2020. június 5., péntek

Gyorskeresés

Razer Salmosa / Abyssus

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Razer Salmosa / Abyssus

Készítette: [oWn]f4te
Átdolgozta, kiegészítette: dobragab

A Salmosa az MX300 (és a WMO 1.1a) mellett a személyes kedvencem, a Razer cég Krait-vonalának folytatása, mint kis méretű, 3 gombos, minimalista egér. Rendkívül könnyű, leginkább claw / fingertip grip-hez való forma, amely nagyon passzol a fogásomhoz és a low-sens + accel-es, flick-stílusú egérkezelésemhez.

Szívében S3668-as Avago szenzor dobog, némi predicion-nel. Sajnos gyárilag a talpai jó minőségűek ugyan, de rendkívül vékonyak, így viszonylag hamar elkopnak (még szövetpadon is), szerencsére azonban a Salmosa-Abyssus kompatíbilitás következtében (lsd. lejjebb) pótlásuk könnyűnek nevezhető.

Szériajelenség lehet a bal klikk nyüszögő hangja (ismert Razer-betegség), de a szétszerelést követően (lsd. lejjebb) egy kis műszerolaj közbeiktatásával megszűntethető.
Az enyém is hamar nyüfmákolni kezdett, aztán abbahagyta (nem avatkoztam közbe), mostanában néha egy kicsit csinálja, néha nem.

A birtokomban lévő példány nemrégiben lett 1 éves, ebből eddig 8 és fél hónapot töltött nálam, aktív használat mellett. A gumírozott rész nem hámlik, persze azért nem árt néha takarítani, mert jellegéből adódóan ilyen kis apró gumpikban (leginkább a gombokon) gyűjti az elhalt szövetdarabokat.

A talpai ugyan nagyon elkoptak, de kicseréltem őket az Abyssus-éval, így most öröm van és bódottá.

Eleinte kisebb problémát okozott, hogy a fogásból (és a tényből, hogy a gombjai teljes egér szélességben terpeszkednek el) eredendően előfodult, hogy véletlenül megnyomtam a jobb klikket (a kezem amúgy is remegős az RSI miatt, szóval valószínűleg ennek is volt szerepe a dologban), de ezt mára már nagyjából sikerült kiküszöbölnöm. A gombok, mentségükre legyen mondva, nagyon érzékenyek, mert akkor is könnyedén regisztrálják a klikket, ha teljesen a tövüknél fejtünk ki nyomást.

Hozzátenném még azt is, hogy a gombok (Már megint...kell egy szinoníma...kapcsolók? Nem..) fizikai paramétereinek következtében nagyobb rés van a klikkek alsó éle és az egér bázis szekciója között, ahová könnyedén gyűlnek az apró szennyeződések, szóval itt sem árt néha kitakarítani.

A görgő, csakúgy, mint az Abyssus esetében, nem túl hangos, kellően széles és jól elkülönülő fokozatai vannak.

800 cpi @ 500 Hz-en használom, driver nélkül, MarkC Win7 accelfix-szel.

Létezik egy Pro-gaming Edition / Asian Edition változata is, ami gyakorlatilag megegyezik az eredeti modellel, a különbség csupán annyi, hogy jóval kisebb és könnyebb (laptop-egér méretű) és csak a felbontást állító hardware-es kapcsolók vannak rajta. eBay-ről könnyen beszerezhető, gyakorlatilag aprópénzért.

--------------

Az Abyssus a Krait->Salmosa-vonal "továbbálmodása" az S3888-as Avago központi szem hadrendbe állításával.
Használata során előfordulhat szövetpadokon jitter. Nem mindegyikre igaz ez, tény, hogy az első generációs darabokra jellemzőbb, azonban a szenzor felbontását 450 cpi-re visszavéve (amúgy is a legjobb
beállítás az egéren IMHO)
jelentősen csökkenthető, hacsak nem teljesen megszűntethető.

Ahogy korábban is írtam, ez NEM MINDEN Abyssus-ra jellemző. Az viszont igen, hogy a legtöbb nem igazán szereti a QcK padokat, szóval a legbiztosabb választás melléjük egy Razer Mantis / Goliathus (esetleg Everglide Titan) vagy valamilyen műanyag pad.

A LOD-ja némileg nagyobb, mint a Salmosa-é, de végső elkeseredésben az ebben a hsz-ban is
taglalt (DeathAdder-szakasz, lejjebb) ragasztószalag-trükkel lehet rajta csökkenteni.

Ha zavar a Razer-logó kék fénye, a legbiztosabb módszer a kiiktatására, ha az egér szétszedése után a kis 2 pin-es csatlakozót kihúzod a NYÁK-ból.

A szétszerelés mind a Salmosa, mind az Abyssus esetében egyszerűnek mondható; mindössze egyetlen csavart kell kicsavarnunk, ami az alsó, nagyobb méretű talp alatt helyezkedik el (csakúgy, mint a Diamondback 3G-nél). Ennek eltávolítása után finom mozdulatokkal szedjük le a felső borítást. Legyünk óvatosak, mert az egerek elülső részén két kis műanyag pöcök ki- és beakasztása szolgálja a rögzítést.

Érdemes még azt is tudni, hogy az Abyssus fizikai szinten kompatíbilis a Salmosa-val, a kettő alsó műanyag része (ebből következően a talpak is) gyak. ugyanaz, a kábel érelosztása is azonos, a felső részük keresztben csere-berélhető a görgő kis megmachinálását követően.

Megjegyezném még azt is, hogy mind a Salmosa, mind az Abyssus esetében a hardware-es polling-rate és felbontás kapcsolókat nagyon tudom díjazni, mivel így a drivermentesség egészen új magasságokba emelkedik, elég csupán egy accelfix-et felrakni.

Végszóként még annyit, hogy bár az Abyssus gombkialakításának köszönhetően abszolút nullára redukálódott a néhai, véletlenszerű jobb kilkkelésem, az egér tömegközéppontját kicsit furcsának érzem a Salmosa-hoz viszonyítva. Ebben közrejátszik valószínűleg az is, hogy súlya is több némileg - bár még így is a nagyon könnyű egerek családjába tartozik.

Sajnálatosnak tartom, hogy nincs rajta 800 / 900 cpi-s beállítás, mintegy arany középútnak a 450 és 1800 között, de azt a tényt méginkább, hogy a hardware-es polling rate kapcsolóval csak 125 és 1000 Hz-et tudunk kapcsolni, 500-at nem; ha erre vágyunk, USB-hack segítségével kell ráerőszakolnunk ezt az értéket.

A beszerzésükkel vigyázni kell. Abyssus ebayen temérdek van, de tudomásom szerint mind hamisítvány. Itthon néhány webshopban még van belőle, és az újabb verzió, az Abyssus 2014 is sok helyen kapható.

Salmosa-t viszont már csak ebayen kapni, és ami Koreából érkezik, abban meg szabad bízni.

Összességében az én választásom a Salmosa, de ugye, mint ahogy az az egerek esetében lenni szokott, ez egy szubjektív kijelentés.

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.