2019. június 16., vasárnap

Gyorskeresés

Tapasztalataim a Forma1-es Magyar Nagydíjról.

Írta: | Kulcsszavak: Magyar Nagydíj . Hungaroring . F1 . Forma1

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Üdv!

Életemben először lehetőségem nyílt rá, hogy megnézzek egy Forma1 futamot élőben a Hungaroringen. Soha ezelőtt nem voltam még ilyen futamon, kivéve a pár hónappal ezelőtti WTCC futamot ugyanitt, de az teljesen más volt.

Fél 11-re értünk le a pályára (a két kislányom kisért el), volt idő még bőven az F1 futamig. Megnéztük az F2 futamot, a Porsche futamot és végül az F1 futamot is. Álló jegyünk volt, semmi komoly tribün vagy egyéb belépő, csak a minimum.
Nos nem szeretném hosszúra ereszteni, csak a lényeget foglalnám össze pro-kontra:

Pozitívumok:
- Egy olyan petrolhead-nek, mint én, felejthetetlen élmény ezeket az autókat élőben látni-hallani. A 8 éves kislányom, aki szintén először volt F1 futamon, meg is jegyezte, hogy "ezek a hangok bődületesen jók" :)
- A versenyautó szaga az valami fenomenális. Nem tudom pontosan, hogy milyen összetevőkből adódik ez a tipikus versenyautó szag, de én imádom, ezt sem lehet megtapasztalni ha az ember TV-ben nézi.
- Nekem, aki életemben nem gondoltam volna, hogy egyszer kijutok ide, nagy élmény volt, még akkor is, ha nem a legjobb helyről nézhettem végig a dolgot. Aki kicsit is érdeklődik az autósportok iránt, egyszer mindenképp kötelező. Bakancslistán ehhez pipa került.

Ezzel nagyjából ennyi a pozitív, jöjjön a másik oldal:

Negatívumok:
- Nagyon meleg volt, (tudom ez relatív, mert lehetett volna szakadó jégeső is, akkor meg az lenne a baj), és nem volt sehol sem egy árnyékot adó sátor vagy ponyva felhúzva. Még azok, akiknek tribün jegyet sikerült venni, azok is a tűző napon ültek a helyükön, kivéve persze a célegyenesnél lévő tribünt. Ettől többet vártam volna, pláne, hogy rengetegen voltak.
- Nagyon drága minden. Számítottam erre, egy hűtő táska tele volt szendviccsel és otthoni limonádéval, mert 1., számítottam rá, hogy minden horror áron lesz, 2., hogy a gyerekeknek nem is adok oda akármit, hogy egye meg. Direkt megnéztem az ártáblázatokat a büféknél, hát egy-két helyen jó vastagon fogott a toll. No komment.
- A biztonság szolgálat nem egészen volt a helyzet magaslatán, legalábbis nem minden tagjuk. Nekem egyikkel sikerült kicsit nézeteltérésbe keveredni, de pár perc alatt tisztáztuk a dolgot. Ettől függetlenül sokszor hallottam fél füllel, hogy (mivel a kerítéstől megtartandó távolság betartatása volt az egyik fő feladatuk), sokszor próbáltak irányítani embereket, akik külföldiek voltak, és emiatt egy szót sem értettek abból, amit a biztonsági ember kért tőlük. Illene legalább két posztonként olyan embert elhelyezni, aki beszél legalább angolul.
- A pálya nem járható teljesen körbe, ez számomra nagy csalódás volt. Sok részéről a pályának nulla a kilátás, így nem volt túl sok hely, ahonnan még rendesen lehet látni, így mi a 14-es kanyarnál helyezkedtünk el.

Ezen kívül átlagos tapasztalatok:

Az oda- és visszajutás a pályáról- és pályára nekem könnyű volt, mert viszonylag korán is értem oda, így még csak a dugó elejét kaptam el. Mivel a kisebbik lányom sem bírta a meleget plusz nekem sem volt kedvem araszolni a dugóban mint befelé, így hamarabb indultunk el haza, ami úgy tűnik jó ötlet volt, mert egy barátom írta, hogy ők nagyon sokat vártak a dugóban.

Hazamenetelkor még a pálya mellett láttam, hogy emberek a kerítésen kívül a beton közötti réseken kukucskálva nézik a versenyt, amin nagyon meglepődtem.

Ha van az olvasók közt olyan, aki szintén kint volt, szivesen olvasná, el a tapasztalatokat.

Köszönöm, hogy el olvastad!

Üdv.

