2022. május 29., vasárnap

Gyorskeresés

Mionix Naos QG - várva várt upgrade

Írta: | Kulcsszavak: Mionix . Naos . QG . 7000 . gamer . gaming . játékos . egér . mouse

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Bevezető

Az egeres topikban ajánlott egerek jelentős része egy pár éves csúcs-szenzorral, PMW3310-zel szerelt. Asus ROG Sica, Asus Strix Claw, Roccat Kone Pure Military, SteelSeries Rival 300, Mionix 7000 széria, Zowie-k.

Azóta megjelent a Logitech és a PixArt közös fejlesztésű csodaszenzora, a PMW3366, ami nagyon sokáig Logitech-exklúzív volt, és ki is használták számos remek egérrel: G502, G303, G900, G Pro, G403.

Körülbelül 2016 augusztusában járt le a Logitech "előjoga", azóta a PixArt a többi gyártónak is forgalmazhatja PMW3360 néven. Azt vártuk, hogy a gyártók ráérő idejükben a PMW3310-es egereik zömét frissítik PMW3366-ra, például a Zowie évek óta gyakorlatilag semmit nem csinál, csak változtat picit a formán meg a LED színén. Nos, ez máig alig történt meg: a Mionix Kickstarter-projektje sikerrel zárult, így limitált példányszámban lehetett kapni Naos QG-t, és ennyi. Máig nem kapható a többi felsorolt egér upgrade-elt változata. A Roccat ugyan januárban bejelentett három átnevezett PMW3366-tal szerelt egeret, ezek még mindig nem kaphatók.

A Kickstarter-es projektbe ribizly kolléga belevágott, október elején megérkezett hozzá az egér, született is róla egy rövid írás. Tőle kaptam kölcsön egy hétre, hogy alaposabban kielemezzem, köszönet érte.

Külső, forma

Az egeret a gyári dobozában kaptam. Ezt kihajtva közvetlenül az egeret csodálhatjuk meg, a belsejébe csak kábelt, papírt és matricát csomagoltak.

A design alapvetően ugyanaz, mint a standard Naos 7000-nél, a színe egy árnyalattal világosabb szürke. Kívülről az egyedül a hátán lévő pulzus- és stressz-szenzorban különbözik tőle.

Méretei: 131 × 85 × 39 mm, ugyanakkora, és ugyanolyan formájú, mint a Naox 7000.

A méretei talán jobban látszanak más egerek mellett: óriási Roccat Kone XTD Optical és régi SteelSeries Rival, illetve parányi Logitech G100s és testes Logitech MX510 között.


A formája nem-lapátkezűeknek csak tenyeres fogásra jó, 1-2-2 elosztásban. A bal oldalán a hüvelykujjnak, a jobb oldalán a gyűrűs- és kisujjnak van támaszték. Sokak szerint a jobb oldal kialakítása megnehezíti az egér felemelését, és könnyen kicsúszik a kézből. Én ilyet nem tapasztaltam, de tény, hogy gyűrűsujjal kell szorítani, és nem kisujjal.

Súly, anyaghasználat

A Naos 7000 méretéhez képest könnyű, 103 gramm. A Naos QG ribizly kolléga mérése szerint kb. 108 gramm, ami még mindig igen korrekt érték. A különbség nem tudom, van-e 5 gramm, ugyanis mindkettőt mások mérték, más mérleggel és más kábel-elhelyezéssel.

A burkolata engem a Roccat egerekére emlékeztet. Kellemes tapintású gumibevonat, az egész egeret bevonták vele, és a tapasztalatok szerint tartós is. A görgő külseje ugyanilyen színű gumiból készült, egyáltalán nem csúszik sem az ujjunkon, sem a kerék műanyag "felnijén".

A viszonylag kis tömeg ennél az egérnél nem ment az anyaghasználat rovására, bár a vékony anyag miatt a két főgomb hangosabb, furcsán, visszhangosan kattan.

