2022. június 27., hétfő

Gyorskeresés

Xtrfy M3 HeatoN - a félbehagyott

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nem rossz egér ez, csak még nincs kész. És valószínűleg nem is lesz.

Az alapfogalmak, rövidítések magyarázatai itt megtalálhatóak.

Bevezető

Vanir nincs túl jó véleménnyel az Xtrfy márkáról. Sem az OCN közösség, pedig a két egerüknek a specifikáció alapján jónak kell lenniük. Többek között ez volt az oka, hogy a Pixel kínálatában lévő egyik "fehér foltot" én kaptam meg, illetve kértem el tesztelésre, hogy előítéletek nélkül értékelhessem.


Ezt az ellenszenvet alapozza meg a primitív weboldal, az IT bullshit generátorból kinyert marketingszövegek, 80 eurós ár, és abban reménykednek, hogy majd HeatoN nevével el lehet adni. A másik egerük, az M2 igazából 40 helyett 80 euróért árult Newmen GX1-Pro.

Láttam már rengeteg mellébeszélést, amivel a gyártó a termékét reklámozza, de az Xtrfy-nak sikerült újat mutatnia:

The M3 is built with top-grade components to ensure consistent, high-level performance. From high quality Omron switches for better click control, to the Pixart PMW 3310 optical sensor, considered to the be one of the best and most reliable sensors out there. In the heat of the game, this is a mouse to count on.

Itt kezdtem érezni, hogy valami nem stimmel. Egy szenzor megbízhatóságáról beszélni számomra egészen új, legalábbis nem láttam még olyan optikai szenzort, ami megadta volna magát. Sebaj, mondtam magamban, a marketing és a minőség egymásra nagyjából merőleges fogalmak, ettől még lehet jó az egér. Khm, lehetne.

Külső, forma

Az egér üdítően egyszerű, sárga-fekete külsőt kapott. A görgője, az elején egy csík és a hátán lévő logo sárgán világít, a kábel sárga-fekete csíkozású, ettől eltekintve az egész fekete.


Méretei: 131 x 74 x 42 mm.

Kifejezetten nagy egérről van szó. A képeken látszik, hogy kb. a SteelSeries Rival 300 kategóriájába tartozik. Egyértelműen jobb kézbe szabott, kicsit jobbra dől, ergonomikus kialakítású, a bal oldalán két gombbal.

A formáját nagyon sokáig nem tudtam hova tenni. Ahányan megfogdostuk, a jobb oldalán lévő kitüremkedés mindenkinek útban volt, de számomra az egész furcsa volt, mintha rövidek lennének az ujjaim. Aztán rájöttem, honnan is ismerős ez a forma:

Szerintem a Renault Thalia-hasonlatot nem kell agyonmagyarázni, de a biztonság kedvéért álljon itt két Totalcar-idézet.

A franciák értenek a divathoz. Elhatározzák, hogy csinálnak egy remek csinos kisautót, és tényleg. Aztán megengedik a törököknek, hogy készítsenek egy helyi igényekre szabott modellt, és megszületik Clio Quasimodo.

Az óriási csomagtartó alaposan rányomja bélyegét az autó kinézetére. Mi tagadást, a helyes kis Clio-t rettenetesen elcsúfították a fenekére akasztott hátizsákkal. Látszik rajta, hogy eredetileg nem ilyennek képzelték.

Az M3 eleje egészen olyan, mintha egy kategóriával kisebb egérről származna, a fenekét pedig az IME 3.0-ról lopták. A jobb oldali kitüremkedés hatására a gyűrűs- és kisujjam gyakorlatilag nem éri el az egér jobb oldalát. Tudom, nem szép dolog egy egér formáját szubjektíven megítélni, de többen is így éreztük.

Ettől eltekintve egyébként tenyeres fogásra a legalkalmasabb.

Súly, anyaghasználat

A gyári adatok szerint 104 grammot nyom az egér kábel nélkül. A kábel első pár centijével, ahogy azt szakszerűen mérni kell, kb. 108 g jött ki nálam. Túlzottan nem voltam meglepődve, egészen addig, amíg szét nem szedtem.

