2022. május 21., szombat

Gyorskeresés

Dell U2211H/U2311H input lag teszt + 1920x1080 @ 72/75Hz

Írta: | Kulcsszavak: Dell U2211H U2311H IPS lag

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Input lag

A múltkori kis U2211H+U2311H teszt alkalmával adós maradtam az input lag lemérésével (ez az az idő, amennyi a kép monitorba érkezése és megjelenése között eltelik), ezt most pótolnám, miután sikerült megjavítani a fényképezőgépemet.

A méréseket a szokásos módon végeztem el (két képernyős clone mód, 2. monitor CRT-s, stopper-program, számos fénykép rövid expozíciós idővel, majd átlagszámolás a számok eltérései alapján). A szélső értékek mindkét monitornál 0 és 22 ms-re adódtak, az átlag 10 ms volt. Ez az érték a legjobbak közé sorolható (a gyorsabb TN-esek is hasonló értékekkel rendelkeznek -- egyébként szemre pl. egyátalán nem lehetett látni lemaradást a CRT és a Dellek képe között, az egér vagy pl. egy ablak mozgatásában). Ha ehhez hozzávesszük a 8 ms-es (g2g) válaszidőt, elmondható, hogy a monitor játékra is teljesen jól használható.

1920x1080 @ 72/75Hz

Az LCD monitorok jó része digitális kapcsolaton csak a 60 Hz-es képfrissítést támogatja. Ez részben azért van így, mert itt nem létszükséglet a magasabb frissítés, hiszen a technológiából adódóan itt ettől függetlenül nincs villogás (leszámítva a háttérvilágítás sokkal magasabb frekvenciájú, láthatatlan vibrálását). Másrészt a korábbi, hosszabb válaszidők által túl sok értelme sem lett volna. Harmadrészt a DVI szabvány eleve 60 Hz-t ír elő hivatalosan. Vannak azonban kivételek...

A múltkori írásomban még azt említettem, hogy az új Dellek képesek a 75 Hz-es képfrissítésre (ami, mint tudjuk, pl. játékoknál kimondottan előnyös) -- 1280x1024-es felbontásig. Nos, azóta kiderült, hogy ezt a fullos, natív felbontáson is tudják! Csak egy ügyesen módosított driver (illetve .inf file) kell hozzá.

Lehetőségünk van a 75 helyett 72 Hz-es frissítés alkalmazására is (egyes esetekben DisplayPorton eleve csak ez működik), ami meg főleg filmnézéshez ideális, tekintve, hogy ez éppen 3x-osa a mozifilmek ~24 fps-ének, így a mozgások, főleg az oldal irányúak egyenletesebbek lesznek, mivel az egyes képkockák mindig egyforma ideig jelennek meg a képernyőn -- ellentétben azzal, amikor a 60 Hz-es frissítés mellett hol két, hol három frissítésnyi ideig.

Egyelőre csak az U2311H-hoz való file-ok fellelhetők a neten (72Hz, 75Hz), és úgy tűnik, ezek is csak Vista és Win7 alatt működnek, nálam legalábbis WinXP alatt nem ment (a második képet nem én készítettem), de az újabb OS-eket illetően van hazai pozitív visszajelzés. Reméljük, előbb-utóbb az U2211H-hoz is előkerülnek a vonatkozó file-ok. (A file-okat pl. a Képernyőbeállítasok->Speciális->Monitor->Tulajdonságok->Illesztőprogram útvonalon, és utána majd a Saját lemez opcióval telepítsük! Érdemes egyébként a file-ok utolsó előtti sorában található "DELL U2311H (EDID Override)" végére beírni, az idézőjelen belül, hogy 72 vagy 75 Hz, legalábbis, ha mindkettőt használni akarjuk.)

dezz

(A monitorokat az Oázis Computer bocsátotta rendelkezésemre, ott általában -- egyéb típusokkal együtt -- személyesen is megtekinthetők, kipróbálhatók.)

