2022. december 4., vasárnap

Gyorskeresés

Cubot H1 telefon bemutató

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Másfél hete használom a Cubot H1-et, az eddig szerzett tapasztalataimat osztom meg veletek.

Rendelés

A Kínai webshopok közül a TinyDealt szeretem a legjobban. Az árak nincsenek elszállva, minden rendelésem frankón megjött, és a jó szívemnek köszönhetően túl vagyok az első hibás telefonnal járó ügyintézésen. (Egészen pontosan a kollegám kérésére rendelt telefon bizonyult hibásnak. Az ügyintézés ott tart, hogy a TinyDeal-hez befutott a telefon és remélem, mihamarabb visszakapjuk javítva, vagy egy másik jobb állapotban lévőt.)

(Tudom, nap mint nap előfordul elégedetlen vásárló a TinyDeal-lel kapcsolatban, de én még nem láttam webshopot, amelyikre nem érkezett volna panasz.)

Csomagolás, tartozékok

Egyszerű barna dobozban érkezett a Cubot. Benne majdnem minden, amire számítani lehet. Töltő (2A), kábel, OTG kanóc (erre nem számítottam és örültem neki, mert pont készültem a beszerzésére), egy kijelzővédő fólia. Headset nem volt benne, de nem is hiányzik. Pont rendeltem a telefonnal is egyet, és amit esetleg adtak volna hozzá annak sem lett volna jobb a hangminősége. Egyébként minden kiegészítő fehér színű és jó minőségű.

Kívülről

A telefon összeszelési minősége kiváló. Olyannyira egyben van mintha egybe lett volna kiöntve. Ez köszönhető a teljes fém váznak, aminek eredményeképp fémből van a telefon oldala. A két oldalában van még egy-egy vékony alumínium betét. A gombok is alumíniumból vannak. Semmi lötyögés (nem úgy, mint némely műanyaggombos társain) és a nyomáspont is tökéletes. Jobb oldalon a ki/bekapcsoló, bal oldalon a hangerő gombok vannak.

A hátlap is nagyon jól sikerült. Kellemes a tapintása, egy kissé bordázott. Kicsit csúszósnak mondanám, de a legjobb tulajdonsága, hogy az újlenyomatot abszolút nem gyűjti. Még az sem látszik meg rajta, ha pl. reggelizés közben egy kicsit zsírosabb kézzel kell megfogni a telefont. Ez mobilfüggőknek mindenképpen jó hír.
A telefont a kijelzőjére ragasztott fóliával kaptam, amit azonnal leszedtem. Ezek a fóliák szinte minden esetben valamilyen mértékben rontanak a kijelző színein. A telefon felső részén látszik, ahol van fólia/nincs fólia, hogy mekkora a különbség a fekete felületen.
Ezen a képen jól megfigyelhető miről beszélek. (Szintén egy Cubot H1, de nem az én fényképem.)

Maga a kijelző 5,5” HD (1280x720), IPS nagyon jó betekintési szögekkel. A színek telítettek a fekete is elég komor, már-már amoledes. A kijelző napfényben is jól látható. Semmi probléma nincs vele.
A kijelző felet vannak a szokásos érzékelők (közelség és fényerő), a hangszóró, az előlapi kamera, ami 2 MP-es, és a notiled. Ez a jobb felső sarokba került.
A kijelző alatt vannak az érintésérzékeny gombok, világítással ellátva.
A telefon felső részén van a 3.5-es jack csatlakozó a hangnak, és a Micro USB az áramnak és az adatoknak. Van még itt egy szokatlan dolog, mégpedig az infra IR érzékelője.
A kijelző alsó részén csak a mikrofon van alig észrevehető helyen.
2.5D lekerekítéssel látták el a kijelzőt. Ez manapság divatos, sok értelmét nem látom. Ettől függetlenül jól néz ki, jót tesz az összképnek.

Belülről

„Egy kép többet mond ezer szónál.”

Nem is írok erről többet, a gyári ábrán minden jól látható.

A telefon 4G képes B20/800Mhz frekvenciát tudja.

A Cubot H1 alapból 5.1-es Androiddal jön, és több mint valószínű, hogy így is marad. Szerintem nincs ezzel semmi baj, mert a rendszer (ha az október 5.-én startoló 6.0 nem számítjuk) a lehető legfrissebb. (Persze van 5.1.1 is, de ez szerintem jelentéktelen.)

