2021. november 28., vasárnap

Gyorskeresés

GULAG rém - kép - regény 18+!

Írta: | Kulcsszavak: GULAG . gulág . NKVD . Szovjetúnió . Sztálin

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Baldajev képregénye a Gulagról

„A tervelőirás szerint 12 ellenséget kell beszállitanunk, de ezzel a mérnökkel, az orvosnővel és a vén kecske professzorral együtt is csak tizen vannak, úgyhogy a földszinti lakásokból szedjetek össze még kettőt, munkást vagy parasztot, bárki legyen is, csak a teljes létszám, a tizenkettő összejöjjön! Végrehajtani!...”

Ezt, a harmadik rajzon szereplő idézetet végig tartsd a fejedben, miközben a többit olvasod! Bárki, akire random rámutattak vagy a nevét leírták egy papírra, és onnan felolvasták nagy eséllyel később megfagyott egy az otthonától ezer és ezer kilométerekre létesített büntetőtáborban. ...és ha megfagyott, az volt a legnagyobb szerencséje. Voltak olyan hónapok amikor kémkedés gyanujával - kevés kivétellel - minden éppen a Szovjetúnióban tartózkodó külföldi állampolgár a gulágon kötött ki. Nem számított az életkor, a nem, a származás, nemzetiség vagy bőrszín. Tudj erről! Szörnyű és felkavaró dolgokat olvashatsz. Nem a képeket lesz nehéz végignézned. Tudd, hogy ez nem mese, hanem a valóság. Olyan valóság amelyhez a nagyszüleid még akár hozzá is tudnak szólni. Még ismerhettek olyanokat, akik közvetve vagy közvetlenül átélték ezt. Családot akik szeretteiket veszítették el a gulág halálgyáraiban.

„Irta és rajzolta:
Dancig Szergejevics Baldajev, Данциг Сергеевич Балдаев (1925 - 2005.)
MVD őrnagy

Az itt látható képregény rajzolója maga is megjárta a Gulagot, de nem rabként, hanem börtönőrként. Néprajzi érdeklődésből és pedagógiai szándékból indittatva rajzolta és irta le a Gulag borzalmas világát. Ebben a képregényben nem csupán az információk hátborzongatóak, hanem az is, ahogyan a "naiv művész" horrortörténete a szovjet plakátok és a nyugati képregények sablonjaival keveredik.

Dancig Szergejevics Baldajev Leningrádban élt nyugdijas nyomozó gazdag burját-mongol családból származott. Apja, Szergej Petrovics Baldajev, jó nevű folklorista. 1938-ban koholt vádak alapján mint a nép ellenségét letartóztatják, két évig fogva tartják, majd húsz évre száműzik. Ezekben az években a Baldajev nemzetség ötvennyolc tagja esett a terror áldozatául.

Dancig Baldajev két évet gyermekotthonban tölt, majd 1940-41-ben az irkutszki képzőművészeti főiskolán tanul. A háború kitörésekor önként jelentkezik a frontra. Leszerelése után a belügyi alakulatokhoz irányitják, ettől kezdve egészen 1981-ig nem kerül le róla az egyenruha: volt tűzoltó, börtönőr, NKVD*-katona és belügyes tiszt. A leningrádi bűnügyi nyomozóosztály őrnagyaként ment nyugdijba.

Amatőr nyelvészként tizezer szóból álló argószótárt állitott össze, de gyűjtötte például az elitéltek tetoválásait is. Mindig érdekelt a börtönrend, a börtönélet. Különösen arra voltam kiváncsi, milyen körülmények között éltek az elitéltek - mondta a vele készült interjúban.” Forrás.

A főbb táborok:


+

„A Gulag-táborokba azok a rabok kerültek, akiket a magyar hatóságok közreműködésével a szovjet hadbíróságok ítéltek el háborús bűntett vádjával, legtöbbször alaptalanul. A szovjet hadifogságba esett mintegy 500 ezer magyar katona és a polgári internáltak többsége ugyanakkor az 1939-ben létrehozott GUPVI, vagyis a hadifoglyok és internáltak táborhálózatába került. A magyar foglyok mintegy 2000 táborban szóródtak szét.

Összesen mintegy 700 ezer magyar állampolgár került szovjet munkatáborba, közülük csak körülbelül 400 ezren tértek haza. A deportálás során és a munkatáborokban tehát nagyjából 300 ezer magyar állampolgár vesztette életét, akik közül mintegy 10 ezer fő a Gulag büntetőtáboraiban halt meg.” Forrás.

