2019. március 21., csütörtök

Gyorskeresés

Prodipe Pro 5

Írta: | Kulcsszavak: hangfal . hangszóró

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Szeretném megosztani veletek a tapasztalatom legújabb szerzeményemről, a Prodipe Pro 5-ről.

Kínában gyártott, olcsó, 5"-os mélyközéppel és 1"-os magas sugárzóval szerelt, utanként erősített monitor hangfalról van szó. Összes teljesítménye 75W oldalanként a gyártó szerint, frekvenciamenetre 50Hz-22kHz-et adnak meg +-2dB-el, ami az 5"-t tekintve nem lehetetlen. Az alsó érték fülre se tűnt lehetetlennek, bár a szobaakusztika is erősen beleszól, felső értékkel azonban nem nagyon szolgálhatok, mivel 22kHz már meghaladja a füleim "tudását".
A doboz felépítése bass-reflex, azonban a reflexnyílás szerencsére a doboz elején található.
Szép nagy dobozban érkezik, és körülbelül 15 kg-ot nyom egy pár. Ajánlom, hogy ne próbáljátok meg kézben hazacipelni, ahogy azt én tettem ostobán. :)
Hátulján egy aszimmetrikus RCA és két szimmetrikus (TRS jack és XLR) csatlakozó található.
29 cm magas, 20 cm széles és 23 cm mély egy darab, hátulján pedig bekapcsoló gombot, tápkábel csatlakozót, hangerő (-30 - +6dB) és magas hangok hangerejének (-2 - +1dB) állítására szolgáló potmétereket találunk 1-1 kék led társaságában.
Egy párért ~70.000 forintot kérnek kis hazánkban 1 év garanciával.
A méretes doboz ellenére nem bővelkedünk kiegészítőkben. 2 hangfal hungarocellbe ágyazva, 2 tápkábel, leírás, szivacs tappancsok az aljára, és itt ki is fújt a kiegészítők sora. Akinek nincs otthon legalább egy pár RCA kábele, azt kellemetlen meglepetés érheti. Engem is az ért, mert nem volt elég hosszú az RCA kábelem itthon.

A dobozok érzékenyek egyik-másik telefonra (a Nokia 5130-ra a szomszéd szobából is reagálnak, míg a 6303, az E52 és a ZTE Blade közvetlen közelről is hidegen hagyja őket), és hallható alapzajuk van, ami néma csendben jól kivehető. Nekem a számítógépem hangosabb és gond nélkül együtt fogok élni ezzel a zajjal úgy gondolom.
Ezzel minden rosszat elmondtam róluk. Az olcsó monitor hangfalak Genius-ának nevezném őket.
Aki nem értené: a Genius a nagyon olcsó kategóriában nagyon jó hangú azonban gyenge alkatrészekből, gyengén összeszerelt hangszórókat árul. Kategóriájukat hangminőségben messze lekörözik így ajánlottak, de együtt kell élni a gyengéikkel.

Hasonlítási alap egy referencia Genelec pár, egy Mackie MR5 és egy Edifier R1600T.

Genelec csak referencia volt, Mackie MR5-ön gondolkoztam, az Edifier R1600T meg fél évet pihent az asztalomon, így ennek ismerem leginkább a hangját.

Mackie MR5: sokak által kedvelt, minimum szintnek nevezett hangfal. 90.000 Forint körül mozog párja Magyarországon. Nálam nagyon hamar csúnyán leszerepelt. Ha azonos áron lett volna a Prodipe-pal, akkor se azt választom. Kontrollálatlan, sok basszus, másra nem is lehetett figyelni. Dinamikában jobb volt (vagy csak a sok basszus hitette el velem ezt), de minden másban sokkal inkább a Prodipe tetszett.

Eléggé sima az átvitele, elég dinamikus, elég részletes. Szerintem jó az egyensúly a a mély-közép-magas hangoknál.
Több a basszusa mint az R1600T-nek, pedig egyes vélemények szerint annak sok van, ezekkel én nem értek egyet.
Eléggé hasonló a hangja mint az R1600T-nek, de természetesen mindenhol lineárisabb és jobb. Mély hangok sokkal jobbak, még túl erősek is számomra, mivel a szobám szerencsétlen elrendezése miatt egy ~65Hz-es, ~130Hz-es és ~180Hz-es állóhullámban ülök amik nagyon hallhatóak is. Ezzel kezdenem kell majd valamit. Ezek nem a hangszóró hibái, megvoltak az Edifier-nél is, csak ott még pluszban volt a hangszóróban is egy kis pukli.
Színpad kb. olyan széles, mintha egy kisebb színpad előtt az első sorban ülne az ember. Mélysége is szépen megvan. Pozicionálása nem hibátlan, de ezt egyelőre a szobaakusztikánk tudom be.
UPDATE: A kábeleket lecseréltem saját készítésű kábelekre és alakul az akusztika. Szoftveres, paraméteres EQ-val segítettem rajta még egy kicsit. A zavaró hibáktól most már nagyjából megváltam és minden téren javult az összkép.
UPDATE2: a paraméteres EQ-től megszabadultam időközben. Megölte a zenét. Hiába volt lineárisabb, eltűnt az élet a hangszerekből.

Filmek tesztelésénél egyértelmű volt, hogy mit veszek elő. Transformers első részére esett a választásom. Két monitorról lévén szó, picit mindig furcsa, mert a film az egyik oldalon megy, a tér viszont középen van. Meglepően nagyon jól teljesít. Talán itt még érezhetőbb a különbség az Edifierhez képest (a többivel ilyen összehasonlításom már nincs). Itt nagyon jó a plusz basszus és nagyon jó a tér.