Hozzászólások

(#1) szatocs


szatocs
őstag

Szia Dezz!

Írtam 23-24" topikban is, az a kérdésem, hogy a 72/75Hz-es túlhajtás okozhat valami problémát az elektronikában, jobban melegedne, vagy hamarabb megadná magát valamelyik alkatrész? Ilyenre lehetne számítani?

=== Szatocs ===

(#2) Termigáßor


Termigáßor
aktív tag

"Csak egy ügyesen módosított driver (illetve .ini file) kell hozzá."

.ini helyett .inf

Amúgy a kép bal felének sötétedése tényleg megszűnik, ha monitor bemelegszik rendesen? ([H]ardforum-on írta egy tulaj)

Illetve a lilásan törő szürke gradiensekre van-e orvosság?

Szerk.:
a kérdések a 2311H-ra vonatkoznak

[ Szerkesztve ]

Jobbára ártalmatlan...

(#3) dezz válasza szatocs (#1) üzenetére


dezz
nagyúr

Bocs, hogy csak most válaszolok, nem voltam netközelben.

Na szóval, kizártnak tartom, hogy ettől baja legyen. Egyrészt, maga a panel bírja, hiszen kisebb felbontáson (ami a panel szempontjából egyre megy, az elektronika felől ugyanannyi pixel-adat jön) hivatalosan is viszi. Az elektronika meg olyan, hogy vagy viszi, vagy nem. De amúgy sem engednék a monitor felől (kiírná a monitor, hogy not supported mode), ha problémát okozhatna.

Termigáßor: Nálam nem sötétedett a bal fele. :F Szerintem annál a usernél valami bibi lehetett az egyik CCFL csővel, ami bemelegedve elmúlt, vagy ilyesmi.

A gradiensek sem "törtek lilásan", de ha törtek volna: többek között erre való a kalibráció.

(#4) szatocs válasza dezz (#3) üzenetére


szatocs
őstag

Semmi gond, köszönöm a válaszod! :)

=== Szatocs ===

(#5) Termigáßor válasza dezz (#3) üzenetére


Termigáßor
aktív tag

Amiket írtam a saját szememmel láttam egy bekalibrált monitoron az üzletben. (Lényegében ez tartott vissza a vásárlástól, és inkább egy 2209WA-t hoztam el.)

Aztán később utánanéztem a külföldi fórumokon, és azt láttam hogy az U2311H-t használók legalább háromnegyede panaszkodott az egyenetlen háttérvilágításra (a kép egyik felének sötétedésére), és a Hardforumon írta az egyik tulaj, hogy neki a monitor bemelegedése után megszűnt a sötétedés.

Bár lehet hogy te az u2211h-ról beszélsz, azt még nem láttam, és azzal kapcsolatban nem is hallottam ilyen problémákról.

Jobbára ártalmatlan...

(#6) dezz válasza Termigáßor (#5) üzenetére


dezz
nagyúr

Ott valami nem stimmelt... Két U2311H-val is volt dolgom, nem jelentkezett ez a szürkeárnyalati skálás lilulás.

"Aztán később utánanéztem a külföldi fórumokon, és azt láttam hogy az U2311H-t használók legalább háromnegyede panaszkodott az egyenetlen háttérvilágításra"

Nem reprezentatív, mert többségükben azok írnak a fórumokra, akiknek valami gondjuk van.

Ugyanakkor, a két említett U2311H közül az egyik tényleg világosabb volt egy picicel az egyik oldalon, de ez nem volt zavaró, inkább csak egyszerű, szürke háttérnél lehetett észrevenni. Ez legyen a legnagyobb hibája! :)

(#7) Termigáßor válasza dezz (#6) üzenetére


Termigáßor
aktív tag

"Ugyanakkor, a két említett U2311H közül az egyik tényleg világosabb volt egy picicel az egyik oldalon, de ez nem volt zavaró, inkább csak egyszerű, szürke háttérnél lehetett észrevenni."