Igen, az Xtrfy 12 grammnyi súlyt rakott a burkolat felső részébe. Fogalmam sincs, miért vetemedtek erre, hosszú évek alatt a gyártók megtanulták, hogy utáljuk a plusz súlyokat. Semmi értelmét nem látom ebben az egérben, ugyanis a súlyelosztásával semmi baj. Az így mért 96 gramm már könnyednek számít a méretéhez képest, kár, hogy garanciavesztéssel jár a szétszedése.

Az anyaghasználat abszolút rendben van. A felső burkolata matt, gumiszerű bevonatot kapott, tapintásra a Mionix-éra emlékeztet, bár most nem tudom összehasonlítani a kettőt.A két oldala, az oldalgombok, és a görgő körüli darab picit szemcsés, ennek ellenére szerintem csúszósabb a kelleténél. A görgő bevonata recés gumi, azonban bizonyos szögben tartva, nagyon finoman görgetve csak a középső részéhez ér hozzá az ujjunk, ami sima műanyag, így hajlamos elcsúszni rajta az ujjunk.

Kábel, talpak

A kábele vékony, könnyű, de picit merev. A gyári kábelek mezőnyében összességében átlagos. Kapunk hozzá egy praktikus kábelkötegelőt, aki sokat cipeli az egereit (mint mondjuk én), az örülni fog neki. Pici gumiharangot kapott, aminek a mérete és a merevsége miatt nem sok értelme.


Az USB csatlakozó persze aranyozott. Talán megérem, hogy a marketing-nagyágyúk közül kikerüljön ez a teljesen felesleges feature.

A talpai vékony teflonbevonatú műanyagok. Az átlagosnál valamivel rosszabbul csúszik, a tömör teflonnál persze sokkal gyengébb.

Az alján lévő QC Control matrica egyébként nem takar csavart, csak úgy ott van. A lencse alatt lévő Epic Sensor felirat külön vicces.

Gombok, görgő

A két főgomb alatt 20 millió klikkre hazudott kínai Omronok vannak, ahogy az szokás. A burkolat ellenállása a szokásosnál nagyobb, így picit nehezebb lenyomni a kapcsolót. Persze ez csak nekem tűnik fel, erre kifejezetten kényes vagyok.

A többi kapcsoló Kailh, nyomáspontjuk kellemes, furán, tompán kattanó hangjuk van. Az oldalgombok elhelyezése ismét egy kidolgozatlan részlet. Szegény Xtrfy azt hitte, hogy ha elég nagy a gomb, biztos könnyű lesz lenyomni. Arra már nem figyelt, hogy a bal oldalon lévő apró mélyedés, ahova a forma tereli a hüvelykujjunk, kb. 1 cm-re van a gomboktól, így igencsak nyújtózkodni kell értük.

A görgetést 11 mm-es Kailh encoder biztosítja. Érzetre első osztályú, ha nem is a KPM-féle luxus. Görgetés közben egyrészt zörög, ahogy sok más egér is teszi. Másrészt pedig időnként finoman berezonál, ahogy néhány sufnituningolt egér teszi.

Az Omron-méretű és a Panasonic EVQP0 kapcsolók ugyanis többé-kevésbé kompatibilisek, már ha befér a kisebb kockapana helyére. A görgő alatt azonban még egy fontos apróságra figyelni kell: utóbbi kapcsolóban a pöcök pontosan a két láb között van, míg előbbiben kb. fél mm-rel elcsúsztatva. Nos, ha valaki ennek ellenére óvatlanul kicseréli a Panát Omronra, pontosan úgy fog rezonálni a görgő, mint az Xtrfy M3-é.

Az alján lévő CPI-váltó gomb alatt pici tactile switch van.

Szenzor

Az egérbe az előző generációs csúcs-szenzor, a PMW3310 került. Naivan azt hittem, hogy az Xtrfy M3 nem fog tudni meglepetéseket okozni. Ismét tévedtem.

