2020. június 2., kedd

Gyorskeresés

Az első kutyánk, akit el kellett altatni...

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

… legalábbis az én életembe az első.

Sajnos a mai nap alkalmával szeretett kutyánkat kénytelenek voltunk elaltatni rákos megbetegedés miatt. Több, mint 11 éves volt, nőstény keverék. A Dolly nevet kapta (én y-l szoktam írni), hűséges, jó kutya volt.

Története
2007 környékén került hozzánk kölyök kutyaként. Általában szófogadó volt, hűséges típus, ha nyitva volt a kapu, sosem szökött el, maximum, ha a felfedező vágyának nem bírt ellenállni és kijjebb merészkedett, mint kellett volna, akkor is elég volt a nevét kicsit hangosabban mondani és egyből tudta hol a helye.
Sosem volt láncra kötve, sem verve, ritkább esetekben max. fegyelmezve, rákiabálva, ha olyat csinált épp, amit nem szabad.

Betegsége
A betegsége nem is tudom mikor alakult ki. Csak azt láttuk, hogy a szája szélén van egy dudor. Semmi komolyra nem gyanakodtunk, azt hittük, hogy volt valami civakodása a másik kutyánkkal, vagy valami drótba, vasba akadhatott fent, ami sérülést okozhatott neki a száján belül (ez miatt át lett nézve az udvarban az összes olyan hely, helység, rész, ahol a sérülést esetlegesen szerezhette... vérnyomok után kutakodtunk leginkább).
Elkezdtünk némi gyógyszerrel, krémmel kezelni az adott testrészt a javaslatok szerint, viszont a nem volt változás. Itt kezdett gyanús lenni. Többszöri egyeztetés után végül a kutyát rendelésen kívül állatorvoshoz vittük, hogy megvizsgálják. Akkor derült ki, hogy a száján belül daganat van és gyógyíthatatlan.
Az orvos felajánlotta az altatást. Abban a pillanatban nemet mondtunk... A kutya akkor életvidám volt és teljesen egészségesen nézett ki a dudort leszámítva a szája széléről.
Néhány fogát kihúzta a doki, ami szó szerint elsorvadt a szájában, majd kaptunk gyulladáscsökkentő gyógyszert.

Eleinte teljesen rendben volt, főleg foghúzás után, nagyon élénkké vált, majd hétről hétre fokozatosan rosszabbodott az állapota, ami most hétvégén érte el a csúcspontját. Nagyon rossz volt nézni ahogy szenved, így én voltam az első, aki felvette az altatást (nem akartuk, hogy meghaljon... jóval ezelőtt is tudtuk valahol a lelkünk mélyén, hogy nagy csoda kell, hogy megélje a karácsonyt, de reménykedtünk, hogy megtörténik a csoda). A szájából és az orrából is folyt a vér, és már alig kapott levegőt (amit valószínű, hogy a daganat okozott). Most hétvégén már nagyon enni se akart. Egy szóval horrorisztikus látvánnyá vált az egész...


Ez a kép, ha minden igaz, az orvosi látogatás és foghúzás után készült.

A búcsú

Vasárnap este én már elbúcsúztam, kicsit meghatódva, elérzékenyülve, beszélve hozzá. Bal szemét nem is igen tudta nyitva tartani, a daganat valószínűleg elnyomta. Már nem egy életvidám kutya szemeit láttam magam előtt, hanem egy szenvedő kutyáét. Végtelenül szomorúvá tett ez az egész.
Az orvos másnap végül nem jött (azaz tegnap...), így az altatás mára maradt (bár nem egyszer kérdeztük meg, hogy biztos nincs e mód a megmentésére... azt felelte, hogy sajnos nincs). Amikor bejött, a doki közölte, hogy inkább vigyük ki és ott altassuk el, ne itt bent. Anyám felvette magára a kabátját, majd annyit szólt, hogy Dolly... a beteg kutya felállt a farkát csóválva és arcán, mintha halovány mosoly látszott volna, miközben hűségesen követte őt a teraszra, majd onnét le a nyári konyhába vagy az elé... ahol végül megszabadította az orvos a kínjaitól. Én nem mentem ki, a húgom se... igazából mi odabent a nappaliba megkönnyeztük szeretett ebünket. Sosem könnyű egy családtag elvesztése.

Végszóra csak annyit írnék, amit az orvos mondott a kutyának:

Ne haragudj. Isten veled!

Hozzászólások

(#1) bitpork


bitpork
(veterán)
LOGOUT blog (1)

Sajnálom a veszteséget ami ért!

Az megvan, hogy Mária országa vagyunk, csak így körülnézve nem világos, hogy Geronazzo vagy Schmidt.