Hát a gamma tesztnél durván kijött. A kép jobb felén megvolt a 2.2 gamma a bal oldalon talán ha 2.0

Az hogy nálad az egyiknek rendben volt háttérvilágítása, pozitív. Lehet egy másikat kellett volna bontatnom csak féltem, hogy az is olyan lesz.

(Na mindegy, elégedett vagyok a 2209wa-val, kiforrottabb monitornak érzem, és úgy veszem észre kényelmesebb munkára a 16:10 képarány, bár a fényerőt jó lenne lejjebb szuszakolni valahogy)

Jobbára ártalmatlan...

(#8) dezz válasza Termigáßor (#7) üzenetére


dezz
nagyúr

Ja, hogy a gamma-teszt... (Bár a szürkén is ezért látszik meg jobban.) Azért az nagyon érzékeny, a legtöbb monitornál kihoz több-kevesebb tökéletlenséget. Eddigi tapasztalatom szerint csak a profibb Eizo-knál mutatott kvázi tökéletes eredményt. Az persze lehet, hogy az U2211H és U2311H valamivel tökéletlenebb ilyen szempontból, mint pl. a 2209wa (átlagos eseteket véve), de a hétköznapokban nem jelent akkora problémát (kiv. a szélsőségesebb eseteket, legalábbis pl. fotószerkeztéskor).

Szerintem mindkettőnek rendben volt a háttérvilágítása, a gammás dolog inkább a panel hibája tud lenni.

Ha a min. fényerőn is túl világos a kép, még visszaveheted a kontrasztot is (a 3x10 bit által itt nem sávosodnak be a gradiensek ettől). Csak ne felejtd el később először ezt visszaállítani. Ettől persze a feketeszint nem megy lejjebb. Huzamosabb használat után majd kicsit csökken a háttérvilágítás fényereje, az itt pont jól is jön. :)

(#9) Termigáßor válasza dezz (#8) üzenetére


Termigáßor
aktív tag

Hm... akkor nekem egy tökéletes 2209-esem van, ugyanis nagyon szép egyenletes a gammája. Kár hogy pixelhibás, és ki kell cseréltetnem.

Amúgy ezek a monitorok nem "wide gamut"-osak szóval csak 3x8bit, de tényleg nem sávosodik a kontraszt csökkentésétől. (szóval lehet hogy belül valahogy több az a 8bit..)

A huzamos használat nálam megvan, mert otthonról melózom, egész nap megy a gép. Az egyenletes színek és gamma azért fontosak, mert kb. az időm negyed részében grafikázom (meg hobbi szinten fotózom), a fényerő meg azért mert háromnegyed részben meg kódolok, programozok, és estére kiég a szemem... (van hogy éjfél körül már csak 30 a kontraszt...)

Amúgy gondolkodóba estem, hogy a csere inkább egy 2311h legyen, de még nem tudom...
Amit utoljára láttam "face-to-face" a 2209wa-val nem győzött meg. Ha lenne olyan, inkább egy 2411h-ra (16:10) fizetnék rá.

Mondjuk nem is értem, hogy miért nincs a hp zr24w-nek, ellenfele a DELL-től 100K könyékén? Normál sRGB színtérrel nem hiszem hogy zavarná az u2410 eladásait... bár...

Jobbára ártalmatlan...

(#10) dezz válasza Termigáßor (#9) üzenetére


dezz
nagyúr

A gamut és a bitek száma két különböző dolog. Az első azt adja meg, mennyire tiszták (többi alapszíntől mentesek) az alapszínek, a második pedig az egyes alapszínek világossági fokozatainak számát befolyásolja.

Normál gamutosak (azaz sRGB) ezek a monitorok, de 3x10 bitesek, ami az előfeldolgozást és megjelenítést illeti, fogadni csak 3x8 bitet tudnak. (Illetve, az újabb videokártyák rátesznek még 2-2 bitet a 8-8 bitekre a kimeneti/kalibrációs LUT-ból, dithering formájában.)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.