2020. május 27., szerda

Gyorskeresés

12V 4pin hosszabbító vége / ideiglenes javítás

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nemrég még öreg, de még fickós konfigom tekerte a Planetside 2-őt mikor égett szagra lettem figyelmes. Nem sokkal ezután már sercegő hang kíséretében és mellékelve hozzá igen erős égett műanyag szagot a gép úgy döntött hogy ez így nem járja és inkább kikapcsolt. Körbenézve belül hamar meglett a bűnös:

Úgy tűnik a Xeon-t tuningolva már nem tűrte a kicsi ócó. Tud valaki linkelni normális minőségű 12v 4pin hosszabbítót ami nem végez öngyulladást használat közben?

UPDATE:

Robert07 ihletet adott, így neki álltam a vágott kábelekből legyártani egy "újat" a régi csatlakozóinak felhasználásáva.
Véremet adva (szó szerint :) ) leerőszakoltam a pineket (némelyikbe a kábel bele volt szenesedve, így csak kiütni lehetett azokat). Krimpelve a régi/új kábelekel helyükre tolva forrasztással rögzítettem azokat.

Végül az elkészült kábelt beletettem a gépbe és úgy tűnik minden működik a konfigon. Ezt a kábelt nem hosszú használatra tervezem, csak ideiglenes fix. Amint tehetem szerzek egy újat.

Hozzászólások

(#1) Robert07


Robert07
(aktív tag)

Biztos van jobb, de ha nem találsz, akkor a kábelt vedd ki a foglalatból, tűzőgépkapoccsal ki lehet akasztani a fém nyelvet, és forrassz hozzá még egy kábelt a fém érintkezőhöz. Viszont ne legyen túl vastag a kábel, mert akkor nem fog visszamenni a műanyag csatiba.

Amúgy maga a csatlakozó nem égett meg, csak a kábel?

突き出る釘は打たれる。

(#2) bagyusz


bagyusz
(őstag)

Nem hinném, hogy a minőséggel lett volna probléma. Egyszerűen nem bírta a tuning következtében felvett többletáramot a 4 pines hosszabbító. Ilyenkor érdemes minél rövidebb úton eljuttatni a betáplálást, hogy ne menjen át fűtőtekercsé a vezeték.

[ Szerkesztve ]

(#3) Dr. Romano válasza bagyusz (#2) üzenetére


Dr. Romano
(veterán)

A baj az hogy rövidebb úton nem tudom megoldani a dolgot. Alsó tápos a ház és az alaplap +12V-ja egész a bal felső sarok felé van. Az FSP 350PNF 12V-os kábele még egyenesen húzva sem ér fel olyan messzire :(
Ebben a felállásban muszáj hosszabbítóznom.

Robert07
Basszus ez nem is hülyeség. :) Van itthon elvileg rossz tápom és még pin kiszedőm tool-om is van valahol (évekkel ezelőtt harisnyáztam az FSP-t akkor rendeltem).
A csatlakozók rendben vannak, sem az alaplapon lévő nem égett meg, sem a tápegységé (azért bízom benne hogy semmit nem vágott haza ez a kaland.

[ Szerkesztve ]

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

(#4) nyuzoka válasza Robert07 (#1) üzenetére


nyuzoka
(tag)

Egyetértek.
Ha táp bírja akkor a vezeték keresztmetszetét célszerű növelni.

(#5) bagyusz válasza Dr. Romano (#3) üzenetére


bagyusz
(őstag)

Akkor már csak a vezeték keresztmetszetével lehet variálni.

(#6) Dr. Romano válasza bagyusz (#5) üzenetére


Dr. Romano
(veterán)

Igazad volt: A kábel vagyis a szigetelés vastagságával elvileg nincs gond; Most előkaptam pár levágott molexet és rossz tápot azokon javarészt mind vékonyabb a kábel mint az égetten... (jó elég gagyi tápegységek, de csak ez van).
A legvastagabbak -amiket találtam- ugyanolyan vastagok mint a fent említett. Szóval megpróbálkozok a műtéttel. Max akkor a tuningot veszem le ameddig nem találok valami megoldást.

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

(#7) orion1025


orion1025
(őstag)

A táp nincs véletlenül a terhelési határa közelében? Ha öreg táp, akkor könnyen előfordulhat ilyen, hiába névlegesen X watt.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..." Hardverapró - itt nem találod meg, amit keresel.

(#8) Robert07 válasza orion1025 (#7) üzenetére


Robert07
(aktív tag)

Nem hinném, hogy ez lenne a gond. Hamarabb kapcsolna le az alplap a túl magas/alacsony feszültség miatt.

突き出る釘は打たれる。

(#9) Dr. Romano válasza orion1025 (#7) üzenetére


Dr. Romano
(veterán)

Hát azért teljesen terhelve ott lehet a határban. Tuning van a procin is a vga-n is (ez ráadásul 2x6 pines), az északi hídon is, szóval nincs kímélve ebben a gépben semmi :)

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

(#10) Dr. Romano


Dr. Romano
(veterán)

Frissült az írás. A sztori befejeződött; a műtét sikeres, konfig úgy tűnik túlélte, amint lehet veszek egy új cabelt. Próbálok keresni rövidebbet, vastagabbat...

Köszi mindenkinek az ötleteket :R

[ Szerkesztve ]

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.