2022. szeptember 26., hétfő

Gyorskeresés

Windows 10 vs Windows 7 teljesítménymérés (otthoni miniteszt) ! Win 8.1 UPDATE !

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Számomra a Windows 7 a legszimpatikusabb Oprendszer, nem nyavalyog, bármit le lehet tiltani, illetve - szigorúan szubjektív alapon - a legszebb is.
A mért eredmények előtt érdemes megjegyezni, hogy DirectX 12 csak a Windows 10 alatt érhető el, illetve a Windows 7 támogatottsága megszűnik 2020.01.14.-én.
Jelenleg sem sok frissítés érkezik Windows 7-re, csak ami nagyon szükséges, de ez talán nem akkora baj, figyelembe véve a Microsoft bénázását a 1809-es, a 1803-as, stb. Windows 10-es update kapcsán..

Akkor a teszt

Tesztkonfig, azaz a sajátgép

Alaplap: Gigabyte B85M-D3H
Proci: Intel Core I7-4790
VGA: Asus Dual OC 1060 6GB
Memória: Crucial Ballistix Tactical 2X8GB DDR3 1600 CL8
Hangkártya: Asus Xonar DX
SSD: Adata SU800 512GB
Táp: Seasonic G-360
Oprendszerek: Windows 7 Home Premium SP1 64bit // Windows 10 Home 64bit (ver.: 1809)

Végig 1920X1080 volt a felbontás, 60Hz-en. Tiszta telepítéssel lett telepítve mindkét oprendszer, az összes update-el.
Az chipset illesztőprogramot az alaplap gyártó oldaláról szedtem, a VGA illesztőből pedig a legfrissebbet tettem fel az NVidia oldaláról.

Mértem fogyasztást is, de majdnem koppra azonos volt, +-1-2%, tehát hibahatáron belül.
Akit érdekel a fenti rendszer fogyasztása konnektor felől mérve (Voltcraft Energy Check 3000 konnektoros fogyasztásmérővel mérve):
Tétlen rendszer /energiagazdálkodás/ 37W; YT FHD videó 67W; Lineage 2 90W; WOT 112W; Furmark: 178W; Furmark+Prime95 240W).

Beszéljenek a számok:

Mint látható, grafikailag alig van eltérés, egyedül PC Mark alatt tudott elhúzni a Win10, de ott is csak a Digital Content Creation résznél (renderelés, fotó/videó szerkesztés).

Személy szerint örömmel látom az eredményeket, különösen a mért fogyasztások egyezősége lepett meg.
Akinek elege van a Windows 10 dolgaiból (és nem digitalizál/renderel, továbbá meg tud lenni DX12 nélkül), annak még mindig alternatíva lehet a jó "öreg" Windows 7, persze szigorúan a 64 bit-es verzió.

! Windows 8.1 Update !

Elvégeztem Windows 8.1 Pro rendszerrel is a méréseket, a táblázatot kibővítettem ennek megfelelően. Ugyanúgy jártam el a telepítésnél, a legújabb frissítések kerültek a rendszerre, gyári chipset driver, illetve az NVidia oldaláról a legfrissebb VGA illesztő.
Természetesen a PC konfiguráció is ugyanaz.
A Windows 8.1 támogatása még jó ideig, pontosan 2023.10.17.-ig biztosított, hátránya, hogy miképp a Windows 7, szintén nem kapott DirectX 12 támogatást.

Akkor a bővült táblázat:

Mint látható, a Windows 8.1 a teszteket illetően semmivel sem gyengébb, mint a Windows 10.
Fentieket tekintve ki lehet jelenteni, hogy aki nem szeretne Windows 10-es rendszert használni, ódzkodik a Linux disztribúcióktól, továbbá szeretne naprakész frissítéseket kapni évekig, és nem égető számára a DirectX 12 támogatás megléte, annak megfelelő alternatíva a Windows 8.1.
Stabil rendszer, a Windows 7-hez hasonlóan személyre lehet szabni, ki lehet kapcsolni bármit rajta.
Talán a fentiek fényében mindenki picit könnyebben tud dönteni, hogy melyik rendszer megfelelő a számára.

Hozzászólások

(#1) #00137984


#00137984
törölt tag

Windows7 Professional Service Pack 1 64bit rendszert használom majd naprakészre frissitve. Kezdésnek néhány Windows szolgáltatást le szoktam tiltani, igy újraindulás után kevesebb erőforrást használ és a PC bekapcsolás után gyorsabban töltödik be a Windows főképernyő. Visual C++ x86 és 64bit, a 2008-2017 közötti legfőbb verziókban és a NET Framework 4.7 telepitve van. Közben a gép kért néhány Windows Update .msi fájl telepitést. Platformfrissités a DX11.1-re és a rendszer gyorsaságát érintő egyéb javitások mellé a D3DCompiler_47.dll frissitésre volt szükségem. Nvidia driver telepités és beállitások után a Xonar DX hangkártya, Leadtek TV kártya driver és PVR2 program telepités és beállitások van hátra. Időközben nem feledkezhetek el a rendszerminősitést elvégezni, mert néhány Windows szolgáltatás csak ezekután megy rendesen. Ezzel a Windows7 rendszerrel a játékok és a PC hiba nélkül megy akár éveken át. Hardver cserék után szoktam új rendszert feltenni, de volt amikor nem volt rá szükség. Ha ezt a Windows10 igy tudná hozni már most, miközben a hardvereimet szintén tudnám gond nélkül tovább használni az új rendszeren, akkor váltanák DX12-re és a Win10 Home rendszerére. Viszont a két lehetőség közül addig a Win7 marad, amig a Win10 szelektiv válogat a hardverek és a driver illesztőprogramok között. Kinézetre a Windows7 a legjobb, mert a Win10-ben azok a csempék és az egyszinű sima ablakok a Windows XP előtti időket idézik fel bennem. :)

