2019. június 19., szerda

Gyorskeresés

Programozás teljesen kezdőként

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok!

Szeretnék megtanulni programozni. átnyálaztam már jó pár fórumot, hogy melyik nyelvvel érdemes kezdeni, de majd hogy nem mindenütt mást ajánlanak. Pascalt, C-t, van aki a Perlt. Sajnos a suli ahová jártam nem tette lehetővé, hogy ilyen mélységig elmerüljünk az informatikában, csak a Word, Excell, PowerPoint mélységéig jutottunk. Az egyetemre nem jutottam be, ezért úgy döntöttem, hogy mivel van nagyjából 1 évem, hogy megtanuljak legalább alap szinten programozni nekifekszem. A későbbiekben a robotika, robotprogramozás, építés témakör érdekelne leginkább, de mindenekelőtt tudom, hogy egy alap szintű programozási tudásra kell szert tennem.

Szeretném a segítségeteket kérni, hogy melyik a legajánlottabb nyelv a kezdésre, milyen szakirodalmakat kell beszereznem, milyen fejlesztői környezetre van szükség és ezeken kívül bármi, ami szükséges.

Hozzászólások

(#1) ivana


ivana
(PH! addikt)
LOGOUT blog (1)

A pascal és a perl hülyeség. A C az jó csak nehéz, mondjuk egyetemen úgyis az lesz először, szóval tanuld azt. Szakirodalomnak ott a K&R, vagyis a A C programozási nyelv c. könyv.

(#2) Honkydoo


Honkydoo
(őstag)

OKJ-s képzésen nem gondolkodtál?
- Ha jól tudom az első ingyen van. :)
- Ha elvégzed lesz egy szakmád, ami plusz pontot ér az egyetemi felvételin.

Mindenképp érdemes körbekérdezni az adott sulit, ahova menni szeretnél, hogy milyen színvonalon oktatják az adott szakmát! Mert OKJ-s oktatásból van olyan, hogy a tanár be se jár az órára, de van olyan is, ahol még többet is tanulhatsz, mint amit a papír megkíván.

"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül."

(#3) BoB


BoB
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Én javaslatom: Python. (3-as verzió)

Kezdésnek elég bármilyen szövegszerkesztő, illetve az IDLE. (integrálva van)

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#4) sanzi89


sanzi89
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Pascal-t, Perl-t felejtsd el. Ha választani kell, akkor legyen a C, főleg, ha robotprogramozással szeretnél később foglalkozni. Ajánlom a tanuljuk meg 24 óra alatt könyveket, igaz, hogy önmagában nagyon kevés a könyv, de szerintem pont arra jó, hogy teljesen 0-ról elindítson valahova.

Én mikor kezdtem nagyon szerettem a Notepad++ külön parancssoros fordítóval, de ajánlom a Codeblocks-t, esetleg DevC-t.

Az 1-2 éves OKJ képzéseket én is ajánlom, nem csak plusz pont a felvételin, de intézményen belül tárgyakat is el tudsz fogadtatni majd a BSC képzésedre, így kevesebbet kell majd tanulnod, vagy rövidebb lehet a képzés.

[ Szerkesztve ]

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#5) kemotox


kemotox
(PH! addikt)

Lolcode, C+=, esetleg ArnoldC :DD

Isten útjai kifürkészhetetlenek, de a tieid nem kellenek, hogy azok legyenek. Használd az indexet nyugodtan.

(#6) Petyyyyy válasza ivana (#1) üzenetére


Petyyyyy
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Megeshet hogy a Pascal hülyeség és mára sehol nem használják, de kb. minden főiskolán vagy egyetemen Pascal szerepel Programozás I. tárgy alapjaként. Arra tökéletes, hogy megtanuld a programozás alapját és elkezdj megfelelően gondolkodni.

Személy szerint én (Turbo) Pascal-t ajánlom. Ha azt megtanulod, onnantól nem lesz bajod semmivel. Sokkal könnyebb lesz "megenni" a többi nyelvet, hiszen a szabályokat már tudod, csak az új nyelv referenciáit kell megnézned.

Szerk: Igaz nem a legnagyobb nevek, de pl. hajdanán '09-ben a Pannonon és DUFon, Pécsen (sőt ha jól emlékszem Debreceben is volt egy volt osztálytársam) is Pascal szerepelt a tantervben. Jó, nyilván azóta változott a dolog, de szerintem nem véletlenül volt ez így. Elég érthető és egyszerű a nyelv.

[ Szerkesztve ]

Szemed az úton, pedál a padlón || Whatever. Im the star.

(#7) sanzi89 válasza Petyyyyy (#6) üzenetére


sanzi89
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Szegeden, Kecskeméten BSC/OKJ szinten meg sincs említve a Pascal, szóval jó volna, ha konkrétumokat írnál a "kb minden főiskola..." helyett, mert ez így nagyon nem igaz.

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#8) kispx


kispx
(PH! kedvence)

> "mivel van nagyjából 1 évem, hogy megtanuljak legalább alap szinten programozni nekifekszem."
Ezt értsük úgy, hogy jövőre újból jelentkezni fogsz az egyetemre? Ekkor jó lenne megtudni, hogy hova jelentkeznél, hátha van olyan itt aki megtudja mondani, hogy mit tanítanak ott.

[ Szerkesztve ]

(#9) ivana válasza Petyyyyy (#6) üzenetére


ivana
(PH! addikt)
LOGOUT blog (1)

kb. minden főiskolán vagy egyetemen Pascal szerepel Programozás I. tárgy alapjaként
BME-n C van. A pascal csak a compilerek megértésére jó, jelenleg gyakorlatilag bármilyen értelmes feladatra használhatatlan, miközben C-t elég sok helyen használnak.

(#10) Petyyyyy válasza ivana (#9) üzenetére


Petyyyyy
(PH! addikt)
LOGOUT blog

A BME természetesen a "kb.-n" kívülre esik, direkt nem is céloztam rá.

Szemed az úton, pedál a padlón || Whatever. Im the star.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.