2023. május 28., vasárnap

Gyorskeresés

A médialejátszótól a HTPC-ig -1. rész-

Írta: | Kulcsszavak: HTPC . home theater pc . popcorn a400 . médialejátszó vs. htpc

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Úgy gondolom, hogy a házimozi területén sincs megállás, éves szinten jelenhetnek (és jelennek is) meg újítások és fejlesztések, amik akár kihathatnak a rendszer egészére vagy csupán egy-egy komponensre. Ezek az innovációk nagyban befolyásolják az élményfaktort és persze a pénztárcánkat is. Mielőtt belefognánk az esztelen pénzköltésbe érdemes letisztázni pár kérdést: Van-e értelme? Mit akarunk elérni? Mi a végső cél? Mikor érdemes váltani? A véleményem az, hogy minden esetben érdemes végigjárni a szamárlétrát, hogy legyen összehasonlítási alapunk, és hogy fel tudjuk mérni a saját igényeinket. Ilyenkor hamar kudarcba fulladhat a kezdeti lelkesedés. Viszont nem érdemes átesni a ló túloldalára sem, amikor nem szól másról ez a szenvedély, csak a saját magunk „üldözéséről” és az örök elégedetlenségről. Összefoglalva: Az arany középút, a lehetőségeinkhez mérten.

A 21. század egyik legnagyobb nehézfegyvere a marketing. Lőni mindenkire, mindenhol. „Adjunk el mindent a leendő vevőnek, még azt is, amit soha nem is fog használni, de mi lesz, ha egyszer, valamikor, talán mégis. Azért nem árt, hogyha mégis van”. Tény, hogy a médialejátszó az egyik legjobb találmány a házimozi történetében, különösen annak, aki nem szeretne már lemezekkel foglalkozni és vevő a "plug and play" eszközökre. Egyébként is, haladni kell a korral, manapság minden digitálisan megy, egyre kevesebb teret kapnak a materiális dolgok. Teszem hozzá, jogosan. De akkor mire is van szükségünk? Kell-e nekünk az a számos szolgáltatás, amit beletuszkolnak a kiszemelt lejátszóba? Mennyi teret enged a felhasználóknak a gyártó cég és milyen lehetőség van arra, hogy a saját utunkat járjuk? A médialejátszók olyanok, mint az előre elkészített ételek: Szép, igényes csomagolás, csalogató színek, és ha szerencsénk van, akkor még ízre is bejön. Mindenki ugyanazt kapja, nincs különbség minőségben, viszont egyénileg nem tudunk semmit sem tenni az élmény javításáért, ha mégis, akkor miért vettünk „előre elkészített” terméket? Hol van az individualitás?

A Popcorn A-400-as lejátszó a kategória egyik kiemelkedő zászlóshajósa. Több mint 1 éve használom nagy megelégedettséggel (a váltás ellenére is). Képminőségbeli előnyét a többi lejátszóhoz képest leginkább házimozi vetítőn tudja megmutatni, de már az 55-60”-os FHD TV-n is érdemes bevetni. A kezdeti szoftveres nehézségek után 2014 januárjában kapott egy olyan ráncfelvarrást a lejátszó, amitől megszűntek a kezdeti nehézségek... de ez még mindig nem elég!

Az első ok a váltásra: XBMC avagy a szoftveres szabadság

Szakmai kíváncsiságomból kifolyólag is régóta motoszkált a fejemben a HTPC gondolta és eszembe jutott, hogy mi lenne ha? Ebből kifolyólag a legelső tanács: Mielőtt bárki bármibe belekezdene, ismerkedjen meg a HTPC szívét képző szoftverrel, az XBMC-vel (Kodi). Aki egyszer nekiül felfedezni az XBMC-t az rövid időn belül ráeszmél arra, hogy mi az ami hiányzik a médialejátszó szoftveréből. Itt már biztos voltam abban, hogy váltani fogok.

