2022. január 16., vasárnap

Gyorskeresés

Dell U2410 Reloaded, avagy a rev. A01

Írta: | Kulcsszavak: U2410 A01

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Többen is érdeklődtek nálam az utóbbi napokban, miben is más az U2410 nemrég megjelent új revíziója, az A01-es? Nos, a változás a firmware-t (belső vezérlőszoftver) érinti, ami kihatással van a képfeldolgozásra is. (Azt nem tudom, hogy itt már a teljes képfeldolgozás is szoftveres alapú-e, vagy a firmware csak átprogramozza -- a lehetőségek határain belül -- a hardvert.)

Két területen fedeztem fel változást:
- Az U2410 egy széles szín-gamutos monitor, a szokásos sRGB, továbbá az Adobe RGB szűkebb színtereit a kép átszámolásával tudja szimulálni. Mint a korábbi U2410-es tesztemben is említettem, a monitor eredetileg erre egy ditheringes színkeverést használt, mellyel egyes, főleg sötétebb árnyalatok nagyobb felületein közelebbről észrevehető volt némi "hangyásság" (ami miatt néhány felhasználó telesírt néhány külföldi topikot). Az A01 revízióban ezt teljesen kiküszöbölték: pl. az sRGB-s vörös téglaszínét már nem úgy érik el, hogy a vörös pixelek közé kevernek zöld pixeleket, hanem az egyes pixeleken belül történik meg a keverés.
- A Custom preset módban eddig is volt lehetőség a 6-komponenses HUE (színezet, um. a színek eltolása valamelyik színpalettás szomszédjuk irányába) állítására, de eddig +/- csak egy szűk tartományban volt állítható anélkül, hogy nemkívánatos váltázások is bekövetkezzenek. Ez most annyiban változott, hogy nagyobb lett a valóban használható +/- tartomány. (Szóval, továbbra sem olyan profi a megvalósítás, mint pl. az Eizo komolyabb monitorainál.)

Ez a két dolog végülis összefügg, mert az említett szimulációhoz hasonló számítások kellenek, mint a 6-komponenses HUE állításhoz. Valószínűleg valamilyen alapfüggvények tökéletlensége miatt választották inkább a ditheres színkeverést a rev. A00-ban.

Jó hír a rev. A00-ás U2410-esek tulajdonosainak, hogy a firmware utólag is update-elhető! Nem tudom, ezt hajlandó-e elvégezni a Dell, vagy valamelyik szervíz, de egy (kiszivárgott?) programocska segítségével otthon is elvégezhető. Innen tölthetők le a szükséges file-ok. A mellékelt PDF-ben részletes leírás található a dolog menetéről. (Figyelem: csak haladó felhasználóknak, saját felelősségre!)

Most meg azon sopánkodnak egyesek, hogy szerintük az új eljárás "rontott a két szimulált mód színhelyességén". Akkor hát, nézzük meg mi is, miről van szó:

A00 vs. A01 -- Adobe RGB

A00 vs. A01 -- sRGB

Első ránézésre valóban szembeötlő a különbség. Kicsit jobban megnézve azonban kiderül, hogy a nem számottevőnél nagyobb változás csak egyes színek sötét árnyalatát érinti. Adobe RGB-nél csak a sötétkék lépi át a "bűvös" 2.0 deltaE-s határt (ezalatt már alig lehet észrevenni a kívánatos színtől való eltérést), és sRGB-nél is ennek a közelében van a sötétvörös, sötétzöld és sötétlila. Ehhez hozzátéve azt, hogy a sötétebb árnyalatok felé egyre kevésbé érzékeny a szemünk a színkülönbségekre, főleg ami a kék színt illeti, elmondhatjuk, hogy valójában nincs ezzel probléma... (Mindez a kalibrált esetekre vonatkozott, a kalibrálatlan állapot értékei lényegében nem változtak.)

Hasonlóan fontos a színtér-lefedés milyensége is... Nézzünk hát néhány CIE diagramot is!

sRGB mód
(Fehér vonal: monitor, sötétszürke: sRGB referencia)

Az sRGB színtér-lefedés szinte tökéletes... (Jópár más, középkategóriás, széles-gamutos monitoron jóval elnagyoltabb az sRGB szimulációja, ha van egyátalán. Az Adobe RGB pedig mégtöbb esetben hiányzik.)

Adobe RGB mód

Az Adobe RGB színtér lefedése lehetne valamivel pontosabb is. (Lásd itt az Adobe RGB standard színtér-koordinátáit. A program nem ismerte az Adobe RGB referenciát.) Hozzáteszem, ez kevésbé jelent problémát, mivel ezt a módot általában kalibrálással használják, amikor is a profilba belekerülnek a lemért koordináták is, így a valós értékekkel dolgozhatnak az olyan programok, mint pl. a Photoshop.

És ha már itt tartunk, lássuk a monitor natív színterét, ami a többi preset módban lép életbe.