Kábel, talpak

A kábele is kifejezetten jó darab. Szövetelt létére kifejezetten könnyű és jól hajlik, a Logitech G Pro-énál is könnyebb. Egy jó szövet nélkülit még mindig többre tartok, a parakábel pedig egy nagyságrendet ver rá, ahogy minden más gyári kábelre. Gumiharangot sajnálatos módon nem kapott, pedig ott törnek meg leggyakrabban. Az USB csati nem aranyozott, legalább ezért sem kellett feleslegesen fizetni.

A talpai a standard fekete, teflonbevonatú, többrétegű anyagból készültek. Sokat nem lehet tőle várni, érdemes jaffa-félékre cserélni, mivel nem pehelykönnyű darab.

Gombok, görgő

Az egeret nem szedtem szét, gazdája kérésére. MIvel limitált példányszámú széria, nem csodálom, hogy neten sincs kép a belsejéről, így csak feltételezni tudom, hogy ugyanolyan kapcsolók vannak benne, mint a Naos 7000-ben, bár önmagában érzetre is jól be tudom határolni. Íme néhány kép a Naos 7000 belsejéről, tweaktown.com-ról loptam.

A két főgomb alatt kínai Omronok (D2FC-F-7N) vannak, valószínűleg 20M-re hazudott példányok. Ezen a példányon a jobb gomb tökéletes, a balnak van egy hangyányi holtjátéka, és felengedéskor a felső holtponton koppan, ez engem kicsit zavar, kevésbé kényes kollégákat valószínűleg nem.

A görgő alatt hamisítatlan kockapana (Panasonic EVQP0) hallható, a klikk egész kellemes. A görgő nem lötyög, nem zörög.

A görgetésért a Naos 7000-ben Alps encoder felel, de kizártnak tartom, hogy ebbe a példányba is az került. Az asztalomon egy Kailh encoder-es Logitech G Pro és egy Alps encoder-es Roccat Kone XTD Optical, a TTC encoder-ét pedig törött ujjal is felismerném. A Naos QG encoder-e túl könnyen jár ahhoz, hogy Alps legyen, és túl jól elkülönülnek a fokozatai, hogy TTC legyen, én meg vagyok győződve arról, hogy Kailh van benne. Összefoglalva: könnyen jár és a fokozatai egész jók.

Az oldalgombok alatt a Naos 7000-ben piros pöckös TTC van, szerintem a QG-ben is. Nem csúcsminőségű, de oldalgombnak elmegy.

A DPI-gombok alatt egyértelműen kis méretű, de "rendes", D2F-rendszerű mikrokapcsoló van, a használatának arányában teljesen jó.

Pulzusmérő, stressz-szenzor

Ne tőlem kérdezzétek, mi értelmük, őszintén szólva meg se néztem. Szerencsére a fogásban nem akadályoznak. A pulzusmérő éles zöld leddel világít az ember szemébe, ha levesszük róla a kezünk, hál' Istennek kikapcsolható. A stressz-szenzor tudomásom szerint a bőr elektromos ellenállását méri alacsony feszültséggel. A tesztelés során amikor műszálas ruhában voltam, többször is megráztuk egymást, erről a jelenségről másoktól is hallottam. Ez a feature ki sem kapcsolható.

Szenzor

A PMW3366 jelenleg a piacon kapható legjobb szenzor, de azt ezidáig nem tudtuk, hogy a PMW3360 ehhez képest le van-e butítva. Bátran állítom, hogy nincs.

A polling rate 500 és 1000 Hz-en is stabil. A tesztek 500 Hz-en készültek, kivéve a Paint-tesztet, a jitter ugyanis 1000-en jobban látszik, ha van.

Angle snapping a szoftverben ki/bekapcsolható, kikapcsolt állapotban tényleg nincs.

3200 DPI-ig gyakorlatilag nincs jitter, 6400-on is minimális, ez smoothing-szagú, a PMW3366 is rosszabbul nézett ki. 12000 DPI-n persze használhatatlan.

