is legyen, letisztult, és megfelel az igényeimnek. Ez volt a Cooler Master Silencio 650 Pure.

A becsomagolt fekete párduc oldalról.

Előről.

Előről
Kicsomagolás után látható a majdnem a gépház magasságát elérő kisajtócska az elmaradhatatlan Cooler Master logóval. Az ajtó teljes mértékben fém, és testre szabható abba az értelemben, hogyha bal vagy a jobb oldalunkon helyezkedik el (maga a gépház), annak értelmében változtathatjuk, hogy merre is nyíljon ki. Én az áthelyezésekkel nem bajlódtam, ezért erről nem tudok nyilatkozni sajnos, viszont a kézikönyvben megtalálható a fel és leszerelése.

100_8582.JPG

Ha az ajtót kinyitjuk, izgalmasabb dolgok kerülnek elénk. Látjuk - bal oldalt - hogy az ajtó szivacsozott (ez a zajok csillapításában segít), a négy sarkában pedig mágnesek vannak, amik a helyén tartják az ajtót. Látható 3 darab 5,25" hely. Lejjebb látható egy hatalmas Cooler Master feliratú porszűrő (ez levehető, csupán a kis részhez tesszük az ujjunkat és lenyomjuk) ugyanis e mögött két 120mm-es CM ventilátor kapott helyet (ez helyettesíthető 1 db 140mm-s ventilátorral). Ezek a ventilátorok halkak és alapból a gépházhoz járnak a hátsó ventilátorral együtt (ami ugyanúgy 120mm CM venti). Tehát összesen 3 ventilátort kapsz beépítve a csupasz gépház mellé. Ezek mind 3pin-es ventilátor csatlakozóval vannak ellátva. Ezek alapból be vannak kötve, (van 3 pin-es ventilátor adapter, amikbe bele vannak helyezve + még egy adapter ami ki-bekapcsolható) majd e vezeték fel megy az I/O-hoz (ahol van a ki-bekapcsoló gomb stb... ) és ott lejön egy sima 2 vezetékes Molex csatlakozó vagyis egy Molex csatlakozóról tudod meghajtani a 3 ventilátort egyszerre, plusz ezeket tudod is szabályozni, ugyanis a fenti előlapon van fordulat szabályzó (amire alapból rá van kötve). Magyarul neked csak a Molex-et kell rátenned a tápra és máris megy minden, mint a karikacsapás. Van még egy hely egy ventilátornak (3pin-es adapter), azonban ez nem szabályozható, ha nem ki-be kapcsolható a kis csúszka segítségével ugyanúgy az I/O-n (ezekről később bővebben is beszélek).

Bal oldalt az ajtó, előtte a porszűrő, a három 5,25" hely és a két CM 120mm venti.

A porszűrő levétele.

A tető
A tető egésze műanyag, de ez szerintem nem ront az összképen. A tetején található két fekete kis fedőféleség. Az előbbre lévőt elhúzva megpillanthatjuk az I/O-t, a hátsót elhúzva pedig szemünk elé tárul egy rácsos kis szerkezet. Ide elfér egy 120mm-s vagy 140mm-s ventilátor amit a tető leszedésével könnyen beszerelhetünk, ha igény van rá. Ilyenkor csak elhúzzuk a rácsot fedő tetőt és a levegő szabadon áramlik. Negatívumként talán felhozható, hogy a rács nem lett ténylegesen lerögzítve, így ha valami erősebben vibrál, rezeg a gépben (vinyo vagy bármi) az sajnos hangokat is előcsalhat belőle (lehet egy ventilátor behelyezésével megoldható lenne ez). A fedők további előnye, hogy ha nincs használatban egyik se, nyugodtan elhúzhatjuk és ekkor megvédi őket a porosodástól.

Balra a ventilátor rácsozat, jobbra az I/O.

A hátsó rész fedője és rácsozata közelebbről.