Második ok a váltásra: A materiális szabadság

Mint ahogy írtam már előzőleg, a médialejátszó egy késztermék, abba szoftveresen és hardveresen „büntetlenül” komolyabban belenyúlni nem lehet, általában a jótállás elvesztésével jár. Ezzel szemben a „klasszikus” HTPC építése (mivel itt is vannak "összerakott termékek”) egy az egyben a mi feladatunk. A ház kiválasztásától kezdve, az alaplapon át minden a mi hatáskörünkbe van utalva. Tetszés és ízlés szerint hozatjuk létre az álomgépet. Határt csak a képzelet szabhat és a bankjegyeink száma. Pl.: egy HTPC ház újonnan 11.000 és 300.000 Ft között mozog, de a határ a csillagos ég. Ráadásul ennek az alkatrésznek a kiválasztása a legnehezebb. (Ezt elsőnek nem hittem el az „öreg” HTPC-s kollégáknak).

A végső cél:

- Stabil, gyors mozigép létrehozása
- Dedikált médialejátszók túlszárnyalása mind hangban és képben.
- Gyorsabb, stabilabb szoftverkörnyezet.
- Fejlesztés

A leendő vas adatai:

Ház: HDPlex H1.S
Táp: HDPlex 250 W Hi-Fi DC ATX
Hálózati töltő: Dell PA-4E 19.5V 6.7A (130W)

Alaplap: Gigabyte GA-B85N
Processzor: Intel® Core™ i3-4330
SSD: Intel® SSD 530 Series
(120GB, 2.5in SATA 6Gb/s, 20nm, MLC

Memória: [Corsair XMS3 — 4GB Dual Channel DDR3 (2x2 GB)]

Opcionális kiegészítő: Rapoo E2700 billentyűzet és touchpad

Android alkalmazás: Yatse

Szoftver: Windows 8.1 + XBMC Kodi+ MPC-HC (eddig)

Kinek ajánlanám:

- Aki valami újra vágyik
- Aki ki akar lépni a médialejátszók által beskatulyázott környezetből
- Akinek vannak egyéni ötletei, elgondolásai
- Aki hajlandó több időt és fáradtságot áldozni az összehangolásra

Első hátrány a Popcorn A400-hoz képest: Az ár. 2 db Popcorn A410 jönne ki belőle.

2. rész: Az összeszerelés

Hozzászólások

(#1) Gabesz26


Gabesz26
senior tag

Jó kis írásnak ígérkezik :). Örülök, hogy belevágtál, és összefoglalod a friss élményeket, tapasztalatokat, mert egészen biztosan hasznos lesz jópár fórumtársnak.

Jöhet a folytatás! ;)

(#2) devil-k válasza Gabesz26 (#1) üzenetére


devil-k
nagyúr

Köszönöm! :R

Én is örülök neki és van egy olyan érzésem, hogy nem választottam rosszul. A Te indíttatásod is benne volt! Az egész folyamatról írni fogok, hogy tényleg lássák a laikus(abb) fórumtársak is, hogy mit várhatnak el egy HTPC-től, mik az előnyei, hátrányai, megéri-e váltani, mennyire kezelhető ...stb.

[ Szerkesztve ]

- mozi bolondéria -

(#3) elmepocok


elmepocok
tag

Amikor először megláttam az xbmc-t, akkor én is el voltam alélva, hogy ez milyen 21.századi dolog. Amikor elkezdtem használni, akkor rájöttem, hogy van vele bosszúság bőven... A legnagyobb problémám, hogy magától 10 filmből 4-et minimum nem talál meg, így adogathatod hozzá kézzel a médiatárhoz, ami eléggé illúzióromboló és igazából parttalan dolog, úgyhogy én már rég letettem róla, hogy rendszerezve legyenek a filmek/zenék a filmezős gépen. Cserébe jól néz ki a UI. Kinek mit ér ez meg.

