2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

A Zika-vírus és a riói olimpia 2016.

Írta: | Kulcsszavak: Rió . Rio . 2016. . Olimpics Games . Zika-vírus . zika . zica

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

2016. évi nyári olimpiai játékok és a Zika-vírus. Egy napon ez a két fogalom találkozik egymással.

„Brazíliában 2015. májusában jelentették az első Zika vírus által okozott fertőzést, amely a WHO (Egészségügyi Világszervezet) jelentése szerint mára mintegy másfél millió embert érinthet országosan, annak ellenére, hogy az esetek többsége tünetmentes, illetve akiknél kialakulnak szimptómák, azoknál is csupán kettőtől hét napig tartó lefutás figyelhető meg. Az Egészségügyi Világszervezet február elsején, hétfőn dönt arról, hogy a Zika vírus és járványügyet globális vészhelyzetnek kell-e tekinteni vagy sem.

A fentiekre való tekintettel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közelről felügyeli a Brazíliában megfigyelt Zika járványügyet, illetve közvetlen kapcsolatban áll mind az Egészségügyi Világszervezettel, mind a Rio 2016. évi Nyári Olimpiai és Paralimpiai Játékok Szervezőbizottságával. A riói szervezőbizottság ezenfelül közvetlen és napi kapcsolatot tart fenn a járványügyben illetékes Brazil Egészségügyi Minisztériummal. Mindkét fél felelősségteljesen jár el az ügyben és közvetlenül felügyeli a helyzetet a szükséges lépesek, döntések meghozatala érdekében.

A Rio 2016. évi Nyári Olimpiai és Paralimpiai Játékok tekintetében már elkészültek azok az akciótervek, amelyek alapján a szúnyoglárvák tenyészetére kedvező állóvizeket és tócsákat országszerte megszüntetik, ezzel minimalizálva annak a veszélyét, hogy akár a sportolók, akár a szurkolók a fertőzést terjesztő szúnyogokkal kapcsolatba kerüljenek.

Lényeges megjegyezni, hogy a riói olimpiai és paralimpiai játékokat a brazil télben rendezik, amikor is a szárazabb és hűvösebb klíma jelentősen csökkenti a szúnyogok jelenlétét ezzel pedig a fertőzés veszélyét. A brazil hatóságok bejelentették, hogy 200.000 főnyi egészségügyi és honvédségi személyzettel országos felvilágosító kampányt kezdtek, és házról-házra járva tájékoztatják a lakosságot a Zika vírus okozta járvány megelőzéséről és a szúnyogok irtásának szükségességéről.

Az Egészségügyi Világszervezet jelenleg nem adott ki a beutazással kapcsolatos figyelmeztetést, valamint felhívást a Brazíliába történő beutazás elkerülésére.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szoros kapcsolatot tart fenn az Egészségügyi Világszervezettel annak érdekében, hogy naprakész és legfrissebb információt valamint szakvéleményt tudjon az olimpiai család tagjai számára nyújtani egészen a riói olimpia és paralimpia befejeztéig. A tagországok tekintetében a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azt javasolja, hogy az illetékes országos járványügyi hatóságokkal konzultáljanak, valamint kérjék ki szakvéleményüket a brazíliai helyzettel kapcsolatban.

Prof. Dr. Ugur Erdener, a NOB Egészségügyi és Tudománybizottság vezetője,
Dr. Richard Budgett, a NOB egészségügyi és tudományos igazgatója”

Forrás: www.mob.hu

(...)

„A brazil Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a Zika vírus a megfertőzött személyeknél 80 %-ban nem okoz határozott klinikai tüneteket. A megbetegedés jellemzői enyhe fejfájás, alacsony láz, izomfájdalom és a bőrön megjelenő vörös foltok, szemviszketés és szempirosodás. Csak kis százalékban fordul elő egyes testrészek megdagadása, torokfájás, köhögés és hányás. A megbetegedés általában enyhe lefolyású és 3-7 nap alatt elmúlik, azonban az ízületi fájdalom akár egy hónapig is fennmaradhat. A tünetek észlelésénél a Dengue láz kezelésénél alkalmazott módszereket használják, azaz csökkentik a lázat és fájdalmat.

Fábián László, a MOB sportigazgatója, a riói Magyar Olimpiai Csapat vezetője elmondta, hogy a MOB Orvosbizottsága dr. Balogh Péter elnök, a Magyar Olimpiai Csapat Egészségügyi Szolgálat-vezetőjének irányításával kiemelten kezeli a Zika vírus okozta kihívásokat, és megfelelően felkészítenek a megelőzésre, szükség esetén az esetleges védekezésre.”

Forrás: www.mob.hu

„Fábián László sportigazgató, a riói olimpiára készülő magyar küldöttség kijelölt csapatvezetője megalapozatlannak és zavarkeltőnek minősített minden olyan feltevést, miszerint a Magyar Olimpiai Bizottság nem a szükséges komolysággal és felelősséggel kezelné az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális vészjelzését, amely a Zika-vírus gyors terjedésére és az abból fakadó - egyelőre még beláthatatlan mértékű - veszélyekre hívta fel a figyelmet. Mint ismeretes, az újszülötteknél kóros kisfejűséget és neurológiai rendellenességeket okozó betegség egyik gócpontja éppen Brazília, ahol 176 nap múlva minden idők első dél-amerikai nyári olimpiai játékának a megnyitójára készülnek.