Mivel 5.x-es droidom még nem volt, nem tudtam, hogy mennyire stock, és mit adott hozzá a Cubot. Miután kicsit körbeszimatoltam a témában rá kellett jönnöm, hogy Cuboték az Androidon csak annyit módosítottak, hogy kiszedték az appdrawer-t (minden a kezdőképernyőn van) és lecserélték az ikonkészletet.
Egyébként az 5.1 felülete nekem nagyon tetszik. Kellemes a színvilág, és olyan egyszerű, de tetszetős a Material Design. Apró problémái egyike, hogy az értesítési felületről az értesítéseket csak balra kihúzva engedi törölni. Jobbra jobban kézre esne. Azután sajnálattal szereztem tudomást, hogy gyorskapcsolókkal sem lehet bővíteni az említett területen, így ismét a régi jól bevált Power Toogles programot kellet használnom a kapcsolók bővítésére. A Color Picker programmal megállapítottam a gyári értesítési sáv ARGB értékeit, azután a Power Toogles sávját csak hozzá kellett állítanom. A végeredmény szerintem jó lett.

A telefonban egyébként full magyar nyelv van. Angol szöveggel csak két helyen találkoztam. A kikapcsoló menüben „Reboot” van, illetve a Megjelenítés - LED menüpontban a notiled beállításaira vonatkozó két mondat az angol.

Egyesek előnyben részesítik a stock doidot, mások szívesen látnak gyártói okosságokat a telefonjukon. Mindegy melyiket kapjuk/választjuk, a legfontosabb, hogy legyen elég memória a rendszer futtásához. A Cubot H1 esetében 2 GB ramot kapunk, ami úgy néz ki elég lesz.

A felső képen a memóriahasználatot láthatjuk 41 futó alkalmazással (az alkalmazásváltóban számolva) és 10 nyitott Chrome oldallal.

Itt már minden kilőve/becsukva/bezárva/letiltva.

Ez pedig az újraindítás utáni állapot.

Íme az AnTuTu eredmény. Én nem játszok, nincs face, sem massenger. Ezzel a teljesítménnyel tökéletesen elvagyok. A tesztet kétszer futattam le, de a telefon még csak nem is langyosodott.

Üzemidő

A telefon akkumulátora a gyári adat szerint 5200 mAh. Megsaccolni, hogy ez valóban ennyi, ezzel a kenyerével lehetne, de nincs kedvem heteket várni rá.
A valós érték megállapításához másik támpont lehet az akkumulátor súlya. Egy átlagos 5,5”-os telefon akkumulátor súlyának a Cubot H1 aku tömege a duplája.

Az első napokban kicsit sokaltam az éjszakai fogyasztást. 7 óra alatt bekapcsolt wifi-vel 10%-ot zuhant az aku töltetség. Most, hogy már fel volt töltve 3x, ez az értél lement kikapcsolt wifi-vel 4%-ra. Még ez is javulhat.
A kijelző időt nem nézem, és hosszú távú mérést sem tudok végezni. Nálam lehetetlen, hogy 10 napig csak telefonálásra, és az e-mailek megnézésére használjam a telefont.
Mivel volt 5”-os 2000 és 2200 mAh-ás telefonom, illetve 5,5”-os 2500, 2800, és 3000 mAh, ezekhez azért hozzá tudom hasonlítani. Általánosságban elmondható, hogy a Cubot H1 bármelyiknek hozza a kétszeres üzemidejét. Amíg az említett telefonokat egy strapás napon (munkahelyen :) ) már dél körül, vagy koradélután töltőre kellett dugni, addig a Cubot este 6 órakor még 60%-on van.

A telefonhoz mint már írtam 2A-es töltőfejet adtak, de még így is kell kb. 4 óra a teljesen lemerült akkumulátor full feltöltéséhez. A Cubot a H1-et gyorstöltéssel reklámozza. Hát nem tudom, minden esetre az igaz lehet, hogy 10 perc töltéssel 2 óra beszélgetési időt nyerünk.

GPS

Íme, a GPS az első bekapcsolást követő 15. másodpercben.

Azóta többször próbáltam, tökéletesen működik. Nekem elég annyi, hogy pontosan tegye a dolgát. A Google navigációval pontosan ott fordul a térkép, ahol én fordulok az autóval. Kipróbáltam még a szülinapos IGO-val is.
Itt egy videó német nyelven egy részletes GPS teszttel. Azért a lényeg kivehető belőle.