Játékok közül csak quakelive az, ami nálam szóba jöhet. Már régen nem játszom mással. Erre a célra is alkalmas, de az Edifier is tökéletes volt már. Pro szinthez úgyis fejhallgató kell.

És egy saját kép.

Kérdések jöhetnek a fórumba, remélem tetszik mindenkinek a kis bemutató.

Hozzászólások

(#1) dudika10


dudika10
(PH! kedvence)

Jöhetnek helyesírási hibák is, kérdések is, minden. :)

(#2) schawo


schawo
(Jómunkásember)

Kösz az írást.
Szép nagy darabok. Sok sikert hozzájuk!

SoftDirect - Windows és Office licencek http://goo.gl/GqwSTH

(#3) dudika10 válasza schawo (#2) üzenetére


dudika10
(PH! kedvence)

Hát igen, remélem sokáig barátok leszünk és miután elválunk boldogít majd mást. :)
Erősen kétlem, hogy innen sokkal feljebb tudnék lépni a közeljövőben, ezt is erősen megérzi a pénztárcám. :(

Na majd pár nappal később írok picit bővebben talán a hangjáról. :)

(#4) ricsard88 válasza dudika10 (#3) üzenetére


ricsard88
(fanatikus tag)

Jó írás lett, grat!
Mackie ügyben azonban kicsit pontosítanék. Ha jól sejtem a Genelec és a Mackie alapján a hitspace-ben vetted a hangfalad. Nem tudom, hogy a régit, vagy az Mk2-t hallgattad, nekem az első széria van. A boltban kiállított hangfalon a mély beállítás úgy rémlik +4dB-n van, a kontrollálatlan mélyet valószínűleg azért hallottad. 0dB-n egyáltalán nem erős a mélye. Alesis, Behringer, M-Audio márkákhoz viszonyítva tényleg több, de azért ne felejtsük el, hogy ezeknek a mélytartománya eredendően is gyenge (kb. egy 2.0-s Genius szintjén lehet).

Árkategóriában ezek kb egy szinten vannak (a Prodipe-val is), Magyarországon sajnos az MR5 kb. 20 ezer ft-val drágább tőlük, miközben nyugatabbra max. 3-4 ezer a különbség.

Ha lesz alkalmam majd meghallgatom ezt a hangfalat. Kíváncsi vagyok, hogy szólhat.

(#5) schawo válasza ricsard88 (#4) üzenetére


schawo
(Jómunkásember)

Mi a frásznak piszkálják el nulláról?

SoftDirect - Windows és Office licencek http://goo.gl/GqwSTH

(#6) dudika10 válasza ricsard88 (#4) üzenetére


dudika10
(PH! kedvence)

HS-ben is hallgatóztam, de Mackie volt itthon is, természetesen utóbbinál 0dB-n volt a basszus. HS-ben nem tudom a beállításokat. Úgy se tetszett, egyáltalán. HS-nél nem emlékszem melyiket hallgattam (valószínűleg az MK2-t), ott nagyon durván sok volt a basszus (könynen lehet, hogy nem 0-n volt), itthon viszont MK1 volt és annak is sokalltam a basszusát. Saját láncomon saját környezetben nekem nagyon nem jött be a mackie mr5.

Egyébként mástól is hallottam már, hogy sok a Mackie mélye, az én fülem meg nagyon nem csípi a picit is sok mélyet. :N

[ Szerkesztve ]

(#7) ricsard88 válasza dudika10 (#6) üzenetére


ricsard88
(fanatikus tag)

A képet elnézve tényleg kellemetlen hangja lehetett a sarokban. Én kb. 80 centire használom a faltól. Volt nekem is sarokban, és az nagyon sokat ártott az egész hangképnek.
Persze kinek a pap, kinek a paplan. Én jól elvagyok az MR5 hangjával, bár a Prodipe-ot nem hallottam, meglehet, hogy nekem is tetszene.
Az Mk2 Mackie-ről egyébként még nem hallottam semmi jót.

(#8) dudika10 válasza ricsard88 (#7) üzenetére


dudika10
(PH! kedvence)

A sarokkal nem nagyon van gondja, inkább az állóhullámok zavaróak.

Az, hogy nekem nem tetszik a Mackie hangja az még nem azt jelenti, hogy másnak nem tetszhet, főleg mivel a több mély szeretete sokkal inkább elterjedtem mint az utálata. Az emberek túlnyomó többsége szereti a több mélyet.
Azt tudom, hogy nekem, klasszikus zenékhez, a szobámba, a fülemhez nem felelt meg a Mackie.
Még ennek is picit sok a mélye, mert egy 66Hz körüli állóhullám dagadóhelyén ülök és míg az Edifier itt gyenge volt így nem volt zavaró, ez még bőven kiadja magából gond nélkül és így zavaró. A 130 Hz az meg már régóta ismert, most már kezdek is vele majd valamit.

(#9) dudika10 válasza ricsard88 (#7) üzenetére


dudika10
(PH! kedvence)

Egyébként csalóka a kép, sokkal közelebbinek tűnik a sarok mint valójában van. Valójában vagy 30 centire van a bal oldaltól. Így se sok, na de egy kis szobában egy íróasztalon olyan túl nagy lehetőség nincs. :N

(#10) fi:zi'k


fi:zi'k
(PH! nagyúr)

Grat. Akkor gondolom most már tárgytalan a BES5A. :P

96.5% MORE WUB-WUB ◄◄|►► Hirdetéseim: https://goo.gl/khUC1Y ◄◄

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.