A monitor natív színtere

A korábbi teszben ugyancsak említettem, hogy a Standard preset mód gammája furcsa módon nem a standard, megszokott 2.2, hanem 1.8 körül van (azaz a középvilágos részek némileg világosabbak a szokásosnál). Érdekes módon ez az A01-ben sem változott. Megemlíteném még,hogy az általam vizsgált, új revíziós darabnál kalibrálás nélkül enyhén zöldes színezetű volt a Standard mód, miközben a régebbi darab inkább enyhén sárgás volt. Ezen kívül a kontrasztarány is kisebb volt némileg az újnál. De lehet, hogy ezek egyedi különbségekre vezethetők vissza, nem általános dolog.

dezz

(A monitort megint csak az Oázis Computer bocsátotta rendelkezésemre.)

Hozzászólások

(#1) mzsombor


mzsombor
tag

Köszi a cikket, már régóta vártam rá! :) A legjobb hír talán a szoftvres frissítés lehetősége!

(#2) _Zsolt_ válasza mzsombor (#1) üzenetére


_Zsolt_
tag

Igen, ez jó dolog hogy, nem vesztenek semmit azok akiknek a régi verzió van...
Én is gondolkodom ezen a frissítésen de mivel lehet garanciavesztéssel jár ezért meggondolandó...
Majd megérdeklődőm az oázisban ahol vettem hogy ők hogy állnak ehhez a dologhoz. :)

(#3) janos666


janos666
nagyúr

Külföldi fórumokon felbukkant egy pletyka, miszerint a gyárilag csomagolt A1 reves monitorok jó része a korábban cserére visszaküldött példányok közül kerül ki.
És itt nem is azzal van a baj, hogy egy alkatrészhibás, de javított példány már nem lenne teljes értékű, hanem sokan eljátszottak ilyet (főleg külföldön), hogy olyan apróbb dolgokra hivatkozva is visszaküldték őket (és másikat kértek), amik miatt nem cseréltek bennül alkatrészt, hanem reménykedtek, hogy előbb-utóbb olyan kezébe kerül, akit nem zavar az az apró hiba (vagy épp az új firmware is segít elfedni a hibát). Pl. ha nagyon finoman, de villódzott a háttérvilágítás, vagy volt valami furcsa árnyalat-elcsúszás (nem tudom mi szokásos a magyar kifejezés ezekre, amiket felsoroltak).
Szóval olyan hibák, amik egyeseknek igen zavaróak, másoknak akár fel sem tűnnek. Tehát a gyárilag csomagolt A1 revesek közt elvileg nagyobb lett az ilyenek valószínűsége. (Legalább is egy átmeneti időszakba, míg ezek kifutnak.) Ebből mennyi lehet igaz?
Illetve Magyarországon hogy működik a garancia ilyen szempontból? Itt is kicseréli a Dell az ilyen apróbb hibákkal is, amire egy kereskedő könnyen rámondja, hogy ez egy tökéletes darab (mert ő akár tényleg nem is látja)?

(Bár ma reggel visszalépett a mostani monitorom vevő-jelöltje, úgyhogy nem tudom lesz-e mostanában U2410-em...)

TV kalibrálást vállalok!

(#4) Nyugdíjas válasza janos666 (#3) üzenetére


Nyugdíjas
nagyúr

Hát...Mi még ilyennel nem találkoztunk, és vevők sem jelezték ezeket. Hála a magasságosnak :)

‎"Két dolog fontos az életbe' nagyon. Hogy az ágyad legyen jó, meg a cipőd. Mer' vagy az egyikbe vagy, vagy a másikba."

(#5) Integra


Integra
titán

basszus, ferde a monitorom, a jobb felső sarka szerintem vagy 0.5-1 centivel lejjebb van, mint a bal. hogy lehet ezt vízszintesbe barkácsolni?!:)

...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...

(#6) siriq válasza Integra (#5) üzenetére


siriq
őstag

Ha egy alatamasztast alkalmazol a megfelelo oldalon a talpnal. Regi trukk.Igaz nem olyan jo de esztetikusan meg lehet valositani.

Ha ez nem jo, akkor marad a kalapacs:D

[ Szerkesztve ]

Meg mindig nincs 1000 oras BF3 nev, kozben mar masok is erdeklodnek utana... Mar bevallottan nincs 1000 ora neki... Varjunk Dec 31-ig a Mantle-a.

(#7) lezso6 válasza Integra (#5) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Ferde az asztal. :DDD Legalábbis nekem egyszer volt már ilyen. :U

(#6) siriq: AztaQ, csak a te hozzászólásod idejét néztem, hogy ma írtál, erre kiderül, hogy majd egy éves hozzászólásokra reagáltunk. :O :DDD :W

[ Szerkesztve ]

Ha minden kultúra egyenlő, akkor a kannibalizmus is csak ízlés kérdése.

(#8) siriq válasza lezso6 (#7) üzenetére


siriq
őstag

A hsz datumat nem nezem mar ilyen keson. A tanacson van a lenyeg. Nem az idon.
jok azok az orionok. nekem is vannak hs 280-ok

[ Szerkesztve ]

Meg mindig nincs 1000 oras BF3 nev, kozben mar masok is erdeklodnek utana... Mar bevallottan nincs 1000 ora neki... Varjunk Dec 31-ig a Mantle-a.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.