2020. június 5., péntek

Gyorskeresés

Razer Diamondback 3G

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Razer Diamondback 3G

Készítette: [oWn]f4te
Átdolgozta, kiegészítette: dobragab

A nagysikerű és rendkívül tartósnak bizonyult Diamondback utódja.

Előfordulhat, hogy a bal gomb nyikorgó hangot hallat. Ennek oka egy fröccsöntési hiba. Az enyém is ilyen (volt, amíg meg nem hekkeltem), hamar előjött neki, de egy kis reszelgetéssel orvosolható a dolog. Ellenben pl. több ismerősömnek is volt DB 3G-je, akik évekig használták anélkül, hogy ez a probléma jelentkezett volna. Szerintem darabja válogatja.

Amúgy alapesetben a gomboknak határozott kattanása van és valamivel hosszabb úton járnak, mint pl. egy MX 518 esetében - én ezt kellemesnek találtam.

Az elmondható, hogy az alapvető build quality-je valamivel jobb volt az első generációs Diamondback-nek, de hogy legyen pro is, a 3G új, gumiszerű Razer-borítást kapott, ami nem csúszik és nagyon kellemes tapintása van. Előfordulhat, hogy hosszú használat után (évek) kicsit hámlani kezd (inkább a gombokon), de ez csak esztétikai defekt. Persze nem kacsazsíros-retkes kézzel kell szétizzadni napi 16 órában és akkor máris más a helyzet - jelentősen csökken az esélye az ilyen "hámlás" kialakulásának, ill. ha lesz is, akkor csak jóval később és csak kisebb mennyiségben.
Az oldalán lévő gumicsík sárgulhat és kicsit rojtosodhat az évek során (~fél év után már kezd meglátszani), de ez is csak optikai "hátrány".

Ezekből gondolom kitűnik, hogy nem árt, ha az ember azért nagyjából tisztántartja és nem kakás kézzel ül le a gép elé - de ez alapjában véve elmondható mindegyik egérről.

A görgő kellemes, puha hatású, csendes, érezhetően elkülönülnek a fokozatok.

Az oldalsó gombok használatát illetően nyilván közrejátszik, hogy hogyan fogod az egeret. Az elhelyezésból fakadóan adódhat accidental click (nálam ez a jobb oldali gomboknál volt - a claw / fingertip-hybrid eredményeképpen), de én alapból letiltottam driver-ben a plusz gombokat, mert az életben nincs rájuk szükségem. Ilyeténformán ezt sem mondanám problémának.

A talpai remek minőségűek, ha nem gyilkolja az ember az egeret (tehát nem passzírozza a padba, mint egy idegbeteg zsiráf) és textilpadot használ, 2-3 évig biztos nem kell őket cserélni (de lehet, hogy még annál is tovább bírják). Műanyag padon nem tudom, mennyire tartósak, de ebből kiindulva valószínűleg azon is, csak némileg rövidebb ideig (üvegről ne beszéljünk - az hamar leamortizálja a teflont).

Támogatja az 1000 Hz-es adatkapcsolatot, viszont a stabil megtartása már nem feltétlenül az erőssége, de ez amúgy is gyakorlatilag fölösleges (meg alaplap-függő is). Az 500 bőven elég, de a 250 is kielégítő.

A kábel a ridegebb-fajta Razer, mindenképpen ajánlott a rögzítése ( - ahogy egyébként bármilyen más vezetékes egér esetén is - megfelelő hosszot leengedve) szigszalag / cellux / leukoplaszt / mouse bungee / bármiegyéb segítségével, hogy minimalizáljuk a kábeltörés eshetőségét, ill. biztosítsuk, hogy a vezeték soha ne húzza / akadályozza az egeret a mozgatás során.
Ridegsége ellenére az egyik kedvencem, mivel pehelykönnyű. Gondolkodtam már rajta, hogy átrakom a Salmosa-ba, de mivel az érsorrend más, át kellene kötögetni, így még nem sikerült magamat rávenni.

A szenzor a jól bevált S3688-as Avago (aka Razer 3G infra), némi prediction-vel. Mind 800, mind 1800 cpi-n precíz. Én 800-on használtam, mert úgy valamivel kisebb a LOD-ja.
Ha valakinek gondjai vannak vele, akkor ott vagy valami software-es szerencsétlenkedés van vagy egy be nem azonosított személy előtte vízilovakat vert agyon az állatkertben szegény egérrel.

Padból a legjobb hozzá (szerintem) a QPAD CT / QPAD XL, az Everglide Titan / Razer Mantis / Goliathus, ill. az Allsop Raindrop GigaPad XL és az SS QcK-k).

Driver-ből mindenképpen a v1.01-et kell leszedni, az már tökéletesen működik Win7-tel. Az "Advanced" fülben a "Master Accel Control"-t érdemes lehúzni 1-re, aztán kikapcsolni (unpipa - így nem fog kelleni az accelfix), majd szépen belőni magadnak a cpi-t és a hozzátartozó X / Y sensi-ket, ill. a "Master Windows Control"-t.
Ha 1800 cpi-n szándékozod használni és nem akarsz babrálni a horizontális / vertikális érzékenységgel, driver sem szükséges (a 800 cpi-hez kell!), elég a jól megszokott accelfix.

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.