2021. október 21., csütörtök

Gyorskeresés

A Mobilaréna hírei

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A Mobilaréna hírei az elmúlt bő másfél évben – amióta rendszeres (közel mindennapi) látogatója vagyok a nevezett oldalnak – a legváltozatosabb telefonokról, technológiákról, a mobil világ napi történéseiről adtak számot. Ezzel nincs is baj, ám azzal annál inkább, amilyen köntösben ezek a hírek megjelennek. Hadd érzékeltessem felsorolásszerűen hogy mire is gondolok:

- Ha egy mobilkészülékről (legtöbbször telefon ugyebár) szól a hír, akkor vagy a hardvere, vagy a szoftvere nyugszik méghozzá valamilyen alapokon... legtöbbször egymásén: a hardver szoftveres alapokon illetve vica versa... más variációt a cikkek ennek kifejezésére nem ismernek. (pedig biztosan van)

- A mobilkészülékeket előállító cégeket mintha tilos lenne egynél-kettőnél többször a nevén nevezni egy hírben... ehelyett a legkisebb-középső-legnagyobb dél-koreai, tajvani, finn, satöbbi gyártó titulust kapják meg szegény cégek... pedig egyáltalán nem pongyola fogalmazás, ha pl. a Nokia cégnév 4-5 alkalommal is leíródik egy cikkben.

- Ha már szóba került a kapják szó... minden egyes telefon, tablet és egyéb szerkezet a róla szóló cikkben különféle alkotórészeket kapott... mindezt egy nyelvtanilag ugyan legtöbbször helyes, ám az unalomig ismételt, irgalmatlan hosszú felsorolás formájában. Ennél sokszor jobb lenne néha egy felüdítő, akár listaszerű ismertetés is.

- Az is beleég a szemünkbe a hírek által, hogy ha egy cég új eszközt készít, akkor azzal előrukkol, semmi esetre se bejelenti, bevezeti, lerántja róla a leplet, stb. Maga a készülék viszont kizárólag debütálhat... nem megjelenik, piacra kerül, választékot szélesít, stb. Sőt... az új készülék szigorúan a jövevény, vagy üdvöske névre hallgat... az új telefon, új tablet, vagy egyéb más szinonimák gondosan elkerülendők.

- Minden egyes új készülék a maga beépített alkotórészei révén bizonyos tulajdonságokkal fel van vértezve... figyelmen kívül hagyva azt az aprócska tényt, hogy a vért az védelemre szolgált a szó elterjedésének idején és manapság is. Pedig lenne más kifejezés a helyére.

- A termékfotók közlésekor – ideértve sokszor a tengernyi rossz minőségű, homályos, értékelhetetlen „kémfotókat” is – miért is kell a „kamerák előtt pózolt” frázist a végtelenségig lejáratni?

- A milliméter, gramm, megapixel mértékegységeket úgy látszik tilos rövidíteni, mert esetleg valaki nem tudja értelmezni (?) viszont így teljes terjedelmében leírva jól felhizlalja az amúgy röpke hírt. Pedig a rövid, de velős hír mindig jobb, mint a felfújt semmi.

[moderálva]

Azonban – ha már nem ítélek (legfeljebb magamban) – akkor azért hadd figyelmeztessek egy picit.
Addig rendben van, hogy ajándék lónak ne nézzük a fogsorát... de ez az ajándék ló (a cikkek) pont a kirakatba kerül... és hát tudjuk milyen az internet: egyetlen negatív vélemény ha rosszkor lesz rossz helyen, bizony lavinát indíthat el és egy csapásra megváltozhat a Mobilaréna eddigi kvázi vezető pozíciója. Különösen aktuális ez olyan esetben, amikor sajnos száraz műszaki adatok, vagy egyéb tények ferdülnek a hírben rossz fordítás, félregépelés, vagy más ok miatt!!

Ha viszont még ettől is elvonatkoztatunk... létezik egy íratlan ám annál nagyobb súlyú felelősség is: a média nagy nyilvánosságot elérő és ezzel formáló hatásának a felelőssége. Hiába csak technikai oldalról van szó, a jelen levő több ezer (regisztrálva ugyebár 400ezer felett) taggal és nemtudommennyi látogatóval szemben ez a felelősség él. Őket formálhatja az oldal a tartalommal és a megjelenés formájával (fogalmazás, helyesírás, stb.). Ha más miatt nem is, de az olvasók iránt érzendő felelősség miatt sokkal de sokkal jobban oda kellene figyelni az oldalon megjelenő tartalmak „csomagolásának” minőségére. A műszaki tartalom hamis fedezéke mögül ne járassuk le az alapvető nyelvtani és fogalmazási kultúrát sokezer olvasó előtt, akaratlanul is rombolva az ő helyesírási-fogalmazási készségüket.

Hozzászólások

(#1) total90


total90
veterán

... én már ezer éve olvasom és nem tűnt fel. Egyébként van megoldás, ha valami nem tetszik nem kell olvasni ;) Én sem olvasok híreket pl. Justin Biberről ;]

Ha nincs jó, ló a szamár is. Képeim: 500px.com/abenteuR Videóim: tinyurl.com/yb2nk3e6 Instagram @abenteuerkanal

(#2) sztanozs válasza total90 (#1) üzenetére


sztanozs
veterán

Vazz - az egyik bekezdésben sír, hogy nincs elégszer leírva, hogy Samsung, a másikban, meg hogy túl sokszor látja, hogy kapott... WTF :F

szerzőnek:
Ja és rövidíteni pedig nyelvtanilag ugyan nem nem tilos, de stilisztikailag (főleg folyószövegben) az.

