2022. október 2., vasárnap

Gyorskeresés

Musiland monitor 01 US Mark 2 DAC

Írta: | Kulcsszavak: Musiland . monitor . 01 US . Mark 2 . DAC . digital analog converter . hangkártya . fejhallgató erősítő

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az egyik legújabb Musiland DAC-ról lesz szó ami a közelmúltban megjelent, ez pedig a Monitor széria jelenleg legkisebb tagja a 01 US méghozzá a Mark 2, ami komolyabb változásokat sejtet a készülékben (korábban is voltak változások, de csak mögé írt évszámmal különböztették meg).

A külsejéről már rengeteg kép készült, fellehető szerte az interneten, de a belsejéről még nem találtam egyetlen képet sem, csak a nagytesó 02 US-ről.
A topológia hasonló, mint a 02 Mark 2-nél, egyedül az analóg szekció különbözik, a 01-nél egy db IC felel mind a vonali-, mind a fejhallgató kimenetért, és a két kimenet párhuzamosan szól, elhagyták a relét, ami vált közöttük (előnye is, hátránya is van).
Kezdjük:


Megkapta a 03 US házát, de rövidebb 19mm-rel.


"SuperDSP 210" − erről csak annyit tudni, hogy egy ARM processzor, ez felelős az USB kapcsolatért és a jelfeldolgozásért. Tőle balra egy Winbond flash memória található.


CME-HR03 − FPGA mely az órajelezésért felelős, innen megy az I2S jel a Mulink portra, és a DAC chip-be.


AK4396VF − DAC chip


Táp- és analóg szekció. Az erősítést az AIF BBK feliratú (nem találtam róla bővebb infót) QFN16 tokba épített IC végzi, méretéhez képest meglepően jól!


24,576 MHz oszcillátor, az órajel alapja. Ebből maradék nélkül a 48kHz-es frekvenciacsalád osztható le.


Alulról ingerszegény a panel. A csatlakozók kézi forrasztással kerültek a helyükre, erről az ottmaradt folyasztószer árulkodik.

Elnézést a képek minőségéért, a fényképezőm melóhelyen maradt, csak telefon és "nagyító" volt itthon. :)

A hangjáról röviden írnék csak, ez úgy is egy nehezebben értelmezhető sok ismeretlenes egyenlet lehet, egyszóval szubjektív dolog. :)
A legjellemzőbb rá a pezsgő, friss hang, sosem unalmas, de nem forszíroz, nem cicceg. A karaktere kicsit világosabb, mint a 03 US Dragon-nak, nem megy olyan mélyre, és a tere sem annyira fókuszált, 3D-s mint a nagytesónak, ugyanakkor tisztességes méretű, és jól ki is használja ezt a virtuális méretet: a szeparációja nagyon jó, jól elkülönülnek a hangok, hangszerek, énekesek, tiszta és egyszerűen érthető. Az árához képest (kb. 24-25e Ft (+áfa), jelenleg ebay-ről) bőven részletes, pontos hangja van, azt mondom, hogy jobb is, mint a gyári 03 US, ami új szintre emeli az ár-érték arány lécét! :K Creative X-Fi DH-nál simán jobb. A beépített erősítőjét pedig a 600 Ohm-os DT880-nal próbáltam megizzasztani, nem sikerült, simán vette az akadályt. Oké, a megszokottnál vékonyabb hang nem ennek a fejesnek való, ezért is szeretem a 03 US-t, de ez a karakterbéli különbség megvan hangdobozokkal hallgatva is. Magyarán a fejhallgató kimenete teljesen használható, dinamikus és itt is jellemző a frissesség, semmi tunyulás, vagy fátyolosság! Szóval dinamikailag igen jól sikerült a DAC, transzparenciában és részletességben lehetne még jobb, de áráért teljesen rendben van. És ezt így mindenféle mókolás nélkül USB-ről táplálva! Meg is fogom hagyni a kis mérete miatt, ez bárhol tud egy kellő sztenderdet nyújtani. És a jó hír az, hogy Linux és OSX támogatás is adott az új vezérlőchip-nek hála.