A hátsó rész funkcionalitása ezzel véget ért, azonban az I/O elég sok lehetőséget tartogat. Van rajta két 3.0 USB port, további két USB 2.0 port, a szokásos mikrofon és fülhallgató bemenet, maga a kikapcsoló gomb és az újraindító gomb. Szemből nézve balra található az a kis csúszka, amivel szabályozhatunk 3 ventilátort (700rpm-től 1200rpm-ig), mellette jobbra találhatjuk azt a csúszkát, amivel ki-bekapcsolhatjuk azt a ventilátort, amit rákötünk. Középen található egy SD kártya olvasó, aminek én külön örülök/örültem. A PLED (power led) és a HDD led nagyon frappánsan lett megoldva. A komplett I/O panel hosszában fut legelöl. A készítők ezt megfelezték, bal oldali a HDD led, a jobb oldali a Power led és mind kettő kéken világít. Alvó állapotban nyilván a kéken villog a PLED.

Az I/O angol leírással.

Az I/O szép nagyban.

Íme a HDDLED és a PLED. Elnézést a kép minőségért.

Oldalak
Az oldalakon nincs semmiféle ventilátor hely, letisztult, szép fekete. Azonban belül izgalmasabb a helyzet, ugyanis mindkettő szivacsozott ezáltal valamivel csökkentik a zajt és így halkabb működést is biztosítanak. De ne várjuk azt, hogy ténylegesen lecsökkenti a zajt, hallhatóan kissé csökken, azonban ha valami ventilátor kerreg nem fogja lenémítani. A jobb oldali szivacsozott rész viszont meglehet, hogy nem kellett volna szivacsozni, vagy csak részben. Ugyanis a ház támogatja a kábelmenedzsmentet. Vagyis szépen eldughatjuk a kábeleket szem elől és a szellőzés is kedvezőbb lesz. Azonban a szivacs mellett 1-2 mm-el kisebb lesz a hely, ami bizony érezhető. Természetesen kivitelezhető, csak a szokásosnál több munka van vele ugyanis rendesen el kell rendezni a kábeleket, de többségében így is megnyomja a szivacsot. Persze ez attól is függ, hogy mennyi kábellel dolgozunk vagy éppen milyen vastag kábelekkel. Szivacs nélkül kb. 1 cm a hely amivel gazdálkodni lehet, szivaccsal 5-6 mm (ezt nem tudom pontosan). A gépház terébe nyíló oldallap (vagyis szemből a bal oldali oldallap) szivacsozása nagyobb, hullámos, ezáltal jobban visszaveri a zajt. Persze valamennyire csökken a behelyezhető processzor méret is, de még szivaccsal is 162 mm magas processzorhűtő befér.

Szemből a bal oldali lap.

Szemből a baloldali lap szivacsozása.

Szemből a jobb oldali lap oldala és szivacsozása.

A két oldallap együtt.

Hátulról
A gép a mai divathoz hasonlóan alsó tápos. Feljebb 7+1 slot várja, hogy kitöltsd őket. Feljebb látható az alaplap Q/I-nak a helye, jobbra tőle a hozzá járó 120 mm-s ventilátor. E felett pedig vízhűtéshez szükséges ki és bemenet, amely gumizott. A két oldallapot 2-2 csavar tartja. Aki pedig szemfüles észreveheti a táp alatt elhelyezkedő kb. 2 centis kilogó dolgot. Ez egy újabb porszűrő.

A gépház hátulja.

Alulról
Ha alulra pillantunk, egy hatalmas porszűrő tárul elénk, amely nem csak a táp ventilátornak szolgáltat nagyjából pormentességet hanem az elé belehelyezett ventilátornak is. Tehát ezáltal 5 (+1 de erről később) ventilátor helyezhető a gépbe, ha csak nem vágunk mi magunk lyukat egy újabbnak. A porszűrő eltávolítása könnyű. Megfogjuk a végénél, lefele lenyomjuk és máris kihúzható. Megfigyelhetjük továbbá a talpakat, amik ismét gumizottak, ezek is a zajcsökkentésben játszanak szerepet.

A gépház alja, gumitalpak, porszűrő.

