2022. január 16., vasárnap

Gyorskeresés

Dell UltraSharp U2711 szemrevételezés

Írta: | Kulcsszavak: U2711 . 2560x1440 . grafikus . monitor

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Bevezető

Magyarországra érkezett a kedvelt U2410-es nagytestvére, az U2711! A monitor nem csak nagy, de nagyszerű is... Ráadásul az ára is igen jónak mondható (kategórián belül).

Az első darabok közül nálam is landolt egy, egy kis ismerkedés erejéig, egyelőre. Ennek tapasztalatait írnám most le.

A monitor alapvető adatai

- 27" (~68.6cm) képátló, 2560x1440 pixeles felbontás, 16:9 képarány
- 0.233mm pixelméret (109 dpi)
- H-IPS panel
- 178/178 fok betekintési szögek
- 1000:1 kontrasztarány (jellemző), 80000:1 dinamikus
- 6ms (g2g) válaszidő (jellemző)
- >1 milliárd árnyalat megjelenítése (egy 68 milliárdos palettából)
- 3x12 bites belső feldolgozás és LUT
- 3x10 bites kép fogadása és megjelenítése DisplayPorton és HDMI-n
- Max. fényerő: 350 cd/m2 (jellemző)
- Min. feketeszint: 0.06 cd/m2
- Széles szín-gamut (110% CIE 1976 szerint)
- AdobeRGB (97% lefedettség) és sRGB (100% lefedettség) színterek támogatása.
- Fogyasztás: max. 113W, készenlét <2W.

Ismerkedés

A dobozban a következők találhatók a monitor mellett: tápkábel, DVI kábel, DisplayPort kábel, VGA (DSub) kábel, CD, útmutató, tudnivalók, továbbá egy (állítólagos) tanúsítvány az sRGB és AdobeRGB módok gyári kalibrációs eredményéről.

Alul és oldalt az U2410-esről már ismert csatlakozókat találjuk: AC, DC az opcionális külső hangszoróknak, hangkimenet, DisplayPort, 2xDVI-D, VGA, HDMI, Composite, Component, USB, utóbbiból oldalt is, plusz a multistandard kártyaolvasó. Érdekesség, hogy a HDMI-n átvitt hangot közvetítiő hangkimenet immár 5.1-es.

Első tapasztalatok

A monitor egyesíti magában a ma már szinte szokványosnak mondható 24"-nél jócskán nagyobb méretet (27"), a megszokottnál némileg kisebb pixelmérettel. Amikor először találkoztam ezekkel az adatokkal, kicsit tartottam attól, hogy a méret miatt talán a szokásosnál távolabbról lenne kényelmes nézni, pedig a normál betűméret is kisebb. Nos, aggodalmam rövid használat után elillant: megtalálható az a pont, ami nem érződik se nem túl közelinek, se nem túl távolinak és ahonnan belátható az egész képernyő. Ez nem feltétlenül lesz közelebb, mint amit 24"-nél megszoktunk, de ha akarjuk, nézhetjük közelebbről is, hogy nagyobb részt töltsön ki a látóterünkből és mi is jobban a részévé váljunk -- garantáltan nem lesznek túl nagyok úgy sem a dolgok a képernyőn. És a látvány, az bizony lebilincselő! Ez már azért felbontás... meg méret... (Persze hozzájárult a dologhoz a tartalom is, nem csak a forma.)

Balra: U2410 -- jobbra: U2711

Az összehasonlító képen többé-kevésbé (bocs, épp előzőleg vettem vissza 0-ra az U2711 fényerejét, és kiment a fejemből) kivehetők méretek. Mindkét monitoron natív bontásban van ugyanaz a kép.

A monitor 16:9-es, mely képarányt általánosságban nem kimondottan munkára szokás ajánlani. Csakhogy, úgy tűnik, ilyen paraméterek mellett már éppen ez az optimális, mivel függőlegesen kisebb a látómezőnk, mint vízszintesen, és ez itt már kezd számítani.

(Halkan megjegyzem, egy TN panellel ezt már tényleg nem lehetne megtenni... Ilyen méretben és távolságban már túlzottan érvényesülnének a betekintési szögekkel kapcsolatos gyengeségek. A H-IPS-nek meg se kottyan.)

A monitor nagyjából az U2410-esnél megismert képességeket és minőséget hozta. Amiben nem teljesen, abban többé-kevésbé jobb volt nála.

A panel homogenitása is teljesen rendben volt, ennél jobbat valószínűleg már csak elektronikus úton (mint pl. a DUE a CG-s Eizo-kban) lehet elérni. Jobb-bal oldali elszíneződést nem lehetett tapasztalni.

(IMG:/dl/upc/2010-03/51876_u2410_vs_u2711_tejfol.jpg)(/IMG)

(Balra: U2410, jobbra: U2711)

A panel feketéje alapvetően homogén volt, statikus bevilágítás(ok)tól mentes. Ugyanakkor, mint tudjuk, az IPS rendszerű panelek ismert jellegzetessége a főként sötét környezetben, a kép sötét részein, rézsútos irányokban, lapos (kis) szögekből (tehát ha pl. túl közel hajolunk) észlelhető bársonyos felfénylés, újkeletű nevén "tejfölösödés". Az U2711-esen, azonos fényerő mellett kb. ugyanolyan mértékben jelentkezik, mint pl. az U2410-en. Viszont, az U2711-en lejjebb vehető a fényerő (a 0 állás itt sötétebb, ~0.06 cd/m2 a feketeszint, az U2410-esek körében átlag 0.14-hez képest) -- amit sötét környezetben meg is teszünk --, ezáltal az említett effekt legfeljebb sötétszürkéig világosodik fel.

A HCFR nevű program segítségével (és egy új koloriméterrel) megnéztem, hogy alakulnak a színterek. A sötétszürke vonal az sRGB referencia. AdobeRGB refet nem tud a program. Bár trükkösen megoldható, de majd legközelebb. Az sRGB zöldje lehetne pontosabb, de ezt később majd még ellenőrzöm egy másik koloriméterrel is. Szemre rendben volt.

Standard Mode

Adobe RGB Mode

sRGB Mode

Hát szóval... Eddig leginkább az U2410-esben gondolkodtam, de másfélszer annyiért akkor már inkább ez. Nagyon tuti ilyen felbontáson dolgozni. Főleg CAD-et, de gondolom, mást is. Csak ajánlani tudom a monitort, ha a minnél nagyobb felbontás a cél.

dezz

(A monitort az Oázis Computer bocsátotta rendelkezésemre, ott általában -- egyéb típusokkal együtt -- személyesen is megtekinthető, kipróbálható.)

Hozzászólások

(#1) Nyugdíjas


Nyugdíjas
nagyúr

Gut!

‎"Két dolog fontos az életbe' nagyon. Hogy az ágyad legyen jó, meg a cipőd. Mer' vagy az egyikbe vagy, vagy a másikba."

(#2) malwy válasza Nyugdíjas (#1) üzenetére


malwy
senior tag

Besser!

(#3) Dany007 válasza malwy (#2) üzenetére


Dany007
veterán

dezzer! :DD

Amúgy milyen jó, hogy ilyen monitorokkal szórakozhat az ember :)
Ez a 27 col már egészen kellemes. A válaszidő se vészes. És a felbontás se gyenge, na nem mintha kihasználnám átlagos használat mellett.

(#4) madgie


madgie
titán

Tömör gyönyör! :)

(#5) #19617792


#19617792
törölt tag

Basszus ennek a monitornak a függőleges felbontása annyi, mint az én monitorom vízszintese (19" wide Samsung 943NW). :DD

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.