»A Magyar Olimpiai Bizottságnak alapvető kötelessége, hogy az olimpikonjainkat minden rájuk leselkedő veszélytől megóvja, és csak akkor járuljon hozzá a szereplésükhöz, ha azt minden szempontból – legyen az politikai, biztonsági vagy egészségügyi – biztonságosnak lehet tekinteni. Ennek szellemében a WHO nagy horderejű bejelentését és a Brazíliából érkező híreket is súlyuknak megfelelően kezeljük, miközben mi magunk is igyekszünk új információkat szerezni« – jelentette ki a Telekom Sporthír Szolgálatnak nyilatkozó Fábián László.

Mindenkinek a szíve-joga

Az egykori olimpiai, világ- és Európa-bajnoki aranyérmes öttusázó megérti azokat a sportolókat és sportvezetőket – egyelőre csak amerikaiakat, ausztrálokat és kenyaiakat – akik hat hónappal az olimpiai előtt máris azt fontolgatják, hogy lemondják a riói szereplésüket...

(...)

Forrás: www.mob.hu

Láthatóan a MOB honlapja közlékenyebb (persze, hogy az, nyilván félti a versenyzőit) mint a 2016. évi brazil nyári olimpiai játékok hivatalos weboldala (vagy: [link] és [link]).

Szerintem az olimpikon hölgyek nagyobb százaléka még nem szült. Tuti, hogy a rajtvonalat elhagyva, élete versenyén nem fog szúnyogokat legyezgetni. És ami biztos, hazautazik. Nem célom a pánikkeltés, csak ezeken gondolkodom és a blogomba írom a kérdéseimet. Inkorrekt most feltenni; család vagy karrier? Vajon 1952. óta folyamatosan keresik a ma még nem létező hatásos gyógymódot, esetleg megelőző védőoltást a kutatók? Vajon „széthordja-e” az olimpiai falu a vírust az egész világon, vagy addig tényleg összefognak a nemzetek (tudósai) és nem lesz képes élő szúnyog átrepülni 2016. augusztus 5. és szeptember 18. között Brazília, Rio de Janeiro felett. Ilyen kicsike kis szúnyog:

Te mit gondolsz, megtartható így az idei olimpia?

Hozzászólások

(#1) Vakegérke


Vakegérke
veterán

Szerintem igen, de nem Rioban.
Az egy dolog, hogy a sportolók életében nagy dolog az olimpia, csak kérdés, hogy a karrier fontosabb-e, mint az egészség, mi több, egészséges utód.

Ide tartozik az is, hogy a kajakosok, kenusok, evezősök is veszélynek vannak kitéve, hiszen nem titok, hogy a pályák vize meglehetősen szennyezett. No persze, volt ígéret, hogy megtisztítják, de hiszem, ha akarom.

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#2) Hieronymus válasza Vakegérke (#1) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Tudtam, te leszel az első hozzászóló. :-)

Ez a vírus kizárólag a várandós nőkben fejlődő utódra veszélyes. Ilyen állapotban amúgy sem kellene Olimpiára utazni.
Az egészséges embereknél ez a vírus tünetmentes vagy enyhe megfázás szintű tüneteket produkál.
A vérből néhány hónapig mutatható ki az antitestek jelenléte. Utána már semmi nyoma a fertőzésnek.

Emberről - emberre nem terjed a betegség. A szúnyogok nincsenek jelen Magyarországon.

Aki gyereket vár ne utazzon fertőzött országba. Ha ott lesz várandós, azonnal vérvizsgálatot kell kérni.
Ha pozitív akkor el kell gondolkodni a terhesség megszakításán.

Felénk már hónapok óta áll a Zika bál. Még senki sem fertőződött meg. Talán 1-2 beutazó személy érintett a betegségben. De szépen emeli a nézettséget, a pánik keltés ilyen képekkel

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#3) ncc1701


ncc1701
veterán

Az ilyen élsportolók eleve annyi kokszot tolnak, h tuti van lefagyasztva örökítő anyaguk, ha van egy csepp eszük. Tán már lehet nem is 100% emberek genetikailag.

(#4) marositech


marositech
senior tag

A hír annyira helyénvaló. De éppen a sportolók művelik egymást közt a természeti élvezetet.
Szerencsére, ha jól sejtem több százezer koton fogyott el az utolsó olimpián (megjegyzem: az olimpiai faluban eladott kotonokról beszélünk).

Olyat rádverek...hogy megkulázol! :)

(#5) Eastman


Eastman
őstag

Csak megjön az eszük!! Remélem.

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#6) Vakegérke válasza Eastman (#5) üzenetére


Vakegérke
veterán

Épp most akartam erről beszélni, de megelőztél. :)

Nem baj, van másik...

Tüntetés tüntetés hátán. Nem hiszem, hogy egyhamar abbahagyják.

Közbiztonság.
Fiatalkorú fegyveres banditák randalíroznak. "Amennyiben a fegyveres rablók bejelentik rablási szándékukat, ne próbáljanak meg ellenállni, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy habozás nélkül használni fogják fegyverüket. Mindig legyen kéznél 20-30 USD-nak megfelelő készpénz, amit rablás esetén késlekedés nélkül át lehet adni."

Ehhez még hozzáadandó a vizes sportok pályáinak szennyezettsége.

Én lazán elvenném tőlük a rendezés jogát, ha pedig sportoló lennék, eszem ágában se lenne odamenni.

[ Szerkesztve ]

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#7) Eastman


Eastman
őstag


+

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#8) Vakegérke


Vakegérke
veterán

"A vírus terjedhet fertőzött vér átadásakor vérátömlesztésnél, szexuális érintkezés során...
Jelenleg nincs ellenszere..."

Forrás

Nem kéne inkább az angoloknak átadni a játékokat?

[ Szerkesztve ]

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#9) Vakegérke


Vakegérke
veterán

Biztonság nuku.

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.