2019. június 20., csütörtök

Gyorskeresés

Xiaomi Mi Box Pro 2 "Enhanced" - 3rd generation Media Box :)

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Bevezető

Xiaomi Mi Box Pro II

Régóta foglalkoztattak már a médialejátszók és különféle média boxok. Így eldöntöttem, hogy az Android megfelelő fejlettsége esetén beruházok egyre. Nem titkoltan Kína felé vetettem tekintetem és végül a Xiaomi legújabb Mi Box-ára esett választásom, mely jelentős külső és belső ráncfelvarráson esett át. De erről majd később. Az Aliexpressen bukkantam rá legolcsóbban a kis androidos média boxra, így pár napos silabizálás után rákattintottam a "Place order" gombra. Nagy meglepetésemre a rendelés feladásától számított 9. napon a leveles postás hozta is az Mi Box 2 Pro-t. A készülék ára 20.500Ft-ban állt meg. Kecsegtetően olcsó, ugye? Nézzük hát, mit is kapunk ennyi pénzért.

Külső/Megjelenés

Az új verziós Xiaomi Mi Box jóval kisebb lett elődjénél és a változások eléggé szembetűnőek. A "tovább fejlesztett" Mi Box a 2. generációstól eltérően nem fényes és karcolódó plasztikból, hanem textúra szerű mattabb anyagból lett kiöntve. Tapintása elméletben sokkal jobb, viszont a koszt és az ujjlenyomatokat jobban gyűjti. Formára, alacsonyabb, kerekítettebbek a sarkai, formásabb és a talpán lévő gumibak keret is lágyabb anyagból készült. Utóbbi stabilabbá és mozdíthatatlanná teszi sík felületre téve.

Hátul a csatlakozók terén az igazi változást az Ethernet hálózati csatorna USB 2.0-ás csatoló felületre való cserélése jelenti. Apró és fájó fekete pont a Xiaominak, ezt bizony illett volna USB 3.0-ra cserélni. Később látni fogjuk miért van nagy jelentősége a microSD(HC, XC) slotnak, melynek nyílása az USB alatt helyezkedik el. Találunk még spdif/szabványos 3,5mm-es jack kimenetet, valamint egy OTG képes microUSB slotot. Elöl az egyetlen változás az infravevő egység széles látókörűvé tétele. Mely a felhasználók nagy örömére kényelmesebb kezelhetőséget biztosít.

Csatlakozók:
- microUSB OTG kompatibilis
- USB 2.0
- HDMI 1.4
- 3.5mm/spdif
- AV táp, 2.1A, 5V

Fizikai méretek:
105.75*105.75*21 (mm)

Belső/Hardver

Az Mi Box 2 Pro készülékbe egy 4 magos Cortex-A9, magonként maximálisan 2Ghz-en pörgő Amlogic S802-es Soc került. Az Amlogic nyíltan középkategóriába szánt SoC-ában egy 6 magos Mali450T 600Mhz-en ketyeg a 3D-s tartalmak és erőforrás igényesebb videók megjelenítése érdekében. Míg a kisebb, feltehetően 2D-s grafikus feladatokét egy 2 magos Mali400MP2 450Mhz-en látja el. Fizikai memória tekintetében a Xiaomi nem fukarkodott, 2GB LPDDR3 ramot kapunk. Mint korábban említettem hiányérzetünk a rom tekintetében lehet, mely csupán 4GB. Ebből 2GB-ot a rendszer foglal el, a maradék 2GB-tal garázdálkodhat a felhasználó. Ez utóbbi szerencsére microSD(HC, XC) kártyával bővíthető, illetve USB-n és microUSB OTG-n keresztül további lehetőségeink is vannak. Például külső merevlemez, pendrive vagy telefon rákötésével.

Támogatott magas felbontások:
FullHD@60fps
2K@30fps
4K@30fps

OS/Felület

A Xiaomi az Mi Box II Pro-ra az android majdnem legfrissebb 4.4.2 KitKat csoki változatát tette fel. Gyárilag angol és kínai nyelvek vannak csak benne és a készülék nincsen rootolva. Elég nagy érvágás, hogy egy ekkora cég 4.4-es rendszere nem multilanguage-es és a rootolással is a végfelhasználónak kell "szórakoznia". Igen keserű volt a szám íze, mert jó hiszemmel azon voltam, hogy a külső és a belső androidos felület is angol lesz, amint a nyelvet angolra váltom. A belső OS tényleg angol lett, de addig is 2,5 órámba telt, mire eljutottam! Biztosan rákérdeznétek a topikban, hogy mi ez a külső és belső OS/felület. Ez annyit takar, hogy a távirányítóval való könnyű kezelhetőség érdekében a bekapcsolás után, egy a windows metro UI felületéhez hasonló, négyzetekből álló felület fogad bennünket... kínaiul. Ez sajnálatos módon az angol nyelvre váltás után is krix-kraxokkal jelennek meg. Rootolás és morelocal2 sem segített, de nem adom fel. :D Vállalkozó szellemű devek már rajta vannak az ügyön. Illetve interneten már keringenek holland nyelvű Media UI képek, csak nyugati barátaink egyelőre eléggé önzőek.