Wi-fi

Elég erős, a kapcsolat nem szakad meg. Több fal távolságnyira is van signál. Ennél csak rosszabbal volt eddig dolgom.

Bluetooth

4.0 van benne, ezidáig csak egy külső hangszóróval párosítottam. Teszi a dolgát, a hangot jó minőségben átadja.

Smart Wake

Mivel ez egy stock droid, így semmi féle gesztusvezérlés és dupla koppos ébresztés nincs. Viszont akinek hiányzik, annak melegen tudom ajánlani fotosjani által ajánlott Gravity Screen alkalmazást, Mióta ez fent van, nem nyúltam a bekapcsológombhoz. Kiváló app.

Root

A telefon az 5.1, vagy a viszonylag új processzor miatt még nem rootólható.
Egyelőre.
Viszont pár napja feltettek a Needrom-ra egy előrootólt gyári romot. Ezt miután felraktam a telefonra, már kapok root hozzáférést.
A Nedroom-ról egyébként azt az információt kaptam, hogy egy „orosz barátunk” már készíti hozzá a CWM-et. Mentés szempontjából mindenképpen jó lesz. Én mondjuk más rommal nem foglalkoznék, mert nekem a stock 5.1 tökéletes.

Ebből a képből látszik, hogy egyelőre csak félig van meg a boldogság. Ugyanis root után az AdAway teszi a dolgát, de nekem még egy fontos dolog hiányzik, mégpedig a Xposed/Gravitybox. Sajnos erre a droidra egyelőre nincs, de az is lehet, hogy a processzor típusa az akadályozó tényező ebben az esetben is. 5.1 droidhoz csak a Samsungokra tudtak eddig (tudtommal) Xposed-et rakni, de ahhoz is kell CWM/TWRP. Mivel ugye erre a telefonra eddig ez nincs, ezért az Xposed-re mindenképp várni kell.

OTG

Kipróbáltam, működik.

NFC

Az nincs, de (nekem) nem is hiányzik.

Kamera

A kameráját a mai telefonos mezőnyben már csak átlagosnak mondanám. (Valószínűleg olyanok is vannak, akik annak sem.) Az elkészült képek és videók a telefon kijelzőjén nagyon szépek, még belenagyítva is. A számítógépen visszanézve…. hát inkább csak hátradőlve nagyítás nélkül mondható jónak. Azért belefér az elmegy kategóriába.
Pár kép, amit lőttem, de témát nem nagyon találtam. És itt egy van 1 + 1 videó.

A kamera melletti LED nagyon erős, zseblámpaként kiválóan működik.

Hangminőség

A telefon hangminősége nagyon jó. Telefonáláskor és kihangosítva is.
Kihangosítva elég hangos, és tisztán is szól rajta az emberi hang, a zene, vagy akár film hangja is.
Természetesen a minőség fülhallgatóval jön ki igazán. Poweramp és a JetAudio Pro appokat használom felváltva egy közepes áru JBL fülhallgatóval. Az említett programokkal nagyon jól beállítható a hang minősége. Bár sokan az egyenletes hangképre esküsznek, de nekem az általam hallgatott funk, disco és ezek egyvelege műfajhoz jobban bejön a színezett hangkép.

És amikről volt már szó, de most egy kicsit bővebben:

Notiled

Elég jó a fénye, sötétben egy kis fénycsóvát nyom a plafonra, talán ez egy kicsit zavaró. Töltést pirossal, a teljes töltést zölddel jelzi. Értesítéskor kéken villog. Sajnos alapból nem lehet beállítani, hogy pl. a Gmail üzeneteket ne jelezze. A Light Flow-val eddig nem sikerült, bár túl sokat nem foglalkoztam ezzel a részével.

Infra

A régi képcsöves Panasonic tévémet is simán vezérli a ZaZaRemote programmal. Azért ez a megoldás közel sem olyan erős, mint egy normál távirányítóban. A jelet maximum 4 méterig veszi és ajánlott szemből, vagy nem túl nagy szögből ráirányítani a Tv-re, vagy bármire, amit működtetni szeretnénk vele. A ZaZaRemote-n kívül jó pár ilyen alkalmazás van a Play-en, de én ezt kedveltem meg a legjobban. Nagyon egyszerű a tanítás vele, és van egy nagyon szép widgetje is.