(#2) t72killer


t72killer
(titán)
LOGOUT blog

Részvétem, aranyos jószág volt:(

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#3) tescodr


tescodr
(tag)
LOGOUT blog

Soraidat olvasva elkezdtek potyogni a könnyeim, nekünk is volt egy dolly-nk egy gyönyörű és okos német juhász, 12 éves korában csípő diszpláziát diagnosztizaltal nála, megtettunk érte mindent anyum meg az előszobába is megagyazott neki pedig kutya soha nem jöhetett és nem is akart bejonni a hazba. A végén en mondtam ki el kell engednunk mert szenved. A csalad minden tagja konnyek között bucsuzott tőle. Nem szenvedett, elaludt végleg, en pedig soha nem felejtem mikor szakadó esőben astam a sírját,és azt sem mikor bele fektettem. O orokre az en kis draga kiskutyám marad, akivel ha el jön az idő ujra talalkozunk. Addig is remélem odafent vidaman kergeti a baranyfelhoket es hűségesen varja a gazdijat.nyugodjanak békében ezek a gyönyörű, és hűséges, négy lábú családtagok.

[ Szerkesztve ]

(#4) -secret-


-secret-
(Arcképgyáros)

Részvétem! :(

(#5) SutPet


SutPet
(aktív tag)

Részvétem :(

Tavaly sajnos kétszer is átéltem ugyan ezt. Menhelyről hoztunk ki egy hálátlan sorú idős(12 év körüli dog-vizsla mix) kutyát akit sétáltatások során kedveltünk meg. Gondoltuk hogy legalább azt a pár évet ami még hátra van neki ne menhelyre ki-be vándorolva töltse hanem nálunk végleges gazdára talál és legalább a másik öreglányunknak( vizsla, 12éves volt kölyökkora óta a miénk) is lesz társasága. Sajnos csak ~1,5 hónapot volt velünk mert neurológiai problémái lettek, lábra állni se tudott pedig tényleg mindent megpróbáltunk. Nagyon furcsa volt az utolsó nap mielőtt este vittük a dokihoz. Soha nem ugatott, csendes volt, de valahogy érezte hogy jön a vég és nem akart egyedül lenni. Feküdt a helyén és amint egyedül hagyta az ember elkezdett ugatni, le kellett ülni mellé, fejét az öledbe rakta és úgy nyugodtan pihent. Hát ezalatt a másfél hónap alatt is oly szinten az ember szívéhez nőtt hogy nagyon megsirattuk, megviselt nagyon mindenkit.
Rá félévre öreglányunktól kellett búcsút venni, daganat miatt. Ez még jobban padlóra küldött mindenkit...

Viszont ahol egyszer volt kutyának hely oda hamar érkezik új eb (vagy régi :) ). Pár hónappal később szintén egy nagyon hányattatott sorsú öreglányba(11éves) szerettünk bele a sétáltatások során (Nagyon hasonlít minden téren a mi öreglányunkra csak kisebb termetű vizsla) és már több mint egy éve boldogít minket, remélem még sokáig :) Remélem hamar lesz nektek is utódja hogy betöltse a keletkezett űrt.

God must love stupid people, he made so many of them.

(#6) oriic


oriic
(HÁZIGAZDA)

Oh Istenem!:( Részvétem.

Live-Die-Respawn

(#7) Ellia


Ellia
(őstag)

Igazi családtagok! Részvétem!

Az én Lujzám most 12 éves és átéltünk vele már sok mindent, de valószínűleg idővel ő is altatva lesz, ezt már jó előre megbeszéltük, mindenki elfogadta.

Ő egy "mentet" kutya, egy háztól hoztuk, de valószínűleg telepre került volna (amúgy nagyon hasonlít a Ti Dollytokra). Igazi keverék kutya, le se tagadhatja, valami kopó is lehetett benne (reszkessetek kacsák - na meg vakondok... :D).

Kicsinek a macskával akart játszani, a macska viszont nem, belekapott a szemébe azóta félszemű. Ebben az a szerencse - ha lehet ilyet írni, hogy kölyök korában történt így ezt szokta meg. Nekünk azt kellett megszokni, hogy egy oldalról közlekedik illetve kicsit ijedősebb lett attól amit az egyik oldalról nem lát.

Aztán a sok apróság, egy lábtörés, jó pár fülporc törés de semmi komolyabb, amíg a szokásos rutin vizsgálatnál ki nem bukott, hogy daganatos. Ez nagyjából 8 éves korában volt, meg is műtötték de sajnos időnként újra kialakul.

Aztán idén még 11 éves kora után, valószínűleg labdázás közben a földről sikerült felnyalnia egy apró drótdarabot aminek elég érdekes útja volt a szervezetében. Az állatorvosok csak csóválták a fejüket, még ilyet nem láttam, sok esélyt se adtak a kutyának. Műtétnél a fél májlebenyét eltávolították, majd 24 órás megfigyelés alatt tartották 3 napig. 1 hét után vihettük haza, kutya eleinte elég levert volt, de folyamatosan javult az állapota most már olyan mint "régen". Innentől fél évente visszük kontrollra...