(#4) devil-k válasza elmepocok (#3) üzenetére


devil-k
nagyúr

Ez nem csak a XBMC "érdeme", hanem a médialejátszóké is. A Popcorn sem talált meg mindent és ott kissé macerásabb volt hozzáadni a filmeket kézzel. Sőt, külön program is van hozzá, de ez sem az igazi. Az XBMC-nél pedig két kattintás és kész. Hamar rá lehet érezni az ízére.

- mozi bolondéria -

(#5) Hyena válasza devil-k (#4) üzenetére


Hyena
senior tag

Tetszett a cikk, és várom a folytatást. Nem utolsó sorban a te tanacsodra rendeltem egy popcorn a410et (az a210 tegnap elkelt). Engem is régóta izgat ez a htpc dolog többek között épp az xbmc miatt amit régóta használok a filmeim katalogizalasara. Eddig gyakorlatilag pcn az xbmcbvel kivalasztottam, majd a popcornal lejatszottam őket. Valóban van némi macera a programmal, de ezért bőven kárpótol a sok plug-in, képesség, modul ami benne van, hozzá adható. Jellemző, hogy popcornon nem használom a jukebox lehetőséget mert nem egy kategória az xbmcbvel. Nagyon várom a beuzemelos részt mert a pillanatnyi tervem az, hogy a megrendelt popcorn mellé veszek valami pofás barebone gépet amin kiserletezhetek a htpc projectel. Engem a taviranyitas remit egy kicsit, illetve nem szeretnék egy jókora dobozt a tv alá ezért jelenleg az openelec rendszerben gondolkodom ami kis eroforrasu és csak az xbmc van benne ami jól irányítható teszem azt tabletrol. (Kivancsisagbol kérdésem, te miért Windowst választottál?)

harley-davidson-nyiregyhaza.hu

(#6) devil-k válasza Hyena (#5) üzenetére


devil-k
nagyúr

Köszönöm és örülök neki! :R

Nem jártál rosszul a Popcorn A410-es lejátszóval sem, bár az írásodból mégis érződik, hogy a HTPC-k felé húz a szíved. :) Nyilván az utóbbi nem igazán "plug and play", mint egy médialejátszó, de ettől függetlenül szerintem megéri a plusz fáradalmat. A Popcorn lejásztó engem is tisztességesen kiszolgált, de azért volt 1-2 dolog ami miatt nehezteltem rá. Ettől függetlenül ezt a vasat ajánlanám azoknak most is, akiknek számít a jobb, minőségi kép, illetve ezt ki is tudják használni egy nagyobb megjelenítő segítségével. Egyébként a Popcornra is van 1-2 jó kiegészítő, de ezeket nem használtam mindig, illetve vagy "hegeszteni" kellett volna a szoftvert vagy pedig nagyon gyerekcipőben járt az adott applikáció.

"Valóban van némi macera a programmal"

De ettől függetlenül szerintem megéri a fáradságot!

"Engem a távirányítás remit egy kicsit"

Melyik része ijeszt meg? Nagyon sok fajta távirányító van a piacon, amit be lehet vetni a HTPC-hez. Az egy dolog, hogy én nem találtam meg azt, ami számomra szimpatikus lett volna és több értelmét láttam az esetemben ennek a felállásnak (mini billentyűzet + android applikáció).

"nem szeretnék egy jókora dobozt a tv alá"

Itt arra gondolsz, hogy nem szeretnél nagy HTPC házat? Azt én sem, azért esett a választásom a HD-Plex H1.S típusra. Pofás kis doboz.

"Kivancsisagbol kérdésem, te miért Windowst választottál?"

Sokáig gondolkoztam Linuxban (Mint), de lebeszéltek róla, mert azt leginkább zenéléshez ajánlanák, én meg sztereózni nem fogok komolyan, nálam csak háttérzene megy ilyen téren, nem ülök le a rendszer elé és hallgatom a muzsikát. (Pont ezt vitattuk meg tegnap este az egyik kollégával is).