Gombvilágítás

Az alsó gombok világításának egy kicsit erős a fénye. (Ebből a szempontból nálam a Coolpad 7320, vagy még inkább az OpenDott telefon az etalon.) Sajnos a stock droid miatt a világítás hosszát nem lehet állítani. Amint hozzáérek, 5 másodpercig világít és ennyi. Ezen csak a root-tal és a Capacitive Buttons alkalmazással lehet segíteni. Illetve lehetett volna. Igaz ez eredetileg HTC-khez készült, de nekem működött a Gionee telefonomon is. Sajnos a Cubot H1-en nem működik. Igy az állandó gombvilágításhoz várni kell a Xposed/Gravitybox párosra. (Viszont találtam a témába vágó apk-t. Ezzel a napokban kísérletezem, és ha van eredmény jelezni fogom.)

Nagyjából ennyi. Ha valami kimaradt, amire kíváncsiak vagytok, írjatok és megnézem!

Hozzászólások

(#2) RBJ válasza A texasi (#1) üzenetére


RBJ
addikt

Német teszt et olvastam valahol, tán ott is csak a kamerával volt elégedetlenség.
Én is nézegettem de valamiért lemondtam róla.

[ Szerkesztve ]

Linux Lite / Redmi Note 8 pro / Huawei band 7 / Gaggia Classic / Xbox Series S

(#3) szur tdi


szur tdi
csendes tag

Jó kis összefoglaló :C
Ami engem visszatart vagy fura ebben a telóban ,hogy hirtelen rákeresve se egy normális 9H fólia se egy normális tokot nem találok hozzá így hirtelen .A többi hasonló áru telefonhoz hegyekben áll minden akár az ebay en is ehhez szinte semmi mint ha nem is létezne ,miért van ez ?

(#4) b0bcat


b0bcat
addikt

"...Cuboték az Androidon csak annyit módosítottak, hogy kiszedték az appdrawer-t..."

De miért?! :W Eddig nem volt ez a hülyeség... :(((

Ezzel együtt is köszönjük az ismertetőt! :R

Az év végéig az akár 58% kedvezményen felül +20% engedménnyel vásárolhatsz előfizetést az angolozz.hu-n, és most Apple iPad-et is nyerhetsz az előfizetéssel. Részletek: https://bit.ly/3gPoGMI

(#5) RBJ válasza szur tdi (#3) üzenetére


RBJ
addikt

tokok de lehet még nagyon új.

[ Szerkesztve ]

Linux Lite / Redmi Note 8 pro / Huawei band 7 / Gaggia Classic / Xbox Series S

(#6) Victoryus


Victoryus
addikt
LOGOUT blog

Jó. De azt hogy honnan, és mivel inkább töröld ki.

[ Szerkesztve ]

A facebook profilnak a valósággal való bármilyen hasonlósága csak véletlen egybeesés. --> Huawei band 6 aprón

(#7) RBJ válasza Victoryus (#6) üzenetére


RBJ
addikt

:Y

Linux Lite / Redmi Note 8 pro / Huawei band 7 / Gaggia Classic / Xbox Series S

(#8) dlaj


dlaj
őstag

Köszönöm mindenkinek a hozzászólást és a dicséreteket. :R

Valóban (szinte) semmi nincs ehhez a telefonhoz. Szerencsére én úgy szeretem ahogy a világra jött. Viszont gondolhatnának azokra is, akik egy normális tokkal szeretnének plusz védelmet.

A Needromon is alig van valami, és az xda sincs semmi. (Mondjuk ezen romot nem cserélnék. Lehet, hogy más sem, és azért nem faragnak hozzá.)
Valami azt súgja, hogy nem lesz egy slágertermék, holott ár-érték arányban egészen jó. Mindenesetre azért annak örülnék, ha itt a PH közösségben lenne még legalább egy valakinek. :)

(#9) nyisziati válasza dlaj (#8) üzenetére


nyisziati
veterán

Annyi kérdésem lenne még, hogy SD kártya bővítőhely van benne, vagy a 2. SIM kártya helyére megy az SD?

(#10) dlaj válasza nyisziati (#9) üzenetére


dlaj
őstag

Külön van benne az sd foglalat. 32 GB lehet bele rakni. Nekem 8 GB-tal megy.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.