Sajnos a daganat újra kialakult, az előbbiek után a műtét már nem igazán játszik, esetleg kemózni lehetne vinni, de azzal valószínűleg csak jobban ártanánk neki az eddigiek után. Így visszakanyarodnék ahhoz amit az elején írtam. Hála égnek még olyan a kutya, mint amilyennek lennie kell, de, ha szenvedni fog biztos altatni fogjuk. Igazi családtag, ennyit megérdemel.

(#8) elektrotank


elektrotank
(tag)

Köszönöm mindenkinek!

tescodr: Minden tiszteletem a tiéd, amiért ilyen erős maradtál. Én direkt emiatt maradtam bent, nem biztos végig tudtam volna nézni, ahogy végleg elalszik. Úgy akartam rá emlékezni, hogy él. Ezért nem is én temettem, hanem apám. Amikor a mamám meghalt, ott is felajánlották, hogy mégegyszer utoljára megnézhetjük. Én nem akartam elmenni... az utolsó nap, amikor elköszöntem tőle, élt és ez az emlék örökre megmarad. Sajnálom a kutyust! Részvétem miatta.

SutPet: Biztos nem lehetett könnyű azaz év. Remélem az a kutyus még sokáig boldogít titeket! Két kutyánk van/volt, aki köztünk maradt, az egy 13 éves hím keverék. Sajnos elég öreg, nem tudom még meddig fog élni, de nála már diagnosztizáltak porckorong sérvet, illetve az öregség egyéb jelei látszanak rajta: lassúság, lustaság, gyenge hallás (pl. azt se hallja meg sokszor ha mögötte vagyok és ha hangosabban szólok, akkor megijed :D ) viszont fiatalkorában egy igazi vadászkutya volt. Beszökött a kölyök róka és a farakás közé bújt, apám próbálta kiszabadítani, de amint a róka elhagyta a farakást már sok esélye nem volt. Mondjuk mindkét kutyára jellemző volt, hogy nem nagyon tűrnek meg más állatot a házban, a szomszéd macskája se húzta sokáig, amikor átszökött.
Tavasz vagy nyár környékén gondoltunk a drága öreg kutyusunknak egy fiatalabb társat. Már kereste a Dolly-t, valamilyen szinten biztos vagyok benne, hogy neki is hiányzik és a hiánya valamilyen szinten biztos megviseli, hiszen ha úgy vesszük, társ nélkül maradt. Egyedül lenni pedig sosem jó.

Ellia: Ezekszerint kalandos élete van a kutyusnak :D Viszont azt sajnálom, hogy újra kialakul a daganat. Elvileg a mi kutyusunk testébe is már szétterjedt a rák... az orvos elmondása szerint. Sosem jó ez. Szerencsére nálunk komolyabb problémák nem voltak, a másik kutyánál az egy porckorong sérv, amiről azt mondták, hogy ez a keverék kutyák egyik hátulütője, de némi meleggel, maszírozással, kis ápolással azért kezelhető ez a betegség mindennemű gyógyszer nélkül. Elég kitartó a kutya, remélem nem hagy hamar minket itt ő is és egy szép kort fog megélni.

Mindkettő kutya egyik közös jellemzője, hogy mi velük együtt nőttünk fel, főként a hím (aki, mint írtam 13), szóval mondhatni, hogy fontos szerepet játszanak/játszottak az életünkben. Amúgy a hím neve Jerry, a Kutyám Jerry Lee c. filmből :D

Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok. - Isaac Asimov

(#9) Agyturbina válasza elektrotank (#8) üzenetére


Agyturbina
(aktív tag)
LOGOUT blog (1)

Nehéz úgy, és sokan nem is gondoljak milyen nehéz :(

Keverek, kis érdekes pamacs(Samoid, meg valami kistestű keverek talán Chau) Maci neven futott szegény, Bumbi elvtárssal együtt került hozzánk.

Szinten rák, de nagyon gyorsan. Nem lehettem ott mert a volt feleségemnél kellet hagynom őket, de tudtam, jó helyük lesz vele, hisz közösen hoztuk el őket a menhelyről.
Sokáig tartott míg közös nevezőre jutottunk velük, de akkor olyan kutyákat kaptunk amit nehéz elmondani, de megérte.

Így maradt Bumbi egyedül sajnos.

Ahogy mar sokan írták előttem, ahogy egyre több embert ismerek meg, egyre jobban szeretem a kutyámat! Velem is ez történt, meg egy ilyen kutyám nem lesz sajnos. :R

Csak annyit tudtam üzenni neki a telefonon: Sajnálom

A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek.

(#10) DraXoN


DraXoN
(őstag)
LOGOUT blog (1)

.. kegyetlen világ ez, ahol csak rövid ideig lehetünk együtt azokkal akiket szeretünk... :(

The human head cannot turn 360 degrees... || FX8320; Rx470; 16GB; 240GB; 2x1TB || LG v20@4100mAh

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.