[ Szerkesztve ]

(#2) tghwinner


tghwinner
csendes tag

Én azt szoktam mondani, hogy a csempe a fürdőszobába való... :D
Viccet félre téve. Win10-ről W10Privacy + CCleaner az Applikációk törlésére, simán lehet Windows 7 stílusú rendszert létre hozni. Viszont ez nem 5 perces meló.

(#3) Csupingo


Csupingo
veterán

Eddig minden kötelező win váltásnál húztam a számat, amit nekem a játékok miatt kellett meglépnem. Végre megszoktam az XP-t, aztán jönnie kellett a 7-nek. Kezdetben az se tetszett, mert úgy rémlik, hogy abba is kicsit jobban, 2-3 kattintással beljebb tettek sok beállítást. Tényleg elég jól néz ki a felülete, bár én fapad témát használok minden win-nél. 100 éve van telepítve a mostani 7-es, sok hardveres gondot túlélt és semmit se lassult ssd-n. Van a gépen win 10 is egy másik ssd-n. Mindig olvasom a win10 topikot, ezért és a saját tapasztalatok alapján is nagyon ódzkodom tőle. Akkor szoktam elindítani, ha valami játék csak azon fut, de mivel kb. már 1 éve nem játszom, nem is érdekel. A legnagyobb bajom, mint egyszerű felhasználó, hogy sok beállítás össze-vissza van, jóval több kattintásra mint a 7-ben, valamint hiába van ugyanojan minimalistára beállítva mint a 7, nekem az egész egy nyúlós takonynak tűnik. A 7-ben csak úgy pattognak az ablakok kattintásra, sokkal jobb a görgetés, stb. Ismerősöm olcsó hdd-s laptopján meg azt imádom, hogy egész gyorsan behozza az asztalt a 10-es, de még 2 percig darál a vinyó és szinte semmit se lehet csinálni. Akkor inkább ne is jelenjen meg semmi, amíg rendesen be nem töltődtek a dolgok a használathoz.

Bocsánat, gondoltam végre kiírom magamból, hogy nekem, mint sima felhasználónak, semmi extrát nem nyújt a 10-es, viszont még bosszantóbb is használni.

Azt nem értettem a filmben, hogy a vietnámi haláltáborban, a szovjet őrök lengyel egyenruhában, miért románul káromkodnak. (M-N)

(#4) Gdi


Gdi
senior tag

"Windows 7 támogatottsága megszűnik 2020.01.14.-én."

Kis kiegészítés:
A kiterjesztett támogatás szűnik meg akkor. Az alapvető támogatás már 2015 januárjában véget ért.
Többek között ez volt az érv, hogy nem jön új WDDM és DirectX a heteshez már.

''Milliárdnyi meggyilkolt csillag sikolya elhal az éj békéjében, és a kétségbeesésnek csak néhány, törékeny, kőbevésett szó áll ellen.''

(#5) Krugszvele


Krugszvele
aktív tag

Előbb telepítettem egy windows xp-t virtuális gépre és még emlékeztem fejből a telepítőkódra :)

A windows 10 frissítések brutálisan rosszak. Letilthatatlan, használat közben újraindítja alattad a gépet. Ez persze nagyrészt lényegtelen, de amikor az ÁNYK-ban csináltam az iparűzési adó bevallását és közben újraindult szó nélkül.........

Én saját - és kis családom részire - gépre már nem fogok windows 10-et telepíteni.

Én voltam az, aki évekig szajkózta, hogy aki szidja a windowst, az nem ért hozzá. Most már megdőlt, mert akárhogy értesz hozzá, megszívat.

Ráadásul egy pro licenc árából veszek egy komplett használt üzleti i5 gépet.

(#6) _Atesz válasza Gdi (#4) üzenetére


_Atesz
addikt

Természetesen, én a globális támogatottságra gondoltam.
Egyébként Windows 8.1-re sem jön a DX12, pedig annak még van támogatottsága, szóval ez nem érv. :)

(#7) _Atesz válasza Krugszvele (#5) üzenetére


_Atesz
addikt

Van egy progi, amivel le tudod tiltani az update-eket (meg sok mást is): [link]
Működik Home alatt is.

(#8) kikikirly válasza _Atesz (#7) üzenetére


kikikirly
senior tag

O&O ShutUp10.
Az név. :C

(#9) iday


iday
aktív tag

A kettő közötti win 8.1 re kíváncsi lettem volna.
De minimális lehet az eltérés.

3dfx & AMD & ATI forever! http://iday.hu

(#10) _Atesz válasza iday (#9) üzenetére


_Atesz
addikt

Ha lesz időm, akkor feldobom, és beillesztem update formájában. ;)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.