Belülről
A gépház belülről szép nagy. Jobb oldalt rögtön látható a két 120mm-s ventilátor. Mellette pedig két darab HDD tartó, amiben összesen 7 darab HDD-t tudunk tárolni vagy SSD-t. Az alsó kerethez hozzáadtak egy HDD-hez való gyors rögíztőt (ez kicsit különbözik a többitől, egy fokkal biztonságosabb, mivel alja is van, de itt külön kell be is kell csavarozni a merevlemezt, ellenben a többi gyorsrögzítővel), de található benne egy SSD-knek való keret is (csak maga az SSD keret rögzíthető gyors rögzítővel 3,5"-s helyre, az SSD-t a helyére kell csavarozni). A felsőbb keret (ahova 4 db merevlemez vagy SSD fér) moduláris. Ez azt jelenti, ha nincs szükség rá, kivehető, ezáltal a leghosszabb videókártya (méret szerint 432mm fér bele) is belefér gépünkbe. Ráadásul a keret kivételével az felső ventilátor szabadon fújja kártyánkra a levegőt, így a hűtés is jobb lesz. Ugyanakkor erre a keretre még rászerelhető egy 120 mm-s ventilátor is. Ráadásképp e keretek nem szokásosan vannak elhelyezve, hanem el vannak fordítva - követve a trendet - így praktikusabbá válik a szerelésük, egyszerűbb a behelyezésük. Azonban ha valaki régi módi és szereti a hagyományos szerelést, ezt is megteheti: csak kicsavarozza a keretet, úgy fordítja ahogy akarja és visszacsavarozza (de csupán a felső keret szabható testre, az alsó rögzített, mint ahogy az ODD (optikai meghajtó keret) keret). A HDD keretek felett ott található a 3 darab 5,25" hely, amely erről az oldalról a kis műanyag elfordításával zárható vagy nyitható, másik oldalt pedig csavarozható. Látható 3 rés az alaplap férőhelye mellett. Mindegyik arra szolgál, hogy elrejthessük a kábeleket a gép másik oldalára, illetve, amelyik közelebb van az adott ponthoz (amit elszeretnénk érni) akkor azt használjuk. Bal oldalt a 7+1 slot, felette a 120 mm-s venti (ami ismét hozzájárt). A tetőn mint volt róla szó, elhelyezhető egy 120/140mm-s ventilátor. Emellett pedig egy újabb szivacsozott rész, ami mint kitalálható, a zajcsökkentést szeretné csökkenteni. A ház m-ATX (mikro-ATX) és sima ATX alaplapokat támogat. Az alaplapi csavarok behelyezésénél segít az alaplapi tálcára vésett m-ATX és ATX csavarozási szabvány, ami betűkkel van jegyezve.

Így néz ki belülről a gépház.

Kábelek
Több kábelt is kapunk hozzá, amik ugye a I/O paneltől jönnek. Köztük az USB 3.0-s kábelt, 2 db USB-t (ebbe benne van a kártyaolvasó kábele is) megkapjuk HDD ledet, Power ledet, újraindító és ki-bekapcsoló vezetékeket. Még hozzájön az a bizonyos Molex csatlakozó is, amivel a 3+1 ventilátort hajthatjuk. Továbbá kapunk egy AC'97 és egy HD audió kábelt is.

USB 3.0 kábel.

USB 2.0 és kártya olvasó kábel.

AC'97 és HD audó kábel.

Újraindító, a HDD led, Power led és Ki-bekapcsoló vezeték.

4 db 3pin-es adapter. Ezekbe dugjuk bele a ventilátorokat. 3 szabályozható, 1 ki-bekapcsolható.

(Megjegyzés: a Molex csatlakozóról nincs rendes kép, legalább is az a verzió, ami nekem van)

Tartozékok
Kapunk a két sima rögzítöhőz még egy rakás csavart (különbözőket, amik másfélére használhatók) , kézikönyvet (tartalmaz magyar nyelvet is) 12 kábelkötegelőt, 10 darab gyors rögzítőt és egy speaker-t.

A kettő hozzáadott gyors rögzítős adapter.

A karton doboz (amibe tartozékok vannak) és a kézikönyv.

Hőmérséklet
Az alaphőmérséklet szobahőmérsékleten (kb. 20-22 fok) 1200-s fordulatszámmal rendelkező 3 rendszerhűtő ventilátor mellett és 10 perces stressz teszt utáni hőmérséklet szobahőmérséklten:
(elég idétlenül sikerültek ezek a képek, ezért bocsánat)

Az alaphőmérséklet szobahőmérsékleten

10 perces stressz teszt utáni hőmérséklet szobahőmérsékleten

Az alaphőmérséklet fűtött szobában, 1200rpm-n (3db) 10 perc után, majd 700rpm-n (3db) 10 perc után.