Hozzászólások

(#1) h3lios


h3lios
(PH! addikt)

Nyilván azért ilyen drága minden, hogy nyereséges legyen a cucc.
Rengeteg a külföldi szurkoló, belőlük pedig ilyenkor folyik a pénz rendesen, ezért éri meg futamot szervezni, mert 1 csomó pénzt elköltenek nálunk kajára - piára / hotelre.

Sok helyen annyira nincs szurkoló, hogy nem éri meg versenyt rendezni és csak 1-2 évig vendégeskedik ott a F1. Nézd meg Baku-t.. Több milliós város fejlett infrastruktúrával mégis csak pár tízezer néző volt. Ott is csak az ország reklámozásáért rendeznek futamot, mert amúgy pénzügyileg hatalmas veszteség az egész.

Itthon kedvező helyzetben vagyunk, mert 1 csomó környező országból érkeznek hozzánk, pl. a lengyeleknek és a finneknek ez a legközelebbei és legkedvezőbb futam a naptárból. Ezért nem is kevesen érkeznek ki ide.

A meleggel sajnos nem lehet mit csinálni. Mindenhol ez a helyzet, fedett lelátók csak a leggazdagabb Arab országokban vannak a kisebb tribünök fölött. Ez van akkor, ha pont a nyári szezonban rendezünk futamot. :)

B-tag: H3lios#2825

(#2) Dr. Romano


Dr. Romano
(PH! kedvence)

Én anno 2005-ben voltam kint először és utoljára (csütörtök és vasárnap).
A retek meleg már akkor is jelen volt a tömegnyomorral együtt már ami a boxban volt (bocsi a képekért de ezek egy Nokia 6600-ával voltak lőve a )

Meglepődve láttam milyen kicsik is ezek az autók testközelből, a képeken nem jön át de tényleg durva :)

A hangjuk viszont (V10) úr isten, az ember végig libabőrös volt. :R Vasárnap a pálya felé közeledve hallottam nagy durranásokat mintha lőnének, nem tudtam mi az, de kiderült hogy visszaváltáskor volt ilyen hangjuk. TV-ben ezek totál nem jöttek át.

Kellemes meglepetés volt csütörtökön a végén visszamenni a földúton mert a pálya felől bérelt kocsival erre jöttek a pilóták is. A jó öreg Schumi a tömeg miatt alig tudott menni, de gyors tudtam lőni két képet az autó mellett állva ( 1 / 2 ) :)

Az árazás (lehúzás) nevetséges volt. Dobozos kólák majdnem egy ezresért. Basball sapkák 10k körül. Persze hogy ne vettünk semmit :D

[ Szerkesztve ]

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

(#3) Narxis


Narxis
(PH! nagyúr)

Köszönjük, hasznos tapasztalatok. :R

(#4) Blindmouse


Blindmouse
(senior tag)

A Super gold szektor egész elviselhető. 2-3000-4000 Ft a kaja, 700 Ft a kóla, otthon is ennyit fizetek érte egy étteremben, szóval nem számít. Persze a lángos amit ettem a leggagyibb trappistasajttal és tejföllel volt, komolyan, hányingerem volt tőle a végén. A fillérbaszó boltosnak kell az a csöpp extra haszon.
Ja és Ricciardo kiesik az első körben. :W Mondtam, mehetünk haza...

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

(#5) oriic


oriic
(HÁZIGAZDA)

Köszi a beszámolót.

Nekem egyébként már a kezdetek óta egyet jelentett a Forma 1. (már amíg érdekelt) Vasárnap a hűs szobába/nappaliba leültem a TV elé, esetleg kis csemegével, hűs innivalóvalóval megnéztem az adott futamot, max szurkoltam a kedvencemnek. Ha ingyen mehetnék sem érdekelne a helyszíni megtekintés, nekem az totál más világ. :R

Live-Die-Respawn-Deathloop

(#6) Diokhan


Diokhan
(őstag)

Köszönöm a hozzászólásokat:

(#5) oriic: Nos igen, én sem hiszem, hogy mégegyszer fel utazok Miskolcról miatta, de egyszer mindenképpen muszáj volt megtapasztalni :)

(#4) Blindmouse: Sajnáltam én is Danielt, a 14-es kanyarban már csak azt láttuk, hogy villog a VSC és jön a merciszörny.