A perfect control speed-re nem lehet panasz, ahogy a PMW3366-nál sem, valahol 8 m/s felett van, tovább bő egyméternyi Raindrop-on sem bírta a karom. Valahol 3,5-4 m/s körül van az a határ, ami felett tökéletesen érdektelen, játék közben sem éri el soha senki. 800 és 6400 DPI-n is egyformán jó.

Ahogy elvárjuk, acceleration nincs benne. Videóval nem szenvedtem, egy xSum grafikonon is ugyanaz látszik.

A smoothing-ot is alaposan leteszteltem. 2000 DPI-ig nincs smoothing, 2100-12000 között kb. 3 ms magasabb sebességnél, alacsonynál ennél valamivel több a változó framerate miatt. Erről bővebben az EVGA X5 tesztben olvashatsz.

Fogalmam sincs, miért pont 2000 felett van smoothing, ott anélkül sem jitterel, és valószínűleg 3200-nál sem, ahogy a PMW3366.

Szoftver

A Mionix Hubnevű szoftver jár hozzá, ha jól értelmezem, ez lesz a Mionix termékek nagy közös szoftvere, mint pl. a Logitech Gaming Software, a Razer Synapse és a Roccat Swarm. Jelenleg béta, és csak a Naos QG-t támogatja, de nem találkoztam benne buggal.

Hat tabot látunk rajta. Az első, a Quantified Gaming statisztikákat és pillanatnyi értékeket (klikkek, sebesség, pulzus) mutat, zömmel pontatlanul. A Statistics tab lényegére nem tudtam rájönni, állandóan annyit írt, hogy Loading session data...

A beállításainkat maximum 6 profilba rendezhetjük, A Buttons tabon állíthatjuk a gombok funkcióját, a megszokott egérfunkciókon kívül profilt, DPI-t válthatunk, vagy billentyűkombinációkra is állíthatjuk.

A Performance tabra került a DPI állítása akár külön X és Y tengelyre, itt állítható az angle snapping, a polling rate, a pulzusmérő, a click latency, és a szenzor virtuális elforgatásának szöge is. A LOD állítására nem találtam lehetőséget.

A Color tabon állíthatjuk a görgő és a logo háttérvilágításának a színét és fényerejét. Előbbi hajlamos vibrálni, ha nem maximális fényerőre állítjuk, a logonál ilyet nem tapasztaltam. Kikapcsolhatjuk a világítást, de pulzálóra szerencsére nem állíthatjuk.

Az Info tabon frissíthetjük a FW-t, ezen kívül csak pár link és a nyelv állítása kapott helyet, bár magyarul nem tud.

A beállításait megjegyzi, így ha felkonfigoltuk magunknak az egeret, a szoftvert eltüntethetjük a gépről.

Értékelés

Ilyen egyértelmű konklúziót rég vontam le egérteszt végén, talán soha. Gyakorlatilag nem tudok mibe belekötni, talán a bal klikk lehetne picit jobb, de ez könnyen lehet egyedi hiba. Jó szívvel ajánlom, akármennyit kérnek érte. Ha lehetne kapni.

Vásárlás előtt persze mindig győződjünk meg arról, hogy kényelmes az egér, lehetőség szerint próbáljunk ki pár egeret, mert előre sose lehet tudni.

Hozzászólások

(#1) dobragab


dobragab
addikt

.

Tudom, tudom, akasszak a tökömre egy lámpát, hogy sötétben is tudjak kaszálni.

(#2) ribizly válasza dobragab (#1) üzenetére


ribizly
veterán

És akkor ide is:
Óriási THX az ismételten profi tesztért! :C
Én már csak 2017-es Roccat Kone pure optical-t várom, hogy kapjon egy hasonlót. :DDD

|•| https://hardverapro.hu/tag/ribizly |•| [Eladó] Solid State Logic SSL2 audio interface |•|

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.