Több sort kiemelni és aláhúzni sem "szép", de örülök, hogy legalább nem írtad az egészet nagybetűvel... :U

[ Szerkesztve ]

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#3) Zolaash válasza total90 (#1) üzenetére


Zolaash
aktív tag

"Én sem olvasok híreket pl. Justin Biberről"

Hazudsz! ;]

[ Szerkesztve ]

Rip and tear

(#4) szezso15


szezso15
addikt

Az elején a felsoroláson jót röhögtem! :D Egyébként szerintem mindig is ilyen volt, és szerintem ilyen is marad. :)

*Hajrá Loki!* ## i11

(#5) SidCorky


SidCorky
HÁZIGAZDA

Eddig észre se vettem, de most miattad figyelni fogom...kösz szépen :D

Ryzen 5 3600 // GTX 1660 Ti // iPhone 13 mini // iPad Pro M1 // Apple Watch S5

(#6) domerator válasza sztanozs (#2) üzenetére


domerator
veterán

"Vazz - az egyik bekezdésben sír, hogy nincs elégszer leírva, hogy Samsung, a másikban, meg hogy túl sokszor látja, hogy kapott... WTF"

Ha nem látod, hogy baromira nem ugyanaz a két dolog, akkor sajnálom... :F

"szerzőnek:
Ja és rövidíteni pedig nyelvtanilag ugyan nem nem tilos, de stilisztikailag (főleg folyószövegben) az."

Erre meg én tudom azt mondani hogy WTF? :F

[ Szerkesztve ]

Reggae ‘till I die ... iPhone 12 mini, iPhone 4S 8GB iOS 6.1.3 (!!!), MacBook Air 2017, Homepod (sztereó)

(#7) total90 válasza Zolaash (#3) üzenetére


total90
veterán

fákjú :DDD

Ha nincs jó, ló a szamár is. Képeim: 500px.com/abenteuR Videóim: tinyurl.com/yb2nk3e6 Instagram @abenteuerkanal

(#8) 7


7
addikt

1: A lapcsalád és a szerkesztők pénzügyi dolgaihoz senkinek semmi köze a közvetlenül érintett feleken kívül. Ezt a témát sosem szeretjük sehol sem viszontlátni, így nem is beszélünk róla. A vonatkozó részt kitöröltem.
2: Ha valóban jót akarsz, nem pedig csak jólbeszólnimertmegteheted, akkor azt nem ebben a formában kellett volna csinálnod. Az aggályaidat minden további nélkül elküldheted a mobilaréna főszerkesztőjének és/vagy a kifogásolt cikkírónak normálisan megfogalmazva privát csatornán. Ez a bejegyzés jelen formájában sokkal inkább tűnik a lap elleni támadásnak, mint jószándékú kritikának.

(#9) domerator válasza 7 (#8) üzenetére


domerator
veterán

"1: A lapcsalád és a szerkesztők pénzügyi dolgaihoz senkinek semmi köze a közvetlenül érintett feleken kívül. Ezt a témát sosem szeretjük sehol sem viszontlátni, így nem is beszélünk róla. A vonatkozó részt kitöröltem."

Az erre vonatkozó utalás megjelent vagy fórumban, vagy blogban, kifejezetten emlékszem, hogy olvastam nyilvánosan... máskülönben nem tettem volna szóvá!!!

"Ez a bejegyzés jelen formájában sokkal inkább tűnik a lap elleni támadásnak, mint jószándékú kritikának."

Nagyon sajnálatos, hogy így fogod fel, ezt a te magánvéleményednek tartom. Rajtam kívül mások is tettek már jónéhány megjegyzést a cikkek, hírek topikjaiban az általam felsorolt dolgokra, nem vagyok egyedül ezzel a véleményemmel.
Az írásom kissé ironikus stílusa egyáltalán nem üt el a Mobilaréna általános stílusától és nagyságrendekkel emészthetőbb, kulturáltabb, mint sok-sok fórumtopic. A végén világosan leírtam, hogy miért lenne érdemes odafigyelni a külalakra... és mindenki tudja, hogy ez így is van. :K

Reggae ‘till I die ... iPhone 12 mini, iPhone 4S 8GB iOS 6.1.3 (!!!), MacBook Air 2017, Homepod (sztereó)

(#10) sztanozs válasza domerator (#6) üzenetére


sztanozs
veterán

Nem értem miért fáj neked, hogy egy Samsung cikkben, mint "koreai gyártó"-ra hivatkozik. Talán nem igaz? Vagy talán nem jó így is továbbadni egy kis tudást (annak aki esetleg még nem tudja, hol a székhelye a cégnek)? Nem mindenki mindenttudó és nem árt ilyen szép közismereti részekkel tagolni a cikket. Egyébként sok gyártóra hivatkoznak ilyen-olyan tulajdonság alapján:
- A nagy kék
- Redmondi szoftveróriás
- A cupertinói vállalat

Mind a háromról tudod kapásból, hogy kiről van szó - főleg, ha a cikk kontextusából max 1-2 cégből kell csak szűkíteni...

A WTF-ra pedig: ha ez neked WTF, akkor inkább ne is bíráld a cikkek stilisztikáját...

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.