Az alaphőmérséklet fűtött szobában

1200rpm-n 10 perc után

700rpm-n 10 perc után

Technikai adatok
Színe: Fekete
Súlya: 13.00 kg / 28.6 lbs
Anyaga: Aluminium ötvözet, Polimer, Acél
Méretei (szélesség x magasság x hosszúság: 207x479x525,6 mm / 8.1 x 18.8 x 20.7 inch
Támogatott alaplap típusok: M-ATX (micro-ATX), ATX
5.25" hely: 3
3.5" hely: 7
2.5" hely: 3
I/O panel: 2 db USB 3.0, 2 db USB 2.0, 1 darab kártya olvasó, 1 db mikrofon, 1 db audio (AC'97 és HD)
Slotok: 7+1
Hűtésrendszer:
- Tető: 120 vagy 140 mm-s, nem tartozéka
- Elől: 2 db 120 mm-s ventilátor (tartozék) vagy egy darab 140 mm-s ventilátor (nem tartozék)
- Hátul: 1 db 120 mm-s ventilátor (tartozék)
- Alul: 1 db 120 mm-s ventilátor (nem tartozék)
- HDD keret: 1 db 120 mm-es ventilátor (nem tartozék)
Tápegység: Szabványos ATX PS2 vagy EPS 12V
Kompatibilitás:
- 268 mm-s / 10.5 inch videókártya HDD kerettel
- 434 mm-s / 17.1 inch videókártya HDD keret nélkül.
- 162 mm-s processzorhűtő.

Csavarok, eszközök
M3*5 CSAVAR (Pan head), 12 darab, ODD-hez használható.
M3*5 CSAVAR (Hex head), 12 darab, alaplaphoz használható.
M3*5 CSAVAR (Countersunk head), 12 darab, 2.5" HDD-hez használható.
#6-32*6 CSAVAR, 12 DARAB, 12 darab, tápegységhez és 3,5" HDD-hez használható.
#6-32*9 CSAVAR, 7 darab, HDD gyors rögzítéséhez.
#6-32*4 CSAVAR, 1 darab, Lock Buckle csavar.
Fan csavar (6#32*27.5) - 4 darab, a HDD kerethez használható ventilátor rögzítő csavar.
Stand-off, 10 darab, alaplap rögzítésére szolgáló csavar.
Stand-off foglalat, 1 darab, alaplapi csavar becsavarásához való eszköz.
Lock Buckle, 1 darab, biztonság.(jómagam se tudom mi)
Cable tie/kábelkötegelő, 12 darab, kábelmenedzsmentbe használható.
Buzzer, 1 darab, alaplapi speaker.
tool-free assy/gyors rögzítő, 10 darab, HDD-hez használható.

Jó tanácsok
- A fémajtó képes megőrizni az ujjlenyomatokat, szóval ha sokat tapogatják, akkor rendesen meglátszik.
- A porszűrőket érdemes magas nyomású levegővel takarítani minthogy vízzel.
- A porszűrök nem fognak fel minden port csak a nagyját. Szóval egyszer-kétszer érdemes kifújatni a dolgokat.
- A kábelmenedzsmentnél óvatosan járjunk el, szépen rendezzük a kábeleket, és akkor lehetőleg nem hagy lenyomatot a kábel a szivacson.
- A kézi könyv tartalmazza az összes szerelési útmutatót, akinek nehézsége akad, nyugodtan puskázhat.

Összegek
Nekem anno ez a gépház 33 ezer környékén volt, a kiszállítással együtt több mint 35 ezer. Szerintem teljesen megérte az árát - bár ez szubjektív - azt kaptam, amit vártam, szinte megfelel az összes modern elvárásnak és a jövőben is kielégíti majd az igényeimet, ami nálam fontos szempont. Aki ebbe gondolkozik, most már 20 ezerért kapható egy tök ugyanilyen, nyilván így meg még jobban megéri.

Értékelés
A Cooler Master Silencio 650 Pure szerintem egy kiváló, letisztult, könnyen szerelhető, nagy belső térrel rendelkező gépház. A hosszú videókártya és magas CPU hűtő támogatás, a zajcsökkentő eljárások, a kábelmenedzsment, a tartozékok, a bővíthetőség lehetőségével kecsegtető gépház bőven elnyerte a tetszésemet, én ajánlom másoknak is. 10/9.