(#3) Narxis: Szivesen :)

(#2) Dr. Romano: Nekem is rögtön haptákba vágta magát a szőr a karomon tegnap, pedig csak F2-es hangot hallottam. Mi sem vettünk semmit, az ilyen relikviák árait inkább meg sem néztem, pedig egy Alonso póló jól esne :D

(#1) h3lios: Tökéletesen össze foglaltad a helyzetet, abszolut egyet értek! :K

Scully: ...és úgy éreztem, mindenki engem üldöz. Mulder: Most legalább tudod, én hogy érzem magam általában. | K-B. T.!!!!!!!!!!

(#7) bitpork


bitpork
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Az árak a helypénz függvényében változnak. Ha valakinek ki kell termelnie teszem azt 1 millió forintot a 3 napra, akkor nem adhatja ugyanolyan olcsón, mint az eredeti büdösröcsögei kirakodón.

Amikor kijártunk egy merő szálkás agyfasz volt a kocsival parkolni. Akkor is cca 1 óra tűző napon araszolás -mert ugye fuck logic alapon a gyalogosokat és autósokat összeeresztik- után tudtunk egy (figyelem!) jól láthatóan napokkal előtte levágott búzatáblára parkolni. Gondolható mennyire élveztem a futamot amikor feszt az járt az agyamban, hogy mikor gyullad ki egy parkoló autó klímázás után vagy izzó kipufogóval mellénk beálló kocsi miatt a "parkoló".

#eci ~~~ secundarium verecundiam ~ Az megvan, hogy Mária országa vagyunk, csak így körülnézve nem világos, hogy Geronazzo vagy Schmidt.

(#8) kentucky


kentucky
(őstag)

Nekem ez volt a 4. alkalom, hogy kimentem, Super Gold szektorban voltunk idén. Odafele kb. 45 perc alatt feljutottunk a fenti parkolóba, hazafele pedig Csömörnek tereltek minket földesúton. Sikerült a ceremóniára is befutni, jó helyre. Bár számomra most is hatalmas élmény, főleg, hogy az új F1 Fanzone nagyon jól sikerült.

Ami nagyon hiányzik: V8-as motorok. Az volt az igazi éra, amikor a parkolóban már hallottad azt a hangot, mintha melletted lenne. Még a hideg is kiráz, ha visszagondolok.

[ Szerkesztve ]

(#9) Dr. Romano válasza kentucky (#8) üzenetére


Dr. Romano
(PH! kedvence)

Hát igen, azért mennyivel más feelingje van az 2017-es autóknak V8/10/12-es hangokkal :K

[ Szerkesztve ]

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

(#10) razorbenke92

Másodjára voltam kint állóval.

Tavaly még diákként 11000-ért (akkor unokatesómnak volt ajándék)

Akkor azt mondtam, egynek jó volt, de annyira kikészültem (4-kor indultunk, 6-kor sorban álltunk a 7 órási kapunyitásra, hogy jó helyünk legyen. Leégtem, fáradt voltam.) azt mondtam legközelebb csak tribün.

Idén ad-hoc apumnak jegyet akart adni anyum 25 éves házasságira, de már csak állóhely volt, vagy supergold. Nyilván el is kellett kísérni, így idén is álltam (nem panaszkodom, nagyon jó volt, főleg látni az öregemet is, hogy olyan mint egy gyerek)

Idei tapasztalatok:
- Nyilván meleg volt, megint szarráégtem.
- A pultoknál a szerződések miatt kirakott Heineken táblákról nem takarták le ami nincs. Az egyik helyen 25 percet álltam sorba, kiderült nincs strongbow. Vettem két kólát 1400-ért, 1500-ból ad vissza, mert nincs aprója. Mellettem 1100-ra kiszámolt 4 Eurót, majd 5-ből adott vissza, mert "no coins sorry".
- Szombaton a biztiboy azt mondta, 1,5l víz és 1,25 kóla sok egy főre bevinni. Volt ez reggel 8-kor, emellett aznap 18.20-ig volt program.
- Az állóhelyeken többen is sátrat vertek (amit elvileg nem lehet). A szekus odament, hogy bontsák el, amire annyi volt a válasz, hogy leszarják, itt vannak reggel óta. Erre otthagyták őket. Kevés hely van, ahonnan nem cibálnak ki, ha a biztonsági szolgálattal ellenkezel.

Ezek nyilván csak apróságok, és mind egyének-szolgáltatók hibái, maga a verseny igencsak tetszett, meg úgy amblokk jó élmény volt.

U.i.: Az a jellegzetes szag a gumiszag-fékszag-kipufogógáz jóarány kombinációja. Én a féket érzem belőle ki a legjobban.

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.