2019. március 24., vasárnap

Gyorskeresés

dekli

Írta: | Kulcsszavak: Fender Stratocaster . single-coil . pick-up . cover . gitár . elektromos gitár

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Cimborámmal hosszan beszélgettünk a veteránautók alkatrészeiről, arról, hogy ha ecsettel lefest valamit feketére és úgy készít róla fotót, jobban elviszik a vaterán is. Persze mindenki egyből szedi le a festéket, mert restaurálni kell, nem is ezen van a lényeg. Jobban mutat a képen a fekete mint a rozsdás. Nincs semmilyen vakítás, a hirdetéseiben szerepel, hogy felújítandó.

Én a gitár alkatrészekkel példálóztam neki. Előfordul, hogy valaki szétszed egy 20-30-40 éves vintage gitárt, mert alkatrészenként jobban el tudja adni. Szerintem "bűn" van akinek rutin. Érdeklődéssel hallgatta, hogy a hangszereknél hasonló a helyzet mint az autóknál. Ahogy' korosodnak, úgy megy fel az áruk.

A napokban találtam ezt a hirdetést. Ki is akadtam mint a díványrugó. Aki nincs képben, annak elmondom, hogy a két évszám utáni FENDER szó egy hangszerész mester, egy feltaláló-fejlesztő, gitárépítő zseni vezetékneve (keresztneve: Leo) aki 1954-re csapatával megalkotta a méltán híres Fender Stratocaster elnevezésű gitárját, amely bemutatásának évében forradalminak számított az akkor piacon kapható elektromos-pengetős hangszerek között. Nem is kezelte "helyi értéken" az akkori gitáros nemzedék Mr. Fender újításait, nem lett népszerű kiadásának első éveiben - csak leginkább a Country és Surf Rock ifjai (ma már papjai) akasztották nyakukba. Míg nem egy szép napon egy fekete, bozontos hajú fiú (élt 27 évet) az ölébe vette, szorosan átölelte és hangrobbanást keltett vele az óceánon innen és túl, örökre megváltoztatva riffjeivel a könnyűzenét. Persze rögtön mindenki beszerzett egy Stratocastert aki csak élt és mozgott a 60-as évek Blues, Beat és Rock világában. :D Clapton pl. azóta játszik Straton.

Szóval egy, a legendás 1954-es gitárnak a három kis fisz-f@sz, jelentéktelen darabkájáért kér most valaki 3.250.- US Dollárt. Konkrétan a hangszedők (single-coil pick-up-ok) fedeleiért.
1.500.- HUF/ 3 db a pesti ára jelenleg az újaknak és nincs is megsülve a szélük. Persze, tudom ám, hogy ez nem ugyan az. Ez van. A zsír új gitár is csak egy kicsit olcsóbb. [link] :D :D :D

A héten én is vettem három darabka műanyagot itt székes fővárosunkban, ugyanis a gitárom egyes alkatrészei (potmétersapkák) más árnyalatra öregedtek az évtizedek alatt mint a pick-up deklik. Kaphatóak minden árnyalatban a piacon, (a gyár természetesen gondol az öregedő gitárokra) tényleg csak egy pár napra feltettem őket a tetőre, had szívja ki egy kicsit a nap a színüket ebben a nagy természetes UV lökésben és "bepácolódnak" a kívánt színre szépen. ...ha meg nem jön össze az árnyalat, teszem fel a vaterára az "edzett" darabokat mint 2011-es vintage jellegű megoldás színegyeztetésre.

Cimbim mesélt a legendás jogosítvány nélkül lottón nyert kb. 50 éves Trabantról, melyet a bácsi halála után eladtak az unokák 100-150 ezerért. ...gyári szőrős gumikkal, fóliával az üléseken, 3-4 kilométerrel az órájában. Pont a tízszeresét érte forintban - ha nem többet - az eszmei értékét nem is számolva egy gyári állapotú legendának. Tehát Kedves Olvasó, tessék veterán autókba és hangszerekbe fektetni!

[kép]

[kép]

[memento]

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.