2022. június 26., vasárnap

Gyorskeresés

Többszintes házat építesz? Mutasd meg a feleségednek ezt a pár gondolatot!

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Zsaluzia? ...az ablakon kívülre akarsz reluxát? Már most vesztettél.

Kezdem azzal, hogy beugrós dolgozó vagyok két gyerekkori barátomnál. Egyikőjük Budapest legjobb és leggyorsabb redőnyjavítója. Vele már millió kis és nagy lakásban jártam, Budán és a pesti síkságon. Korábban ajtókat és ablakokat épített be, folyamatosan tanul, képzi magát, vizsgákat tesz.10 éve redőnyöket, árnyékolókat javít, telepít. Két cím között (is) rengeteget beszélgetünk a meghibásodásokról, redőnyökről és zsaluziákról, megoldott és sajnos meg nem oldható feladatokról. A másikuk ipari alpinista (szereti, és bele is áll a kihívásokba). Vele és csapatával számtalan helyen mosunk nehezen elérhető üvegfelületeket. Ők lógnak, én kis és nagylétrázok. Ma is egy szép, vadonat új, pont beköltözés előtt álló családi házban dolgoztunk. 25 ablak, 15 zsaluzia.

- És miért döntöttek a zsaluzia mellett? - kérdezem a háziasszonyt.
- Mi motoros redőnyöket akartunk, az építész beszélt rá. Pont kétszer annyiba került.
- Ááá! - mondom, aztán a nyelvemre haraptam.

Haver (alpintech) viszont kifakadt:

- Hölgyem, addig jó amíg jó. De ha meghibásodik, ki megy fel oda megjavítani? És mivel? Amikor épült a ház, a zsaluziát állványzatról szerelték fel?
- Igen.
- Háát, ha tönkre megy nagyon költséges a javítása. A lehetőségek: vagy (újra felépített) állványról, vagy hegymászókötélen lógva, vagy kis emelőkosaras autóról lehet oda feljutni. Jellemzően létráról nem javítható, mert általában körbe van már szigetelve és vakolva, nem fér oda a kezünk a zsaluzia főbb mozgató alkatrészeihez. Az is szerencse, ha ki lehet emelni és lehozni valahogyan a földre a javításhoz.

Hátulról integetek; hagyja már szegény asszonyt, épp a könyvtárat rendezi be, már alig várja, hogy végre az új házában aludhasson. (Inkább pucevájuk az ablakokat, ne rontsd el az örömét!)

- Nézze, ha a zsaluziát le kell venni a helyéről, ketten kötélből 45-ért veszünk le egy darabot, aztán a redőnyösnél pattog a labda. Ő vagy itt a helyszínen azonnal javítja és mi addig várunk rá, vagy a műhelyébe viszi. Ez utóbbi jóval költségesebb, hiszen egy másik napon vissza kell jönnünk felszerelni.
- Hűha!
- Az emeleti ablakok előtti lamellák tisztítása (magasságtól függően; létráról, állványról, kötélből, kosaras autóval történik, ami) férfi munka. Viszont jellemzően nem fér be a kezünk minden zeg-zugába, ezért várhatóan közben maszatos lesz kívülről az ablak is. Ami azt jelenti, hogy a zsaluzia tisztítás ára szor minimum kettő a végösszeg, hiszen az egész ablaküveget is le kell mosnunk. Mivel a víz lefelé csorog, az alatta lévő ablakokat is.
- Háát ezeket a tervező nem említette.
- Mi azt szoktuk mondani, hogy a zsaluzia papíron jól néz ki, de nagyon költséges divat.
- Mostanság tele van vele az összes házépítő, otthontervező magazin.
- Mint anno a reluxával. De ez kívülre szerelt.

*

A redőnyös barátom bentről, ablaknyílásból dolgozik, állványra, nagylétrára ő nem megy fel. Míg a munkanapján egy-két darab zsaluziát javítana, az idő alatt megcsinál tíz redőnyös címet. Azonnal, már a telefonban passzolja, bele sem áll a problémába. Éljenek a lelkes zsaluzia szerelők! Ha vannak olyanok. Szinte biztos, hogy nem unatkoznak. És Rolexet vesznek a zasszonynak karácsonyra. Amit sajnos Te fizetsz...