OpenELEC-t pedig nem szerettem volna, mert azért a Windows alatt több beállítási lehetősége van az embernek, illetve használnék olykor más programokat is. Nah, de majd látjuk. A következő cikk pedig szombat-vasárnap körül felkerül. Remélem! :)

- mozi bolondéria -

(#7) Gabesz26 válasza elmepocok (#3) üzenetére


Gabesz26
senior tag

Milyen scarpert használsz? Ha a Port-ot akkor próbálj ki mást ;) (pl. the movie db magyar nyelv beállítással sokkal több dolgot megtalál alapból), vagy ha ragaszkodsz a porthoz, akkor .nfo fájlt kell berakni/meglévőt szerkeszteni a filmek mappájában (ami tartalmazza a port.hu-s linkjét a filmnek), és akkor az is megtalál mindent.

(#8) devil-k válasza Gabesz26 (#7) üzenetére


devil-k
nagyúr

A Port.hu-s scraper egy kalap kakit nem ér, egyetértek! Szerintem a legrosszabb.

- mozi bolondéria -

(#9) Hyena válasza devil-k (#6) üzenetére


Hyena
senior tag

Valoban vont ez a project, es fogok is venni valamit kiserletezni vele a popcorn mellett.
En ilyen mini pckben gondolodom mint az alabbiak.

http://ipon.hu/webshop/product/gigabyte_brix_gb_bxbt_1900/809564
http://ipon.hu/webshop/product/gigabyte_brix_gb_bxi3h_4010/565387
http://ipon.hu/webshop/product/gigabyte_brix_gb_bxi5h_4200/570945
vagy valami hasonlo...

Meg nem tudom melyiket valasszam, de lehet kezdetnek a legkissebb is eleg lesz ugyis a hasznalhatosaga a kerdes reszemrol nem pedig az, hogy mikent jatszik le nagy felbontasu filmeket arra ott lesz a popcorn.

A taviranyitasnak az a resze ijeszto, hogy kell majd esetleg egerrel vagy billentyuzettel bajlodni egy film lejatszasnal, a lejatszo program iditasanal.
En olyan iranyitast szeretnek amit a csajom is magyarazat nelkul tud kezelni.
Lehet , hogy egy almot kergetek, de jo lenne a pc/xbmc szabadsaga, es egy elore epitett lejatszo pl popcorn kompaktsaga, egy kis terfogatu keszulekkel, passziv hutessel, kis fogyasztassal.
Jelenleg az openelec-et tesztelem egy vmware-re telepitve.

harley-davidson-nyiregyhaza.hu

(#10) elmepocok válasza Gabesz26 (#7) üzenetére


elmepocok
tag

Portot használok, mert a themoviedb nem tud olyat, hogy a film eredeti és magyar címét is kiírja, mert én jobban szeretem az eredetit (a magyar címektől gyakran elfog a sírógörcs), mindenki másnak a családban pedig ugye csak a magyar jó. Tudom, baromság, de én így szeretem, mindenkinek mások az igényei.
Az nfo mókolásról mondtam, hogy nekem nem ér meg annyit, hogy minden filmmel ennyit szenvedjek, hogy egyszer megnézzem, ráadásul nem is tartom meg sokáig a filmeket, főleg, ha rosszak. :)

Bár most, ahogy nézem, a themoviedb-nél be lehet állítani, hogy eredeti címet írjon ki, de magyar borítót szedjen le, lehet, hogy ez lesz a megoldás, kipróbálom!

Az egér-billentyűzet problémához pedig annyit, hogy szerintem elkerülhetetlen, hogy néha használni kelljen, a lejátszón belül, meg nagyjából a Windowsban is el lehet szaladgálni különféle PC remote appokkal, de például amikor a Windows rendszergazdai jogosultságot kér, akkor nálam letiltja a remote-ot és az egérhez kell nyúlni. Nyilván meg lehet oldani, csak ezek olyan dolgok, amikre elsőre nem gondol az ember, ezért mondtam, hogy jó dolog az XBMC, de azért nem hoz teljes gondtalanságot az ember életébe. :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.