18+ ! A képregény.

Korábbi bejegyzésem A XX. század egyik iszonyú szégyenéről.

*NKVD - Belügyi Népbiztosság (Народный комиссариат внутренних дел, Narodnij Komisszariat Vnutrennyih Gyel)


+

(A kép illusztráció.)

Hozzászólások

(#1) Švejk


Švejk
őstag

De durva :(
Szolzsenyicin az Ivan Gyenyiszovicsban ehhez képest móka és kacagás szigetét írja le.

(#2) Eastman válasza Švejk (#1) üzenetére


Eastman
őstag
LOGOUT blog (1)

Épp' most szereztem meg. Még nem kezdtem bele, majd, hogy ha „túl jó” kedvem lesz. Biztosan volt különbség tábor és tábor között. Nyilván kicsit más volt a helyzet északon a hó és fagy birodalmában és délen. Kb. 2000 tábort ír a Wikipédia.

Nemrég' találtam meg ezt a képregényt, így egyben. Ehhez képest a Fűrész című film, csak hímzőköri teadélután.

...és persze fikció, szemben a gulág valóságával.

Lovas Márton könyvét olvastad?

[ Szerkesztve ]

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#3) danih


danih
addikt

Baldaev érdekes figura. A Gulagok szörnyűségeit senki sem vitatja, de amik a rajzokon vannak, állítólag kitaláció. Érdemes tudni, hogy Oroszországban létezik a múlttal való őszinte szembenézés jelensége - a médiában is. Ezzel csak annyit akartam leírni, hogy nem tagadnak valós tényeket, és nem félnek azokat bemutatni. Baldaevet viszont először a történész-társadalom illetve egyéb, még elő gulag fegyőrök egyöntetűen hazugnak nevezték. Munkássága viszont jól jött olyan propagandafilmeknek, mint a "The Soviet Story".
Elmondok valamit: az én nagyapám megjárt több szovjet munkatábort, túlélte, hazajött - és sokat mesélt, őszintén - ezeket én nem fogom elfelejteni.

Végül egy kéb Baldaev-ről (középen ül) és "baráti köréről", hogy motivációját megértsük:

Hitvallását, rajzai valódi célját megérthetjük a két kis rajz feliratából.
Baloldalt: Zsidók-demokraták. Tűnjetek el Oroszországból!
Jobboldalt: Heil Hitler!

Hasonló propagandával a német koncentrációs táborokról is tele van net.

[ Szerkesztve ]

(#4) Eastman válasza danih (#3) üzenetére


Eastman
őstag
LOGOUT blog (1)

Börtöntetoválásokat rajzolt, másolt, gyűjtött, a börtönfolklórral foglalkozott. Mivel őrként, fegyőrként dolgozott, tuti, hogy nem a jó oldalon állt, de nem gondolnám, hogy az ő hitvallása a két kis alsó kép, nem ő volt Hitler. Szerintem „csak” két tetoválást látunk amit egy-egy bűnözőről lemásolt.

Te olvastad Lovas Márton könyvét, az ő élményeit? Sokban ősszevág ám a képregénnyel. A másik bejegyzésben utaltam erre a könyvre is. A hölgy a személyes élményeiben leírja, hogy még a fegyőrök és a helyi, falubéliek közül is sokan meghaltak, megfagytak, mert a hosszú és rideg teleken nem volt mit enniük. Ír a kínzásokról, szélsőséges emberi reakciókról, lelki összeroppanásokról. Nem mindenhol voltak ám kerítések. Semmi szükség nem volt rájuk, mert több száz kilométerre az adott tábortól, településtől nem volt emberi élet. Őrök, foglyok és falubéliek együtt, éltek, egy közösséget alkottak, sokszor, hosszú teleken át egymásra utalva. De nyilván csak az tudja a pontos igazságot aki ott volt.

[ Szerkesztve ]

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#5) danih válasza Eastman (#4) üzenetére


danih
addikt

Igen, sőt, még szótárat is készített a bűnözők börtönzsargonjáról. Mert börtönőr volt (értsd: ahol a bűnözőket tartják fogva), gulágba sosem volt áthelyezve, ott nem szolgált.
Szóval kicsit olyan a dolog, mint néhány holokauszt-túlélő visszaemlékezése, amit szintén megcáfoltak. De ahogy azok a cáfolatok a nagyközönséghez nem jutnak el, úgy Baldaev története és motvációi sem. Ezek a témák egy időben nagyon érdekeltek, és szörnyű látni, ahogy két tábor egymást próbálja túllicitálni.