A szenzor alapvetően mindent tud, ami szem-szájnak ingere: állítható AS, LOD, DPI 100-5000 között, sőt virtuálisan el is forgathatjuk a szenzorpozíciót, ha esetleg ferdén fogjuk, és annyira zavar.

Az Xtrfy ezeket gyakorlatilag Zowie-módra mind kilőtte. Szoftver nincs, a DPI az alján lévő gombbal állítható, csak 400 - 800 - 1600 - 3200 - 4000 van. A polling rate-nek is dedikált kapcsoló jutott az alján.

Egyetlen ismert bugja van: felemelésre hajlamos random magától átállni a DPI, ezt pl. a Roccat benézte, kiadták hibásan a KPM-et, de egy FW frissítéssel hamar javították, ahogy az Asus is a Sica-val. Azóta emlékeim szerint minden nagyobb gyártó javított FW-rel adta ki alapból a 3310-es egereit. Kivéve az Xtrfy.

Szóval ha bedugod az egeret, nem emeled fel, akkor biztos a névleges DPI-n fog üzemelni. Aztán ahogy használod, az egyik felemelés alkalmával egyszer csak felugrik a névleges DPI ~110%-ára. Ezt szerintem úgy lehet fájdalommentesen kibírni, hogy ~10%-kal nagyobb DPI-vel számolunk, mindent ahhoz állítunk be, aztán előbb-utóbb úgyis stabilizálódik azon. Ha nem akar, majd pár másodperc szapora felemelgetéstől beáll ~450 / 900 / 1800 / 3600 / 4400 DPI-re. Állítólag - többen jelezték, de személyesen nem jártam utána - az Xtrfy support devnullba küldi a panaszokat.

A polling rate-stabilitással nincs gond. 500 és 1000 Hz-et is frankón tartja.

A Paint-teszt szerint 1800-on még bátran használható, 3600-on már csúnyán jitterel, 4400-on persze használhatatlan. AS nincs.

A sebessségtűréssel nincs baja, kb. 6-7 m/s-ig követi le a mozdulatainkat, de sikerült valamennyivel - pontosan nem sikerült meghatároznom, mennyivel - 6 m/s felett kiakasztanom. Egyébként 3,5-4 m/s felett már teljesen mindegy.

Acceleration nincs benne, ahogy elvárjuk.

A méréseim szerint minden DPI-n konzisztensen 2,5 ms input lagban szenved, amit nem tudok hova tenni, ilyet PMW3310-ben még nem tapasztaltam. Emiatt ultra pro gaming-re inkább nem ajánlanám, de akit nem zavar a tudat, hogy picit késik az input, bátran használhatja.

(A méréseket a két egérrel nem egyforma polling rate-tel végeztem, így a képeken látható 2 ms-hoz hozzáadódik a 0,5 ms különbség 500 és 1000 Hz között.)

Egy FW-frissítéssel akár ajánlott is lehetne, nagy kár a béna FW-ért, és az input lagért. Ezzel a formával amúgy sem lesz túl népszerű, de ez ugye szubjektív. A kidolgozatlan apróságokra, mint az oldalgomb elhelyezése, a rezonáló görgő, gnóm forma, illett volna odafigyelni. Az eredeti 25 990 Ft-os árhoz képest ez elég kevés.

Az Xtrfy M3 egerét köszönjük a hivatalos hazai forgalmazójának, a Pixelnek!

Hozzászólások

(#1) kemotox


kemotox
addikt

nicskép :(

(#2) dobragab válasza kemotox (#1) üzenetére


dobragab
addikt

Márvan. :P

Véletlenül publikáltam, pedig csak egy Save-et akartam. :W

Tudom, tudom, akasszak a tökömre egy lámpát, hogy sötétben is tudjak kaszálni.

(#3) kemotox válasza dobragab (#2) üzenetére


kemotox
addikt

Zsírkirály :R

(félbehagyott egérhez félbehagyott cikk dukál ;] )

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.