Egy nagyon fontos dolog: Windows-on csak egy driver volt hozzá jó, méghozzá ez: 4.0.0.0, ami nincs is benne a Download szekcióban, a 04MX terméklapján találtam meg mivel abban is az új ARM proci van.
Minden mással használhatatlan volt ez a DAC, az újabb verziókhoz Firmware frissítést kell végrehajtani a DAC-ban, de ez a mellékelt programmal nem működött. Némelyik verzióban csak kínai felirat van, és az új control panel ergonómiája is erős visszalépés a régebbiekhez képest. Frissítés nélkül a legújabb driver csak recsegő hangot tud produkálni, és a hangerő állításával az L-R arány is változik :D Szóval csak a fenti driver-t használjátok, ez hozza a megszokott minőséget és stabilitást.

Itt egy kép erről control panel-ről, egyszerűbb felépítésű, mint a 03 US-é:

Hozzászólások

(#1) Bodz


Bodz
Ármester

Nofene, AK4396, ezen meglepődtem.
Köszi a képeket!

[ Szerkesztve ]

(#2) vodkaboy22 válasza Bodz (#1) üzenetére


vodkaboy22
addikt

Az enyémben is az van. Az impact twin-ben is az van. Jó körítéssel jó hangú tud lenni mint :)) dac chip.

Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

(#3) Bodz válasza vodkaboy22 (#2) üzenetére


Bodz
Ármester

Persze, persze, tudom. Csak valami TI dac-ot vártam. :)

.DLL: Nyugtass meg, hogy nem XP-+t használsz, csak a téma hasonló. :D

[ Szerkesztve ]

(#4) .DLL válasza Bodz (#3) üzenetére


.DLL
veterán

Gondolom el akarták hagyni az alkatrészigényes és érzékeny I/V átalakítást, ez a DAC pedig egyből V vagyis feszültségkimenetű.

Igen a hangja emlékeztet a Twin-ére, de ez vidámabbnak tűnik. De lehet hogy csak tavasz van. :D

Mindenesetre én ráakasztok egy "Ajánlott" bilétát, ha megússza a sarcot, akkor ajándék áron van.

Szerk.: Nem, nyugi, csak Klasszikus Windows skin... :D De XP-n is ezt használtam, úgyhogy '98 óta változatlan a téma. :B

[ Szerkesztve ]

(P.H.)

(#5) bkercso


bkercso
nagyúr

ez nem az újfajta TPA6120 chip benne?

HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?stext=&buying=1&selling=1&usrid=341946

(#6) .DLL válasza bkercso (#5) üzenetére


.DLL
veterán

Sajnos passz, nem tudom mire utal ez az "AIF BBK" de semmi relevánsat nem találtam. Mindenesetre tisztábban szól mint a 03 Dragon fejes kimenete amiben TPA6120 van (igaz mostmár nem tudom összehasonlítani, mert az ki lett kötve, és az IVY III-ba megy a jel). De jó látni (hallani), hogy a Musiland-nél is van fejlődés (csak az új szoftvereket is meg kéne csinálniuk normálisan :(( pl. lehessen firmware-t frissíteni ha már a vas tudja).

(P.H.)

(#7) Bodz válasza .DLL (#6) üzenetére


Bodz
Ármester

Mi volt a pontos gond a firmware frissítéssel?

(#8) .DLL válasza Bodz (#7) üzenetére


.DLL
veterán

A mellékelt szoftver nem csinált semmit csak várt az eszközre. a kék M ikonra jobb katt -> firmware frissítés mód, majd nem történt semmi. Pedig az oldalon leírt számozott lépések szerint haladtam. (de más sorrendben sem történt semmi). A 4.0.0.0-ás driverrel viszont tökéletes. Egyre inkább kezdem megszeretni a hangját :) A mélye részletesebbnek tűnik, mint a tuning 03-nak, legalábbis hangfalon hallgatva. :)

(P.H.)

(#9) Bodz válasza .DLL (#6) üzenetére


Bodz
Ármester

Lehet az AIF BBK valamelyik Superamp?

(#10) .DLL válasza vodkaboy22 (#2) üzenetére


.DLL
veterán

Sőt, a Mytek 96 DAC-ban is ez van. :)

(#9) Bodz:
Ez a 'Superamp" valami trademark egy gyártónak? Nem hallottam róla :B

[ Szerkesztve ]

(P.H.)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.