2019. március 26., kedd

Gyorskeresés

Az AMD processzorok útiterve

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

– Elvileg – kiszivárgott az AMD processzorok útiterve az asztali PC-kre és a mobileszközökre.

Az elmúlt években az Intel teljesítmény terén jóval beelőzte az AMD processzorokat. Olybá tűnik, hogy az FX széria is be fogja zárni a kapuját. Felmerül a kérdés, hogy mi is lesz az AMD sorsa. A most kiszivárgott kép(ek) erre a kérdésre ad(nak) választ.
Jómagam AMD konfiggal rendelkezem, elégedett vagyok vele, persze nem a legerősebb, de még a jó öreg Phenom korszakból való. Nem rég került nyilvánosságra az R9-390X csúcskártyának lehetséges adatai és most ez. Véleményem szerint az AMD több mindenbe jobb, mint az Intel, például hőleadásban, az alaplapjuk jobban felszerelt ugyanazon Intel árért és a chipset-ük is jobb lehet, de amíg nincs egy megfelelő processzoruk addig felesleges ezekről tárgyalni. Olybá tűnik, hogy az AMD processzorok terén lesz változás, ugyanis mint látható 2016-ban folyamán jön a Zen architektúra.
Én nem vagyok a téma szó-szólója, ezért engedjétek meg nekem, hogy idézzek (a cikk végén fel lesz tüntetve az eredeti forrás):

A vállalat asztali processzorok frontján 2016 folyamán a Zen architektúra köré épülő Summit Ridge modellekkel rukkol elő, amelyek az FX sorozat helyére léphetnek. A Summit Ridge családban 14 nm-es csíkszélességgel készülő nyolcmagos processzorok lapulnak, amelyek a tegnapi értesüléseknek megfelelően két darab négymagos lapkára támaszkodnak.

Ezek a processzorok magonként 512 KB-nyi másodszintű gyorsítótárral rendelkeznek, harmadszintű megosztott gyorsítótáruk pedig 16 MB-os – ez négymagos lapkánként 8 MB-nyi saját dedikált L3 Cache-t jelent. A fedélzeten kétcsatornás memóriavezérlőt is elhelyeznek, ami a dolgok jelenlegi állása szerint DDR3-as és DDR4-es memóriatámogatást egyaránt kínálhat. A sort egy – feltehetőleg – 22 sávos PCI Express 3.0-s PCIe Hub zárja, integrált videó vezérlő azonban nem lesz jelen a kínálatban, ahogy azt a korábbi pletykák is állították. Ezek a processzorok a Bristol Ridge APU egységekhez hasonlóan Socket FM3-as processzorfoglalatban kaphatnak helyet. A Summit Ridge sorozatú újdonságok sokkal inkább az Intel Skylake sorozatú megoldásai ellen szállhatnak majd harcba, mint sem a csúcskategóriás Broadwell-E HEDT platform képviselői ellen.

APU fronton a Bristol Ridge sorozat tagjait köszönthetjük az újdonságok között, amelyek ugyancsak 2016 folyamán érkeznek, szintén 14 nm-es csíkszélességgel készülnek, processzormagjaik pedig a Zen architektúra köré épülnek. A Bristol Ridge család tagjai maximum négy darab Zen alapú processzormaggal rendelkezhetnek, amelyek egyenként 512 KB-nyi másodszintű gyorsítótárhoz férhetnek hozzá, a harmadszintű megosztott gyorsítótár mérete azonban továbbra is 8 MB-os lesz. A Bristol Ridge sorozat tagjai egy AMD Greenland osztályú stream processzorokkal ellátott iGPU-t is kapnak. APU fronton kétmagos példányokra is számíthatunk, amelyek a Basilisk kódnevet viselik. Az újdonságok közül asztali fronton a Bristol Ridge sorozat tagjai a frissített Kaveri, azaz a Godavari APU egységeket váltják, míg a Basilisk család képviselői a Beema APU egységek helyébe lépnek.

Sajnos mobilfrontról nincs saját véleményem, én sok mindenre nem használom a telefonomat azonkívül, mint amire eredetileg kitalálták, úgy hogy itt is idéznék:

Amennyiben a mobil útiterv pontos, úgy a Bristol Ridge és a Basilisk APU egységek a Carrizo sorozat tagjait váltják. A Bristol Ridge mobil kiadásai TDP tekintetében a 15 watt és a 35 watt közötti sávban szóródnak, míg a Basilisk család tagjai az 5 watt és a 15 watt közötti tartományt veszik célba. Érdekes módon a Bristol Ridge és a Carrizo modellek ugyanazt a TDP sávot támadják, a Basilisk APU egységek TDP-je azonban 5 wattal alacsonyabbról indul, mint az elődmodelleké, azaz a Carrizo-L APU egységeké.

A jelek szerint a 2 wattos tartományban is feltűnik két új kódnév. A Styx várhatóan elsőként alkalmazza az AMD egyedi, 64-bites ARMv8 utasításkészlet köré épülő K12-es processzormagját. Ez az újdonság maximum két darab K12-es processzormaggal érkezhet, videó vezérlőből pedig következő generációs GCN architektúra köré épülő megoldást kaphat. A 14 nm-es csíkszélességgel készülő Styx előtt még befut majd a 20 nm-es Amur, amely kettő helyett négy processzormagot kap. Ennél a terméknél a CPU magok szerepét Cortex A57-es megoldások tölthetik be, a videó vezérlő pedig a GCN architektúra aktuális generációjára alapozhat.

