2019. április 23., kedd

Gyorskeresés

Robotversenyen voltam #2

Írta: | Kulcsszavak: lego . robot . wro . verseny

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az elmúlt héten megint egy robotika versenyen voltam.

Először vettünk rész a World Robot Olimpiad-on, Tatabányán.

Egyedüli csapattársam az egyik kollégiumi szobatársam volt aki a robot megépítésében segített.

A versenyre nem volt sok időnk felkészülni(a többi verseny és az érettségi miatt). Kereken egy hét volt a nagy feladatra.

Itt is ért minket egy meglepetés:

A verseny honlapján egy hibás versenyleírás szerepel. Történt egy kis hiba a fordításban(az eredeti verzióban az szerepel, hogy 4 motort lehet használni a robot megépítése során; a fordításban csak 3). Az elírásról mindenkit tájékoztattak márc. 3.-án. Mindenkinek elküldték az új javított szabályzatot, de a honlapon nem frissítettek. A probléma az, hogy mi március 8.-án neveztünk a versenyre, így a változásról nem volt tudomásunk.

A feladat:

A játék kezdetén a 4 szelektíven gyűjtött hulladék a saját megfelelő hulladékkonténerében van, melyeket egy-egy piros, kék, zöld és sárga LEGO „doboz” jelképez. Ez a 4 „doboz” a 4 színes hulladékkonténer mezőn helyezkedik el. A hulladékkonténerek azonban nem az azonos színű konténermezőn lesznek, így a robotnak az is feladata, hogy a hulladékkonténereket a megfelelő helyükre vigye, mielőtt végső célként a robotkarbantartó területre visszatér.

A pálya:

A kép feliratai:
Start Area – Kiindulási terület
Recycling Containers –Hulladékkonténerek
Recycling Tanks – Újrahasznosító tartályok
Recycling Plant – Hulladékfeldolgozó üzem
Robot Maintenance Area – Robotkarbantartási terület
Reycling Container Areas – Hulladékkonténer mező

Mivel három motorral készültünk és csak egy hetünk volt rá azzal a tervel álltunk elő, hogy elég béna módszerrel de kiszedjük a négy hulladékot és bevisszük a helyére. Az újrahasznosító konténerek helyre rakásáról már nem is álmodtunk.

A terv az volt, hogy felveszem a legelső konténert, megnézem milyen színű, majd beviszem a megfelelő helyre a benne lévő hulladékot. Ezek után visszaviszem oda a hulladékkonténert ahonnan elvettem, majd ugyan ezt megcsinálom négyszer. Ez egy elég lassú folyamat, de szerintem nem nagyon lehet jobbat három motorral egy hét alatt összehozni. Az újrahasznosító konténerek színek szerinti helyre rendezésére azért nem láttunk esélyt mert csak két perc van az egész feladatra.

A robotot szét kellet szedni. Az első nap arról szólt, hogy a szétszedet robotot minden külső információ(képek, építési leírás, stb) nélkül össze kellet rakni. Az összeszerelési rész két részből állt (2+1 óra), amit egy 5 perces coaching rész szakított félbe, amikor a csapatvezetőkkel társaloghatunk. Két csapat volt leültetve egymással szemben. Akik velünk szemben ültek nagyon barátságosak voltak, jót beszélgettünk velük. A bírák nagyon odafigyeltek a szabályok betartására. Az építési idő lejárásakor a robotot le kellett adni, és itt került ellenőrzésre a robot mérete is(max 250*250*250mm) A robotokkal legközelebb a másnapi első futamon találkozhattunk.

Az építési szobában szerencsére volt egy versenypálya amin lehetett tesztelni a robotot.Szerencsére hamar befejeztük a robot megépítését így sok időnk maradt programozni. A tényleges verseny nem ezen a pályán zajlott, a fényviszonyok nem hasonlítottak a valós versenykörülményekhez. Ez a színérzékelés miatt fontos. Szerencsére versenybírók kíséretével le lehetett menni tesztelni a fényviszonyokat a valós helyszínen.

Minden robotnak négy menetet kellett mennie a második nap. A négy menet között volt egy kis idő(általában fél óra a robot átépítésére és programozására). Nagyon odafigyeltek, hogy az átépítési szakasz mindenkinek ugyan olyan hosszú legyen, így az összes robot egyszerre mozgott az építési szoba és a versenypálya között.

Úgy gondoltam, hogy este én még foglalkozni fogok a robottal a szállodai szobában. Vittünk is annyi alkatrészt, hogy még egy robotot meg tudjunk építeni. Ezt a csapattársam meg is tette. A pályát is elvittük magunkkal. Az ágyamon szépen elfért a pálya, csak a széle lógott le. (engem nem zavart volna, ha a földön kell aludni). Nagyon rosszul éreztem magamat egész este(szerintem a sok alváshiány miatt), és korán el is aludtam. Így nem lett semmi az esti programozásból, tudtam hogy másnap az első kört elbukom, vagy nagyon kevés pontom lesz.

A futamok:

1. futam: Szenszorhiba, vagy a nem megfelelően beállított fényértékeknek köszönhetően 10 másodpercen belül véget ért a futam. Nem érzékelte a fekete vonalat a robotom és egyenes a falnak ment.

2. futam: Hasonló szenszor gond lépet fel, de csak a robot egyik oldalán. A robot a fekete vonal elérésekor elfordult jobbra. :W

Valamikor a két nap folyamán a szabályok átolvasása után rájöttem, hogy a legkönnyebben úgy szerezhetünk pontot, ha felborítjuk a négy újrahasznosító konténert és kiesnek belőle a hulladékok. (A hulladékot el kell távolítani a hulladékkonténerből. A hulladék nem érintkezhet egyik konténer egyik részével sem. 20 pont hulladékonként.) Ezzel a módszerrel az elkövetkező két futamban 40-40 pontot sikerült elérnünk.

A robotunk:

Volt egy csapat, aki elkezdett trollkodni. A feladat megoldása helyett minél inkább arra ment rá, hogy minél jobban szétverje a pályaelemeket. Sokan nevettek ezen, és ez legalább kicsit oldotta a feszültséget.

Hozzászólások

(#1) DrojDtroll


DrojDtroll
(PH! addikt)
LOGOUT blog

nyitva

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.