Hozzászólások

(#1) creation


creation
(senior tag)

Jó tanácsok utolsó mondatát javítsd :R

Jó cikk, köszönöm :)

[ Szerkesztve ]

"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"

(#2) elektrotank válasza creation (#1) üzenetére


elektrotank
(tag)

Én köszönöm, hogy elolvastad :)
A hiba javítva :))

Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok. - Isaac Asimov

(#3) creation


creation
(senior tag)

Talán még annyit megtehetnél, hogy egy hőmérséklet tesztet mellé csapsz :) Hogy alakul a szellőzés, ha nem mennek a ventik, ha zárva van a fedlapja a felsőnek... Hiánypótló lenne :R

"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"

(#4) Shamy


Shamy
(tag)

Nekem a kistesó 550-es van, de volt 352-es is, jó mindkettő. Ajánlom bárkinek, aki akar nyerni pár db zajcsillapítást egy aránylag jól kinéző külsővel.

Kérdezni és tanulni mástól sosem szégyen ....

(#5) elektrotank válasza creation (#3) üzenetére


elektrotank
(tag)

A hűtésről sokat nem tudok mondani. Tény, ha leveszed az oldallapot melegebbek lesznek az alkatrészek. Két vinyóm van, amit fúj a két 120-as venti előről, az egyik fűtött szobában sem láttam még 40 fok felett. A másik egy régi SAMSUNG HD040GJ, amin a rendszerem, az átlagosan 10 fokkal melegebb, mint az 1- 2 hónapja beszerzett WDC WD10EZEX-22BN5A0 vinyóm. Nyilván ez nem túl meglepő. Egy Zalman procihűtöm van, ami őszintén szólva kicsit meg lett rongálva, hogy rá tudjam tenni am3-s foglalatomra (érdekes történet, de erre nem térnék ki most). Nem láttam, hogy fűtőtt szobában 50 vagy 55 fok felé kúszna. A GPU-m meg általában 50-55 fokos. Az a baj, ha még akarnám, akkor se igen tudnám tesztelni teljes mértékben a hűtést, mivel a procimat nem igen tudom kihajtani, mert a videókártyám egy hulladék :DDD
Azért se említettem a hűtésről szót, mert a személytől is függ meg alkatrészektől is... ha egy eléggé fűtött szobában, kihajtott procival és annak eredeti hűtőjével nyomulok, annak szerintem nem lesz jó vége :D
Ha pedig egy hűtőkamrába, akkor még ventilátor se kell.
Plusz az a régi samsung-om ugyanazt a hűtést kapja mégis 10 fokkal melegebb, mint az új.
Ráadásképp sosem szoktam nézegetni a hőmérsékleteket, ugyanis nem kell. Egyik alkatrészem sem melegszik túl.

De akkor a mai napon majd az Aida64-el végzek egy terheléses tesztett 700rpm-n, és 1200rpm-n. Bár azt figyelembe kell venni, hogy csak 3 ventilátor van a gépembe 5+1 helyett, így az eredmény nem biztos reális lesz (gondolom én, hogy alacsonyabb fordulatszámon is jobb a hűtés 5+1-el mint 3-al).
De ilyen komolyabb teszteket ne várj tőlem, mert tényleg nem vagyok szakember csak egy átlag felhasználó :DDD de megteszek minden tőlem telhetőt.

Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok. - Isaac Asimov

(#6) creation válasza elektrotank (#5) üzenetére


creation
(senior tag)

Szerintem egy logout blogban senki sem vár el semmit. Itt mindenki szabadidejéből és ereje (meg pénztárcája) teljéből gazdálkodik :R

Csak mint érdekességet jegyeztem meg.

"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"

(#7) elektrotank válasza creation (#6) üzenetére


elektrotank
(tag)

Nyilván, nem is vettem zokon amit mondtál, ne úgy vedd az hsz-m, sőt, már tettem is ki hőmérséklet adatokat :DD Bár a képek elég bénán készültek, de azért remélem látszik a lényeg. Meg majd estére bővülni fog, legalábbis terveim szerint. Köszönöm az észrevételt, ismételten :)

Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok. - Isaac Asimov

(#8) creation válasza elektrotank (#7) üzenetére


creation
(senior tag)

:R

Start menü, minden program, kellékek, képmetsző. Jó kis alkalmazás, használd :)

[ Szerkesztve ]

"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.