Eredeti forrás, ahol elolvashatjátok a cikket és a kommenteket is: [link]

Végszóként elmondanám, hogy én drukkolok az AMD-nek, sokan azt mondják, hogy ez az utolsó esélye az AMD-nek vagy, hogy az AMD videókártyák driver-ei nem a legstabilabbak és a Witcher 3 körül forgó eset is rátehet egy lapáttal az AMD névjegyére. De merem remélni, hogy a fejlődés nem ér véget és képes lesz az Intel nyomdokaiba lépni processzor terén, mert az azért nagyon jó lenne. Azt is mondhatnám, hogy többet kínál, mint az Intel, csak olcsóbban, de kellő tudás nélkül ezt nem állíthatom.

Ti mit gondoltok az AMD-ről? Vajon valaha is lehet olyan teljesítményű, mint az Intel? Szerintetek mi lesz a közeljövőben vagy legalábbis belátható időn belül a gyártó sorsa?

Hozzászólások

(#1) dogab93


dogab93
(tag)

Jó lenne,ha az amd felzárkózna az intel mellé,nagyon jót tenne az áraknak az biztos.Sajnos én nem sok esélyt látok rá,hogy a közeljövőben ez bekövetkezhet,de azért szurkolok az amd-nek.Videókártyák terén én az amd preferáltam eddig és szerintem ez jövőben is így lesz .Witcher 3 ,hogy szarabbul fut az amd kártyákon azt meg lehet köszönni az nvidianak mert az ő kezük van benne.

"Jó, ha az embert emlékeztetik rá, hogy a legerősebb is elgyöngülhet, és a legbölcsebb is tévedhet" Mahatma Gandhi

(#2) Šolaire


Šolaire
(PH! addikt)

Nekem amd konfigom van meg vagyok vele elégedve Witcher 3 szépen stabilan fut szurkolok nekik remélem sikeres lesz a zen,bár nekem az fx-el sincs bajom.

[ Szerkesztve ]

“Praise The Sun” \[T]/

(#3) nagynorbiman


nagynorbiman
(tag)

"Véleményem szerint az AMD több mindenbe jobb, mint az Intel, például hőleadásban, az alaplapjuk jobban felszerelt ugyanazon Intel árért és a chipset-ük is jobb lehet, de amíg nincs egy megfelelő processzoruk addig felesleges ezekről tárgyalni."

Hát ezzel valahogy nem tudok egyetérteni. FX 8320-am van, és amíg Intel alá már a 12 ezer forintos asrock lapokon is van USB 3.0, úgy AMD AM3+-nál nem kizárt hogy a jóval drágább lapokról lespórolták.

(#4) elektrotank válasza nagynorbiman (#3) üzenetére


elektrotank
(tag)

Ebben igazad van, de AM3+ szinte már halott. De AM3+-knál is lehet már 15 alatt usb 3.0-sat venni és fm2-sbe is. Igaz, ami igaz, 12 ezer nem egyenlő 15 ezerrel.

Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok. - Isaac Asimov

(#5) nagynorbiman válasza elektrotank (#4) üzenetére


nagynorbiman
(tag)

Nem ilyen "kicsi" különbségre gondoltam, 1 - másfél éve sokkal nagyobb különbség volt, most is van a PCX-en olyan lap, ami 18 ezer forint, és nincs rajta USB 3.0

(#6) elektrotank válasza nagynorbiman (#5) üzenetére


elektrotank
(tag)

Hát nem tudom, szerintem már felesleges am3+ foglalatokról beszélni, buta az, aki abba fektet már. Így pedig az ára tök mindegy milyen egy másikhoz képest.

Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok. - Isaac Asimov

(#7) nagynorbiman válasza elektrotank (#6) üzenetére


nagynorbiman
(tag)

Ez igaz, viszont 1-2 éve a 6300 szinte népprocesszorrá vállt, köszönhetően iszonyat jó teljesítmény/ár érték arányának.

(#8) elektrotank válasza nagynorbiman (#7) üzenetére


elektrotank
(tag)

Hát igen, tesóm is rendelkezik egy fx6300-l :K Én meg egy jó öreg Phenom-al. :D

Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok. - Isaac Asimov

(#9) Ed3r_X_ válasza elektrotank (#4) üzenetére


Ed3r_X_
(PH! nagyúr)

Amiben úgy throttlingol az FX, hogy öröm nézni. 970-es lap alatt nem is nagyon kéne nekiállni AM3+-os processzornak. FM2+ más, ilyen téren jobban sikeredett.

dogab93:

Ha ez megnyugtat, a Hairworks nVidián is gyalázatosan fut. Fel nem tudom fogni, hogy lehet ilyen "optimalizált" játékokat kiadni, de komolyan. Unity mondjuk még ennél is szarabb. Míg egy Dying Light-tal simán eljátszok Full HD medium mellett, addig a Unity 800x600-ban is akad. Witcher 3-mat meg se próbálom, mert tudom mire számíthatok.

"The best things in life aren't things"

(#10) Šolaire válasza Ed3r_X_ (#9) üzenetére


Šolaire
(PH! addikt)

Nekem egy ashrock 970m lap égett el vitte a procit meg kapott a táp is,gyártó is elismerte a hibát vadi új konfignál kellemetlen volt😊 gariba cseréltek mindent.

[ Szerkesztve ]

“Praise The Sun” \[T]/

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.