Az okos-zsaluziát csak azért nem tépkedi meg a szél, mert szélérzékelő szenzor parancsára felhúzza magát. Vagyis baromi drágán veszel egy árnyékolót ami ha forrón tűz be a nap az ablakon, viszont épp' fúj a szél, öntudatra ébred és aznap nem árnyékol. Szolgálatodra. Jó ötlet?

Hidd el, tudom, hogy miről beszélek.


+


+


+

Hozzászólások

(#1) #90088192


#90088192
törölt tag

Érről eszembe jut egy két dolog
- legyen elektromos padlófűtés, milyen jó, de sose kapcsold be mert baromi drága :O
- minden is legyen üveg felület meg ipari dizájn acél szervezettel, aztán 15 KW a ténylegesen felvett teljesítménye a klímának a hálózatból :W
- A gyönyörű csiszolt lakkozott fapadló, de tegyünk rá szőnyeget, ne legyen karcos :C

Folytassam?

[ Szerkesztve ]

(#2) UnA


UnA
Korrektor

Úgy kezdődik, hogy ha lehet, már tervezésnél érdemes elkerülni a többszintes házat ;)

(#3) doeeg


doeeg
senior tag

Az okos-zsaluziát csak azért nem tépkedi meg a szél, mert aközben felhúzza magát. Vagyis baromi drágán veszel egy árnyékolót ami ha forrón tűz be a nap, viszont épp' fúj a szél, öntudatra ébred és aznap nem árnyékol, szolgálatodra.

De gyűlölöm ezt az irodában is....

"A lelkiismeret 135 sebből vérzik" - Road | "...Play your war games with other people's lives - It should be you on the front line!..." 5FDP: No one gets left behind

(#4) janeszgol válasza #90088192 (#1) üzenetére


janeszgol
nagyúr

Telefonos nyelven: legyen üveg, mindenhol, majd megy rá az 1 fontos bumper rá. (Láttam ilyen ezen a fórumon is, nem is egyszer.)

(#5) #90088192 válasza UnA (#2) üzenetére


#90088192
törölt tag

:DDD

Messziről mert csak a baj van, eddigi tapasztalatok alapján, mert az emberek nem terveznek előre, csak a látvány érdekli őket, aztán ha kell egy dugóalj, netalán TV-t akarjak berakni, akkor rá jönnek, hogy kábel hegyek lesznek össze vissza a házában :O
Persze a ugyan ez a fürdő szobától kezdve a háló szobáig mindennel, mert a bútorok nem férnek be, nem úgy férnek be ahogy azt "gondoltak", nem fordul el az ülő garnitúra a lépcső fordulóban stb :W

Hany és hány ilyet láttam már, de sosincs vége :(

Legalább az egyszintes házzal, kb feleződik a problémák száma, hiszen a lakóterület is feleződik :DDD

(#6) #90088192 válasza janeszgol (#4) üzenetére


#90088192
törölt tag

Életképek, egy életképtelen társadalom napjaiból :C

(#7) ncc1701 válasza UnA (#2) üzenetére


ncc1701
addikt

Azaz. Meg a pincét is, mert az meg beázik idővel.

(#8) padrone


padrone
csendes tag

Szia!

Sokat akartam irni, de inkább csak ennyi:
Egy ház (de akár egy számítógép) építése sok odafigyelés, tervezés, gondolkodás, célok egyértelműségét igényli.
A teljes költséget kell nézni, aminél a bekerülési ár egy tétel.

Üdv
Padrone

[ Szerkesztve ]

(#9) dabadab válasza ncc1701 (#7) üzenetére


dabadab
titán

Le kell szigetelni rendesen, meg nem a Duna árterébe kell építeni, hogy felülről se folyjon bele a víz, aztán nincs vele gond.

DRM is theft

(#10) nemlehet


nemlehet
őstag

Nekem a nagy kedvencem a déli fekvésű pokolkatlan teraszok :D Biztos nagyon jó meg nyáron megszárad rajta a ruha seperc alatt, de hogy a büdös életben nem fogsz ott ücsörögni meg borozni a haverokkal az is biztos, mert még este 10-kor is dől a 70 fok a betonból.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.