Az említett könyvet konkrétan nem olvastam, de összefoglalód alapján érdekesnek tűnik. Valóban nem voltak kerítések: nem volt hova menni. És a rendszer kénye-kedve szerint elküldhetett bárkit. Volt egy leningrádi szabó, aki épp a kliense előtt javította a ruhát. Az asztalon sok kiterített újságpapír hevert, azon dolgozott. Leszúrt egy tűt az asztalra - pont egy fotóra, ahol Sztálin elvtárs volt látható. És pont a szeme közé. A kliense ezt meglátta, és szaladt is jelenteni. El is vitték a bácsit...

(#6) Dluinet


Dluinet
nagyúr

Gondolom a náciknak is hasonló képregényeket mutattak a zsidókról.
De a kommunistáknak is hasonlókat mutattak be a kapitalizmusról, meg néger rabszolgákról Amerikában.

Ha igaz is a "GULAG rém - kép - regény", akkor sem a valóságot mutatja meg, sőt, pont a tényeket ferdíti. ezzel többet lehet ártani, mint gondolnánk.

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#7) Eastman válasza danih (#5) üzenetére


Eastman
őstag
LOGOUT blog (1)

Rabszolgamunka a Gulag táboraiban - Rózsás János szemtanu, túlélő rövid beszámolója:

Dluinet Nem tudhatjuk. Sem Te, sem én. Ez esetben - Baldajev sztorija - egy szovjet kommunista mutatja be a szovjet kommunizmust a szovjet kommunistáknak. Lehet, hogy azért túloz, hogy beszrassa őket, jó és néma, kiürített fejű munkások legyenek, csöndben végezzék a dolgukat és hajoljanak meg a rendszer és Sztálin előtt. Féljenek, ne akarjanak a gulágra kerülni. Lehet.

De sokat nem lehetett variálni. Ha kellett északra egy hidat építeni, kellett oda egy hídépítő mérnök, akkor letartóztattak egyet, kapott 10-20 évet és ment hidat építeni. Függetlenül attól, hogy hű volt a rendszerhez - tetteiben, szavaiban és gondolataiban, vagy hűtlen. Ennyi.

A legtöbb esetben szó sem volt faji kérdésekről vagy rendszerellenességről.

[ Szerkesztve ]

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#8) Eastman válasza Dluinet (#6) üzenetére


Eastman
őstag
LOGOUT blog (1)

Jav.:

Sok esetben szó sem volt faji kérdésekről vagy rendszerellenességről. A házmester mondott egy nevet és vitték Szását húsz évre. Aztán meg két hónap múlva a házmestert...

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#9) danih válasza Eastman (#7) üzenetére


danih
addikt

Minden erőszakkal kikényszerített munka nevezhető rabszolgamunkának, nagyapám is robotolt - de ennek nem sok köze van a nyitó posztodhoz, a Baldaev-képregényhez. Munkaerő kellett oda, dolgozó ember, ezt a linkelt videóban lévő, több tábort megjárt bácsika is elmondja.

PS: a Baldaev-képregények a 80-asok végén/90-esek elején készültek kb, a rendszerváltás idejében - sosem az volt a célja hogy embereket szarasson be. Ha jóval előtte készült volna, Baldaev hamar átavanzsált volna börtönőrből rabbá.

[ Szerkesztve ]

(#10) Eastman válasza danih (#9) üzenetére


Eastman
őstag
LOGOUT blog (1)

...ennek nem sok köze van a nyitó posztodhoz, a Baldaev-képregényhez.

Miért ne lenne hozzá köze? A GULAG-ról beszél mindkettő.

Van arról forrásod, hogy mikor készültek a rajzok? Én eddig nem találtam erről adatot. Azt esetleg megtalálhatjuk, hogy mikor adták ki őket, de hogy mikor és hol rajzolt... Friss vagy távoli emlékekből alkotott? Mi lehetett a célja a rajzokkal? Rejtély.

#5-re:
Igaz, hogy csak a google fordítóval, de most nézem Baldajev önéletrajzát. Azt írja, hogy beutazta a Szovjetúniót és látta a gulág-táborokat.

[ Szerkesztve ]

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.