Adatkommunikáció

Beépített wifi antennájának köszönhetően a wifi hotspotként és böngészésre is kiválóan alkalmas a készülék. Wifi-ből b/g/n/ac típusokat tud, Wlan pedig 2.4 illetve 5Ghz-en kommunikál. Bluetoothból a legújabb 4.0 LE áll rendelkezésünkre. 3 eszközt már párosítottam vele, a belső microSD vagy annak hiányában a ROM downloads mappájába kerülnek a transzferelt fájlok. Az OTG-s microUSB és USB 2.0 portokon keresztül telefon, tablet, pendrive vagy éppen külső merevlemez is ráköthető az Mi Box-ra.

Hálózat és adatkommunikáció:
- 802.11b/g/n/ac wif
- Wlan 2.4Ghz/5Ghz
- OTG

Értékelés

A technika a mini PC-k és média boxok esetén is rendkívül gyorsan fejlődik, így mire e sorokat leközlöm, már ez a ketyere sem lesz több egy a sok közül. Hardveresen is elavult lesz. Ám jelzem, hogy aki nem 4K/8K és egyéb szemfényvesztő dolgokra, hanem egy halk (hisz teljesen passzív) androidos média boxra vágyik, annak meg fogja érni. Itthon ilyen kütyü max tényleg elavult RK3188-as SoC-val és jóval gyengébb Mali 400MP-vel kapható. Hordozhatóság szempontjából tökéletes lehet, hisz egy nagyobb zsebben is elfér! A havernál pedig csak van egy HDMI kábel elfekvőben. Hiányosságként feltüntethető az RJ45, NFC és USB 3.0 hiánya. Bár előbbi könnyen pótolható egy RJ45-USB elosztóval.

Összességében nézve nagyon meg vagyok vele elégedve, de figyelmeztetek mindenkit, hogy hivatalos angol és/vagy multi language külső felületű rom még NEM létezik az MiBox II Pro-ra!

UI: Köszönöm a szakmai segítséget Simon02 kollégának. (Root, angol-magyar, XBMC) Utóbbihoz keresnék majd egy vállalkozó kedvű kollégát, aki bevezet engem az XBMC alap világába.

A cikk koránt sincsen kész állapotban, de annyian kértétek, hogy publikálom. Sajna rengeteget dolgozok és iszonyat kevés időm van bármire is. Ha van is időm, akkor a szebbik nemet hajkurászom. Bocsi. ;]

Hozzászólások

(#1) Pubszon


Pubszon
(PH! nagyúr)

Hali.
Én is gondolkozok egy hasonló szerkezeten, csak linuxal, torrent szervernek kellene.
Nem tudod, ebből lehetne csinálni?

ASRock X79 Extreme6, i7 4930K, 32GB DDR3, GTX 1080 G1, Corsair RM550x...

(#2) enginev3.0 válasza Pubszon (#1) üzenetére


enginev3.0
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Ez engem is nagyon érdekelne
Nekem jó lenne droiddal is
Hány torrentet tudna futtatni, és milyen sávszéllel

És anyagilag úgy megvagyunk viselve, hogy még lábazatot se tuttunk csináni, mer nincs mibül ll Logitech <3 ll Oneplus 7 Pro Blue

(#3) Dominó85 válasza enginev3.0 (#2) üzenetére


Dominó85
(PH! kedvence)

Hűha ez nagyon jó kérdés. Teszek bele egy 32GB-os microSD-t és megnézem mit tud uTorrent progival, ha az megfelel. ;)

* Péter - 06302461862 *

(#4) Pubszon válasza Dominó85 (#3) üzenetére


Pubszon
(PH! nagyúr)

Tökéletes.
Nekem végül is csak seed-hez kellene. :K

ASRock X79 Extreme6, i7 4930K, 32GB DDR3, GTX 1080 G1, Corsair RM550x...

(#5) Dominó85 válasza Pubszon (#4) üzenetére


Dominó85
(PH! kedvence)

Holnap rakok be pár fotót. Mivel nincsen rajta RJ45, ezért csak egy 2 dolcsis usb-rj45 hub-val tudom tesztelni. Az meg ki tudja mennyivel tolja. Illetve wifivel nézem még meg, annál nem lehet sebesség korlátozás. ;)

* Péter - 06302461862 *

(#6) Dominó85 válasza Dominó85 (#5) üzenetére


Dominó85
(PH! kedvence)

Képet nem csináltam, de az itthoni 6,2MB/s le- és az 1,2MB/s feltöltést vitte normálisan.

* Péter - 06302461862 *

(#7) wocsok17


wocsok17
(tag)

A root meg az angol nyelv mi alapján sikerült?
Nemrég bontottam ki az enyémet.

(#8) Dominó85 válasza wocsok17 (#7) üzenetére


Dominó85
(PH! kedvence)

Húha, már nem emlékszem, de beleraktam egy rar-ba az ehhez szükséges dolgokat. Angol nyelv alapból van a készülékben csak az alap menüben kell beállítani. Ha igényeled a root anyagot fel tudom dobni Google Drive-ra. :K

* Péter - 06302461862 *

(#9) wocsok17 válasza Dominó85 (#8) üzenetére


wocsok17
(tag)

Jó lenne, az angolt már megtaláltam, de a rootot nem sikerült eddig.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.